Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje

Stanovanje Gdje i kako stanujete, i kako uopće doći do vlastita stana
Podforumi: Vrt, Sam svoj majstor, Interijeri

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 18.04.2018., 13:37   #61
Quote:
koka36 kaže: Pogledaj post
Pitanje je da li ima mjesta za automatska vrata....
Ako ugrađuješ automatska umjesto poluautomatskih vrata onda moraš smanjivati ili pomicati kabinu tako da nije stvar cjene nego mogućnosti ugradnje istih....
Ja se vodim istim takvim liftom u ulazu do koji je pregradjen da su unutarnja (kabinska) vrata klizna. I sad kad gledam unutrasnjost naseg okna ima dosta mjesta sa jedne strane kabine tako da vjerujem da je ista situacija bila i kod njih.

Mislim da se kad bi se izvadila ova vrata i njihov stok da bi bilo mjesta da se ugrade klizna. Kolika je debljina tog cijelog elementa vanjskih kliznih vrata? Eventualno bi trebalo obraditi otvor da se onda zadrzi udaljenost od same kabine i unutarnjih vrata. Ako si mislio na dubinu kabine koja bi se morala smanjivati.
lukarak is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.04.2018., 00:35   #62
Quote:
lukarak kaže: Pogledaj post
Ja se vodim istim takvim liftom u ulazu do koji je pregradjen da su unutarnja (kabinska) vrata klizna. I sad kad gledam unutrasnjost naseg okna ima dosta mjesta sa jedne strane kabine tako da vjerujem da je ista situacija bila i kod njih.

Mislim da se kad bi se izvadila ova vrata i njihov stok da bi bilo mjesta da se ugrade klizna. Kolika je debljina tog cijelog elementa vanjskih kliznih vrata? Eventualno bi trebalo obraditi otvor da se onda zadrzi udaljenost od same kabine i unutarnjih vrata. Ako si mislio na dubinu kabine koja bi se morala smanjivati.
Stara vrata su ti na 0 što se tiče voznog okna i njihovim vađenjem ne dobiješ ništa a treba ti mislim minimalno 80 mm ako su centralna vrata a ako su teleskopska još i više pa moraš za tolko ili pomicati ili smanjivati kabinu....
Da tih 80 mm dobiješ uštemavanjem u postojeći zid to potpuno neisplativo i niko to nebi radio...
Poluautomatska (okretna) vrata su i bolja (manje kvarova) nego automatska...
Old 19.04.2018., 00:52   #63
Evo primjer dizala u Praškoj ulici koje se doslovno raspada i službeno je isključeno prije desetak godina ali ja ga još uvjek uspjevam održati ispravnim...
Dizalo po ničem posebno osim šta je staro nekih 70 ili 80 godina ...
Remont tog dizala je nekih 250 000 kn i napokon su stanari uspjeli skupiti neke novce, sve dogovoreno...
Dolazi neka komisija iz GSKG i zaključuje da je vozno okno napravljeno od obične žice od koje se po zagorju rade kokošinjci zaštičeno i da se u sklopu remonta i ono mora obnoviti....
I dolazi firma od rođe koji jedini ima kao certifikat da obnavlja tu žicu i naravno obnova okna košt gle čuda 250 000 kn koliko stanari imaju na računu i koji su namjenjeni za dizalo...
Dakle farbanje i neznam šta 100 kvadrata obične žice bi trebalo koštati ko cjelo dizalo....
I da stanari su krivi za to što se ništa ne obnavlja ....
Ako nađem stavim i sliku te žice da ne mislite da izmišljam...
Old 20.04.2018., 09:52   #64
Quote:
Stara vrata su ti na 0 što se tiče voznog okna i njihovim vađenjem ne dobiješ ništa a treba ti mislim minimalno 80 mm ako su centralna vrata a ako su teleskopska još i više pa moraš za tolko ili pomicati ili smanjivati kabinu....
Da tih 80 mm dobiješ uštemavanjem u postojeći zid to potpuno neisplativo i niko to nebi radio...
Poluautomatska (okretna) vrata su i bolja (manje kvarova) nego automatska...
Kuzim, hvala.

Znas li mozda zasto su onda susjedi mijenjali ta postojeca okretna vrata, tj jel se mogu ona koja su na kljuc prilagoditi s nekom automatikom da se zatvaraju sama?
lukarak is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.04.2018., 20:18   #65
Quote:
lukarak kaže: Pogledaj post
Kuzim, hvala.

Znas li mozda zasto su onda susjedi mijenjali ta postojeca okretna vrata, tj jel se mogu ona koja su na kljuc prilagoditi s nekom automatikom da se zatvaraju sama?
Mogu Diplomat pumpama ali to je nefunkcionalno i neko žnj riješenje. Moraš ugraditi diplomat pumpe, ugraditi adaptere za zabrave i vratne kontakte i kad sve to zbrojiš i oduzmeš dođe te ko da si ugradio nova vrata koja sve to imaju na sebi....
Kad radiš remont na dizalu to je za sljedečih 30-50 godina i zašto onda ići na neka žnj riješenja koja ni približno nebu tolko trajala i potrošit će se novci a funkcionalnost dizala bu upitna....
I da obavezno si ugradite frekventnu regulaciji vrijedi potrošiti za to novce....
Old 22.04.2018., 12:23   #66
Quote:
Mogu Diplomat pumpama ali to je nefunkcionalno i neko žnj riješenje. Moraš ugraditi diplomat pumpe, ugraditi adaptere za zabrave i vratne kontakte i kad sve to zbrojiš i oduzmeš dođe te ko da si ugradio nova vrata koja sve to imaju na sebi....
Kad radiš remont na dizalu to je za sljedečih 30-50 godina i zašto onda ići na neka žnj riješenja koja ni približno nebu tolko trajala i potrošit će se novci a funkcionalnost dizala bu upitna....
I da obavezno si ugradite frekventnu regulaciji vrijedi potrošiti za to novce....
Pošto starim razmišlam ugraditi http://piel.hr/kucna-dizala/
na 2 i 3 kat. Naravno ostale sustanare to ne zanima tako da bi prvi kat preskoćija to jest ne bi imali vrata(niti bi im dozvolija) to bi bilo kao privatni lift.

Gledam cijene u USA i to kao dođe u njih 18000-25000$ koliko bi to kod nas došlo,je li znaš.
Old 22.04.2018., 20:21   #67
Quote:
more kaže: Pogledaj post
Pošto starim razmišlam ugraditi http://piel.hr/kucna-dizala/
na 2 i 3 kat. Naravno ostale sustanare to ne zanima tako da bi prvi kat preskoćija to jest ne bi imali vrata(niti bi im dozvolija) to bi bilo kao privatni lift.

Gledam cijene u USA i to kao dođe u njih 18000-25000$ koliko bi to kod nas došlo,je li znaš.
Tu negdje 15-30 000 eura ovisi o voznom oknu, opremi, papiri ili bez papira...
To su ti klasična dizala ko i za zgradu od 10 katova...
Old 09.05.2018., 16:04   #68
Ima li kakvih novosti oko EU sufinanciranja ugradnje, postoji li mogućnost da bude za godinu-dvije?
Old 13.05.2018., 17:09   #69
Quote:
ag007 kaže: Pogledaj post
Ima li kakvih novosti oko EU sufinanciranja ugradnje, postoji li mogućnost da bude za godinu-dvije?
ne
Old 02.07.2018., 23:28   #70
Svaka zgrada treba imati dizalo, a financirat će ih Europska unija

Mozda ipak ima nade?
Paskaneman is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.09.2018., 20:36   #71
Još malo vjetra u leđa slabašnom optimizmu: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...ne-eu/7885950/.

Quote:
A, ohrabrujuće vijesti na okruglom je stolu iznio Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova koji je kazao kako pregovori s Europskom komisijom oko rebalansa Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ napreduju dobro.

- Ukoliko do kraja godine dobijemo zeleno svjetlo za rebalans, u 2019. možemo raspisati prve natječaje za sufinanciranje ugradnje dizala, što kroz energetsku obnovu zgrada što kroz zaseban pilot program. Po nekoj logici, prednost na natječajima bi trebali imati zgrade s većim brojem starijih, slabo pokretnih i invalidnih osoba - najavio je Jelić.
saurus is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.01.2019., 13:58   #73
Namjerno sam stavio vecu sliku mimo pravila foruma jer mislim da se u protivnom nece vidjeti što piše...neka admin izbriše ako je pretjerano...

..uglavnom, taj dopis je osvanio u susjednom portunu ima par dana...naravno da kod našeg bezveznjakovica od predstavnika (koji je invalid baj di vej i to mu je od koristi) niti spomena o tome

http://i68.tinypic.com/20zpjl3.png

Zadnje uređivanje fermina-daza : 05.01.2019. at 18:55. Reason: namjerno sam prebacila u link. Čitljivost identična, ako ne i bolja.
Paskaneman is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2019., 21:51   #74
Link za pretprijave:

https://www.hgk.hr/predprijava-za-ug...pnost-do-stana
zo-ey is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2019., 00:08   #75
Eto, još nedavno neki su bili skeptični!
Skočit će cijene starogradnji na višim katovima, tko je jamio, jamio je, više neće biti popusta za više katove bez lifta.
saurus is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2019., 21:57   #76
Quote:
fermina-daza kaže: Pogledaj post
Nisu iznimka. Većina peterokatnica građenih od pedesetih godina naovamo ima dvokraka stubišta, te samim tim nema nikakav prostor za ugradnju lifta, kao ni svjetlarnik koji bi mogao poslužiti za istu stvar. Za takve zgrade treba vidjeti postoji li mogućnost izgradnje lifta na fasadi, te posljedično otvaranjem fasade na svakom katu. No ni to nije moguće izvesti kod svih zgrada.
To me iznenađuje, ako je tako kako pišeš. Do sada sam bila u svega dvije zgrade u kojima nije moguće ugraditi lift. Možda sam samo bila takve sreće...

Quote:
Postoji još jedna stvar, a to je da je puno tih četvero i peterokatnica sa samo dva stana na katu, s jednim ili dva stana u suterenu, pa je ova ipak jako skupa investicija podijeljeno na deset obitelji, od čega su batem tri do četiri stana najčešće iznajmljena, pa suvlasniku nije još do dodatnog troška, a podstanar baš neće biti presretan da mu se režije povećaju za minimalno 400 kn.
Ako je točno da je cijena takvog lifta cca 300 tisuća kn, 30 tisuća po suvlasniku je podnošljiv teret, ovisi na koji rok se uzima kredit (da uopće ne govorimo da neki nemaju ni potrebu podizati kredit). Recimo da se uzme na pet godine, to je oko 500 kn mjesečno dodatnog izdatka, uvećano za kamatu. Za umirovljenike slabog imovnog stanja to bi trebali financirati njihovi potencijalni nasljednici, ostalima u pravilu nije nepodnošljiv teret. Uvijek postoje specifične situacije, koje se onda mogu i moraju na neki poseban način rješavati.

Pa ljudi dragi! Velik postotak građana je cijeli svoj radni vijek izdvajao pola svoje plaće da bi imao krov nad glavom (najamnina i stambeni kredit), u odnosu na to 500 kn mjesečno je sasvim beznačajni iznos. Ne mogu razumjeti to lamentiranje kada je potrebno, većini prvi puta u životu, uložiti nešto u svoju nekretninu. A da ću žaliti iznajmljivače, pogotovo neću. Bude li im pala na pamet genijalna ideja da trošak povećene pričuve zbog financiranja lifta prebace na najmoprimca, nadam se da im ni jedan najmoprimac neće pokucati na vrata!

EDIT: Baš sam tupko! Toliko sam se narogušila da sam propustila navesti najjači argument, a to je da 85% cijene lifta otpada na bespovratna sredstva EU.

Quote:
Isto tako, u onom dopisu piše da neki stanari mogu odbiti sudjelovati u sufinanciranu ugradnje lifta, pa je za pretpostaviti da će suvlasnici iz suterenskih i prizemnih stanova, a ponegdje i prvog kata odbiti sudjelovati u troškovima. Ovo, ako sam dobro shvatila, po meni je izrazito glupo, jer lift, ako se već ugrađuje, podiže vrijednost cijeloj zgradi i mora biti participiran od svih stanara zgrade. Govorim na temelju letka koji sam našla u svom kasliću, tako da ne znam što piše u ovim linkovima ovdje, jer sam u stisci s vremenom, pa nisam stigla baciti oko na njih.
Ne znam ni ja, no svojedobno sam čitala o tome kako taj problem rješavaju druge suvlasničke zajednice, one koje nisu čekale i dočekale sufinanciranje iz EU fondova. Vrlo jednostavno. U liftove se može ući samo s ključem i šifrom, a oni koji nisu sudjelovali u financiranju lifta nisu dobili ključ. Toliko će im vrijediti i nekretnina kada je jednoga dana odluče prodati.

EDIT:

Kada već govorimo o tome, baš mi je žao onih suvlasničkih zajednica koje su sve financirale iz svoga džepa. Mogu misliti kako se sada osjećaju. Onako kao kada u trgovini kupiš skupu stvar, a mjesec dana kasnije vidiš je na sniženju od 50%! Samo što ovdje popust iznosi 85%! Pegula!
saurus is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2019., 01:49   #77
@saurus, vjerojatno si izgubila iz vida da su u tim istim zgradama nedavno mijenjane ili će uskoro biti mijenjane dimovodne instalacije, kao i bojleri. Investicija po stanu od oko 2.000 eura. Kad već spominješ umirovljenike, ne znam kolika je tvoja mirovina kad tako ležerno spominješ ove cifre, jer znam koliko su mirovine većine 'mojih' umirovljenika u zgradi. Također, njihova djeca, bez obzira na stručnu spremu i posao koji obavljaju, teško da mogu svaki mjesec uletavati roditeljima s 1000 kn, tim više što tim istim umirovljenim roditeljima treba platiti ponekad taksi, ponekad privatne preglede da ne umru čekajući socijalne doktore... Da ne spominjem mijenjanje stolarije, vanjske i unutarnje. Pa energetska obnova fasada... A što ćemo s onim umirovljenicima koji nemaju potomstvo i čuvaju stan za eventualnu zamjenu za smještaj u nekom jeftinom staračkom domu?

Tu su također troškovi ugradnje vodomjera, a razdjelnike grijanja i račune koji su nakon toga počeli stizati neću ni spominjati da nekima ne bi skočio tlak, pa ih strefio infarkt.

Trebalo bi vidjeti što participira ovaj iznos od 85%. Ako je to samo ugradnja lifta, onda to i nije 85%, već maksimalno 50%, ako ne i manje, za sve one zgrade na kojima treba izvršiti znatne građevinske radove da bi se lift uopće nekako uglavio.
Old 10.01.2019., 12:00   #78
Mene zanima jedno: u ovim pompoznim najavama sufinanciranja ugradnje dizala ističe se da EU fondovi financiraju 85%.
Zvuči mi sumnjivo jer sve što su dosad financirali (obnova pročelja, subvencije poduzetnicima i sl.) najveća maksimalna subvencija je 60%.
Ovdje govorim o Gradu Zagrebu, ne o otoku Lastovo ili nekom drugom "ugroženom" području RH koje dobiva veće subvencije.

Zbog toga mi se sve ovo čini kao patka i predizborne manipulacije većinski starijeg hrvatskog stanovništva.
Osim toga najavljuju natječaj, a još nisu niti povukli sredstva.
Ova predprijava je samo anketa da se vidi broj zainteresiranih.
Stickers is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.01.2019., 10:22   #79
Quote:
Ne postoji mjera za ugradnju dizala koju financira EU, ne postoji.....
Tko uopće tvrdi da postoji "mjera EU" takvog konkretnog sadržaja?

Ne postoji niti "mjera EU za izgradnju mostova" pa smo ipak dobili 357 milja za pelješki most.

U konkretnom slučaju liftova, radi se o Operativnom programu "Konkurentnost i kohezija". Naravno nikakava lova tamo ne čeka spremna samo da se netko javi i kaže "daj!", nego je potrebno za cijelu stvar aplicirat u skladu s definiranim postupkom.

Navijanje protiv reprezentacije je navijanje za reprezentaciju.
nvnk is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.01.2019., 13:03   #80
Stambena zgrada u kojoj mi zivi mater ima gotov projekt koji je iz tog fonda financiran sa 80% ili tako nesto (ne sjecam se tocne brojke, ali velikom vecinom). Problem je samo u tome sto nitko sa nizih katova ne zeli potpisati, a niti svi sa visih, pa ne mogu pokrenuti radove, iako svoj dio iznosa vec imaju u pricuvi i ne bi nista trebalo placati niti pricuvu povecavati.

N sto se projekta i vanjskih financija tice sve je rjeseno, dakle moguce je.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:47.