Natrag   Forum.hr > Društvo > Prirodne znanosti

Prirodne znanosti Čista znanost za jako pametne i one koji takvima žele postati
Podforum: Armstrong Station - Astronomija i astrofizika

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.05.2022., 10:48   #761
Quote:
Poubelle kaže: Pogledaj post
Nisam. Tj. prešla sam iz zimskih u ljetne. Ali prošlo ljeto sam ih nosila i nije me treslo. Doduše, tada sam ih nosila na bosu nogu, a sada nosim čarape. Da nije u čarapama problem?
Maloprije me opet streslo!
Jedino što sam mijenjala zadnja 2 tjedna je to što sam počela piti suplemente za jačanje kose. Jel moguće da je nešto u tim tabletama? Znam da zvuči suludo ali stvarno ne znam više što da mislim, ovo postaje baš iritantno.

Možda bih stvarno trebala zvati električara ali inače sve sa strujom u stanu štima. I često me zna stresti kad dotaknem pipu u sudoperu. Pa nije pipa spojena na struju. Jutros me pecnulo kad sam dotaknula tepsiju na ugašenom štednjaku (koji je na plin btw.)
Drugim riječima FID prati ulaz i izlaz potencijala na nultom i faznom vodiču. Taj odnos mora uvijek biti isti odnosno, potencijal ne smije imati razlike. Ukoliko se zbog gubitka struje u mreži koja protječe FID-om, detektira diferencija, svitak koji je ugrađen u FID i relej će odmah isključiti napon u mreži.

Dakle, proboj faze na masu, isto će reagirati na FID kao i na osigurač. Međutim, osigurač će reagirati tek na struju za koju je dimenzioniran (npr 25 A).

U kupaonice, perionice i sve prostore koji dolaze u dodir sa vodom, ugrađuju se posebne FID sklopke manjih osjetljivosti (osjetljivosti oko 20 – 50 mA).

Pošto je glavna FID sklopka obično i najčešće oznake 25/500mA. To znači da je ona dimenzionirana na snagu od 25 A, a reagira na osjetljivost 500 mA.

https://termometal.hr/zastotne-sklopke-fid-grupa-408/

štednjak možda ima jedno kolo na struju?

grijač vode je spojen na struju, pa tako onda i na vodu, cijevi i pipu

kupanje preskoči dok električar ne riješi problem

a za ostalo ako nosiš obuću sa gumenim đonom trebala bi biti sigurna iako te pecne, dok god ne zatvaraš strujni krug sa zemljom
Antikapitalist is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2022., 18:59   #762
Ovo što Antikapitalist piše shvati ozbiljno, čak i ako mi po opisu više zvuči kao statički elektricitat, scenariji u kojima bi kvar uzrokovao takvo peckanje postoje, a ishod može biti fatalan, pa ih je nužno eliminirati.

Moguće je da se radi i o statičkom elektricitetu, ali da je došlo do prekida na izjednačavanju potencijala / uzemljenju, što može biti fatalno ako se na takvo stanje dogodi još i neki kvar.

Druga mogućnost, pogotovo ako se radi o nulovanoj instalaciji, je djelomični ili potpuni prekid nule, pri čemu se javlja napon na nuli, a kako je instalacija nulovana, onda i na uređajima. Kod potpunog prekida napon na nuli ovisi o opterećenju po fazama, pa se pri nesimetričnom opterećenju javlja napon na uređajima, ali isto tako, različite faze imaju različit napon, pa može doći do kvara uređaja.

Djelomični prekid nule je gora opcija jer kod njega postoji mjesto koje se grije i predstavlja požarnu opasnost.

Inače, stare žarulje su bile daleko bolji indikatori takvih kvarova jer je boja svjetla povezana s intezitetom, pa je promjena inteziteta, primjerice, kad uključiš jači uređaj, bila očigledna.
MrBlc is online now  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2022., 19:27   #763
Quote:
MrBlc kaže: Pogledaj post
Druga mogućnost, pogotovo ako se radi o nulovanoj instalaciji, je djelomični ili potpuni prekid nule, pri čemu se javlja napon na nuli, a kako je instalacija nulovana, onda i na uređajima. Kod potpunog prekida napon na nuli ovisi o opterećenju po fazama, pa se pri nesimetričnom opterećenju javlja napon na uređajima, ali isto tako, različite faze imaju različit napon, pa može doći do kvara uređaja.

Djelomični prekid nule je gora opcija jer kod njega postoji mjesto koje se grije i predstavlja požarnu opasnost.

Inače, stare žarulje su bile daleko bolji indikatori takvih kvarova jer je boja svjetla povezana s intezitetom, pa je promjena inteziteta, primjerice, kad uključiš jači uređaj, bila očigledna.

ako je do kućanskih uređaja može probati isključivati uređaje 1 po jedan dok ne oktrije na kojem je proboj napona, možda perilica rublja npr.

ako napon ne probija na kućanskim uređajima onda su električni vodovi ili utičnice, prekidači...
Odgovori s citatom
Old 05.05.2022., 21:33   #764
Quote:
Antikapitalist kaže: Pogledaj post
ako je do kućanskih uređaja može probati isključivati uređaje 1 po jedan dok ne oktrije na kojem je proboj napona, možda perilica rublja npr.

ako napon ne probija na kućanskim uređajima onda su električni vodovi ili utičnice, prekidači...
Ako trese na svim uređajima, vjerojatnost da su svi probili je zanemariva. To znači da je, ukoliko nije statički elektricitet generiran na tijelu, greška sigurno na instalaciji, a uz grešku na instalaciji je moguća i greška na uređaju - ili instalacija uzrokuje dizanje linije uzemljenja na neki napon, ili je ta linija u prekidu, a diže je neispravni uređaj.
MrBlc is online now  
Odgovori s citatom
Old 14.06.2022., 11:45   #765
Ima li koristi od protugradnih raketa ili se narod bez veze uskokodakao?
Odgovori s citatom
Old 28.07.2022., 18:17   #766
imam pitanje, za ovo ljeto kažu da je rekordni toplinski val od 1749 tak nest.

Kakva nas zima očekuje? hoće li biti toplija ili hladnija? Moze li zvog toplog ljeta biti toplija ?

Poslano sa mog Mi 9T Pro koristeći Tapatalk
3metraiznadneba is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.07.2022., 16:18   #767
Ljudi, postoji li na netu neka vremenska prognoza koja je zaista točna? Ova googleova prognoza veze s vezom nema.
Craig Tucker is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.07.2022., 18:02   #768
Ako te trese struja na pipi jedino objašnjenje bi bilo da ti nula od bojlera curi.... a to je vrlo opasno.
Mada je cudno zašto ne izbacuje sklopka, ove nove fidovke moraju izbacivali ako curi nula, a možda I ne ako je majstor za kupatilo stavio manje osjetljivu fidovku. Jedino ako imaš onu staru sklopku s osiguracima
Ko zna jel je to nulovano, uzemljeno ili šta...
Reci nam o kakvoj se sklopki radi pa ćemo moći reducirati moguće razloge

Ali bolje ne, ako te stvarno streslo na pipi, pusti forum i zovi majstora istog trena jer je to jako opasno. U pipi nema sta struja radit, gasi sklopku i ne pali je dok majstor ne dodje
Nek stavi instrument na uzemljenje od bojlera pa će vidit je li ok. Trebalo bi izmijeriti i potencijal u instalaciji ali to ti neće svaki majstor znat napravit, to trebaš ili inzinjra ili nekog dobrog elektrotehnicara...
UsernameX is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2022., 20:29   #769
Zna li netko za neke uspješne ili poznate žene iz područja biologije? Pala mi je napamet Rosalind Franklin mada je ona zapravo bila kemičarka pa ne znam koliko bi to odgovaralo.
Moon light is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2022., 21:05   #770
Google zna... ako to nisi pitao u svrhu 'divanjenja' o tome točno ovdje

npr.:
Top 10 Women in Biology From the Last 10 Years
adelon is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2022., 21:35   #771
Quote:
adelon kaže: Pogledaj post

npr.:
Čisto biološki gledano, najuspješnije su žene s najviše potomaka.

U to ime jedna zanimljiva karta

https://data.worldbank.org/indicator...RT.IN?view=map
BolajiBadejo is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2022., 22:15   #772
Quote:

npr.:
Htjela sam čuti neku preporuku i koga smatrate da je posebno bitan. Nisam sve pročitala, budem kasnije. Ali meni ovo treba za djecu osnovnoškolske dobi. Dakle, mora biti njiima jasno, razumljivo i informacije o tim ženama moraju biti dostupne na hrvatskom jeziku. Uzeti u obzir treba i da se radio o slabijim učenicima. Neka otkrića na polju genetike koja uključuju hrpu nekakvih kratica njima neće biti razumljiva. Moraju shvatiti i koliko toliko ipak razumiejeti što je ta žena napravila.
Moon light is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2022., 00:12   #773
Quote:
Moon light kaže: Pogledaj post
Htjela sam...
Ispričavam se ljubeći poštovanoj kolegimici ruku

Quote:
... (Htjela sam) čuti neku preporuku i koga smatrate da je posebno bitan. Nisam sve pročitala, budem kasnije. Ali meni ovo treba za djecu...
Dobar pokušaj, pohvalno. No bojim se da se je kolega @BolajiBadejo u ovom svom postu dolje samo šalio:
Quote:
BolajiBadejo kaže: Pogledaj post
... najuspješnije su žene s najviše potomaka.

U to ime jedna zanimljiva karta

https://data.worldbank.org/indicator...RT.IN?view=map

(ako drugo ne, pomoću ovog oftopik čavrljanja nas trojice će oni ostali, nešto ozbiljniji forumaši sigurno uspjeti skužiti kakvi podaci su ti zapravo potrebni i kojoj publici su namijenjeni)

adelon is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2022., 09:55   #774
Quote:
Ispričavam se ljubeći poštovanoj kolegimici ruku
Dobar pokušaj, pohvalno. No bojim se da se je kolega @BolajiBadejo u ovom svom postu dolje samo šalio:
(ako drugo ne, pomoću ovog oftopik čavrljanja nas trojice će oni ostali, nešto ozbiljniji forumaši sigurno uspjeti skužiti kakvi podaci su ti zapravo potrebni i kojoj publici su namijenjeni)
Imaju liječnici za tvoj poremećaj pa im se obrati.
Moon light is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2022., 13:37   #775
Kod sebe na to ne gledam kao na poremećaj - no nema toliko veze...

Nego, ništa nisi rekla o povodu zbog kojeg ta potreba po podacima o uspiješnijim ženama na području biologije:
'politička korektnost', ili pak se bliži neki jubilej kojeg treba obilježiti u maniri npr. Dana žena, prvog čovjeka na Mjesecu... ?

...Plus, nije najjasnije na koji naćin ćeš učenicima prezentirati te biografije;
usmeno, računalnom prezentacijom, ...'?
...pošto kažeš

"Informacije o tim ženama moraju biti dostupne na hrvatskom jeziku"

To mi vuče na organiziranost 'svaki učenik svoje računalo' odnosno, recimo, 'tri računala tri grupice učenika'... pa onda s tvoje strane nekoliko hrvatskih linkova, pa nek se 'samoinformiraju'...
(ne sviđa mi se previše i vjerujem da neće biti tako)

Malo sam guglao oko toga što te zanima, pa našao nekoliko gradiva koje bi ti moglo dobro doći (sve na engleskom nažalost):

kao prvo, djecu na kratko upoznaj sa znanošću.
Vjerojatno su tvoji (6., 7., 8. razred?) prerasli te načine objašnjavanja, no neki od rezultati s donjeg linka bi ti mogli poslužiti kao uzorak za konstruiranje zaokružene cjeline tvog kratkog predavanja o tome
što znanost jest

(nabroji i nekoliko upečatljivijih znanstvenica - ako su ti i tu žene bitnije)

Onda djeci objasni kako je i biologija dio znanosti, pa im na kratko objasni i neke od njenih važnijih grana...

...i onda bi već mogle doći na red konkretne biografije najzaslužnijih, najpoznatijih, najljepš... ...uglavnom, najžena koje se bave ili su se bavile biologijom:

tko je bila prva (ikad zabilježeno spomenuta) biologinja

Botaničarka Jane Colden, naravno

pa im onda glede važnosti ili pak kronološki predstavi i nekoliko drugih poznatijih biologinja
(postoje i djeci zanimljivije biologinje - recimo Dian Fossey s ovog linka)

odnosno

i odnosno
adelon is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2022., 19:39   #776
Quote:
Kod sebe na to ne gledam kao na poremećaj - no nema toliko veze...

Nego, ništa nisi rekla o povodu zbog kojeg ta potreba po podacima o uspiješnijim ženama na području biologije:
'politička korektnost', ili pak se bliži neki jubilej kojeg treba obilježiti u maniri npr. Dana žena, prvog čovjeka na Mjesecu... ?

...Plus, nije najjasnije na koji naćin ćeš učenicima prezentirati te biografije;
usmeno, računalnom prezentacijom, ...'?
...pošto kažeš

"Informacije o tim ženama moraju biti dostupne na hrvatskom jeziku"

To mi vuče na organiziranost 'svaki učenik svoje računalo' odnosno, recimo, 'tri računala tri grupice učenika'... pa onda s tvoje strane nekoliko hrvatskih linkova, pa nek se 'samoinformiraju'...
(ne sviđa mi se previše i vjerujem da neće biti tako)

Malo sam guglao oko toga što te zanima, pa našao nekoliko gradiva koje bi ti moglo dobro doći (sve na engleskom nažalost):

kao prvo, djecu na kratko upoznaj sa znanošću.
Vjerojatno su tvoji (6., 7., 8. razred?) prerasli te načine objašnjavanja, no neki od rezultati s donjeg linka bi ti mogli poslužiti kao uzorak za konstruiranje zaokružene cjeline tvog kratkog predavanja o tome
što znanost jest

(nabroji i nekoliko upečatljivijih znanstvenica - ako su ti i tu žene bitnije)

Onda djeci objasni kako je i biologija dio znanosti, pa im na kratko objasni i neke od njenih važnijih grana...

...i onda bi već mogle doći na red konkretne biografije najzaslužnijih, najpoznatijih, najljepš... ...uglavnom, najžena koje se bave ili su se bavile biologijom:

tko je bila prva (ikad zabilježeno spomenuta) biologinja

Botaničarka Jane Colden, naravno

pa im onda glede važnosti ili pak kronološki predstavi i nekoliko drugih poznatijih biologinja
(postoje i djeci zanimljivije biologinje - recimo Dian Fossey s ovog linka)

odnosno

i odnosno
Još uvijek nije sve do kraja osmišljeno, ali onako u grubo iz kolegičinog i mog predmeta učenici bi prikazali plakatom i/ili PPT-om uspješne ili poznate žene iz tog područja. Kolegica bi željela da to bude naš zajednički projekt. Znači oni bi sami trebali moći pronaći informacije o njima i prikazati to. E sad najvjerojatnije će to završiti tako da ću im zapravo gotovo sve morati dati u ruke, ali to je dio specifičnosti rada s tim učenicima o čemu ovdje ne mogu i ne želim pisati. Meni bi možda bilo malo logičnije uključiti onda čitavo stem područje, a ne samo dva, ali o tom po tom...
Postoji i ideja da se na kraju jedna učenica maskira u znanstvenicu jednog, a druga učenica u znanstvenicu iz drugog područja.

Meni je nekako logično da se radi o znanstvenicama tj. području istraživanja kojeg učenici mogu razumjeti s obzirom na gradivo osnovne škole. Rosalind Franklin mi je super pogotovo za osmaše jer uskoro radimo DNA, ali mi je malo glupo kad ona zapravo nije bila biolog.

Pala mi je napamet Nettie Stevens jer opet spolne kromosome također radimo u 8. razredu.

Super si me sjetio na Dian Fossey, zaboravila sam na nju, a znam im je spomenuti i je bude im zanimljiva.

Ovaj dio o biologiji, znanosti itd. odradim s njima kao uvod u 5., a onda opet na početku 7. razreda kad kreće biologija, kemija, fizika.
Moon light is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2022., 22:33   #777
Quote:
Još uvijek nije sve do kraja osmišljeno, ali onako u grubo iz kolegičinog i mog predmeta učenici bi prikazali plakatom i/ili PPT-om uspješne ili poznate žene iz tog područja.

Kolegica bi željela da to bude naš zajednički projekt. Znači oni bi sami trebali moći pronaći informacije o njima i prikazati to. E sad najvjerojatnije će to završiti tako da ću im zapravo gotovo sve morati dati u ruke...
...
...
Ovaj dio o biologiji, znanosti itd. odradim s njima kao uvod u 5., a onda opet na početku 7. razreda kad kreće biologija, kemija, fizika.
Sad mi je dosta jasnije, hvala.
Nisam bio previše siguran jesi li u onom svom drugom postu po redu ovdje na ovoj stranici pisala kao profesorica (učiteljica) ili kao roditelj, pa zato onakav, u stvari nepotreban, 'tutorijal stil'.

Ok, to bi onda bilo sve. Možda će se naći netko tko ima linkove na hrvatske sajtove o toj tematici. Lp
adelon is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2022., 12:57   #778
Quote:
Sad mi je dosta jasnije, hvala.
Nisam bio previše siguran jesi li u onom svom drugom postu po redu ovdje na ovoj stranici pisala kao profesorica (učiteljica) ili kao roditelj, pa zato onakav, u stvari nepotreban, 'tutorijal stil'.

Ok, to bi onda bilo sve. Možda će se naći netko tko ima linkove na hrvatske sajtove o toj tematici. Lp
Hvala, iskoristim nešto od onoga sigurno.
Moon light is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.09.2022., 11:15   #779
Quote:
Htjela sam čuti neku preporuku i koga smatrate da je posebno bitan. Nisam sve pročitala, budem kasnije. Ali meni ovo treba za djecu osnovnoškolske dobi. Dakle, mora biti njiima jasno, razumljivo i informacije o tim ženama moraju biti dostupne na hrvatskom jeziku. Uzeti u obzir treba i da se radio o slabijim učenicima. Neka otkrića na polju genetike koja uključuju hrpu nekakvih kratica njima neće biti razumljiva. Moraju shvatiti i koliko toliko ipak razumiejeti što je ta žena napravila.
Iva Tolić?
https://www.irb.hr/Novosti/Iva-Tolic...emije-znanosti

Vlatka Zoldoš?
https://izsvijetaboljihmogucnosti.t....ati-buducnost/

Samo od nekih, da se prođe po hrvatskim istraživačkim zavodima našlo bi se još mnoge domaće, ne moraju biti uspiješene uvijek iz dalekih zemalja.

Žene u znanosti na IRB-u
https://www.irb.hr/Novosti/Zene-u-znanosti-na-IRB-u
Odgovori s citatom
Old 28.09.2022., 21:15   #780
Trebaju mi prijevodi nekih stručnih termina iz kvantne mehanike. Dakle, kako se na hrvatskom kaže slijedeće:

-packet vawe
-probability amplitude vawe

Dakle, zanimaju me standardni termini na hrvatskom, ako postoje, a ne doslovni prijevodi, što mogu i sam.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:03.