Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika > Blisko politici

Blisko politici Teme povezane s politikom koje ne spadaju pod ostale podforume

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.08.2024., 23:30   #7381
Quote:
Adrian Mole kaže: Pogledaj post
Veliš, samo je ta "sitnica" negativna?
Pa. Ali se ne slažeš s time da je dobro što i strana radna ide na bolje plaćena mjesta, i s time ne ruši plaće... Na što ti cijelo vrijeme upozoravas, da će tako biti.

Loši poslodavci ostaju ipak bez radne snage, što je tebe evo isto smetalo, jer si tvrdio da će uvoziti i ništa se neće mijenjati.
Old 13.08.2024., 23:56   #7382
Quote:
MrsGahan kaže: Pogledaj post
Pa. Ali se ne slažeš s time da je dobro što i strana radna ide na bolje plaćena mjesta, i s time ne ruši plaće... Na što ti cijelo vrijeme upozoravas, da će tako biti.

Loši poslodavci ostaju ipak bez radne snage, što je tebe evo isto smetalo, jer si tvrdio da će uvoziti i ništa se neće mijenjati.
Opet tvoje mantre o tome kako je sve super, i kako se ne ruši niti cijena rada, a radni uvjeti se poboljšavaju. Možeš misliti.

Ovakve banana države kao što je Hrvatska masovnim uvozom radne snage u de facto nekontroliranim uvjetima postaju samo još veće banana države.

Samo što se to trenutno ne vidi, jer nam iz EU stiže gomila love.
A da zatvore slavinu, onda biste vidjeli sav taj "sjaj" i "napredak" o kojem buncate.
Adrian Mole is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2024., 00:36   #7383
Quote:
Opet tvoje mantre o tome kako je sve super, i kako se ne ruši niti cijena rada, a radni uvjeti se poboljšavaju. Možeš misliti.

Ovakve banana države kao što je Hrvatska masovnim uvozom radne snage u de facto nekontroliranim uvjetima postaju samo još veće banana države.

Samo što se to trenutno ne vidi, jer nam iz EU stiže gomila love.

A da zatvore slavinu, onda biste vidjeli sav taj "sjaj" i "napredak" o kojem buncate.
Tko kaže da je super, ja sam mislila da se barem ti veselis.

Da je super ne bi pisala da država ne radi svoj posao.

Kao što nisu dobro radili, kada smo imali kvote, koje su bile premale i administracija je trebala pre dugi, niti što rade sada kada su sebi olaksali s time da su digli ruke.

Jednostavna priča, tu smo gdje jesmo najviše zbog toga. Reagira se sporo ili digne ruke.

Znači sada imamo toliko olakšanu proceduru i bez kvote i opet nam fali radna snaga. I dalje imamo poslodavce koje krše zakone, i država im ne stane na kraj. I to je posao države... Koja ne radi svoj posao kako treba.

Da nam danas treba toliko radne snage isto stvar države koja nije na vrijeme dovoljno reagirala.

Da država radi svoj posao bi se o radni uvjeti poboljšali.
Old 14.08.2024., 10:59   #7384
Quote:
Znači sada imamo toliko olakšanu proceduru i bez kvote i opet nam fali radna snaga. I dalje imamo poslodavce koje krše zakone, i država im ne stane na kraj. I to je posao države... Koja ne radi svoj posao kako treba.
Pa ako je tako kako si napisala (a nažalost jeste), o čemu ti onda palamudiš svo ovo vrijeme na ovoj temi?!

Kad je stvar potpuno jasna - strana non-EU radna snaga služi za to da se održava status quo, koji je na dugi rok smrt za Hrvatsku!

Kada bismo zabranili taj uvoz, i tu zabranu dosljedno proveli (a što je ipak puno lakše nego provoditi one druge silne kontrole koje su potrebne a ne provode se dok je uvoz na snazi), slomili bismo taj truli režim, i natjerali ga na radikalne promjene!
Adrian Mole is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2024., 12:21   #7385
Quote:
Pa ako je tako kako si napisala (a nažalost jeste), o čemu ti onda palamudiš svo ovo vrijeme na ovoj temi?!

Kad je stvar potpuno jasna - strana non-EU radna snaga služi za to da se održava status quo, koji je na dugi rok smrt za Hrvatsku!

Kada bismo zabranili taj uvoz, i tu zabranu dosljedno proveli (a što je ipak puno lakše nego provoditi one druge silne kontrole koje su potrebne a ne provode se dok je uvoz na snazi), slomili bismo taj truli režim, i natjerali ga na radikalne promjene!
Quote:

Slomili bi ali i one poslodavce u kojih prelaze i domaći i strani poslodavci jer su bolji od drugih.

Problem je kada nešto slomila, to mora početi sa nule, a to su ogromni gubitci.

Napraviti reset znači 5-10 godina lošijeg života da bi nakon toga bilo valjda bolje, to ti skoro nitko ne zeli a pogotovo nitko to ne bi birao.

Ti zvucis kuda je hrvatska tek "obolila" od nekih stvari sa ulazom radne snage.

Kuda su nam Nepalci rasprodali i pokrali državne firme. Kuda su smjestili oni svoju rodbinu na uhljebenicka mjesta. I sve ostalo.

A svi znamo da nije tako.

Hrvatskoj danas treba strana radna da bi održali status qou koji su Hrvati stvorili vezano uz broj uhljeba i netko mora njih financirati i to su privatni poduzetnici i evo i struke u kojima imamo puno uvozne radne snage.

Evo ti malo brojki:

https://podaci.dzs.hr/2024/hr/76736

Znači 84k nezaposlenih , ajmo pretpostaviti da su svi na pravom mjestu gdje ih treba i da su svi voljni raditi poslove za koje smo uveli stanu radnu snagu .. (a znamo da nije niti jedno niti drugo tako)

Tvoj link od jučer ili prekjučer kaže da imamo 132k uvozni radnika trenutno u hr.

Znači 48k manjka radne snage (prijavljene) bi imali da bi zabranili uvoz radne snage da su svi nezaposleni Hrvati na pravom mjestu i u pravoj struci.

48k koji bi znači bilo manje u državi, koji ne bi plaćali nikakva davanja, nebi ništa trošili. Ne bi ništa gradili, čistili, prodavali, posluživali, dostavljaji itd.

Koliko manje dobiti bi bilo jer evo netko ne bi mogao graditi, netko ne prodavati hranu, smještaj itd. Ili evo koji pad produktivnost jer bi Hrvati čekali naprimjer 50% duže naručenu hranu ili 20% duže postu i pakete. ;-) manje dobiti i poreza na dobiti, manje PDV-a i evo veću deficiti u državnom proračunu, jer uhljebi neće nestati.

Brojke nam kažu da imamo manje nezaposlenih Hrvata nego uvoznu radnu snagu i ti tada sanjaris o zabrani.

A sam linkas kako taj broj nije još dovoljan da ne bi poslodavci se borili za te radnike ali evo hoćeš da se ovo sve zabrani.

Znači ekonomska šteta nije važna, deficiti nije važan, samo da bi se ti lakše bez vlastitog truda docepao veće plaće.

Samo evo moraš i shvatiti ako imamo manje radne snage i s time manje uplate u državni proračun će se trebati ovima koji uplaćivaju dignuti poreze. Jer će recimo 1,55 mio zaposleni uplaćivati manje od 1,68 mio u državni džep.

Je bi evo opet prija navijala za promjenu stila, da država ili općina raditi svoj posao ili ako isto ništa ne rade, nego smanje broj zaposlenih u javnom sektoru za 100k i evo odmah nam treba manje uvozne radne snage i rasteretili smo državni budžet. Ali evo o tako nećemo ne promišljas niti spominjes to, jer tebe srbi nešto drugo.
Old 14.08.2024., 14:48   #7386
Quote:

Je bi evo opet prija navijala za promjenu stila, da država ili općina raditi svoj posao ili ako isto ništa ne rade, nego smanje broj zaposlenih u javnom sektoru za 100k i evo odmah nam treba manje uvozne radne snage i rasteretili smo državni budžet. Ali evo o tako nećemo ne promišljas niti spominjes to, jer tebe srbi nešto drugo.
Da, ali treba imati na umu da niti jedan privatnik neće zaposliti bivšeg državnog službenika. Oni su vrlo loši radnici, ne poštuju ni radno vrijeme (a to je osnov), ne dolaze na posao na vrijeme, ne vraćaju se sa pauze na vrijeme ...... kafenišu na radnom mjestu ...... uglavnom svaki strani radnik je neusporedivo bolji od bivšeg državnog službenika.

Poslodavci koji zapošljavaju državne službenike ne rade to jer će on raditi, već isključivo zbog veze i protekcije u državnom aparatu.
Ni jedan organizam ne može stajati sam za sebe. Evolucija prvih živih organizama odvijala se zajedno s pretvorbom planetarne površine iz neorganskog okruženja u samoregulirajuću biosferu. Život je značajka planeta a ne pojedinih organizama.
mravac8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2024., 11:45   #7387
Kak ne kužite da nije problem u sirotinji koja je došla s drugog kraja svijeta zaraditi za bolji život.
Problem je u nama.
Sve te floskule o strancima koji zarađuju za naše mirovine su glupost - preplanuli šofer Bolta koji vozi 12 sati dnevno, a prijavljen je na 2 sata dnevno ne puni nikakav mirovinski bazen, puni samo džepove svom gazdi Hrvatu (namjerno pišem gazda umjesto poslodavac).
Svi to znaju, država to tolerira. U tome je problem. Na taj način se ruši cijena rada, demotiviraju naši ljudi koji žele sami raditi.
odurni_gad is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2024., 12:36   #7388
Quote:
odurni_gad kaže: Pogledaj post
Na taj način se ruši cijena rada, demotiviraju naši ljudi koji žele sami raditi.
Zašto onda penzići rade?

U Istri je, naime, trenutno na pola radnog vremena zaposleno više umirovljenika nego što ta županija ima nezaposlenih.

U lipnju je ondje, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), radilo 2636 umirovljenika, a ta je županija prema službenim statistikama imala 2014 nezaposlenih.

Ako bi se bez umirovljenika i nekako odradio posao, bez stranih radnika bi pojedine tvrtke i djelatnosti u Istri naprosto stale. Za tu je županiju do kraja srpnja bilo odobreno 19.838 radnih dozvola, što znači da su oni činili čak 17,7 posto osiguranika.

Naravno, ove će se brojke smiriti po završetku turističke sezone, nisu tako izražene na kontinentu, ali u Hrvatskoj je sredinom ljeta radilo puno više stranih radnika nego što ima nezaposlenih. Kad se zbroje strani radnici s radnim dozvolama i umirovnjenici, onda je tih privremenih radnika čak dvaput više nego što je na burzi rada registiranio nezaposlenih.

Iz članka:

https://www.telegram.hr/politika-kri...aprosto-stali/
Ni jedan organizam ne može stajati sam za sebe. Evolucija prvih živih organizama odvijala se zajedno s pretvorbom planetarne površine iz neorganskog okruženja u samoregulirajuću biosferu. Život je značajka planeta a ne pojedinih organizama.
mravac8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2024., 13:09   #7389
Quote:
mravac8 kaže: Pogledaj post
Zašto onda penzići rade?

U Istri je, naime, trenutno na pola radnog vremena zaposleno više umirovljenika nego što ta županija ima nezaposlenih.

U lipnju je ondje, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), radilo 2636 umirovljenika, a ta je županija prema službenim statistikama imala 2014 nezaposlenih.

Ako bi se bez umirovljenika i nekako odradio posao, bez stranih radnika bi pojedine tvrtke i djelatnosti u Istri naprosto stale. Za tu je županiju do kraja srpnja bilo odobreno 19.838 radnih dozvola, što znači da su oni činili čak 17,7 posto osiguranika.

Naravno, ove će se brojke smiriti po završetku turističke sezone, nisu tako izražene na kontinentu, ali u Hrvatskoj je sredinom ljeta radilo puno više stranih radnika nego što ima nezaposlenih. Kad se zbroje strani radnici s radnim dozvolama i umirovnjenici, onda je tih privremenih radnika čak dvaput više nego što je na burzi rada registiranio nezaposlenih.

Iz članka:

https://www.telegram.hr/politika-kri...aprosto-stali/
Kakve veze ono što sam ja napisao ima s ovime?
Penzići rade jer iz raznih razloga, mahom jer su im mirovine jadne, možda im je dosadno doma a osjećaju se dobro, možda si žele priuštiti nešto extra...
Nije problem što u sezoni radi penzioner na pola radnog vremena, problem je kada prijaviš Nepalca na 2 sata a muzeš ga 12 sati i država to zna ali ti tolerira. Takvih je puno više nego penzionera na pola radnog vremena u 3 mjeseca sezone.
odurni_gad is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2024., 15:11   #7390
Quote:
Kakve veze ono što sam ja napisao ima s ovime?
Penzići rade jer iz raznih razloga, mahom jer su im mirovine jadne, možda im je dosadno doma a osjećaju se dobro, možda si žele priuštiti nešto extra...
Nije problem što u sezoni radi penzioner na pola radnog vremena, problem je kada prijaviš Nepalca na 2 sata a muzeš ga 12 sati i država to zna ali ti tolerira. Takvih je puno više nego penzionera na pola radnog vremena u 3 mjeseca sezone.
Bit članka je da da netko dekretom zaposli sve nezaposlene to ne bi pokrilo potrebu za radnicima danas - dakle, bez razvoja gospodarstva.

A što se tiče kršenja zakona i ne prijavljivanja radnika, ne znam koliko je danas to moguće.

Prvo, radnika moraš prijaviti prije nego što stupi na radno mjesto, zatim moraš voditi evidenciju rada, prekovremeni rad strogo je ograničen ..... a današnja tehnologija na mnogim radnim mjestima bilježi koliko radnik radi. Recimo, blagajnice u trgovinama i konobari u restoranima prijavljuju se pod svojim OIB-om, mislim da je tako i sa dostavljačima ........ i ne mogu pod svojim OIB-om kucati račune duže od radnog vremena, računi idu u poreznu upravu.

Dodajmo tome i da su kazne ogromne, a i troškovi prijevljenog radnika umanjuju profit ....... tako da se držati radnika na crno ne isplati. Ok, moguće je da poneki poslodavac drži radnike na crno, ali ne mislim da je to masovna pojava.
mravac8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2024., 15:43   #7391
Quote:
Bit članka je da da netko dekretom zaposli sve nezaposlene to ne bi pokrilo potrebu za radnicima danas - dakle, bez razvoja gospodarstva.

A što se tiče kršenja zakona i ne prijavljivanja radnika, ne znam koliko je danas to moguće.

Prvo, radnika moraš prijaviti prije nego što stupi na radno mjesto, zatim moraš voditi evidenciju rada, prekovremeni rad strogo je ograničen ..... a današnja tehnologija na mnogim radnim mjestima bilježi koliko radnik radi. Recimo, blagajnice u trgovinama i konobari u restoranima prijavljuju se pod svojim OIB-om, mislim da je tako i sa dostavljačima ........ i ne mogu pod svojim OIB-om kucati račune duže od radnog vremena, računi idu u poreznu upravu.

Dodajmo tome i da su kazne ogromne, a i troškovi prijevljenog radnika umanjuju profit ....... tako da se držati radnika na crno ne isplati. Ok, moguće je da poneki poslodavac drži radnike na crno, ali ne mislim da je to masovna pojava.

Ti nemas blage veze kak ugostiteljstvo funkcionira i zato bi te molio da ne nabadas tu stvari koje su takve samo na papiru.
Evolution28 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2024., 16:46   #7392
Quote:
Evolution28 kaže: Pogledaj post
Ti nemas blage veze kak ugostiteljstvo funkcionira i zato bi te molio da ne nabadas tu stvari koje su takve samo na papiru.
Pa opiši ti kako funkcionira ugostiteljstvo.

Mislim da sam već uočila da ne pišeš argumente u svojim postovima. Neka te netko nauči što je argumentirana rasparav.
mravac8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2024., 16:57   #7393
Quote:
Pa opiši ti kako funkcionira ugostiteljstvo.

Mislim da sam već uočila da ne pišeš argumente u svojim postovima. Neka te netko nauči što je argumentirana rasparav.
Uocila si ti sad bi ti ja reko kaj.......

Evo ti pitanje za tebe.

Dali si kad radila u ugostiteljstvu, ono cak i kao dostavljac?

Ako je odgovor NE onda nemoj od mene trazit da ti opisujem nesto sto nebi vjerovala da ti ispricam.
Evolution28 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2024., 17:34   #7394
Quote:
Uocila si ti sad bi ti ja reko kaj.......

Evo ti pitanje za tebe.

Dali si kad radila u ugostiteljstvu, ono cak i kao dostavljac?

Ako je odgovor NE onda nemoj od mene trazit da ti opisujem nesto sto nebi vjerovala da ti ispricam.
A ako napišem da jesam onda ćeš napisati da lažem. Ja mogu dokazati da ne lažem, niti ti možeš dokazati da lažem. Zato je bezveze postavljati takva pitanja na forumu.
mravac8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2024., 17:41   #7395
Quote:
Kak ne kužite da nije problem u sirotinji koja je došla s drugog kraja svijeta zaraditi za bolji život.

Problem je u nama.

Sve te floskule o strancima koji zarađuju za naše mirovine su glupost - preplanuli šofer Bolta koji vozi 12 sati dnevno, a prijavljen je na 2 sata dnevno ne puni nikakav mirovinski bazen, puni samo džepove svom gazdi Hrvatu (namjerno pišem gazda umjesto poslodavac).

Svi to znaju, država to tolerira. U tome je problem. Na taj način se ruši cijena rada, demotiviraju naši ljudi koji žele sami raditi.
Da država radi svoj posao toga ne bi toliko bilo. I bilo bi još više radni mjesta i više potražnje.

Jer evo da poslodavci moraju prijaviti i plaćati svaki prekovremeni bilo bi puno više zaposlenih, pogotovo ako bi se moralo dodatno plaćati još koji % za prekovremeni.

Ali država ne radi svoj posao i opet to nekima smeta samo u pogledu danas uz uvoznu radnu snagu ali nije smetalo kada je bilo u pitanju da se Hrvatima daje dio plaće na ruke.
Miljarde se tu već propustilo.

To je posao države, ali ga ne radi, nema skoro kontrole.
Old 15.08.2024., 17:49   #7396
Quote:
A ako napišem da jesam onda ćeš napisati da lažem. Ja mogu dokazati da ne lažem, niti ti možeš dokazati da lažem. Zato je bezveze postavljati takva pitanja na forumu.
Cuj ti si tu prva pocela spominjat neke racune, OIB-e, rad na crno i poreznu upravu, a ja ti tvrdim da je to sve lepa zamisao koja je nazalost samo na papiru dok je realnost puno puno gora i drugacija.
Evolution28 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2024., 18:24   #7397
Quote:
Cuj ti si tu prva pocela spominjat neke racune, OIB-e, rad na crno i poreznu upravu, a ja ti tvrdim da je to sve lepa zamisao koja je nazalost samo na papiru dok je realnost puno puno gora i drugacija.
Sve ono što sam je napisala može se vrlo lako provjeriti. To su opće stvari koje vrijede za poslovanje tvrtki i za zapošljavanje stranih ili odmaćih radnika u Hrvatskoj.

Napisala sam zašto je danas teško imati radnika na crno - evo to i pojašnjenje: prijava radnika prije stupanja na radno mjesto znači da se se ugostitelj, ako u dođe inspekcija, ne može izvući pričom: evo, upravo sam krenuo na mirovinsko prijaviti radnika.

Ukratko, dođe ispekcija, pokupi osobne od svih radnikai svaki mora biti prijavljen. Ako nije kazne su drastične, zatvaraje tvrtke na 30 dana, pa ti riskiraj biti zatvoren 30 dana pogotovo usred sezone.

Fiskalizirani računi na kojima je oib radnika znači da ne možeš držati radnika 12 sati, jer ne može izdavati račune 12 sati .......

I tako dalje, i tako dalje .... uglavnom, ne gubi mi se više vrijeme na tebe, tako da ovdje završavam.
mravac8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2024., 18:34   #7398
Quote:
...problem je kada prijaviš Nepalca na 2 sata a muzeš ga 12 sati i država to zna ali ti tolerira.
Možeš nam objasnit i dati kakav primjer da netko zaposli 'uvezenog' Nepalca sa radnom dozvolom na 2 sata, a radi 12 ?
thortwins is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2024., 18:41   #7399
Quote:
Sve ono što sam je napisala može se vrlo lako provjeriti. To su opće stvari koje vrijede za poslovanje tvrtki i za zapošljavanje stranih ili odmaćih radnika u Hrvatskoj.

Napisala sam zašto je danas teško imati radnika na crno - evo to i pojašnjenje: prijava radnika prije stupanja na radno mjesto znači da se se ugostitelj, ako u dođe inspekcija, ne može izvući pričom: evo, upravo sam krenuo na mirovinsko prijaviti radnika.

Ukratko, dođe ispekcija, pokupi osobne od svih radnikai svaki mora biti prijavljen. Ako nije kazne su drastične, zatvaraje tvrtke na 30 dana, pa ti riskiraj biti zatvoren 30 dana pogotovo usred sezone.

Fiskalizirani računi na kojima je oib radnika znači da ne možeš držati radnika 12 sati, jer ne može izdavati račune 12 sati .......

I tako dalje, i tako dalje .... uglavnom, ne gubi mi se više vrijeme na tebe, tako da ovdje završavam.
Tak je......kad ostanemo bez argumenata onda se vise nebumo spominali jer nemremo cim uzvratit to da lupamo ko Maksim po diviziji.

Ja ti kazem da sam radio na tri razlicita mjesta ko dostavljac i cesto sam imao uvid u rad kuhinje, rad konobara na sanku i na kraju svoj vlastiti rad.

Racuni, fiskalizacija, radne dozvole, sanitarne knjizice i takve gluposti su apstraktna misao koja postoji samo na papiru, a da znas istinu nikad vise nebi sjela ili jela hranu koju ti je netko drugi pripremio.
Evolution28 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2024., 18:48   #7400
Quote:

Ja ti kazem da sam radio na tri razlicita mjesta ko dostavljac.......
Dostavljač? Ah, sve mi je jasno ......
mravac8 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:24.