Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.03.2007., 09:41   #61
Quote:
klinsider kaže: Pogledaj post
Evo ukratko:

.....
I ako nemas zemlju, mozes spojiti na DOVODNU NULU.Nakon toga napravis instalaciju 3zilnu. A iako imas i 2 zilnu, pa da imas FID 0,03A, i to te moze zastititi.....
.
Može shema/opis kako oso izvesti ?
ssm is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2007., 10:01   #62
Quote:
ssm kaže: Pogledaj post
Može shema/opis kako oso izvesti ?
Po stanu normalno razvodiš tri voda, fazni, nulti i zaštitni (uzemljenje). Zaštitni vod spojiš na predviđeno mjesto na FID-ovki, a ispred FID-ovke ga, umjesto na tvoj uzemljivač, spojiš na nulu.

Kabelske NN mreže su ionako nulovane u svakom mrežnom ormariću, dakle nulti vodić mreže je uzemljen na puno mjesta.

Ako ti treba crtat, znači da baš ne vladaš tom strukom, pa možda je bolje da ti netko drugi pomogne u tim stvarima!
Old 09.03.2007., 10:27   #63
Ja sam započeo ovu temu pa da napišem što sam na kraju napravio.

Dovodni kabel mi je 5 x 6 mm2 (imam uzemljenje)

Na svaku fazu sam stavio po jedan osigurač od 40A! (Znam da možda nije potriba ali od viška glava ne boli - radi kabela ali i radi mene da znam jesam li dobro rasporedio potrošnju po fazama)

Pa sve skupa na fidovku (40A / 0,5A)

Wc sam stavio na dvopolnu fidovku (25A / 0,03A) ispred sam stavio i jedan osigurač od 25A iako mislim da je sama ova fidovka za wc ujedno i osigurač ali ponavljam od viška glava neboli a osigurač je 20kn pa se nisam puno mislio.

Ostale potrošaće sam spojio na jaču fidovku i to vam je to.

Pošto imam dobro uzemljenje nisam se morao zezati s nulovanjem i ostalim stvarima.

Jedino što se još mislim je što sam do klime dovukao 2,5 mm2 kabel i stavio 20 A osigurač a namjeravam stavit onu jaču klimu od 5kW pa neznam oćeli me ona zezat!

pozdrav

PS: Izludio sam se s kutiom jer sam naravno ostavio duže žice ako u budućnosti šta budem minjao. Jedva sam sve strpao unutra.
galiot is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2007., 10:47   #64
Osigurač od 40 A neće ti služiti ničemu, jer je pancer (glavni osigurač na priključku) 25 A, ili 35 A kod novijih priključaka. Dakle, u slučaju kvara tebi će PRIJE izgorjeti pancer, i morat ćeš zvat Elektru da ti ga zamjeni..

FID-ovka nije osigurač, jer za to nije niti predviđena. Osigurač može biti s rastalnom niti, ili bimetalni. FID sklopka nema nijedno od navedenog.

Ako FID-ovka ima nazivnu struju od 40 A, to samo znači da njezini glavni kontakti mogu iskopčati strujni krug kojim teče struja do 40 A, a da se pri tome neće istaliti, zavariti i sl..

Sa polaganjem uzemljivača ti si se više zezao, nego ljudi koji su spojili zaštitni vod kućne instalacije na postojeći nulti vod. Ali nisi pogriješio, to je bolje rješenje (zbog stvari koje bi ti vrlo teško shvatio)..

Osigurač za klimu opet je debelo predimenzioniran, jer na pr. klima od 2,5 kW toplinskog učinka ima el. snagu kompresora od 800 - 900 W. Dakle, bio bi ti dovoljan i onaj od 6 A.
Za klimu od 5 kW vjerojatno bi ti bio dovoljan osigurač od 10 A.

Najbolje je pročitat manual od klime, i vidjet kolika je stvarna snaga kompresora!
Old 09.03.2007., 11:44   #65
Neznam hoćeš li ovo uspije shvatit ali glavni osigurać na priključku je 60A po fazi
a što se tiče klime ti slobodno svoju stavi na 10 A ja sigurno neću ...
galiot is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2007., 12:07   #66
A da staviš onaj keramički štek osigurač od 120A ? Onaj, sa ručkom? Što je sigurno, sigurno...

Ajme nebuloza. Kao ono, hoćemo pol kile mesa, ili kilu? Ma dolaze gosti, uzet ćemo kilu i pola.
Veky is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2007., 12:30   #67
Quote:
galiot kaže: Pogledaj post
Neznam hoćeš li ovo uspije shvatit ali glavni osigurać na priključku je 60A po fazi
Nije 60 nego 63 A
A klime danas ne prelaze 2 kW, stoga ti je 10A i više nego dovoljno za klimu, slušaj champa, čovik zna šta govori i ima pravo
Mali Plavi is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2007., 12:48   #68
Quote:
galiot kaže: Pogledaj post
Ne znam detalje, kako ti je priključak izveden, odakle se ti napajaš, ali osigurač od 63 A tebi ne štiti na pr. brojilo od 40 A... Vjerojatno se radi o mrežnom osiguraču, koji štiti tvoj PRIKLJUČNI vod, a ne o panceru, koji treba štititi tvoj glavni vod do brojila i kućnu instalaciju...

Valjda je kod vas normalno da prvo izgori brojilo ili neki drugi potrošač, a ne osigurač?

Uostalom, vidim da si ti malo napredniji samouki električar, koji izmišlja neka nova pravila struke, pa čemu da ti ja smetam?
Old 09.03.2007., 13:18   #69
champ, kako ne kužiš brojilo treba svojim pregaranjem zaštitit osigurač..
najozbiljnije, znaš ti kol'ko košta pošten osigurač? a brojilo je i tako do elektre..

Zadnje uređivanje nn-st1 : 09.03.2007. at 13:58.
nn-st1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2007., 13:32   #70
Ako se radi o stambenoj zgradi, onda se preko ovih osigurača od 63 A vjerojatno napaja više stanova. Kao glavne osigurače on je trebao staviti max. 35 A, time je siguran da štiti brojilo, FID-ovku i kompletnu instalaciju.

Ali on klimu s motorom od 900 W štiti s 20 A, i još se boji da će mu uskoro to biti premalo..

Uz to, on jedini ima FID-ovku "s osiguračima", i ja bih isto htio jednu takvu..
Old 09.03.2007., 14:37   #71
vjerojatno je mislio na ovakvo rjesenje....
http://img340.imageshack.us/img340/859/dscf0385wu5.jpg

sorry slika je 0,5Mb.........

ps.jel bi mi netko mogao poslati shemu spajanja izmjenicnih prekidaca(3 komada) sa zaruljom,znaci da se na 3 mjesta moze paliti i gasiti ista lampa..znam da ide petozilni kabel ali nisam siguran za samo spajanje..tnx
spoki007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2007., 15:31   #72
Slična je tema već bila. Pogledajte ovdje
https://www.forum.hr/showthread.php?t=186917
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2007., 23:32   #73
Quote:
champ kaže: Pogledaj post
Osigurač za klimu opet je debelo predimenzioniran, jer na pr. klima od 2,5 kW toplinskog učinka ima el. snagu kompresora od 800 - 900 W. Dakle, bio bi ti dovoljan i onaj od 6 A.
Za klimu od 5 kW vjerojatno bi ti bio dovoljan osigurač od 10 A.

Najbolje je pročitat manual od klime, i vidjet kolika je stvarna snaga kompresora!
zbag takvih "elektricarskih" proracuna ja na montazu klime nosim i osigurace na 6A osigurac mozes MOZDA upaliti inverter klimu od 2,5kW ali vjerovatno ce izbaciti

na 10A ne radi niti 3,5kW a kamoli 5
Old 10.03.2007., 09:10   #74
ps.jel bi mi netko mogao poslati shemu spajanja izmjenicnih prekidaca(3 komada) sa zaruljom,znaci da se na 3 mjesta moze paliti i gasiti ista lampa..znam da ide petozilni kabel ali nisam siguran za samo spajanje..tnx

treba ti dva izmjenična i jedan križni prekidač
750 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.03.2007., 13:23   #75
Quote:
champ kaže: Pogledaj post
Po stanu normalno razvodiš tri voda, fazni, nulti i zaštitni (uzemljenje). Zaštitni vod spojiš na predviđeno mjesto na FID-ovki, a ispred FID-ovke ga, umjesto na tvoj uzemljivač, spojiš na nulu.

Kabelske NN mreže su ionako nulovane u svakom mrežnom ormariću, dakle nulti vodić mreže je uzemljen na puno mjesta.

Ako ti treba crtat, znači da baš ne vladaš tom strukom, pa možda je bolje da ti netko drugi pomogne u tim stvarima!
Ma ne treba mi crtat. Ovo sam i sam htio napraviti ali su me razni majstori , uključujući i ove sa foruma, upozoravali da to nikako ne smijem tako. E sad tražim dobrovoljca da se primi za žicu nakon što to tako spojim...
ssm is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.03.2007., 15:39   #76
Quote:
Ma ne treba mi crtat. Ovo sam i sam htio napraviti ali su me razni majstori , uključujući i ove sa foruma, upozoravali da to nikako ne smijem tako. E sad tražim dobrovoljca da se primi za žicu nakon što to tako spojim...
Pa ne mora se dobrovoljac loviti za žicu, nek se uhvati za bilo koje uzemljeno kučište aparata..

Nemaš se čega bojati, NN mreže su ionako zaštičene nulovanjem, tj. nulti vodič je na više mjesta u mreži povezan na uzemljivač, a isto tako uzemljeno je i zvjezdište transformatora. Dakle, nula je ujedno i uzemljenje.

Da bi tebi sve to ispravno radilo, moraš sa SVIH utičnica, ili na klemama trošila skinuti eventualne "brike", kojima su spojene stezaljke "nula" i "zemlja"..

Dakle, brika se prije FID-ovke, a ne u instalaciji iza nje!
Old 10.03.2007., 15:46   #77
Quote:
puger kaže: Pogledaj post
zbag takvih "elektricarskih" proracuna ja na montazu klime nosim i osigurace na 6A osigurac mozes MOZDA upaliti inverter klimu od 2,5kW ali vjerovatno ce izbaciti

Ma svatko tko se bavi instalacijama struje, zna da neće staviti 6 A osigurač na nijednu utičnicu ili neki priključni kabel.

Namjerno sam karikirao sa amperažom, ali u manualu od klime svakako bi trebalo pisati i maksimalna priključna snaga, a najčešće piše i potrebna amperaža osigurača, i minimalni presjek spojnog vodiča.
Old 10.03.2007., 19:20   #78
Quote:
puger kaže: Pogledaj post

Kod mene klima 3.5 kW, kinez, osigurač 10A. + neke utičnice i svjetla.... dakle provjereno dovoljno i za one koji slabo računaju....
ssm is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2007., 19:23   #79
Quote:
Kod mene klima 3.5 kW, kinez, osigurač 10A. + neke utičnice i svjetla.... dakle provjereno dovoljno i za one koji slabo računaju....
to 3.5 kw na klimi ne znači da ima stvarnu el. snagu od 3.5 kw. Ajde ukopčaj termo peć ili neku grijalicu od 3.5 kw na osigurač od 10 A.pa javi a ja plaćam pivu ako bu radilo a neće. 10a drži 2.2kw jer je P=U*I
750 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2007., 22:26   #80
Quote:
750 kaže: Pogledaj post
to 3.5 kw na klimi ne znači da ima stvarnu el. snagu od 3.5 kw. Ajde ukopčaj termo peć ili neku grijalicu od 3.5 kw na osigurač od 10 A.pa javi a ja plaćam pivu ako bu radilo a neće. 10a drži 2.2kw jer je P=U*I
NARAVNO da klima rashladne moći 3,5 kw nema toliku stvarnu potrošnju. Ovisno o proizvođaču stvarne potrošnje su za ovu "snagu" cca 900W -1kW Ovo sam napisao samo da bi nekima možda bilo jasnije.

BTW snaga izmjenične struje NIJE U*I, ako ćemo cjepidlačiti......al dobro OTPRILIKE možemo tako računati za neka trošila....
ssm is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:04.