Natrag   Forum.hr > Društvo > Lijepa naša

Lijepa naša Gradovi i sela Hrvatske - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Babina Greda...

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.09.2009., 17:02   #61
Quote:
Ponos Jurišića kaže: Pogledaj post
Kad već kritiziraš i komentiraš mogao si i sam izraditi nekaj, joj, joj...
Jbg, kritike su tu da se podnose, ne?

A istina, meni je ionako crtanje praktički posao, no za grb (naročito naš), nebi imala inspiracije pa da se i na trepavice postavim!!

Ništa, ovom samo dodaj Thompsona i sa strane Jacu i Sanadera ko one anđelčiće - to je najvjerniji i najreaniji prikaz naše domovine.
I krdo ovaca dolje (to smo mi!) , možda bi se negdje i banana dala ubacit
Old 05.09.2009., 11:40   #62
bananu na bijeli dio zastave... iza grba

Quote:
Emericzy kaže: Pogledaj post
Amerikanci pišu In God We Trust. Mi bismo mogli napisati U Državu Vjerujemo.

Ili, ako hoćeš nešto tradicionalnije, U Državu se Ufamo.

A u tom drugom bi bilo i dva U, što već samo po sebi nije loše. I klanjali bismo se UDU, što je dio nacionalne tradicije.
možda bolje "svoje nemamo, tuđe nećemo" tkogod da je taj naslov napisao u novinama, svaka mu dala osim moje mame

Pant83 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.09.2009., 11:58   #63
Quote:
Pant83 kaže: Pogledaj post
možda bolje "svoje nemamo, tuđe nećemo" tkogod da je taj naslov napisao u novinama, svaka mu dala osim moje mame
To, to, dobro si se sjetio! Ja sam za!!
Old 05.09.2009., 12:27   #64
Mislim da bi nam najbolje geslo bilo ono Delboyevo: This time next year...
People Can Fly is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.09.2009., 12:49   #65
Quote:
People Can Fly kaže: Pogledaj post
Mislim da bi nam najbolje geslo bilo ono Delboyevo: This time next year...

nemož' bit' bolje

i obavezno žuti furgon u grb!!!
Pant83 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.09.2009., 14:00   #66
Ovako nešt
zastava i grb
Napravio za 2 minute u photoshopu
Mislio sam ono "Use, nase i podase", na latinskome staviti ali nisam našao
Stocar is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.09.2009., 16:30   #67
Pravila grba

Osnovna heraldička pravila

U heraldici postoje stroga pravila, koja se moraju poštovati ako se nešto želi nazvati grbom. Heraldičkih pravila ima mnogo, ali se mogu izdvojiti osnovnih osam pravila.

Prvo pravilo Grb mora biti jedinstven i originalan. To znači da se grbovi moraju razlikovati međusobno makar u detaljima. To je osnovno pravilo. Heraldika je u osnovi oblik prepoznavanja.

Drugo pravilo Nitko ne smije imati više od jednog grba, bilo da se radi o osobi, o gradu, o instituciji ili državi.

Treće pravilo Samo ono što zadovoljava i što se uklapa u heraldička pravila je heraldički ispravno. To znači da heraldiku i heraldičare ne zanima umjetnički dojam nekog grba, već ispravnost i primjenjivost pravila, tek na kraju se razmatra pitanje estetike

Četvrto pravilo U heraldici postoje desna i lijeva heraldička strana i to sa gledišta onoga koji nosi štit. To znači u stvari da je ono što je promatraču lijevo - to je u heraldici desno, inače desna heraldička strana je nešto pozitivno, to je tzv. muška strana, i ako su elementi na grbu pozicionirani ili su okrenuti ka desnoj heraldičkoj strani onda je to nešto pozitivno.

Peto pravilo Postoje pet osnovnih boja, dva metala i tri pomoćne boje, što se sve naziva tinkturama. Osnovne boje su: crvena, plava, zelena, crna i purpurna; pomoćne boje su: tamno-crvena, smeđa i boja krvi. Metali su: zlato i srebro, a prikazuju se na grbovima kao žuta i bijela boja. U heraldici je dozvoljeno da se neki element prikaže i u svojoj boji i to se onda naziva prirodnom bojom i oblikom prikaza. Iz ovoga proizlazi pravilo da se boje ne smiju mješati i prikazivati jedna preko druge na grbu, kao ni metali, već se može postići kombinacija metala i boja; a sve to radi smanjivanja konfuzije prilikom isticanja grba i povećavanja jasnoće prikaza, npr. crna figura na zelenom štitu bi bila teško razaznatljiva.

Šesto pravilo Koso postavljeni grbovi asociraju na veliku starost podrijetla nosioca grba, najvjerovatnije prije XIII. stoljeća.

Sedmo pravilo Koso postavljeni elementi na grbu kao što su prečke, lente i grede, od lijeve na desnu heraldičku stranu, predstavljaju grbove izvanbračne djece

Osmo pravilo Pravilo sjedinjavanja grbova, u središnu poziciju grba ide grb pobjednika ili obitelji koja dominira, a u desnu heraldičku stranu idu grbovi ostalih prema dostojanstvu ka lijevoj heraldičkoj strani; u slučaju braka u kojem su oba supružnika nosioci grba, grb muža ide na desnu, a supruge na lijevu heraldičku stranu.

Izvor: Wikipedija
Old 05.09.2009., 16:57   #68
Zasto biste vi mijenjali grb.

Al bi se djeca u skoli namucila dok nacrtaju novi grb
Old 05.09.2009., 18:05   #69
evo, malo sam se potrudio oko ovog, tak da nemojte bit pregrubi

Old 05.09.2009., 18:38   #70
Treba uvest jednostavnu zastavu, bez nekog šatro grba s hrpu detalja. 4 boje kao trake i to je to.
ONeill is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.09.2009., 19:53   #71
Quote:
ONeill kaže: Pogledaj post
Treba uvest jednostavnu zastavu, bez nekog šatro grba s hrpu detalja. 4 boje kao trake i to je to.
a neznam koja bi bila 4. boja
ovo ti je neka jednostavnija verzija sa par varijacija

Old 05.09.2009., 21:25   #72
http://www.croatianhistory.net/etf/coat1.html evo tu link na slike starih grbova da se ne svađate je li prvo crveno ili bijelo.

Naš sadašnji grb mi se sviđa, iako je heraldički retardiran i neka se nitko ne uvrijedi. Urastao mi u um.
Neuson is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.09.2009., 21:33   #73
btw jer zna ko kakva je procedura kod mjenjanja grba RH i dal je to uopće moguće?
Old 05.09.2009., 21:33   #74
ako se dobro sjećam..zastava u zastavi se ne može imat....ne pitajte razlog...tako da ovo s vatikanom ne stoji..zastava druge zemlje u našoj.....(bijah na heraldičkom predavanju)
Auto Frik is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2009., 00:03   #75
Quote:
Emericzy kaže: Pogledaj post
Ne bih ti htio kvariti zadovoljstvo, ali ne bi bilo loše ni da ostanu ovi natpisi s objašnjenjima, jer bi malo kome bilo jasno o čemu se radi, a tako komplicirana zastava (odnosno grb) natjerala bi sve da stanu u čudu i da se pitaju što se desilo. Bilo bi dobro i da natpisi budu na latinskom jer je to najdulje na svijetu baš u Hrvatskoj bio službeni jezik parlamenta. Tiskari zastava svagdje, širom svijeta čupali bi kose od očaja (mislim, i ovako to čine, nad sadašnjim grbom i zastavom, ali ovo novo rješenje bi ih definitivno dokrajčilo). I ušli bismo svakako u Guinnesovu knjigu, što bi ionako veliku slavu Hrvatske još proširilo. Turisti bi kupovali zastavice kao ludi. Znači, ima prednosti, al' ima i mana. A tko su krilate dame koje drže sve skupa da ne padne?

ovo mi je jedan od dražih topika, keep up the good work!
alexxx is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2009., 09:07   #76
Quote:
edge79 kaže: Pogledaj post
I kakav je to grb bez Miše Kovača?
Old 06.09.2009., 10:11   #77
Billek, mislim da je to, to. Možemo zatvoriti topic. Još samo da Sabor kaže svoje.
Emericzy is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2009., 10:12   #78
Quote:
alexxx kaže: Pogledaj post

ovo mi je jedan od dražih topika, keep up the good work!
također

majud is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2009., 10:15   #79
Pa kako i ne bi bio? Spojiš umjetnost i domoljublje. Što ćeš bolje?
Emericzy is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2009., 15:37   #80
Quote:
Billek kaže: Pogledaj post
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:53.