Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Televizija > Turske serije

Turske serije Bivši podforum Neprikazano-sapunice

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 21.11.2022., 21:20   #61
Samo da završim misao, prije se nisam doista jasno izrazila; sasvim pravilno je neiskusna domina ukazala, da se ovdje prikazuje tradicija, ali moje mišljenje je i dalje jednako, na konkretnu tradiciju je tokom prošlosti (jer tradicija je nastajala u prošlosti), tako u ruralnim kao i u urbanim sredinama, utjecala prije svega vjera, i lokalni gospodari....ali, kao što rekoh, neću više na ovu temu.
Sve više kaže na to, da ću početi pratiti i ovu seriju
Aste is online now  
Odgovori s citatom
Old 21.11.2022., 22:09   #62
Quote:
Aste kaže: Pogledaj post
Samo da završim misao, prije se nisam doista jasno izrazila; sasvim pravilno je neiskusna domina ukazala, da se ovdje prikazuje tradicija, ali moje mišljenje je i dalje jednako, na konkretnu tradiciju je tokom prošlosti (jer tradicija je nastajala u prošlosti), tako u ruralnim kao i u urbanim sredinama, utjecala prije svega vjera, i lokalni gospodari....ali, kao što rekoh, neću više na ovu temu.
Sve više kaže na to, da ću početi pratiti i ovu seriju
Naravno da ces pratiti, da se sekiramo zajedno, haha. Ja sam jucer pocela i pogledala 3 epizode koje su prevedene, sad cekam cetvrtu.
Ma nije uopste bitno sta je porijeklo/uzrok njihovih problema, idemo gledati kako ce se razvijati i rijesiti.
Hocemo li se svi zaljubiti u Ömera/Barısa?
neiskusna domina is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.11.2022., 22:28   #63

Kako mu oprostiti?
Krsmanka is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.11.2022., 23:25   #64
Druga najava https://youtu.be/QOFjIMYE9_g

Sad je problem i što je ginekolog muško.
Što neko napisa, klasičan manipulator, a ona slepo zaljubljena.
Ako ništa drugo, bar da vidimo od ovog glumca nesto, da nije uvek kao kuvana noga.

Stricek je ovde glavni baja, još kad bude smuvao mamasitu
biljanap is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.11.2022., 23:28   #65
Quote:
Krsmanka kaže: Pogledaj post

Kako mu oprostiti?
Ah, Barış Kılıç... Od prvog gledanja sam slaba na njega
Aste is online now  
Odgovori s citatom Received Warning
Old 21.11.2022., 23:44   #66
Quote:
neiskusna domina kaže: Pogledaj post
Hocemo li se svi zaljubiti u Ömera/Barısa?
Ja i u njega i u glavnog.
Glavni me nervira kao lik, ali glumac mi je njami njam.

U najavi vidimo kako mladozenja laze da ne trepne. Kad se trebala udavati nije ni slicno ovako pricao, vec sve suprotno.
M@3X is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.11.2022., 01:03   #67
Quote:
M@3X kaže: Pogledaj post
Ja i u njega i u glavnog.
Glavni me nervira kao lik, ali glumac mi je njami njam.

U najavi vidimo kako mladozenja laze da ne trepne. Kad se trebala udavati nije ni slicno ovako pricao, vec sve suprotno.
Fatiha sam pregledala na Insta, ali je u seriji zasad bezlican, ravna crta.
Baris, tj Omer je bio takav u Yasak elmi. Zgodan i dosadan, ali sam ga svejedno upamtila i cekala da ga vidim u ovoj seriji.
Najave epizoda ne gledam, kvare mi užitak gledanja, tako da jedva cekam prevod 4.epizode
Odgovori s citatom
Old 23.11.2022., 13:25   #68
Odgledah ja sinoc cetvrtu epizodu, nista se posebno nije desilo. Malo trebaju ubrzati radnju, inace ode i ono malo gledanosti sto su skupili.
Tetka je hit ove epizode
Odgovori s citatom
Old 25.11.2022., 18:53   #69
I ja odgledala upravo četvrtu epizodu, slažem se da je radnja prespora ali serija ima i veći problem, smaraju plitki dijalozi, bez sadržaja, predvidljivi. Ne znam jeste li nekada kupili ljubavni roman na trafici, ono kad zaboravite da ponesete knjigu na plažu? Apsolutno posle prve stranice sve dalje znate, bez iznenadjenja.
Serija je imala odličnu ideju koja je mogla da zainteresuju širu publiku ali onu zahtevniju, koju bi ova izazovna tema privukla, neće dobiti petparačkim klišeima.
Krsmanka is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.11.2022., 19:50   #70
Ja upravo gledam live petu...

To što me u ovom trenutku maksimalno nervira nije toliko spora radnja, nego glupi scenaristički trikovi. Na primjer - u četvrtoj epizodi tetka upadne u office Abdullah beya i maltene ga izvuče iz ureda na ručak. Malo kasnije Pembe zove ured i traži ga, a asistent kaže da upravo ruča s g. tetkom. I koja je prva pomisao Pembe hanim - muž me vara.
Kad joj muž javi još da mora hitno u Njemačku navrat - nanos trči do Kıvılcım da bi im tamo napravila pravu dramu.

I sad, na početku pete epke, to maksimalno iskorištavaju dodatnim glupim trikovima (neću ulaziti u detalje da vam ne spojlam, ali možete misliti).

Upravo si postavljam pitanje zašto uopće gledam live i da bi bilo bolje, da umjesto toga do kraja pogledam prevedenu najnoviju epizodu Tuzak
Old 26.11.2022., 22:01   #71
Sta reći za ovu epizodu...Ne sme pas u kući, ne može muški ginekolog, ne sme izlaziti uveče udata žena...šta je još tu bilo.. U prošloj onaj kovčeg-miraz..znači strasno.
Fatihu bih lupila par vaspitnih.
Ni u sledećoj neće biti ništa bolje, Doga je, nažalost, svesna da je majka bila u pravu. Roditelji su uvek u pravu, znam iz iskustva.
Malo mi je nerealno da Omer bude onakav, obzirom iz kakve porodice potiče. Možda je takav jer je bio prisiljen na brak sa bivšom ženom. Čudno mi je da pored njih tako tradicionalnih i, moram da kažem, zatucanih bude takav.
Kivilcim mi je sve draža i žena je skroz realna. Simpatni su mi njih dvoje.
Očekujem da se Nursema promeni za 360°. Deluje mi kao da će da postane skroz druga osoba kad se bude zaljubila u onog dečka.

Gledanost se nije nešto mnogo promenila, bar da se ovako zadrži da izguraju prvu sezonu. Meni je serija sasvim okej. Jeste da sam počela da gledam zbog Sile, ali ovde je mamasita ukrala šou.
biljanap is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.12.2022., 10:37   #72
Da Doga nema podšku u svojoj majci i tetki ... shvatila bi da mora trpiti.
Ne smije pas u kuću, ne može muški ginekolog, ne može udata žena izlaziti s pijateljicama...
Treba im reči da poštuje njihovu tradiciju ali da ona tako ne može živjeti i da se vraća majci, možda bi se onaj njen njonjavi muž malo trgnuo.
Old 02.12.2022., 17:39   #73
Nije mi jasna poenta ove priče.

Da li je poruka devojkama da dobro otvore oči pre udaje jer ako loše izaberu nema povratka, moraju da ćute i trpe pa čak i kad su im ugrožena elementarna ljudska prava u najosnovnijem obliku - pravo na slobodu kretanja, na izbor lekara, na obrazovanje!?

Ili je ovo priča za lokalnu upotrebu - mi smo čuvari tradicije i hvalimo se kako se to kod nas radi.

I jedno i drugo samo izaziva bes kod normalnih ljudi.
Krsmanka is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.12.2022., 20:48   #74
Odgledala petu epizodu sa prevodom........ljudi dragi, za mene je ovo najgori horor, ne mogu ja ovo gledati....ne slažem se, i ne prihvatam takve vrste razlika u društvu i tretiranje žena, ničime to ne može i ne smije biti uvjetovano...koja j.....na tradicija, kakva je to zaslijepljenost...pa i da dobijem ban, ne brinem, i da se izrazim kao onaj pokojni saborski zastupnik, inače dobar glumac :"nem'rem mučat!"
Aste is online now  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2022., 10:10   #75
Quote:
Krsmanka kaže: Pogledaj post
Nije mi jasna poenta ove priče.

Da li je poruka devojkama da dobro otvore oči pre udaje jer ako loše izaberu nema povratka, moraju da ćute i trpe pa čak i kad su im ugrožena elementarna ljudska prava u najosnovnijem obliku - pravo na slobodu kretanja, na izbor lekara, na obrazovanje!?

Ili je ovo priča za lokalnu upotrebu - mi smo čuvari tradicije i hvalimo se kako se to kod nas radi.

I jedno i drugo samo izaziva bes kod normalnih ljudi.
Pa ne moze se reci da je Doga lose odabrala jer ona uopste nije ni birala. Ona se udala za muskarca kojeg nije ni poznavala, nije ni znala iz kakve je porodice niti kakva su njegova uvjerenja, cak ni u naznakama.

Doga je ostala trudna, gdje je njena moderna porodica mogla drugacije postupiti, ali onda valjda ne bi bilo ni serije. I ona studentica stomatologije, ostala tek tako trudna s likom kojeg ni ne zna najbolje. Kontracepcija nista. A onda njena majka je pokusa prisilno odvesti na abortus, sto je isto tako van pameti. I sad njenoj majci smeti sto joj svekrva bira zenskog doktora, a ona je pokusala prisliti na abortus.
I bjezeci od majke i abortusa, udala se u neku drugu pricu. Ja ne krivim ni svekrva ni svekrvu, oni sami kroje zivot u svojoj kuci, i imaju svoja pravila kao sto iDogina porodica ima svoje. Ali Dogin muz koji se trebao zauzeti za nju, tj za njih, njihov brak, srecu, on je samo pognuo glavu i ceka da se ona u potpunosti i bez otpora prilagodi njihovim obicajima. Kakav beskicmenjak, egoista, licemjer...uzas.
Odgovori s citatom
Old 05.12.2022., 10:22   #76
Quote:
Romantica kaže: Pogledaj post
Da Doga nema podšku u svojoj majci i tetki ... shvatila bi da mora trpiti.
Ne smije pas u kuću, ne može muški ginekolog, ne može udata žena izlaziti s pijateljicama...
Treba im reči da poštuje njihovu tradiciju ali da ona tako ne može živjeti i da se vraća majci, možda bi se onaj njen njonjavi muž malo trgnuo.
Vala bas. Ja sve cekam da se ona pocne pakovati. Kako koja epizoda, muz postaje sve gori.
I Zato muskarci i vole tradiciju, sve ide njima u prilog. Zena ne smije nista bez pitanja, on smije kud hoce i s kim hoce, a ti sjedi kod kuce. Dzaba sto su bogati kad si kao u kavezu.
Odgovori s citatom
Old 05.12.2022., 20:03   #77
Meni je ovo prestrašno i u potpunosti se slažem s neiskusnom dominom - nisu krivi svekar i svekrva, kriv je njen muž šonjo koji se ne zna zauzet za svoj brak i svoju mladu ženu. Ne bi me ni sto trudnoća zadržalo pored lika koji mi onako bahato pred svima kaže: umukni!

Možda me i baniraju nakon ovog, al preporučila bi ovu seriju svim ženama koje podržavaju molitvu muškaraca na našim trgovima. Nek gledaju dobro. Upravo ovako podložne žene oni žele napravit od njih.

Za kraj, svaki put kad se pojavi Nilaj pomislim kako se trebala zvat Ne laj!
Maggy1103 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2022., 20:07   #78
Koliko god mi bili ljuti na scenariste, rejting serije polako ali stabilno raste

Quote:
Ja sve cekam da se ona pocne pakovati. Kako koja epizoda, muz postaje sve gori.
Meni je drago što Doga ne preti razvodom ni odlaskom. Pokušava razgovorom, svadjom, ljutnjom - svim sredstvima koje uopšte ima, da urazumi buzdovana od muža, koji se stalno krije iza porodice. U jednom trenutku kad on kaže ''Kod nas se to tako....'' ona pita ''Ma ko ste vi?''. Doga se bori, još ne odustaje, još je zaljubljena.

Krsmanka is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2022., 00:30   #79
Za scenarij bih rekla da pretjeruju, valjda kako bi pokazali tu različitosti moderne i tradicionalne porodice.
Sad kad bolje znamo Doginu majku, nepojmljivo je da je pokusala prisliti na abortus.
Pa one karnevalske plesacice na svadbi. Nikad cula nisam da ih je neko imao na svadbi, i ova ih dovede na svadbu gdje je pola gostiju tradicionalnih.
A i ono sa psom. Ne mozes zivjeti u Turskoj i ne znati da musliman vjernik nece pustiti.psa u kucu. Macka moze, pas jok.
Mislim da su to propusti scenarista, vjerovatno zelja da istaknu nepomirljivost dva svijeta.

Baris i mama sporo napreduju, serija je bas spora i razvucena.
Odgovori s citatom
Old 06.12.2022., 13:26   #80
Pretjerivanje je i ulazak u crkvu u 6.epizodi i paljenje svijeca zbog ispunjenja zelje (zdrava beba). OK, razumijemo, vjera je nespojiva sa Doginim likom, ali ovo je bas pretjerivanje scenarista.
Fatihovi i Dogini dijalozi se svode na svadju, jedini dobar trenutak je sto se Fatihova gluma popravlja (od bijesa mu iskacu zile na vratu).

Sila mi ima ostatke glume iz Emaneta (naivno treptanje okicama), a u drugom trenutku njena Doga postaje prava jezikara.Ali ok, trudna je, moze biti azdaja jer hormoni i to.
simply_black is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:32.