Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 28.03.2017., 11:47   #741
Quote:
mirna1982 kaže: Pogledaj post
ali nije mi jasno čemu služe dva crvena dugmeta pri vrhu ručke, po jedan na svakoj strani?
Kocnica prekidaca.

pozdrav
Old 28.03.2017., 12:03   #742
autopilot
kanjar is offline  
Old 29.03.2017., 08:48   #743
agnaby14 " Po drugi put postam, ne znam kako mi je popodnevni post nestao???" Nije tema nestala. Tema se nalazi tamo gdje pripada, a jedino kaj treba napraviti prije pisanja posta.....pogledati Popis tema. Kao dugogodišnji korisnik, to vjerujem znaš?

Ovaj upis, molim ne komentirati.
Old 30.03.2017., 18:31   #744
Prije pisanja posta u ovu temu pogledajte[B] Popis tema[. Siguran sam da se može pronači več otvorena tema za vaša pitanja./B]
Old 09.04.2017., 21:23   #745
Bok, zna li netko kako napraviti chalk-wall i je li potrebna nekakva priprema zida? Mi bi htjeli jedan stup ofarbati u crno, pa da po njemu možemo pisati kredom Ali, kak će to funkcionirati kad brišemo kredu (pretpostavljam mokrom krpom?) Sigurno treba neka priprema zida ili neka posebna crna boja? Unaprijed hvala!
Erato321 is offline  
Old 10.04.2017., 07:15   #746
Quote:
Erato321 kaže: Pogledaj post
Bok, zna li netko kako napraviti chalk-wall i je li potrebna nekakva priprema zida? Mi bi htjeli jedan stup ofarbati u crno, pa da po njemu možemo pisati kredom Ali, kak će to funkcionirati kad brišemo kredu (pretpostavljam mokrom krpom?) Sigurno treba neka priprema zida ili neka posebna crna boja? Unaprijed hvala!
poznanik je radio. ne znam detalje, ali posebnu boju je kupio. mislim da je rekao da ga je 20m2 izaslo oko 400 kn (za boju).
karatas_os is offline  
Old 10.04.2017., 10:40   #747
Imaju i one folije sta lijepe po hladnjacima, al' ne znam bili to šljakalo u kombinaciji sa zidom, možda ako je izgletan...
Old 10.04.2017., 10:45   #748
Quote:
Apocalypso™ kaže: Pogledaj post
Imaju i one folije sta lijepe po hladnjacima, al' ne znam bili to šljakalo u kombinaciji sa zidom, možda ako je izgletan...
mi smo to napravili za kcerku. narucili preko ebaya. zaljepili na zid. fora je da se mora dobrano paziti, jer se stvore baloncici zraka. kcerka nije to previse koristila, no nekako mi se cini da nikako nismo uspijevali do kraja skinuti kredu s folije. ne sjecam se vise dobro... davno bilo ))))))))
karatas_os is offline  
Old 10.04.2017., 21:15   #749
Quote:
karatas_os kaže: Pogledaj post
poznanik je radio. ne znam detalje, ali posebnu boju je kupio. mislim da je rekao da ga je 20m2 izaslo oko 400 kn (za boju).
znaš li možda kako onda čisti kredu sa zida?

Quote:
karatas_os kaže: Pogledaj post
mi smo to napravili za kcerku. narucili preko ebaya. zaljepili na zid. fora je da se mora dobrano paziti, jer se stvore baloncici zraka. kcerka nije to previse koristila, no nekako mi se cini da nikako nismo uspijevali do kraja skinuti kredu s folije. ne sjecam se vise dobro... davno bilo ))))))))
eto djeci nije zanimljivo, a mi odrasli bi
Erato321 is offline  
Old 10.04.2017., 21:31   #750
Quote:
Erato321 kaže: Pogledaj post
znaš li možda kako onda čisti kredu sa zida?
na zalost ne ali kako se radi o specificnim zahtjevima (zidovi su bili takvi radi poslovnih zahtjeva) rekao bih da to nije predstavljalo problem, jer se cesto ploca nadopunjavala i prepravljala.

vjerujem da u trgovini boja i lakova, gdje se, pretpostavljam , kupuje takva boja, mogu odgovoriti na pitanje kako se brise kreda sa zida
karatas_os is offline  
Old 14.04.2017., 09:07   #751
@jony b.
Postovi su na temi Drvo-alu stolarija.
Old 15.04.2017., 23:02   #752
koliko treba energije da se 1m3 vode zagrije za 1 stupanj?
zanima me ako je spremnik ptv 300 litara, ulazna temp je 15 stupnjeva, zagrijava se na 50 stupnjeva, pa da imam odokativnu procjenu utroska plina/struje/ostalo
bager666999 is offline  
Old 16.04.2017., 00:50   #753
ne moraš ništa odokativno, osnove fizike su to

Q = m c ΔT

- Q je toplina, odnosno energija u džulima, [J]
- m je masa vode [kg] koju ćemo dobiti iz volumena V [m³] i gustoće ρ [kg/m³] što je fizikalna konstanta
- c je specifični toplinski kapacitet koji se očitava iz termodinamičkih tablica, a za okvirni proračun možemo uzeti vrijednost 4200 [J/kgK] - što znači da treba utrošiti 4200 džula da se kilogramu vode podigne temperatura za 1 stupanj
- ΔT je razlika u temperaturi, konačna minus početna.

dakle - prvo računamo masu vode. ρ=m/V, odnosno m = ρV = 1000 [kg/m³] * 1 [m³] = 1000 [kg]
razlika u temperaturi ΔT = T_konačna - T_početna = (50 - 15) [°C] = 35 °C, odnosno razlika temperatura je ista i u K, dakle 35 K.

sad se sve uvrsti: Q = 1000 [kg] * 4200 [J/kgK] * 35 [K] = 147 000 000 J, da se ljepše zapiše, Q = 147 [MJ].

ako hoćeš izračunati koliko bi to kilovatsati struje bilo, evo postupka:
1 [kWh] = 1 [kW] * 1 [h] = 1000 [W] * 3600 [s], a po definiciji [J]=[W]*[s] pa slijedi 1 [kWh] = 3 600 000 [J] = [3.6 MJ]

ako vrijedi 1 [kWh] = 3.6 [MJ], onda je 0.27777 [kWh] = 1 [MJ].

prethodno smo izračunali da je potrebno 147 [MJ] za zagrijati to, odnosno 147*0.27777 = 40.83333 [kWh].

EDIT.
vidim sad da razmatraš i opciju koliko plina treba - ima i tu neka okvirna računica, ali stvarno okvirna. treba nam podatak o ogrjevnoj vrijednosti goriva. ako uzmemo gradski plin, i podatke sa stranice plinare zagreb, imamo sljedeće:
donja ogrjevna vrijednost Hd = 9.25 do 11.47 [kWh/m³] - odnosno toplina koju oslobađa plin prilikom izgaranja jednog kubnog metra.

u ovom primjeru, ako ga razmatramo kao idealan slučaj, treba izgorjeti toliko plina da generira 40.83333 [kWh] topline koja se predaje vodi. 1 kubični metar plina generira, u najgorem slučaju, 9.25 [kWh] topline, pa to znači da za naših 40.8333 [kWh] trebamo 40.8333/9.25 = 4.4144 [m³] plina.

što se cijene tiče, ima tu više varijanti - jednotarifna, dvotarifna struja, HEP-ovi nameti, naknade itd., slično s plinom. neću se sad upuštati u izračun troškova, koliko sam upućena oboje ide po [kWh] pa vidi po računima koliko te izađe točno koja varijanta.

nadam se da je ovo pomoglo

Zadnje uređivanje Danielle : 16.04.2017. at 01:11.
Danielle is offline  
Old 16.04.2017., 09:51   #754
e toje odgovor
hvala
bager666999 is offline  
Old 20.04.2017., 14:38   #755
Na kuhinjskoj radnoj ploči 38mm odlijepila se bočna plastična traka (kant?). Čime to zalijepiti nazad na ivericu? Moguće da se odlijepila od topline jer je odmah pored plinski štednjak. Iverica nije više 100% "čista" - ima sa svih strana par mm vjerojatno mastan rub...
mario_bla is offline  
Old 20.04.2017., 19:25   #756
Nemoj to ljepiti nazad. Kupi završnu aluminijsku lajsnu za radnu ploču (cca 40 kn) i prišerafi je preko trake. Ili prvo skini traku pa nanesi na rub sanitarni silikon, a završnu lajsnu onda možeš i samo zalijepiti.
Old 20.04.2017., 19:49   #757
Ovo s lajsnom je u biti najbolje i najtrajnije rješenje. Em joj toplina neće smetati em ćeš se namučiti da odmastiš ploću da bi bilo kakavo ljepilo moglo držati kako bi zaljepio traku.

Poslano sa mog Metal koristeći Tapatalk
kerbi is offline  
Old 20.04.2017., 21:37   #758
Uf. Hvala obojici, al izgleda da sam malo požurio. Pronašao sam u međuvremenu post taman od bilježnika od prije par godina gdje si savjetovao zaljepiti tu plastičnu lajsnu s neoprenskim ljepilom (2x namazati ivericu u razmaku 10 min, 1x namazati lajsnu). Jasno mi je bilo da je to za normalne uvijete bez maščoba i topline, ali kako sam žurio za zagreb odlučio sam zaljepiti s neostikom. To je bilo kod staraca u kući koji ne vode računa o takvim "sitnicama" tako da bi me idući puta vjerojatno dočekao napuhnut rub... Valjda će držati do idućeg puta dok se ne pojavim s aluminijskom lajsnom.
mario_bla is offline  
Old 23.04.2017., 20:19   #759
@ martynchyca, post je premješten u temu Zidanje - savjeti i preporuke
Old 26.04.2017., 23:00   #760
Slike na zidu

Pozdrav, zanima me mogu li staviti slike na zid bez bušenja rupa i kako? Radi se o slikama na platnu ali vecina njih je bez okvira...
Mislio sam probat s UHU Patafixom ali ga nisam nasao nigdje za kupiti...
Moze neki savjet i ideja oko toga
Hvala
Chocolate Thunder is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:06.