Svijet Zbivanja u svijetu |
|
|
30.12.2024., 00:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
Quote:
phanatique kaže:
Beograd je uvek gledao na Vojvodinu kao na ratni plen. Zbog teritorije i “mira u kuci” se nije pricalo o takvim stvarima, ali ucesce Vojvodjana u ww1 na strani Austrougarske nije zaboravljeno u Beogradu.
Osim kolonijalnog odnosa, predano se radi i na zatiranju vojvodjanske nosnje, muzike i svake druge posebnosti. Nikada se na televiziji ne moze videti nista od toga, dok se redovno forsiraju opanci, sajkaca i melos iz uze Srbije, a stvoren je i narativ da kada se tako nesto spomene, odmah se dobije epitet autonomasa, antisrbina, ustase, separatiste itd.
Da ne spominjem da su se Vojvodjani uvek smatrali nekakvim polu-Srbima, kao Srbi su, ali nije bas to to.
Nisu sve kolonizacije slucajno isle bas ovde i dovodile “najljuce” Srbe.
|
Ja sam čuo da je šajkača uvoz iz bivše AU a prava srpska kapa je šubara?
|
|
30.12.2024., 00:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2011.
|
Republika Srbija XVII - danas i sutra, bez ratnih priča
Jeste, ali je koriscena kao kapa srpske vojske u 1. sv. ratu i na taj nacin postala neka vrsta srpskog simbola.
|
|
|
30.12.2024., 12:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2008.
|
Quote:
phanatique kaže:
Beograd je uvek gledao na Vojvodinu kao na ratni plen. Zbog teritorije i “mira u kuci” se nije pricalo o takvim stvarima, ali ucesce Vojvodjana u ww1 na strani Austrougarske nije zaboravljeno u Beogradu.
Osim kolonijalnog odnosa, predano se radi i na zatiranju vojvodjanske nosnje, muzike i svake druge posebnosti. Nikada se na televiziji ne moze videti nista od toga, dok se redovno forsiraju opanci, sajkaca i melos iz uze Srbije, a stvoren je i narativ da kada se tako nesto spomene, odmah se dobije epitet autonomasa, antisrbina, ustase, separatiste itd.
Da ne spominjem da su se Vojvodjani uvek smatrali nekakvim polu-Srbima, kao Srbi su, ali nije bas to to.
|
Možda je ovo ipak malo preterano. Ne mislim da se bilo šta zatire namerno, već je doseljavanje učinilo svoje. Na starosedeocima je da ipak čuvaju svoje a mislim i da imaju šta da čuvaju i da se za to vredi boriti.
Iako se ni meni ne dopada ono što i tebi ipak treba biti i realan. Ako recimo iseliš posle WW2 ceo Vrbas ili Lovćenac koji su većinski bili naseljeni Nemcima, koga ćeš da dovedeš, neko mora živeti u tim kućima i imanjima? Starosedeoci već imaju svoje, Madjari se nisu dirali a trebalo je popuniti prostor. Naravno, one iz ruralnih krajeva BiH i CG. E sad, svi znamo kako je išla ta priča, Branko Ćopić je to duhovito opisao ali starosedeocima nije bilo baš tako smešno.
A bilo je toga i pre, znaš i sam. Stepanovićevo je naselje iz WW1 a takvih ima još koliko hoćeš. I svako je doneo nešto sa sobom, najčešće primitivno pa su se kasnije asimilirali i prilagodjavali u zavisnosti od karaktera. Moje je mišljenje da najčešće nisu, nešto jesu usvojili ali mnogo toga i nisu. Ali šta ćeš...valjda će vreme na kraju učiniti svoje.
Ovaj novi talas je zabrinjavajući jer se mnogi ne vezuju za zemlju već za neke druge stvari, stvarajući tako odijum kod starosedelaca. Isti problem mislim da imaju i Hrvati doduše.
Ali opet kažem, ne mislim da je u pitanju plansko zatiranje tradicije i kulture već „echt” seljačija i primitivizam donešen iz zavičaja.
|
|
|
30.12.2024., 12:24
|
|
Registrirani korisnik
|
Čudi me da niko nije komentarisao ovu kolumnu sa Indexa:
Vođa srpske oporbe pokušao je spasiti Vučića
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...a/2627883.aspx
Tip je tačno pogodio ono što pričam od mnogo davno. Izgleda da je ipak bilo potrebno malo (više) vremena da ljudi shvate kako tu stoje stvari, pri čemu nisam siguran da nekima neče biti potrebno još poprilično vremena da konačno skapiraju. Moja dilema je samo da li on to radi svesno ili zato što je krajnje netalentovan za politiku, o čemu je davnih dana pričao Teofil Pančić u Vremenu.
|
|
|
30.12.2024., 12:40
|
|
Probicvet i manglup
Registracija: Jul 2008.
|
Quote:
Zuta voda kaže:
Tip je tačno pogodio ono što pričam od mnogo davno. Izgleda da je ipak bilo potrebno malo (više) vremena da ljudi shvate kako tu stoje stvari, pri čemu nisam siguran da nekima neče biti potrebno još poprilično vremena da konačno skapiraju. Moja dilema je samo da li on to radi svesno ili zato što je krajnje netalentovan za politiku, o čemu je davnih dana pričao Teofil Pančić u Vremenu.
|
Quote:
Tako su Vučić i Đilas uspostavili spasonosni savez šaljući poruku da nikome sa strane neće dozvoliti da im naruši kohabitaciju i zauzme politički prostor u kojem bi, nakon detoksikacije, trebala niknuti neka drugačija i bolja Srbija.
|
Kohabitacija u beznadju. Dodajem da za novu i bolju Srbiju nece biti dovoljno da se promene samo ljudi, vec celo drustvo, a to ne ide odmah. Jos mnogo stranputica nas ceka. Par decenija ce Srbiji, koja ih je uludo ulupala u diktature, kriminalne radnje na nivou drzave po cijem smo stepenu organizacije nepopularno treci u Evropi iza Rusije i Turske, da sustigne drustveni nivo Hrvatske. Trebace joj i sigurno 5-10 godina da dostigne CG, a cini se da i u poredjenju sa Albanijom i BiH smo sve vise donji. O Sloveniji da ne pricamo, a tek dalje. U odnosu na Nemacku gde sam poslednju godinu nebo i zemlja po pitanju drsutvene uredjenosti, ali to se i ne trazi jer nije realno ocekivati,ali za pocetak neko drustveno normiranje po ugledu na susedne zemlje koje su ispred nas u tome ne bi skodilo.
|
30.12.2024., 13:24
|
|
Registrirani korisnik
|
Mislim da bi to moglo i brže, mnogo brže. Lako se čovek na dobro navikne.
Znam da maštam ali...
Prosvećeni apsolutista, za početak. Čovek sa misijom, progresivnih, modernih shvatanja, čist i bez repova, koji ne traži ništa i već ostvaren ali sa ciljem da uredi državu po pravilu i zakonima. Okružen mladim, još neiskvarenim a stručnim ljudima i penzionerima (stručnjacima, inženjerima, doktorima i mnogim drugima) koji su spremni da savetima i životnim iskustvom doprinesu radeći volonterski na korist svojih unuka, da im ne idu van zemlje već da ostanu jer u takvoj zemlji vredi živeti.
Sistem kazni i kontrola. Za sva nepočinstva, od saobraćaja (nevezivanja pojasa, nepoštovanja pešačkog prelaza, korišćenja mobilnog telefona u vožnji bez obzira na model automobila i status onoga ko sedi u njemu) pa sve do korupcije i samovolje u javnom prostoru (političkom i uličnom). Ali da istovremeno to i ne bude stega već da dobrobit od toga bude zaista opipljiva za svakog ko poštuje i ponaša se po pravilima.
Da to bude čovek koji zna kada je vreme da ode i prepusti stvari institucijama sastavljenim od stručnih i časnih ljudi, sa uspostavljenim standardima ponašanja i sistemom koji nikada više neće dozvoliti da se pojavi Vožd, kojih je u srpskoj istoriji bilo kroz celu njenu istoriju. Da nam za promenu bude malo dosadno i predvidivo.
Nisu Nemci recimo, ništa drugačiji od nas. Ljudi smo i jedni i drugi, od krvi i mesa. Ali oni bar imaju „idiotentest”, gde, ako predješ na crveno, odeš na pregled gde biraš između crvenog i zelenog dugmeta. Na koje se prolazi? Pritisneš zeleno dugme. Važi, pošto znaš idi i plati 800 evra i nemoj to više da radiš jer ćeš sledeći put platiti 1.800 + još milion drugih stvari. Za bespravnu gradnju u Švedskoj ideš u ludnicu jer to po njima normalni ljudi ne rade, za fašistički pozdrav u Austriji ideš u zatvor jer (opet) nisi normalan, u Danskoj plaćaš porez jer želiš i jer će država to da ti vrati kroz fenomenalne usluge koje ti pruža, itd, itd.
|
|
|
30.12.2024., 14:19
|
|
Probicvet i manglup
Registracija: Jul 2008.
|
Quote:
Zuta voda kaže:
Znam da maštam ali...
Prosvećeni apsolutista, za početak. Čovek sa misijom, progresivnih, modernih shvatanja, čist i bez repova, koji ne traži ništa i već ostvaren ali sa ciljem da uredi državu po pravilu i zakonima. Okružen mladim, još neiskvarenim a stručnim ljudima i penzionerima (stručnjacima, inženjerima, doktorima i mnogim drugima) koji su spremni da savetima i životnim iskustvom doprinesu radeći volonterski na korist svojih unuka, da im ne idu van zemlje već da ostanu jer u takvoj zemlji vredi živeti.
Sistem kazni i kontrola. Za sva nepočinstva, od saobraćaja (nevezivanja pojasa, nepoštovanja pešačkog prelaza, korišćenja mobilnog telefona u vožnji bez obzira na model automobila i status onoga ko sedi u njemu) pa sve do korupcije i samovolje u javnom prostoru (političkom i uličnom). Ali da istovremeno to i ne bude stega već da dobrobit od toga bude zaista opipljiva za svakog ko poštuje i ponaša se po pravilima.
Da to bude čovek koji zna kada je vreme da ode i prepusti stvari institucijama sastavljenim od stručnih i časnih ljudi, sa uspostavljenim standardima ponašanja i sistemom koji nikada više neće dozvoliti da se pojavi Vožd, kojih je u srpskoj istoriji bilo kroz celu njenu istoriju. Da nam za promenu bude malo dosadno i predvidivo.
Nisu Nemci recimo, ništa drugačiji od nas. Ljudi smo i jedni i drugi, od krvi i mesa. Ali oni bar imaju „idiotentest”, gde, ako predješ na crveno, odeš na pregled gde biraš između crvenog i zelenog dugmeta. Na koje se prolazi? Pritisneš zeleno dugme. Važi, pošto znaš idi i plati 800 evra i nemoj to više da radiš jer ćeš sledeći put platiti 1.800 + još milion drugih stvari. Za bespravnu gradnju u Švedskoj ideš u ludnicu jer to po njima normalni ljudi ne rade, za fašistički pozdrav u Austriji ideš u zatvor jer (opet) nisi normalan, u Danskoj plaćaš porez jer želiš i jer će država to da ti vrati kroz fenomenalne usluge koje ti pruža, itd, itd.
|
Naravno, daleko od toga da nema Nemaca koji bi s vremena na vreme pogazili sistem,ali je ovde sistem kazni prilicno jak i sprovodi se, a za one koji prekrsaje bahato ponavljaju (da te dopunim) su predvidjeni posebni tretmani spustanja na zemlju na prefinjen (ali ne fin po pocinioca) nacin. Ni Nemac nije hteo da vezuje pojas u autu, pa je kombinacijom edukacije ali najvise kazni dosao dotle da ruka sama krece ka pojasu kada sedne u auto, postalo je navika. Da i mi mozemo, pokazuje isti primer, mada ako se drustvo opusti, promene na gore su takodje evidentne.
Najveca greska strancima u Nemackoj je sto se moraju dobro uputiti u pravila, inace ce iz nehata cesto imati probleme. Sistem ovde vaspitava ljude, ali i edukuje da kroz poreze daju za sebe i svoje dobro. Dobro, u Srbiji znamo zasto ce to ubedjivanje ici tesko, jednostavno tesko iskustvo naroda sa vlastima jos od Turaka a mozda i pre.
Kada je Srbija u pitanju, narod se mora postepeno navikavati na novo - dakle opet mora biti vodja, ali sa cistim namerama kao sto si ga i opisao, i tako postepeno ka sledecem vodji koji ce uvesti opet nesto novo i dobro. Zato i kazem da se poverenje naroda za promene mora postepeno uvoditi i da traze vreme, decenije u nasem slucaju. U ovome veku svakako ne treba insistirati da Srbija to napravi brzo, jer ce se brzo nagomilati otpor, ali ne treba ni povladjivati narodu koji stalno ocekuje neke pogodnosti od vlasti, ali ne i preodgoj. Najkase je raditi sa decom, a onda vezano za njih uticati na njihove starije srodnike. Neka sa tim pocne sto pre, pa do narednog veka mozda bude nesto od nas.
|
30.12.2024., 15:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2011.
|
|
|
|
30.12.2024., 16:07
|
|
Lincoln Burrows
Registracija: Aug 2003.
|
Quote:
Adio kaže:
|
Ti klinci bi ih sad trebali tuziti pa nek im dokazu, ako mogu, da su agenti SOA-e.
|
30.12.2024., 16:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2012.
|
Quote:
phanatique kaže:
|
Ali zašto onda i starosedeoci u Vojvodini masovno glasaju za ovu vlast? Neretko i masovnije od ostalih.
U manjim mestima je na poslednjim lokalnim izborima vlast najlošije prošla u Inđiji i Baču gde je mnogo ,,dođoša", a sa druge strane u nekim mestima po Banatu koja su starosedelačka vlast dominira sa preko 70-80% glasova.
Kada bi isključio glasove svih ,,dođoša" i njihovih potomaka rezultat izbora u Vojvodini ne bi bio znatno drugačiji.
|
|
|
30.12.2024., 16:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2011.
|
Quote:
Lucho kaže:
Ali zašto onda i starosedeoci u Vojvodini masovno glasaju za ovu vlast? Neretko i masovnije od ostalih.
U manjim mestima je na poslednjim lokalnim izborima vlast najlošije prošla u Inđiji i Baču gde je mnogo ,,dođoša", a sa druge strane u nekim mestima po Banatu koja su starosedelačka vlast dominira sa preko 70-80% glasova.
Kada bi isključio glasove svih ,,dođoša" i njihovih potomaka rezultat izbora u Vojvodini ne bi bio znatno drugačiji.
|
To bas nije tema mog posta, a i ne verujem da bi se kolonijalan odnos Beograda prema Vojvodini promenio bilo kojom vlascu. Nije se menjao ni dolaskom demokrata, a ni radikala, sto je znak da svi u Beogradu (a verovatno i juznije) misle tako. Tako da glasanje za bilo koju drugu opciju ne bi promenilo nista.
Drugim recima pogresno je vezivati samo radikale sa temom Vojvodine. Da, oni je svakako mrze, ali nisu nista bolji ni drugi.
Inace, zacudio bi se koliko autonomasa je iz razlicitih koristi medju clanovima SNS-a.
Kada bi se jednog dana poteglo nekakvo pitanje Vojvodine kroz nekakav referendum, potpuno pogresno je misliti da bi u korist Vojvodine glasali samo oni koji nisu clanovi SNS-a, odnosno oni koji su clanovi ili simpatizeri levih i liberalnih opcija.
|
|
|
30.12.2024., 16:33
|
|
More
Registracija: Jan 2022.
|
Quote:
Zuta voda kaže:
Znam da maštam ali...
|
Apsolutno se slažem. Mislim da bi se takvim scenarijem drustvo veoma brzo normaliziralo i mnoge stvari u vezi sa VELIKIM pitanjima koje stoje već više od 30 godina bi se normalizacijom društva malte ne same od sebe ili riješile ili počele rješavati ili bi tom istom normalizacijom jednostavno izgubile značaj. To je veoma bitno jer se tim eliminizira glavno sredstvo manipulacije glasača koje su do sada uspješno koristili srpske vođe.
Znači, nemoj mi pričati o Kosovu dok prvo nisi sredio komunalne probleme u sve i jednom zaseoku, selu, gradu u Srbiji.
|
30.12.2024., 16:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
|
Quote:
Zuta voda kaže:
Prosvećeni apsolutista, za početak. Čovek sa misijom, progresivnih, modernih shvatanja, čist i bez repova, koji ne traži ništa i već ostvaren ali sa ciljem da uredi državu po pravilu i zakonima.
|
Iskreno, ja sam isto ovako razmišljao do pre koju godinu. Ali, nisam uzeo u obzir jednu vrlo bitnu činjenicu. LJUDI SU KVARLJIVA ROBA... Ne postoji ništa kvarnije i kvarljivije od ljudi, pogotovo kada se dočepaju makar i mrvice vlasti. Vlast je kao droga, kada se čovek jednom navuče, teško je iz toga izaći. Prema tome, građani nemaju nikakve garancije da se "prosvećeni apsolutista" neće preko noći pretvoriti u neprosvećenog diktatora.
Postoji alternativno rešenje kojim bi se ograničila moć političara i apsolutna dominacija politike nad celim društvom. DOŽIVOTNO OGRANIČENJE MANDATA U IZVRŠNOJ I/ILI ZAKONODAVNOJ VLASTI NA 2-3 MANDATA. I to da važi retroaktivno, počev od 1990. godine. Ko je bio duže od 12 godina na bilo kojoj političkoj funkciji u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti, ide u doživotnu političku penziju, računajući na svim političkim nivoima (od lokalnog do republičkog).
NPR. bio si 4 godine gradonačelnik svog grada, sledeće 4 godine si bio narodni poslanik (ili pokrajinski poslanik), sledeće 4 godine si bio ministar republičke ili pokrajinske vlade, ili bilo koja kombinacija funkcija u vremenskom okviru 12 godina i kraj zabave. Završio si političku karijeru doživotno... Na taj način, svake decenije (otprilike) na političku scenu dolaze nova lica, možda neko od tih novih lica ima drugačije ili aternativne političke ideje od postojećih.
Najbolja brana svakom apsolutizmu ili diktaturi je ograničenje mandata. Potencijani diktator prosto nema dovoljno vremena da pogazi i rasturi sve institucije i da kompletno društvo i državu stavi pod kontrolu. Obzirom da je Srbija specifičan slučaj, kod nas bi se ograničenje mandata odnosilo kumulativno na sve političke funkcije, a ne samo na funkciju predsednika republike, kao u drugim državama.
Šta građani SRB imaju od toga što Vučiću ističe predsednički mandat 2027. godine? Čak i bez promene ustava i ukidanja ustavnog ograničenja predsedničkog mandata (po ruskom modelu), AV će jednostavno ponovo sesti u premijersku fotelju i opet će imati svu vlast u svojim rukama, ovog puta donekle u skladu sa ustavom. Po našem ustavu, tzv. "premijer" (predsednik vlade) je de facto najmoćnija politička figura u državi, jer je Vlada Srbije ustavno nadležna da upravlja svim državnim poslovima i državnom imovinom. Premijer upravlja vladom tj. premijer je odgovorno lice i kontroliše rad svih ministarstava... Ukratko rečeno, u Nemanjinoj 11 se nalazi ustavom zagarantovana politička (sve)moć, a ne na Andrićevom vencu.
PS. Još jednom da ponovim, možda bih pristao na prosvećenu diktaturu da prosečan Srbin ima ideološku svest i političku ideju o demokratskom društvu i pravnoj državi, makar koliko to imaju Česi, Slovaci, Poljaci, baltički narodi itd, da ne pominjem Nemce, Francuze ili Engleze.
Ali u zemlji Srbiji, sa maltene apolitičnim biračkim telom, tradicionalno sklonim idolatriji, svesno dati apsolutnu vlast bilo kom pojedincu je igranje sa vatrom, bukvalno ... To je kao da piromanu daš u ruke benzin i šibice i uzdaš se u njegovo poštenje i "dobre namere" 
|
|
|
30.12.2024., 17:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2009.
|
Quote:
Zuta voda kaže:
|
Jedno je biti trapav, a drugo svesno pomagati Vucicu.
|
|
|
30.12.2024., 18:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2005.
|
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...vijesti_prva_d
Ozbiljna bolest mozga, kao da gledam Balkanskog špijuna. Nije slučajno taj film nastao u Srbiji.
A glede Nemaca i to kako su i oni ljudi. Mislim da se ne uzima u obzir činjenica da je razlika u mentalitetu ta koja stvara razliku u sistemu a ne obrnuto. Dakle, Nemci imaju takav sistem jer su ozbiljniji.
|
30.12.2024., 18:18
|
|
More
|
Quote:
dasivon kaže:
Jedno je biti trapav, a drugo svesno pomagati Vucicu.
|
Lako je za lokalni igrokaz jer čak i ja koji vise od dvadeset godina nisam bio u Srbiji, a sve vrijeme kad zbrojim od 2000 do danas koje sam proveo u Srbiji, nje više od dva mjeseca, veoma lako kužim ko je šta u toj predstavi. Ono što je, rekao bih puno važnije, su vucicevi pobocnici iz EU i preko bare. To je veoma veoma zajebana stvar jer nisam baš najsigurniji da je kod njih u modi demokratizacija Srbije, ojačavanje institucija i druge dobre stvari.....ali i to će se riješiti samo da se uozbiljimo i nije ni bitno kako, dali nekim čudom izborima ili prosvijecenom diktaturom, samo da se zatvori, rascini, obrije ova banda nekompetentna i mafijaška.
|
30.12.2024., 18:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2009.
|
Quote:
Komotno kaže:
Lako je za lokalni igrokaz jer čak i ja koji vise od dvadeset godina nisam bio u Srbiji, a sve vrijeme kad zbrojim od 2000 do danas koje sam proveo u Srbiji, nje više od dva mjeseca, veoma lako kužim ko je šta u toj predstavi. Ono što je, rekao bih puno važnije, su vucicevi pobocnici iz EU i preko bare. To je veoma veoma zajebana stvar jer nisam baš najsigurniji da je kod njih u modi demokratizacija Srbije, ojačavanje institucija i druge dobre stvari.....ali i to će se riješiti samo da se uozbiljimo i nije ni bitno kako, dali nekim čudom izborima ili prosvijecenom diktaturom, samo da se zatvori, rascini, obrije ova banda nekompetentna i mafijaška.
|
Oni sa pravom misle da bi im sa nekom sarenom, koalicionom vladom u Srbiji, bilo mnogo teze i koriste nasu sramotu.
|
|
|
30.12.2024., 18:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
Adio kaže:
|
Dobili su rakiju, nije toliko loše. 
|
30.12.2024., 18:44
|
|
More
|
Što sam stariji to sam više rezervisaniji prema vjerovanju u bilo što osim samom sebi i jednim malim dijelom gospodu Bogu....ali pametni kažu "pomozi sebi i Bog će ti pomoći".
Uopće ne vjerujem u demokraciju ili bilo kakav drugi oblik "vladavine naroda".....i boli me kurac za etikete koje iz tog mog stava proizilaze. U dahu mogu podastrijeti 100 primjera kojima sam izgradio taj moj stav....jedan explicitan je "da izbori o icem bitnom odlucuju-izbora ne bi bilo". Elita je ta koja oblikuje drustvo, usmjerava ga....nebitno dal direktno ili indirektno pa je prema tome bitno imati elitu koja zaista voli svoje građane kakvi god da jesu. Da se ne "odlijepi" od realnosti, da konstantno, u bilo koje doba dana ili noći, zna "puls" i da onda parametarski VUČE I GURA te naše ovce prema svjetlu. Korak po korak, postojano i dosljedno. Da vrate ljudima samopouzdanje i karakter jer nismo ni mi ni bilo koji drugi na svijetu ni bolji ni lošiji od bilo koga. Nekakve ljestvice vrijednosti ovih ili onih je veoma lako srušiti. Ozbiljan razgovor se može voditi samo na temu "zašto je naša elita (ako postoji), loša", a jest loša.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:42.
|
|
|
|