Quote:
malalucka kaže:
Ima li netko novi da se bavi uzgojem ovih malih slatkih džepnih bića na području Zg?
|
Iskoristit ću priliku da pohvalim uzgajivačnicu. The Best Models(vl. Latica Far-Smojever)
Ja sam dosta dugo tražila pomeranca,kontaktirala sam skoro sve razvikane i one manje razvikane uzgajivače u hr i bilo mi je bitno da roditelji psa imaju uredne zdravstvene testove(patelle srce i oči).
No nitko ali baš nitko osim Latice nije imao provjereno zdravstveno stanje psa više od onog samo što se vidi na oko.
I stvarno pas je skoro godinu dana kod nas ima hranu s kojom je došao,odaziva se na ime od prvog dana,naučen na vršenje nužde na pelenu i vani, naučen na kompletan proces groominga tj kupanja ,češljanja....lijepo odgojen i nikad ništa nije izgrizao ili uništio...zapravo dobili smo kompletnog psa bez ikakve velike brige dalje....uz sve detaljne upute koje nam je dala usmeno dobili smo i pismeno broširu o svemu vezanom za pomerance
Znate da su pomeranci skloni problemima sa patellama ,često sa srcem i tako dalje i ja sam upravo radi toga htjela kupiti psa od uzgajivača koji radi zdravstvene testove.
Naime pošto su i sami od sebe jako osjetljivi,bilo kakav zdravstveni problem može biti jako kompliciran.Imam drugog psa(mjesanac) koji ima problem s patellama,koje je operirala i taakve stvari ne bih zeljela nikome.Od iscekivanja kako ce operacija proc do oporavka,uz sve to pas trpi bol i jednostavno taj dio života je horror za vlasnika i psa.Moj veterinar kaže da gotovo svaki pomeranac ima problem s patellom da oni koji nemaju da su postali izuzetci
Puno uzgajivača mi je govorilo da patele ovise o podlozi na kakvoj pas odrasta,da se ne smije klizati po parketu/plocicama,skakati s kauca na kauc i tako dalje i to je istina.Ali zapravo istina je ta da kako god mi držali psa,pa makar i pod staklenim zvonom genetiku ne možemo ispraviti niti preventirati.Ako pas genetski ima problem mi ga spriječit nećemo.
Istina,zdravstveni testovi nisu nikakva 100% sigurnost,ali bar ste sigurni da je taj dio s genetske strane siguran i onda uz pravilnu njegu i brigu je to win win situacija
Nepravilnom brigom možemo zeznut i najbolju genetiku....dok najboljom brigom ne možemo popravit lošu genetiku
Ja vam od srca mogu preporucit Laticu .Ona ima stvarno zdrave pse,svi psi u uzgoju su joj testirani na patelle srce i oči.Kod mene u gradu ima jedan pas iz njenog uzgoja star je 13 godina i to nikada nije bio u posjeti veterinaru osim na cijepiva.Idemo kod istog groomera pa često zna reći da u rukama nikad nije imao pomeranca starojeg od 7-8godina,a covjek grooma godinama...što vam dovoljno govori.
Također gospođa Latica uzgaja 25+ godina i ima iskustva u rješavanju brojnih drugih problrma kod pomeranaca...
Moj pas takoɗer ima uredne patele ,u veterinara još nismo bili ni za što
Super peseke ima i Nika Kocjancic ,ona je iz slovenije ali znam 100%da ima zdrave i jako lijepe pse
Ono što bi htjela naglasit je da nisu svi uzgajivači dobri ,niti imaju kvalitetne i zdrave pse iako uzgajaju pri Hrvatakom kinoloskom savezu,dobro se raspitajte tražite testove na barem patele i srce...također ne štedite,pomeranci su skupi i kad ga kupujete budite svjesni toga...nemojte radi 500e razlike kupit psa od lošijeg uzgajivača jer često tih 500 e i više na kraju potrošiš i razna stanja kod veta
Poslano sa mog SM-G991B koristeći Tapatalk