|
|
08.09.2024., 15:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2016.
|
Quote:
GemsBond kaže:
Komedija su ova objašnjenja o mjesec dana duže ga mora držati na poslu i to je kao trošak. S druge strane ako nema zaposlenu osobu s invaliditetom, mora plaćati kaznu, to nije problem plaćati cijele godine, to očito nije trošak. Ili spike kako će osoba s invaliditetom postati neradnik, ono, čeka desetljećima da ga uopće netko hoće zaposliti i sad će ići riskirati i zabušavati će na poslu, ovo je totalno komični razlog zašto ne zaposliti osobu s invaliditetom.
|
Kako nije trošak, jednom das otkaz danas i sljedeci mjesec ga još plaćaš , a drugog plaćaš još 2 mjeseca.... To je duplo duže.
Tebi sve nije trošak kada se ne radi o tvom novcu.
Osoba sa invaliditetom ako nije taj "invaliditet u glavi" ima istu mogućnost postati neradnik kao svi drugi, samo evo ako to postane moraš ga još znaš dobro da ja nisam ovdje osoba koja generalizira.
Kod većih firma (neznam broj točni, ali ako te zanima možeš potražiti u zakonu) ne možeš bez dogovora sa vijećem radnika ili njihovih zastupnika uopće dati invalidu otkaz. I to važi isto i u hr i u njemackoj. U njemačkoj imaš ako imaš više od 5 zaposleni invalida neka veća prava na neke naknade i da ti država plaća nekoga tko se briga oko njih. Teoretski super, ali uistinu ti neće netko da radi tak posao za ono što država daje i znači moraš kao poslodavac nadoplatiti. Ovisno o invaliditetu moraš imati znači posebni WC za te osobe a i dizala, te ako ti država čak plaća tu osobu koja se briga oko 5 ili više invalida ti moraš za nju plaćati mjesto, znači kancelariju. Ovo u njemačkoj važi za firme sa 100 ili više radni mjesta, za hrvatsku izvolite pogledati ako vas zanima. U njemačkoj sam vodila već HR za veće firme pa sam to nekada naučila i morala paziti i objasniti.
Sada dolazimo do problema sa osobe sa malim faktorom invalideta barem u njemačkoj, ali pošto je zakon u hr poprilično sličan valjda postoji i nešto tako. Moraju imati invaliditet 50 ili više %. Za one između 30 ili 50% se mora svaku godinu izvaditi neku potvrdu. Za one sa manje od 30% se ne računa to kao invalida u slučaju neki poticaja ali evo u slučaju otkaza moraš poštivati sve odredbe otkaza. To je evo za njemačku i u to upada po meni osoba sa oštećenjem sluha, i ako su slični zakoni u hr , je tu evo problem koji sam navela. Znači niti stedis novaca a imaš otezanu mogućnost otkaza.
|
08.09.2024., 15:11
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Aug 2006.
|
Quote:
GemsBond kaže:
Njemci imaju progresivne stope poreza na dohodak, mislim da imaju i 45% najveću stopu, ali najmanja im je manja nego kod nas, slično smo i mi imali prije oko 10 godina, ali onda su si političari odlučili povećati sebi plaće pa su to takoreći izravnali na 24% za 95% plaća, a ono nešto malo iznad toga je bio 36%.
Kod njemaca sirotinja plaća manje poreza, a oni koji više zarađuju plaćaju više, kod nas je supehik metoda, mi smo male plaće opteretili, a rasteretili političarima.
Što se mene tiče, ja sam više za progresivno oporezivanje sa 4-5 stopa
|
progresivno oporezivanje ima toliko mana da se ne isplati o tome razmisljati u hrvatskoj (prije svega destimulira rad i obrazovanja). presiromasna zemlja smo za to, nama je prije flat tax nego progresivno oporezivanje. ionako ljudi sa manjim placama ne placaju gotovo nista poreza
|
|
|
08.09.2024., 15:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
Kakva superhik metoda u Hr?
Dosli smo pri sami vrh EU po stopi zaposlenosti kljucne dobne skupine (25-54g) i na zadnje mjesto po stopi materijalne i socijalne deprivacije zaposlenika.
I prvi u EU po sreci ukupnih mladih (bez obzira na njihov radni status), sto je za anale.
|
|
08.09.2024., 15:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
nasmijanonebo kaže:
Sorry, rekoh ti konkretne primjere kak radije uzmu uvoznu radnu snagu bez ikakvog znanja i papira (i time isporucuju losiju uslugu) nego nase. Primjeri iz prakse. Mjesec dana duzi otkazni rok nije nikakva zastita. Kvaka je u tome da nasi imaju predrasuda, a misle da ce zloupotrebljavati nase.
Usput, strani radnici su vec skuzili da mogu itekako zabusavati. Vec imamo dosta onih koji sz iz Njemacke dosli k nama jer: bolja klima, topliji smo, nije takav dril (nitko ne kontrolira sljakere na bausteli niti poslove ciscenja).
Raspitaj se malo po Opatiji zasto je pala jako kvaliteta usluga po hotelima (kvaliteta ciscenja, usluga u restotanima itd.)
|
Konkretne primjere koje su samo ti rekla kazala.
Evo međuvremenu je još netko od poslodavaca pisao o nekim problemima i ja sam dodala nešto.
Ako imaš puno ograničenja i više papirologije za koju ne dobiješ novaca/poticaja nećeš zaposliti takvu osobu. Ako netko plaća za to da se ne zapošljava nekog invalida, zašto taj koji radi ne dobije od tog novca nešto više poticaja?
Ali ako iste osobe znači u njemačkoj bolje čiste nego u hr, je evo taj drill kriv koji ne postoji a ne radnici. kriva je osoba koja njih treba nadzirati znači šef "housekeepinga"
Ili je evo manja ponuda radne snage i tako su Hrvati zadovoljni da im bilo tko čisti bilo kako nego da im nitko ne čisti, i vidi to uz toliko navodnih Hrvata koji bi to rado radili , ili bi ipak radije u državnu službu?
Ali evo mogu te smiriti, u njemačkoj je isto zbog nedostatka radnika opala kvaliteta u hotelima i restoranima, i to unatoč što imaju već godinama PNN.
|
08.09.2024., 15:28
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
nasmijanonebo kaže:
U Njemackoj je jos gori odnos prema invalidima. Jos teze se tamo zaposljavaju. Svabo ti je jos manje empatican od nasih.
|
Švabo ima slične zakone oko toga i neki su jebeni kao evo za osobe sa 30-50% "ograničenja" ili one ispod još gore. Jer generiraju veca prava za te osobe a nikakve prednosti ili skoro nikakve prednosti za poslodavca.
|
08.09.2024., 15:29
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Aug 2006.
|
Quote:
MrsGahan kaže:
Švabo ima slične zakone oko toga i neki su jebeni kao evo za osobe sa 30-50% "ograničenja" ili one ispod još gore. Jer generiraju veca prava za te osobe a nikakve prednosti ili skoro nikakve prednosti za poslodavca.
|
no da, rezultat toga je da poslodavci nece te zaposljavati. sto vise prava das nekoj skupini, to ce je vise poslodavaci izbjegavati.
|
|
|
08.09.2024., 15:42
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
gFlores kaže:
Svi trebaju plaćati isto, zašto bi ja plaćao 25% a ti par postotaka ? 
|
Jer se misli tako poticati osnivanje obrta, samo što su neki našli načina da ostanu vječno u sustavu.
Kada smo gradili, tražimo paketara i u prici uvijek dođe preporuka istog čovjeka i evo uzeli smo njega. I čovjek postavlja parket za par 100.000€ ili milijuna u godini i ostaje pausalac, jer evo našao je rupu u zakonu. On nema nikakvih troškova za materijal. Ima sprancu ugovora u kojoj piše da se sve narucuje na tvoje ime i to sve plaćaš, i tako ostaje čovjek ispod pausalnog praga isto ako je već na jednom radnom mjestu da je išao materijal preko njego mogao zaraditi. I još smo dobili popusta kod dobavljača. Popust koji je inače on mogao staviti u svoj džep. Ali evo neće, želi svoj mir i ostati van sustava. Čovjek ima svoju računicu i ostaje u okviru zakona.
Ideja države je bila valjda da će biti koju godinu u sustavu PDV-a i tada rasti i imati zaposlenog ili više njih i tada već automatski nemoze biti pausalista jer ima veći promet.
Ali evo to kao negativni primjer, ali evo pozitivni, mi smo krenuli kao pausalisti u turizam i kada smo se širili smo ušli u sustav PDV-a.
|
08.09.2024., 15:45
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
torente33 kaže:
Država je toliko sposobna neracionalno i nepotrebno trošiti ogromne resurse da bi već i manja prava reforma zamijenila novac prikupljen u x10 poreza na nekretnine.
|
Ali se tako gubi izbore, pogledaj broj osoba u javnoj službi. Postali su "nedodirljivi" ili garant za dobivanje izbora, evo kupiš njih i osigurao si sebi jos 4 godine fotelju. I to sa tuđim novcima, tako ti to danas ide. Što ćemo za 4,8,12,16 godina sa tim osobama to nije briga onih u vladi, njiman su važni sljedeći izbori.
|
08.09.2024., 16:10
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
somied kaže:
no da, rezultat toga je da poslodavci nece te zaposljavati. sto vise prava das nekoj skupini, to ce je vise poslodavaci izbjegavati.
|
Pa to sam dala kao primjer i evo dala primjer dužeg otkaznog roka i druga strana tvrdi da otkazni rok duže za mjesec dana nije nikakvo otezenje.
Evo u njemačkoj imaš masu azilanata koji nisu u mogućnosti raditi zbog glupi zakona i ograničenja. Govorima o onom djelu koji želi raditi.
I tako ih skoro nitko neće zaposliti zbog tih problema... ..
Azilanti imaju ograničeno područje kretanja na općinu u kojoj se nalaze. Znači ako netko treba recimo na građevini raditi u drugim mjestima , njima treba dozvola i to za svako mjesto kroz koje prolazi. Znači ako je u recimo u Karlovcu građevinska firma i on u Karlovcu u "logoru" oni ga ne mogu povesti u Zagreb na gradilište. I evo svaka općina ima neke rokove koliko dugo se može kretati. Neke su toliko vezane uz propisano radno vrijeme da radnik ne može ostati 30 minuta duže na poslu. I tako nećeš nakon što si jednom imao to iskustvo više zaposliti azilante dok nisu riješili status. A ovi nisu prava nego samo obaveze. Umjesto da se donese zakon po kojom se osoba vezano uz posao može slobodno kretati po potrebi poslodavca i ako ga se kontrolira se posalje upit poslodavca, ne treba najprije izvaditi sve te dozvole i tek tada se može kretati. Znači evo da radi za firmu iz Karlovca u ZG ne samo dozvolu za grad Zagreb, nego evo za svaku općinu kroz koju prolazi. I što misliš koliko to čeka, i poslodavac mora odgovoriti upit svake općine i ispuniti cijelu papirologiju da bi na kraju možda nakon 3-6 mjeseci ovaj skupio sve dozvole da uopće može doći na radno mjesto bez da je u prekršaju a mogao si u vrijeme zaposliti nekog drugog.
|
08.09.2024., 16:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2007.
|
Quote:
twistdrum kaže:
po zadnjem izvještaju od jučer prekjučer u Hrvatskoj je nezaposleno samo 86.000 građana
trenutno
radnici na mjestima sa posebnim uvjetima rada redovito idu na liječničke a već prema točkama za to radno mjesto.
I do sada se znalo dešavati da na uvjerenju piše
sposoban za točke te i te, nesposoban za te
ili sposoban ali ograničenje dizanja tereta
ili sposoban ali ne noćni rad
Po novom naputku poslodavca toga više nema
može biti sposoban, privremeno nesposoban ili nesposoban
zato jer se poslodavac više ne želi bakćati sa ovima kaj imaju neko ograničenje i tražiti im odgovarajuće radno mjesto ili ih ne žele imati na broju a da ne može raditi u nožnoj jer nema trko pokrivati smjene, jel...
|
Halo! Za najjednostavnjje poslove radje uzmu Filipinca/Nepalca bez ikakvih dokaza da znju ista raditi/bez znanja jezika nego nekog nagluhog Hrvata koji zna hrvatski, ima srednju skolu, iskustva,+ s tom osobom normalno komuniciras osim telefonom.
Tebi je to normalno? Ako je, bolesno, krajnje bolesno.
|
|
|
08.09.2024., 16:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
torente33 kaže:
Država je toliko sposobna neracionalno i nepotrebno trošiti ogromne resurse da bi već i manja prava reforma zamijenila novac prikupljen u x10 poreza na nekretnine.
|
Ovo je poanta svega. Ima drzava para i trosi suludo + zadakt pretvoriti Hr u koloniju (i vec je).
|
|
|
08.09.2024., 16:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Quote:
nasmijanonebo kaže:
Ovo je poanta svega. Ima drzava para i trosi suludo + zadakt pretvoriti Hr u koloniju (i vec je).
|
Neka skinu PDV na 20%. Sad kad još poskupi struja i plin za 10% + svi poskupe i ostale proizvode, biti će dovoljno para da se to napravi.
|
|
|
08.09.2024., 16:21
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
GemsBond kaže:
Neka skinu PDV na 20%. Sad kad još poskupi struja i plin za 10% + svi poskupe i ostale proizvode, biti će dovoljno para da se to napravi.
|
Ali ne zele skinut pdv niti bi i da uvedu PNN.
Hr ima novaca, samo razbacuje pare i namjerno unistava svoj narod.
Jedina zemlja bez kvote uvoza radne snage itd- to ti vec dovoljno govori.
|
|
|
08.09.2024., 16:22
|
|
Ko bre dabre
Registracija: Nov 2005.
|
Quote:
nasmijanonebo kaže:
Ali ne zele skinut pdv niti bi i da uvedu PNN.
Hr ima novaca, samo razbacuje pare i namjerno unistava svoj narod.
Jedina zemlja bez kvote uvoza radne snage itd- to ti vec dovoljno govori.
|
Na žalost, upravo je tako.
|
08.09.2024., 16:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2023.
|
Jurica Kondres
2 h ·
Najveća prevara u životu:
Plaćanje poreza na novac koji zarađuješ,
poreza na novac koji trošiš,
i poreza na stvari koje posjeduješ, na koje si već platio porez, s već oporezovanim novcem.
|
|
|
08.09.2024., 17:15
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
nasmijanonebo kaže:
Halo! Za najjednostavnjje poslove radje uzmu Filipinca/Nepalca bez ikakvih dokaza da znju ista raditi/bez znanja jezika nego nekog nagluhog Hrvata koji zna hrvatski, ima srednju skolu, iskustva,+ s tom osobom normalno komuniciras osim telefonom.
Tebi je to normalno? Ako je, bolesno, krajnje bolesno.
|
Imamo li svugdje u hrvatskoj dovoljno nagluhi osoba?
Jer evo opet neće posao doći radniku, nego radnik treba doći gdje je posao neovisno o tome je li invalid ili stranac ili bilo tko.
|
08.09.2024., 21:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2019.
|
Quote:
GemsBond kaže:
danas čujem demografa na tv-u kako imamo 47% neaktivnog stanovništva
ekipa jednostavno ocijenila da nema smisla raditi, što je najgore matematički je točno
kaže taj demograf kako je preveliko optrerećenje na plaću
|
Da li znaš ti ili demograf što spada u to radno aktivno stanovništo?
Demograf očito nikada nije pogledao i usporedio opterećenje na plaću nas i ostatka unije.
Quote:
GemsBond kaže:
pnn je lijek za lokalni proračun kad se odsele radnici, napisano par postova prije
|
Pa kad ti se odesli još više radnika zbog PNN kojeg ne mogu plaćati što ćeš onda?
Quote:
GemsBond kaže:
Petljanje vlasti kako ti kažeš, je i kad jedna gospodarska djelatnost ima povlašteni porezni tretman u odnosu na druge, npr. turizam, kratkoročni najam.
|
Da li je više novca u gospodarstvo i proračun dovelo građenje ili negrađenje nekretnina?
Quote:
GemsBond kaže:
|
Sada bi Osijek (i ostatak Hrvatske) trebao uvoditi PNN kako bi obnavljao tuđe porušene i oronule zgrade?
Šta pričaš ti čovječe.
Tim više, kako je napisan zakon, on potiče neobnavljanje nekretnina jer ako je obnoviš, a nemaš kome iznajmiti jer kraj izumire lokalni šerif će ti opaliti PNN kolko mu zafali.
Dakle di bi si možda neko i obnovio vikendicu u rodnom kraju, dao posla lokalnim majstorima, dogovorio se sa susjedima da mu malo urede njivu voćnjak za neku naknadu sada će ju potpuno zapustiti i taj kraj će još i prije izumrijeti.
Quote:
GemsBond kaže:
ako izbace apartmanđije iz stambenih zgrada, biti će stanova i za mlade
šved sigurno neće kupovati stan u stambenoj zgradi da mu stoji prazan
i da, treba oporezivati prazne nekretnine, jer tamo gdje nema ljudi, nema se od čega održavati infrastruktura pa se dogodi ovo što je poljak rekao za Osijek, kao da je vrijeme stalo 30 godina se ništa tamo nije napravilo
|
Neće, jer si ti mladi neće moći odjednom kupiti taj isti stan kao ni pred pola godine.
Ko će provjeravati da Švedu ne dolazi 358 bratić? Mala su zemlja, dosta su povezani.
Praznoj nekretnini će se porušiti krov, razbiti prozori pa neće plaćati PNN. Što ćeš onda?
Quote:
GemsBond kaže:
Od popisa 1991. do popisa 2021. im je pao broj stanovništva za oko 27%.
To znači da je otprilike toliko pao i prihod od poreza na dohodak iz kojeg se financira grad.
|
Kad te logika ubode u oči i još je ne vidiš.
U Osijeku nisu prazni stanovi jer se nekom eto drži prazne nekretnine, tamo su prazne nekretnine (i ruševine) jer su se odselili ljudi.
Quote:
GemsBond kaže:
priljev od praznih nekrenina bi bio dodatni prihod
ako je netko otišao raditi u Zagreb gdje je prosjčena neto plaća 300 eura veća od nego u Osijeku, onda je njemu kikiriki platiti za prazan stan u Osijeku
isto tako ekipa koja je otišla van Hrvatske, oni taj porez zarade vani za 2-3 dana
|
Što grad Osijek ima sa tuđim zapuštenim zgradama i kako bi to PNN riješio?
Ne, neće se rasprodati pa obnoviti, one ne plaćaju PNN.
Quote:
GemsBond kaže:
kako to da te ne smeta nenamjenski PDV i nenamjenski porez na dohodak, samo ti evo smeta nenamjenski porez na nekretnine?
|
Tako je, pa će po tvojim riječima nikad više opterećenu plaću opteretiti još jednim porezom koji će se plaćati iz nje?
Nije baš neko inteligentno rješenje.
Quote:
GemsBond kaže:
kaže još da otkad su upumpali te pare, da je zatvoreno 7500 OPGova i pobjeglo 90 000 stanovnika
negdje su te pare očito završile
|
Zato im treba upumpati još više para preko PNN?
Kakvi su ti to neinteligenti prijedlozi?
A uvođenjem PNN i ovima koji su možda privremeno odselili, ako ih natjeraš da prodaju svoje nekretnine budeš ih zauvijek odselio iz RH? Kako će to potaknuti demografiju?
Još jedna "blistava" ideja kako još brže uništiti neki kraj.
Quote:
GemsBond kaže:
|
Zašto se ne zalažeš za smanjenje PDVa, nego za još veću pljačku hrvatskih građana uvođenjem još jednog poreza kako bi se po tvojim insinuacijama obogaćivali lopuže iz proračuna?
Ne baš inteligentan način upravljanja novcem.
|
|
|
08.09.2024., 22:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
|
Mogli bi ljudi masovno otkazivat priključke struje za prazne nekretnine da dokažu neuseljivost.
|
|
|
09.09.2024., 00:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
GemsBond kaže:
|
Zasto bi skidali poreze na rad i potrosnju kada su stranci i bez toga skuzili da smo porezna oaza za rad i potrosnju (stranci su kupili 10k vikendica i apartmana za tri godine, a preko 130k ih je doslo uzivati u nametima na rad i placanju poreza na potrosnju).
Zemlja smo sa najblizim toplim morem srednjoj Europi. Jedan demograf je rekao da se kod nas ne isplati stedjeti nego treba zapiti kucu po birtijama.
|
|
09.09.2024., 01:07
|
|
korišteni registrator
Registracija: Dec 2012.
|
Quote:
klapalo kaže:
Zasto bi skidali poreze na rad i potrosnju kada su stranci i bez toga skuzili da smo porezna oaza za rad i potrosnju (stranci su kupili 10k vikendica i apartmana za tri godine, a preko 130k ih je doslo uzivati u nametima na rad i placanju poreza na potrosnju).
Zemlja smo sa najblizim toplim morem srednjoj Europi.
|
PNN će to još više potencirati. Imat ćeš velike investitore (uglavnom strane ili domaće bliske politici) koji će kupovati cijele lokacije, imanja, sela, u njih dovoditi strane radnike koji će u njima ugošćivati strane turiste više platežne moći. Resortifikacija.
Takve stvari se u Istri događaju već desetak godina, vjerojatno su Slavonija, Gorski kotar i Dalmatinska zagora, sljedeći po redu, jer je omjer uloženog i dobivenog naprosto nevjerojatan.
Naravno, lokalna i državna politička garnitura će sve to prikazivati kao veliki ekonomski uspjeh.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:28.
|
|
|
|