Zagreb Dan i noć u metropoli |
|
|
11.02.2020., 17:31
|
|
Na porodiljnom
Registracija: Mar 2008.
|
Quote:
Opal Zg kaže:
jel se šališ ili ?
ono kaj ode u sudoper završi u zatvorenom sistemu koji negdje na kraju ima nešto što se zove pročišćivač... nije da iz njega izlazi samo H2O, ali masnoće se odvajaju
a ovo kaj istreseš u dvorište sigurno završi u podzemnim vodama
|
Ode i prasak za rublje kao i masnoce iz perilice suda ili sudipera pa da vidis kako svakih par godina imas potrebu druzenja s nuklearnim fizicarima koji se iz hobija bave strojnim odstopavanjem kanalizacije.
Tekuci kamenac koji se u ZG naziva pitkom vodom = u kombinaciji s raznim deterdzentima koji s zbog tvrdoce dobro ne otapaju = stvaraju se hrapave naslage na stijenkama cijevi koje samo na sebe navlace nove slojeve = emulzija vode i ulja stvara posebno dobar ljepljivi sloj = za koji godinu dobijes neprohodne odvode koji su puni tvrdih naslaga poput betona
Pa dcl ulja po obrasloj dzungli punoj macjih i psecih govana sasvim sigurno nece doci do podzemnih voda koje se u zadnjih desetak godina povukle u dubinu.
|
|
|
11.02.2020., 17:56
|
|
Na porodiljnom
|
Quote:
Cat6 kaže:
Ramscrek, hvala na informaciji.
Molim te lijepo, daj mi objasni ima li ta vrecica nekakav dodatak na samome vrhu? Preuzima li neki drugi materijali (reciklirani?) koji glumi gumu ili nesto? Pitam jer nemrem zamislii, na koji nacin se moze oblikovati oko kante takva vrecica? Meni cak ni ne treba za kantu, jer mi vise na drzacima, ali cisto pitam, jer nisam takve vrecice vidjao.
Jesu li drske jake? Jesu li krute ili se mogu savijati?
AndrejX,
imas jako zeleni kvart koji rabi samo biljnu hranu kad su momirisi tako prihvatljivi. Jer kante u mojoj ulici, osim sto su sredstvo otpada, ujedno su i mjesto prebiranja, preslagivanja, trazenje boca, pa bonus ubacivanje prolaznika, ucenika i raznih putnika namjernika koji nesto imaju za ubaciti.
Po ljetu zna zaudarati da se mora zaobilaziti. Nadam se da ce praksa prestati, ali i dalje pojedinici ubacuju neadekvatno pripadajuci otpad, tako da imas stalno cuspajz svakakvog otpada.
...
...
|
Zivim u kuci pa imam svoju kantu za otpad koja mi se nalazi desetak metara od ulaznih vrata, Cistoca je opere kad se sjete, smrad nisam osjetio bas nikad. E sad, mozda je razlika sto imam kompostere tako da kod mene u obicnom smecu zavrsi vrlo malo bio otpada.
BTW. Danas se krenuo igrati oznacavanja kanti da lakse uocim koja je moja kad su na hrpi jerbo kamion ne ulazi u moju ulicicu:
- sve tri razlicitog izgleda i dizajna
- za obican otpad i nakon 13 godina u komadu
- crna za papir stara par godina, citava ali bitno tanja od zelene
- smeda za bio kada bi se koristila i odvozila 2x tjedno bi se samorazgradila i raspala za pola godine.
|
|
|
11.02.2020., 18:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2007.
|
Quote:
SummerNight kaže:
ja sam zvala i pitala za dodatne vrecice ali ne, podijeliti ce ih 13 komada za 6 mjeseci  nisu znali odgovoriti koja je matematicka formula primijenjena da se zakljuci da isti broj vrecica treba za odvoz svaka dva tjedna kao i za odvoz svaki tjedan.
|
I ja sam zvala i rekli su mi da ih mogu kupiti sama, ali kako ne smiju reklamirati prodavače, nisu mi rekli gdje ih mogu kupiti.
Tražila sam sama i zaista ih ima za kupiti vrlo povoljno. Vjerojatno s tim i računaju da će ih ljudi kupovati.
|
11.02.2020., 18:23
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Cat6 kaže:
Ramscrek, hvala na informaciji.
Molim te lijepo, daj mi objasni ima li ta vrecica nekakav dodatak na samome vrhu? Preuzima li neki drugi materijali (reciklirani?) koji glumi gumu ili nesto? Pitam jer nemrem zamislii, na koji nacin se moze oblikovati oko kante takva vrecica? Meni cak ni ne treba za kantu, jer mi vise na drzacima, ali cisto pitam, jer nisam takve vrecice vidjao.
Jesu li drske jake? Jesu li krute ili se mogu savijati?
|
Nemaju nikakav dodatak. To je obična papirnata vrećica napravljena od starog papira i ne znam kako bi je se moglo ugurati u kantu, odnosno, možeš je ugurati, ali nemaš čime učvrstiti. Krute su, ali se mogu savijati, kao papirnati škrnicl.
Dimenzija su 20/16/36 cm, ali mislim da ima i većih. Ja ih zatvaram selotejpom.
Piše da imaju nepropusno dno, a mogu se i kompostirati.
Zovu se CleanPac Bio-Kompost Beutel.
U svakom slučaju čak da ti i nisu savršene, tako su jeftine da im možeš dati šansu i isprobati ih.
Meni se sviđaju zato što su od recikliranog smeđeg papira.
Kad ih rastvoriš po pregibima ih možeš oblikovati u okomitu kutiju. Baš su fora.
Na vrećici piše što se u njih može staviti. Doduše na njemačkom, ali meni to nije problem, a onima koji ne znaju njemački to može biti mali ubrzani tečaj učenja stranog jezika.
Ako naiđeš na nešto praktičnije - obavijesti nas ovdje.
|
11.02.2020., 19:08
|
|
Valar Morghulis
Registracija: Jun 2008.
|
Quote:
ramscrek kaže:
I ja sam zvala i rekli su mi da ih mogu kupiti sama, ali kako ne smiju reklamirati prodavače, nisu mi rekli gdje ih mogu kupiti.
Tražila sam sama i zaista ih ima za kupiti vrlo povoljno. Vjerojatno s tim i računaju da će ih ljudi kupovati.
|
za bio otpad da, ali za olastiku nema vrecica a oni ne odnose ono sto nije u vrecici za plastiku 
|
11.02.2020., 19:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2013.
|
Quote:
AndrejX kaže:
...
Pa dcl ulja po obrasloj dzungli punoj macjih i psecih govana sasvim sigurno nece doci do podzemnih voda koje se u zadnjih desetak godina povukle u dubinu.
|
imam dojam da i sam znaš da to nije tako. nije to samo jednom jedan decilitar, jer ako to radiš umjesto da ga zbrineš, bit će više, vrijeme prolazi.
pa onda i od nekog drugog, tko isto ne mari. kako vide drugo smeće, ljudi bacaju i svoje, opća pojava.
a voda se nije povukla u dubinu ispod nekakvog filtera nego je iznad nje ostao isti prostor kroz koji prođe ono što kiša s površine na koncu donese.
da, slojevi zemlje i stijena isfiltriraju većinu toga, ali koliko dugo ti isti slojevi mogu filtrirati sve što bacamo uokolo? taj filter nitko ne vadi, opere ili promijeni, kao mi u svojim usisavačima ili klimama ili briti.
|
|
|
11.02.2020., 20:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2015.
|
Quote:
SummerNight kaže:
za bio otpad da, ali za olastiku nema vrecica a oni ne odnose ono sto nije u vrecici za plastiku 
|
Stvarno ne kuzim da ne odnose. Kod nas odvoze sve. Buni se.
|
|
|
11.02.2020., 21:14
|
|
Valar Morghulis
|
a jesam, kaj da radim vise kad odgovore da nisu duzni uzeti sto nije u primjerenoj vrecici 
tebi uzmu na svoju ruku ocito jer su normalni, meni ne uzmu jer rade by the book
|
11.02.2020., 21:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2015.
|
Quote:
SummerNight kaže:
a jesam, kaj da radim vise kad odgovore da nisu duzni uzeti sto nije u primjerenoj vrecici 
tebi uzmu na svoju ruku ocito jer su normalni, meni ne uzmu jer rade by the book
|
Aha. Onda cemo po toj logici 3 mjeseca odvajati, a sljedeca 3 bacati u mijesani otpad. I tko ce znati sto su uzeli kada ubacuju u kamion koji sve samelje?
|
|
|
12.02.2020., 07:47
|
|
Valar Morghulis
|
ili po savjetu ljubazne gospodje na help desku, voziti u reciklazna dvorista 
|
13.02.2020., 10:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2008.
|
Quote:
Kladi kaže:
ispričavam se na izboru posta za quot....nisi jedina ali vas želim pitati...spominjete hrpu plastičnog otpada i problem s malim brojem vreća. dobro..a kak imate tak puno plastike??? mi smo u kući, troje nas je i jedna žuta vreća nam je dosta za 2tj., a nekad se dogodi da nije napunjena pa vozimo dalje...
|
Ne razumijem uopće ćemu to pitanje, je li bitno kako i zašto neki imaju više plastike u dva tjedna od drugih?
Ali eto, da pokušam...evo neki dan mi stigao paket, u njemu ogroman tvrdi žilavi najlon koji će sam zauzeti bar trećinu vrečice.
Trebala bih malo proučavati što sve bacamo da bih mogla dati podrobniji izvještaj, ali uglavnom su to plastike od mlijeka i ostalih mliječnih proizvoda, sladoleda, plastike u koje je upakirano meso i druga hrana, omoti od hrane, najloni, plastična ambalaža od svih drugih proizvoda (tehika i sl.), konzerve, čepovi...
Quote:
SummerNight kaže:
ja sam zvala i pitala za dodatne vrecice ali ne, podijeliti ce ih 13 komada za 6 mjeseci  nisu znali odgovoriti koja je matematicka formula primijenjena da se zakljuci da isti broj vrecica treba za odvoz svaka dva tjedna kao i za odvoz svaki tjedan.
|
Vrlo konstruktivno. 
Imaš kada, ali nemaš u čemu.
Quote:
ramscrek kaže:
|
Gdje? Pošto?
|
13.02.2020., 13:18
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
SummerNight kaže:
|
Znači, plastiku ne smiješ zapakirati u plastičnu vreću?!?!
Zapravo, logično: na čemu će onda zarađivati odabrani proizvođači plastičnih vreća za plastičnu ambalažu.
|
13.02.2020., 13:26
|
|
Registrirani korisnik
|

Pa ti si napisala da ih ima za kupiti.
|
13.02.2020., 13:26
|
|
Valar Morghulis
|
smijes ti, ali oni ti ju nece odvesti
cekam napismeni odgovor, nakon razgovora sam ipak i mail napisala
|
13.02.2020., 13:28
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
kajpa kaže:
Ne razumijem uopće ćemu to pitanje, je li bitno kako i zašto neki imaju više plastike u dva tjedna od drugih?
Ali eto, da pokušam...evo neki dan mi stigao paket, u njemu ogroman tvrdi žilavi najlon koji će sam zauzeti bar trećinu vrečice.
Trebala bih malo proučavati što sve bacamo da bih mogla dati podrobniji izvještaj, ali uglavnom su to plastike od mlijeka i ostalih mliječnih proizvoda, sladoleda, plastike u koje je upakirano meso i druga hrana, omoti od hrane, najloni, plastična ambalaža od svih drugih proizvoda (tehika i sl.), konzerve, čepovi...
Vrlo konstruktivno. 
Imaš kada, ali nemaš u čemu.
Gdje? Pošto?
|
To su vrećice za biootpad.
Müller 10 kom oko 7 kn, ali mislim da ih sada u raznim izvedbama ima i u drugim trgovinama.
Detaljne informacije pohgledaj malo iznad u odgovoru za Cat6 od 11.2. u 18,23
|
13.02.2020., 14:32
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ramscrek kaže:
To su vrećice za biootpad.
Müller 10 kom oko 7 kn, ali mislim da ih sada u raznim izvedbama ima i u drugim trgovinama.
Detaljne informacije pohgledaj malo iznad u odgovoru za Cat6 od 11.2. u 18,23
|
S obzirom na to da je Summer napisala post nakon posta koji govori o plastiti, a ti si kvotala njen post ....mislila sam da govoriš o žutim vrećicama za plastiku i metal.
(za bio vrećice znam)
|
13.02.2020., 14:38
|
|
Na porodiljnom
|
U mom zaseoku ostavili velike metalne kontejnere kao za obican otpad ali s zutim poklopcem i natpisom da je za plastiku. Uredno tamo iskipam jer novu dozu zutih vrecica nismo dobili.
|
|
|
13.02.2020., 14:42
|
|
Registrirani korisnik
|
I nama bi dobro došao takav. Od 4 obična jedan je uvijek prazan. Ako bi jednog maknuli trebala bi nam cijena pasti. (moš mislit).
A umjesto jednog da stave žuti. Odavno sam rekla predstavniku stanara da zatraži i niš. Taj sam priča, a ništa ne napravi.
Ne znam tko može zatražiti da stave žuti kontejner, bilo tko...ili to mora biti predstavnik stanara. (svaki ulaz ima valjda svog, tako da opcija da se svi dogovore ne postoji)
|
13.02.2020., 14:42
|
|
road warrior
Registracija: Nov 2009.
|
meso i kosti se ne bacaju u biootpad?
gdje sa tim?
|
13.02.2020., 15:04
|
|
Valar Morghulis
|
mijesani komunalni
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:25.
|
|
|
|