Žensko zdravlje Od mjesečnice do menopauze: za ginekološke probleme i pitanja |
|
|
27.12.2023., 18:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2003.
|
Ja sam menstruaciju od početka imala, prilično oskudnu. I sada, nakon 3 godine, bum, opet relativno obilna krvarenja. Zna li netko što je to?
|
|
|
28.12.2023., 16:27
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Nov 2023.
|
Možda je prestala djelovati, što je malo preuranjeno jer navodno rade 5 god, ili si ti u permienopauzi.
Ili je pukla neka cista koju nisi ni znala da imaš.
Nešto od toga?
|
|
|
28.12.2023., 16:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2003.
|
Quote:
Elektron3 kaže:
Možda je prestala djelovati, što je malo preuranjeno jer navodno rade 5 god, ili si ti u permienopauzi.
Ili je pukla neka cista koju nisi ni znala da imaš.
Nešto od toga?
|
Da, u perimenopauzi sam, kakve veze ima s time?
|
|
|
28.12.2023., 16:53
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Nov 2023.
|
Zbrčkaju se hormoni pa se pojavljuju i iregularna i jaka krvarenja, kakva prije nisu postojala.
|
|
|
21.01.2024., 21:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2023.
|
Pozdrav svima,
Evo u vrlo kratkim crtama moje iskustvo s Mirenom, u tijeku.
Trenutno u perimenopauzi, kaze ginicka pocetak. Prvi izostanak menge prosli 10.mj.2023. Potaknutom hormonalnom terapijom dobijem mengu u 11.mj., simptomi tog perioda od otprilike 30ak dana su bili: psiho-fizicke prirode i odnosili su se na jaku nervozu, nemir, nesanicu,glavobolju, kontinuiranu mucninu, panicne napadaje i proljev...Sve do menge i 8.dana postavljene Mirene.
Dakle, Mirena stavljena 24.11.2023.i do danas nisam dobila mengu, ali su se svi simptomi povukli osim glavobolje koja je sve do prije 10ak dana bila svakodnevna i jaca, dok je sada podnosljiva i rijeđa. Na malom dnevnom ulosku kap ili dvije svega u ova 2 mjeseca od postavljene Mirene.
Bilo kako bilo..bolje s njom nego bez nje. Da bih voljela dobiti normalnu mengu s vremena na vrijeme, bih, ali sve je bolje od onog groznog iskustva kojeg sam imala bez nje. Dakle, za mene pozitivnoo.
|
|
|
08.05.2024., 08:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2019.
|
Ugradena mi je Mirena prije 2 tjedna, to mi je prva.
Imam ocekivani spotting, to je ok. Medutim, u ovo kratko vrijeme dobila sam 3 kg, prepuna sam vode, nateknutih nogu, lica i prstiju, a trbuh mi je ogroman. Prsten ne mogu staviti, hlace ne mogu zakopcati.
Pazim sto jedem, zapravo sam i smanjila unos zadnjih tjedan dana, ne jedem od 18 do 10 ujutro, tako da nije od pojacanog unosa hrane.
Hoce li ovo proci?
|
|
|
03.06.2024., 21:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2024.
|
Je li koja od vas pokušala smiriti krvarenje ibuprofenom i kakvo je iskustvo?
Krenulo mi je horor krvarenje nakon vađenja Mirene, dan prije poslovnog puta van EU. Dežurni doktor na hitnoj je rekao da mi ne može pomoći, da je nisam trebala vaditi, iako mi je u šest mjeseci napravila više štete nego koristi. Pa sam se, po savjetu s interneta, probala zakrpati ibuprofenom. Smanjio mi je krvarenje barem 90%!? Kad bih ga preskočila, izljevi su kretali iznova, a kad bih ga opet uzela, ubrzo se smirivali. Nijedan mi doktor nikad nije predložio da uopće pokušam njime, a čini se da mi je pomogao više nego išta drugo.
|
|
|
03.06.2024., 22:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2012.
|
Nikad čula za to.
Znam da aspirin može pojačati krvarenje, ali za ovo mi prvi glas.
|
|
|
04.06.2024., 12:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Pa meni je logično da se ta količina tkiva/krvi koja se nalazi u maternici (koliko se ona zadebljala) mora oljustiti i izaci. Ako ibuprofen privremeno to zaustavi, svejedno to negdje nekad mora otici 
|
|
|
08.06.2024., 14:48
|
|
Okajava grijehe
|
Ne mislim da je ibuprofenom moguće zaustaviti ili smanjiti krvarenje, bilo koje vrste, menstrualno ili od porezotine!
Složila bih se s prethodnim komentarom da se endometrij mora izljušititi i izaći iz tijela, tako da mislim da je to, samo si se ti odviknula od toga pa si sad u šoku.
Ja sam u šoku kad se sjetim kakve sam "izljeve" i ugruške prije smatrala normalnima. Samo što pelene za odrasle nisam nosila, takva je bila situacija.
Moje iskustvo s mirenom je jako pozitivno, iako je prilagodba i brljanje bilo dugo, 10 mjeseci.
Nisam se udebljala, niti išta slično, dapače, riješila sam se bolova, teških krvarenja i milijun problema. Dok sam istraživala po forumu prije ugradnje bila sam sva prestravljena jer je manje od 1 posto bilo pozitivnih. Vjerojatno zato što pozitivna iskustva i osobe ne pišu po forumu.
|
|
|
13.06.2024., 08:41
|
|
Okajava grijehe
|
Kako žena koja ima mirenu, i koja zbog toga nema mjesečnice, može skužiti da je u menopauzi?
Koji su bili vaši simptomi menopauze?
|
|
|
13.06.2024., 08:48
|
|
Registrirani korisnik
|
To sam se i ja neki dan pitala.
Doduse moja gin je rekla da po stanju jajnika na uzv mene ceka jos dobrih 5-10 god prije menopauze 
|
|
|
14.06.2024., 15:39
|
|
Okajava grijehe
|
Ma meni ističe 5 godina pa se pitam kak sad da znam jel stavljat novu ili ne
Ja sam se takvih gluposti naslušala od ginekologa kroz život da im više ništa ne vjerujem :-) Ni njima ni zubarima :-) svaka čast onima koji su znali što pričaju, a bilo je i takvih!
Ma sretnico! Dobro je to! Kožda ti je bolja, raspoloženje, nema valunga, kosti bolje...neka samo traje 
|
|
|
14.06.2024., 17:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
Meni je ginekolog rekao da cu znati. Onda mi je nabrojao tipicne simptome (valunzi, brain fog).
|
|
|
14.06.2024., 18:19
|
|
Okajava grijehe
|
Aha, da, dobro kažeš, sve ćemo znati :-)
Više me zanima kako to utječe na ciklus ako imaš mirenu, jel počne dolazit do "proboja" ili ...a tko će ga znati...
Mojoj je sad 5 godina, ali znam da može stajati do 7, pa ju neću dati van. Vidjet ćemo što doktor kaže.
Ne zato što sam škrta, nego zato jer sam kompliciran slučaj i teško će biti ugraditi novu. A ako djeluje, šta me briga.
Doduše, pročitala sam jednom na forumu da se može "zapeć" ako predugo ostane :-p
|
|
|
14.06.2024., 20:01
|
|
Registrirani korisnik
|
Ja sam svoju imala pet i pol godina. Dr rekla da može do 6-7, al nisam željela
Jako sam se bojala vađenja, ali srecom bilo je za cas i bezbolno
|
|
|
15.06.2024., 18:21
|
|
registrirana korisnica
Registracija: Feb 2011.
|
proizvođač kaže da je maksimalno 7 god, no ako ste dovoljno mlade da je želite i dalje koristiti onda je bolje izvaditi staru i staviti novu nakon 5 a max 6 god
ja sam u godinama kad sam odlučila da mi je zadnja (treća) i imala sam je 7 godina
srasla mi je, bilo je bolno vađenje, nije htjela van
išla sam na vađenje pod općom anestezijom, poslije sve bilo OK, evo u perimenopauzi sam
|
16.06.2024., 11:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Drage cure,
Stavila sam mirenu 30.5., dakle malo vise od dva tjedna. Nakon dugotrajnih obilnih mengi receno mi je da je to krajnja opcija. Stala nakon dan, dva. Pa iscjedak svih boja, pa smedjarenje, jako sam bila sretna. I sad mi se pojavilo krvarenje. Ne u kolicini koliko je bilo, al ne mogu reci da je tockasto. Osjecam se ko jado. Zasto meni ne nestaje? Zasto se stalno vraca? Je li to sad menga ili sta? Imam 1246 upitnika. Citam iskustva i svima nes kao stalo, nema nist..samo kod mene postojano. Bas sam prejadna. Ima ki nade da ce mi ipak pomoci?
|
|
|
16.06.2024., 12:12
|
|
Registrirani korisnik
|
Meni je nakon prve spirale takva situacija bila neka 2mj. Cijelo to vrijeme sam imala barem dnevne uloške
Sve je to normalno još
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:32.
|
|
|
|