Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija > Eno i ino

Eno i ino (Bez)Alkoholna pića - Ne očekujte Mladena Grdovića na stolu

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 10.01.2025., 23:48   #7741
Quote:
Opelka kaže: Pogledaj post
Pozdrav opet, nakon par tjedana Dedice EC885 i eksperimentiranja sa raznim mljevenim kavama, neke lose, neke dobre, uzeo sam mlinac (Krups F20342) i sada trazim preporuku za dobra zrna. Nemam neki cjenovni rang, ali ne moraju bit najbolja - naravno da sve ovisi o ukusima, ali ako itko ima iskustva.. inace volim bijelu kavu, latte/capuccino, tako da ne trazim vrhunski espresso, ali ne ni neki s benzinske.

Isto, vrijedi li uzimati bottomless portafilter, da li bi razlika bila osjetna u mom slucaju (ne pijem cisti espresso) ?

P.S. hvala na odgovorima ovdje, posebice @Beco
Necu ti preporucat zrna,al sta se bottomless portafiltera tice naravno da vrijedi uzimat, al s tim mlincem niti ne pomisljaj. Prelazak s pressurised na non-presurissed portafilter mora bit popracen s odgovarajucim mlinom, mlinom za espresso, inace ces u salici dobit jedno velko nista. Treba ti mlin koji ima stupnjeve finoce mljevenja za podesavanje, s pravim nozima unutra , ovo mi izgleda ko mlin za secer u prahu prije nego za kavu. Zvuci zlocesto ,al je tako. xD P.S. Tako dok se ne odlucis ulozit u mlin, drz se tog portafiltera sta se dobije s aparatom.
SplitchyY is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.01.2025., 21:10   #7742
Jeftini blade mlinac je sasvim dovoljan za dedicu s pressurized portafilterom.
Bolje nego korištenje ustajale mljevene kave.

Za non pressurized treba imati mlinac koji košta kao dedica i svježe prženu kavu za optimalan rezultat.

S Lavazzom iz plodina koja je pržena prije 2 godine ne možeš očekivati rezultate.

Isto tako dedica ima dva problema kod korištenja non pressurized portafiltera, 51mm portafiter i pumpa druka 15 bara što je skoro duplo previše pa je dial in skoro nemoguće napraviti.

Svakako je bolje kupiti Ninja lux ili Sage barista za 450-500 eura nego se zajebavati s modifikacijama dedice za istu cijenu
Old 12.01.2025., 00:14   #7743
Quote:
Beco kaže: Pogledaj post
Jeftini blade mlinac je sasvim dovoljan za dedicu s pressurized portafilterom.
Bolje nego korištenje ustajale mljevene kave.

Za non pressurized treba imati mlinac koji košta kao dedica i svježe prženu kavu za optimalan rezultat.

Isto tako dedica ima dva problema kod korištenja non pressurized portafiltera, 51mm portafiter i pumpa druka 15 bara što je skoro duplo previše pa je dial in skoro nemoguće napraviti.

Svakako je bolje kupiti Ninja lux ili Sage barista za 450-500 eura nego se zajebavati s modifikacijama dedice za istu cijenu
Dedicu arte osobno koristim uz bottomless i iskreno nije neki pain in the ass za dobit kavlitetan shoot. Samo treba znat sta radis.
Sta se tice mlina istina je da treba ulozit, al ja to uvjek gledam ko ulaganje za buducnost ne kao modifikaciju same Dedice.
Sta se tice pritiska naletio san na video od "Toms coffe corner" miria je pritisak na novijoj i staroj vec neko vrijeme koristenoj Dedici, i uglavnom nova je radila na 11-12 , a stara je pala cak ispod 10 bara. Uglavnom ni blizu 15.
SplitchyY is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.01.2025., 00:17   #7744
Quote:

Slazem se Ninja je za ono sta nudi za te pare cudo. Sagea ne virujem da se moze nac vise za te pare. Ako mislis na barista express. Blize 700E
SplitchyY is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 02:53   #7745

Dobro se ovaj Jura naradio

Sent from my iPhone using Tapatalk
bambushouse is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 03:02   #7746
ja na trecini toga, nakon ravno 7 godina kucne upotrebe
gmit is online now  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 10:21   #7747
Quote:
bambushouse kaže: Pogledaj post
Dobro se ovaj Jura naradio

Sent from my iPhone using Tapatalk
Jel to onaj što ima toranj za kavu u zrnu od 2,5 kila?
Ili je to x8?
stadleter is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 12:42   #7748
Piše X6
BigDaddy is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.01.2025., 15:12   #7749
Quote:
mali grizzly kaže: Pogledaj post
https://www.greenplantation.eu/hr/p/...vac-70-l-2-kom

ovi pod brandom Lelit su brutalno skupi, a ionako ih netko proizvodi za njih, da mu je to gl. proizv. djelatnost (filtracija vode) pa možda posegnite za univerzalnim, na naštek

https://shop.nikas.hr/proizvod/filter-za-vodu/

promjer cjevčice uglavnom odgovara svim poluautomatima, a koliko mi je ostalo u sjećanju, imao i Batis.hr na prodaju jedan sličan gornjem.

Cjenovna prigoda je naručiti izvana

https://www.espressoxxl.de/WASSERENT...10-KH-VON-BILT

https://www.kaffeezentrale.de/wasser...rter-nical-125

ali ne ovako pojedinačno nego kad su je veći broj u ponudi, npr.

https://www.caffe-offida.de/p/wasser...hinen-5-stueck

u konkretnom slučaju su te veće pa cijena viša, ali tragajte za takvim na tražilici

https://www.idealo.de/preisvergleich...nical-125.html

https://www.idealo.de/preisvergleich...101780310.html

Bottomless portafiltar - nemam informacija u HR , ali dolje je presjek ponude na tražilici

https://www.idealo.de/preisvergleich...8mm-lelit.html
U Batis nisu imali takve filtre, barem me čudno gledao na Zagorskoj, kao nemaju ništa za aparate za kavu, samo za hladnjak?...

A nisam shvatio:

https://shop.nikas.hr/proizvod/filter-za-vodu/

ovaj je jeftiniji nego u Njem? Vjerojatno je manji? U Zagrebu nema još neki dućan? Jer ovi su iz Rijeke pa još i poštarina, jedino da kupim više kom.
Old 23.01.2025., 16:47   #7750
Pozdrav ljudi

imam jedno pitanje. Nabavio sam DeLonghi Dedicu na kojoj mi nekad treba samo vruća voda za čaj ili nešto drugo. E sad, problem je kad puštam vodu, izbacuje je onako na trzaje, dakle nema normalan tok vode, i onda to radi popriličan nered jer iz šalice ili posude štrca voda na sve strane. Da li je to normalno kod ovog aparata?
Prije ovog sam imao neki jeftinji DeLonghi i voda je sasvim normalno, u kontinuiranom toku izlazila iz mlaznice.
Hvala na odogovorima.
GrunfZd is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2025., 17:22   #7751
Moraš shvatiti da takvi aparati nisu namjenjeni za to i prestati to raditi.
Kupi si kuhalo za vodu za 20 eura.

Espresso mašine koje su namjenjene da točiš kuhanu vodu iz njih imaju bojler i koštaju 1500 plus eura.
Old 23.01.2025., 17:41   #7752
Quote:
Moraš shvatiti da takvi aparati nisu namjenjeni za to i prestati to raditi.
Kupi si kuhalo za vodu za 20 eura.

Espresso mašine koje su namjenjene da točiš kuhanu vodu iz njih imaju bojler i koštaju 1500 plus eura.
Uz svo dužno poštovanje, ali ne bih se složio.

Ako aparat ima tu mogućnost, ne vidim zašto je ne bih koristio. Za nekoliko puta mjesečno uliti dva deca tople vode u šalicu mi je kuhalo za vodu samo još jedna (nepotrebna) stvar za rukovanje, i koja dodatno zauzima mjesta kojeg nemam.

Na prijašnjoj DeLonghi mašini od 100 eura, koja mi je trajala skoro 5 godina, sam konstatno i bez ikakvih problema koristio toplu vodu, i to sam imao jednu cijelu godinu period intenzivnog korištenja jer sam pio čajeve non stop. Apsolutno nikakav problem nisam imao s tim.

Dakle, jedino što mi nije jasno je opet moje pitanje, zašto mi je na prijašnjem (slabijem) aparatu ta voda izlazila potpuno normalno, a na Dedici trza. A aparat je potpuno nov.
GrunfZd is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2025., 18:38   #7753
trza jer nema bojler, nego termoblok kroz koji se voda grije kako prolazi, pa ti pumpa pusta malo po malu vodu valjda za lakse napraviti paru/pjenu.
Hack otvori ventil za paru i stisni botun za kavu trebalo bi poteci regularno.
marinnn is online now  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2025., 19:19   #7754
Quote:
marinnn kaže: Pogledaj post
trza jer nema bojler, nego termoblok kroz koji se voda grije kako prolazi, pa ti pumpa pusta malo po malu vodu valjda za lakse napraviti paru/pjenu.
Hack otvori ventil za paru i stisni botun za kavu trebalo bi poteci regularno.
Hvala na objašnjenju.

Probao sam tu shemu i ovako se dogodi:

Otvorim ventil za paru, voda poteče, botun za (jednu) kavu blinka polako, pritisnem ga, voda se zaustavi skroz i počnu ubrzano blinkati botuni za kavu i duplu kavu. I tako ostane dok ne zatvorim opet ventil.
GrunfZd is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2025., 21:37   #7755
Quote:
GrunfZd kaže: Pogledaj post
Uz svo dužno poštovanje, ali ne bih se složio.

Ako aparat ima tu mogućnost, ne vidim zašto je ne bih koristio. Za nekoliko puta mjesečno uliti dva deca tople vode u šalicu mi je kuhalo za vodu samo još jedna (nepotrebna) stvar za rukovanje, i koja dodatno zauzima mjesta kojeg nemam.

Na prijašnjoj DeLonghi mašini od 100 eura, koja mi je trajala skoro 5 godina, sam konstatno i bez ikakvih problema koristio toplu vodu, i to sam imao jednu cijelu godinu period intenzivnog korištenja jer sam pio čajeve non stop. Apsolutno nikakav problem nisam imao s tim.

Dakle, jedino što mi nije jasno je opet moje pitanje, zašto mi je na prijašnjem (slabijem) aparatu ta voda izlazila potpuno normalno, a na Dedici trza. A aparat je potpuno nov.
Ta prijašnja je imala bojler.
To je ona najjeftinija delonghi.

Ni jedna ni druga nisu namjenjene da puštaš toplu vodu za čaj iz njih.

Kao što ti je odgovoreno dedica trza jer ima termoblok.
Old 25.01.2025., 08:57   #7756
Ljudi, jel mi zna neko rec koja je razlika izmedju philipsovih 3341/50 i 3347/90?
Nadalje, preporuka automatskog na zrna od 400-500e?
Old 25.01.2025., 09:32   #7757
Ne znam da li ima bojler ili termoblok ali npr Dinamica ima opciju za toplu vodu ako npr želiš skuhat čaj i na onu lulicu daje normalan mlaz vode.

Articoka mi smo kupili dinamiku 350.55 za 460€ I nama za sad odlična. Cca 1kg kave mjesečno sa puno mlika. Ako i tebi treba mliječni dio onda nemoj kupovat sa manjin vrčom jer ćeš morat stalno puniti. Za philips neki govore da mliječni dio nije baš nešto, a u trgovini su nam u više navrata rekli da se ljudi žale na kvarove. Malo potraži testove ili po forumima iskustva i probleme. Forši se lagje odlučiš.
leano is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.01.2025., 11:16   #7758
Quote:
articoka kaže: Pogledaj post
Ljudi, jel mi zna neko rec koja je razlika izmedju philipsovih 3341/50 i 3347/90?
Ovaj drugi ima kromiranu prednju ploču i čudi me da je na eKupi jeftiniji od ovoga s plastičnom pločom.
Inače su potpuno isti po svemu ostalom.
BigDaddy is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.01.2025., 14:56   #7759
Quote:
leano kaže: Pogledaj post
Ne znam da li ima bojler ili termoblok ali npr Dinamica ima opciju za toplu vodu ako npr želiš skuhat čaj i na onu lulicu daje normalan mlaz vode.

Articoka mi smo kupili dinamiku 350.55 za 460€ I nama za sad odlična. Cca 1kg kave mjesečno sa puno mlika. Ako i tebi treba mliječni dio onda nemoj kupovat sa manjin vrčom jer ćeš morat stalno puniti. Za philips neki govore da mliječni dio nije baš nešto, a u trgovini su nam u više navrata rekli da se ljudi žale na kvarove. Malo potraži testove ili po forumima iskustva i probleme. Forši se lagje odlučiš.
Ja sam imao philipsa trojku zadnjih godinu i pol i nikakvih problema ,pjena ok ,ako baš nisi prezahtjevan. Problem philips aparata su one gumice zbog kojih zna curiti voda ,ali lako se mijenjaju i stvarno ne koštaju neku lovu.
Za novu godinu me mall hr zeznuo za delonghia 350,55 ,pa sam nakon malo razmišljanja na kraju uzeo delonghi riveliu. Odličan aparat.
ivooh1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.01.2025., 17:58   #7760
Ja imam nekih dve ipo godine philips ep5447/90 i do sada nemam ama bas nikakvih problema sa aparatom sto se tice njegove funkcionalnosti.
Ukupno sam do sada napravio nekih 3000-3200 napitaka.
Poenta je da se samo redovno odrzava.Ja jednom u sedam do deset dana izvadim brew unit,properem ga mlakom vodom i kad se osusi podmazem klip i onu gumicu na njemu.Isto tako redovno podmazujem u samom aparatu one dve gumice na koje naleze brew unit jer one trpe veliku temperaturu i vremenom ispucaju pa tu krece da curi voda.Koristim originalni filter za vodu u samom aparatu plus koristim vodu preciscenu u aqvafor bokalu.
Mlecni deo mu je skroz ok barem kod mene.Tu dosta zavisi koliki je procenat masnoce kod mleka.Koristim 3.5 posto mlecne masti i 3.8 posto mlecne masti i kapucino i late makiato je skroz ok za moje potrebe.I dosta lako je da se odrzava posle pravljenja mlecnih napitaka.
Pre ovog philipsa sam imao delonghi 22.110 b i na njemu je jaci espreso u odnosu na philips.Verovatno delonghi uzima vise grama kafe u odnosu na ovaj philips pa je samim tim i espreso jaci.
Ja kod philipsa idem na maksimalnu kolicinu kafe i 40mll vode.Plus kod philipsa ima i opcija extra shot ako vam je ova varijanta slaba pa onda samelje jos kafe i doda mozda jos 20mll vode.
Generalno su to sve samo neke finese kod automatskih aparata.U globalu je sve to slicno pa ko sta voli.
Mene interesuje da li neko zna koliko grama kafe uzima ovaj philips kad se stavi na maksimalnu dozu kafe,a koliko uzima delonghi na primer ova rivelia ili neki slican?Tu ne mislim na onu opciju extra shot kod philipsa nego samo kad se stavi opcija da melje maksimalnu dozu kafe.
Cini mi se da sam negde citao da je neko pominjao da philips uzima maksimalno 7 grama kafe ali nisam siguran da je to tacno.
bojke1 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:59.