|
|
16.05.2016., 06:29
|
|
ima izać'
Registracija: May 2007.
|
Quote:
Garofeeder kaže:
|
Quote:
kumek kaže:
Ja bih svakako izbjegao ikakav ulaz olova u ploču za roštilj.
|
Jeste li možda promislili da se polirani granit također koristi za oblaganje šankova, stolova i kuhinjskih radnih ploča.
Nisam baš siguran da se kod toga koristi olovo u bilo kojem obliku.
No, neovisno o tome užitak pečenja na granitnoj ploče traje već godinama i ne znam što bi me natjeralo da se ponovo vratim struganju i ribanju metalnog roštilja naročito ako netom nakon srdela i lokardi želim ispeći komad mesa.
|
|
|
16.05.2016., 19:21
|
|
Precjednik vijeca
Registracija: Jul 2009.
|
Quote:
panorama kaže:
Jeste li možda promislili da se polirani granit također koristi za oblaganje šankova, stolova i kuhinjskih radnih ploča.
|
Sve ok, ali ocito imamo drugaciju logiku.... Moj stav je da nisam bas siguran da se ne koristi...
|
16.05.2016., 19:45
|
|
PSYCHO DAD I SIROVINA
Registracija: Nov 2002.
|
Quote:
Garofeeder kaže:
Sve ok, ali ocito imamo drugaciju logiku.... Moj stav je da nisam bas siguran da se ne koristi...
|
Ako se i koristi ne referira se. Olovo je težak metal, škodljiv i kao takvom nema mu mjesta na kontaktu s hranom a poogtovo ne tamo di je vruće kao što se čini da je kod tebe. NE koristi olovne šajbe za ploču na kojoj radiš ili spremaš nešto za jesti. Radije nek bude hrapavije ili koristi metalne roštilje. Ovo ne može biti jednostavnija poruka.
|
16.05.2016., 23:02
|
|
Precjednik vijeca
|
Quote:
kumek kaže:
Ako se i koristi ne referira se. Olovo je težak metal, škodljiv i kao takvom nema mu mjesta na kontaktu s hranom a poogtovo ne tamo di je vruće kao što se čini da je kod tebe. NE koristi olovne šajbe za ploču na kojoj radiš ili spremaš nešto za jesti. Radije nek bude hrapavije ili koristi metalne roštilje. Ovo ne može biti jednostavnija poruka.
|
Nisi bas skuzio? Od pocetka trubim da je polirani granit izvrstan za nadgrobne ploce  .....
|
17.05.2016., 00:54
|
|
PSYCHO DAD I SIROVINA
|
Quote:
Garofeeder kaže:
Nisi bas skuzio? Od pocetka trubim da je polirani granit izvrstan za nadgrobne ploce  .....
|
Izvrsno...onda piši na threadu za nadgrobne ploče.....i riješi se ploče koju si polirao s olovnim šajbama......one ploče za nadgrobnu.... na kojoj truješ sebe i ukućane.
|
17.05.2016., 08:04
|
|
Precjednik vijeca
|
Quote:
kumek kaže:
Izvrsno...onda piši na threadu za nadgrobne ploče.....i riješi se ploče koju si polirao s olovnim šajbama......one ploče za nadgrobnu.... na kojoj truješ sebe i ukućane.
|
Odakle ti ideja da imam takvu plocu?
Cudi me da netko nije u stanju shvatiti da moja prica o tome kako su granitne ploce doradjivane olovom i kako su izvrsne za nadgrobne spomenike znaci da nisu pogodne za rostiljanje...
Iako, ta nesposobnost shvacanja nije moj problem 
|
17.05.2016., 11:24
|
|
ima izać'
Registracija: May 2007.
|
Izgleda da ste se vas dvojica s nečim otrovali a to jamačno nije olovo. 
Pošto ja imam granitnu ploču za roštilj, znam gdje sam je kupio i pouzdano tvrdim da nije polirana olovom, roštiljam na njoj od 1994. godine.
Sva trabunjanja o poliranju olovom bih volio vidjeti/pročitati na nekom relevantnom linku s weba.
Do tada, idem napacati par komada zabataka i vratine za sutrašnji roštilj.
Dobar tek olovaši...
Usput, koliko samo granitnih šankova i kuhinskih radnih ploha ima na svijetu...
barmeni, pijanci i kućanice bi padali ko muhe...
|
|
|
17.05.2016., 15:00
|
|
PSYCHO DAD I SIROVINA
|
Quote:
Garofeeder kaže:
Odakle ti ideja da imam takvu plocu?
Cudi me da netko nije u stanju shvatiti da moja prica o tome kako su granitne ploce doradjivane olovom i kako su izvrsne za nadgrobne spomenike znaci da nisu pogodne za rostiljanje...
Iako, ta nesposobnost shvacanja nije moj problem 
|
Da, istina,otkud mi to, naime na threadu gdje forumaš govori o poliranju ploče za roštilj ti daješ link s poliranjem olovnim šajbama.....bit će općenito radi znanja o poliranju...... nadgrobnih ploča....anyway bitno je da to nitko ne radi....
|
17.05.2016., 19:39
|
|
Zbrljando
Registracija: Apr 2010.
|
Ne kužim poantu roštiljanja ako se pri tom pokušava izbjeći miris dima na mesu. 
|
|
|
17.05.2016., 20:21
|
|
PSYCHO DAD I SIROVINA
|
Quote:
Muljuzator kaže:
Ne kužim poantu roštiljanja ako se pri tom pokušava izbjeći miris dima na mesu. 
|
Join the club..... 
|
19.05.2016., 21:19
|
|
Sneguljac-patuljak nudist
Registracija: Mar 2004.
|
Koja tema, jel bi se mramorna ploča na kojoj se veselo godinama peklo meso dala iskoristit za nadgrobnu ploču, kad vlasnik iste ode bogu na istinu? 
|
|
|
19.05.2016., 21:39
|
|
Precjednik vijeca
|
Quote:
grogo bolger kaže:
Koja tema, jel bi se mramorna ploča na kojoj se veselo godinama peklo meso dala iskoristit za nadgrobnu ploču, kad vlasnik iste ode bogu na istinu? 
|
Samo se mora dobro oribat 
|
21.05.2016., 08:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2009.
|
Quote:
kumek kaže:
Teško mi je na takav uopćen tekst odgovoriti, po restoranima su u velikoj većini inox a kako sam često u srbiji roštilji u kragujevcu i leskovcu u restoranima su jednako tako inox barem u ovima u kojima sam ja bio....čak većina i u onim kioscima kaj peku roštilj kao fast food gdje bih očekivao više željezo radi cijene....jasno, nađe se i željeznih ali daleko da bih vukao paralelu isušivanja i inoxa....s time da su željezne šipke a ne trake na ovima koje sam vidio. Kad razmislim ne sjećam se da sam ikad vidio željezne trake od cm o kojima pričaš, samo šipke.... kao gradele.
|
Pa o šipkama se i priča cijelo vrijeme 1x1 cm ili kak je neko spomenuo 8x8 mm. 
|
|
|
21.05.2016., 08:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2009.
|
Quote:
Garofeeder kaže:
|
Hvala na infu.
Quote:
panorama kaže:
No, neovisno o tome užitak pečenja na granitnoj ploče traje već godinama i ne znam što bi me natjeralo da se ponovo vratim struganju i ribanju metalnog roštilja naročito ako netom nakon srdela i lokardi želim ispeći komad mesa.
|
Pa da, ali nije isto izlagati nešto temperaturi od par stotina stupnjeva i ovako koristit. (Iako i ovako postoji štetnost samo u zanemarivoj mjeri po ljudsko zdravlje)
Ne mora uopće biti olovo, politura ima raznih, i teško da ćeš ikakvu nać da nema štetne sastojke po čovjeka u kombinaciji sa visokom temperaturom..
Joj ljudi pa šta se sve radi na račun toga "ljudi su tako godinama" pa ipak nikome ne pada na pamet da si npr salonit ploče stavlja na kuću (ili peče šniclu na njoj  ) i sl iako nitko nije npr "otišao" od direktno njih, sem naravno onih radnika.. Samo formaldehid malo proguglat i vidit di ga ima. Ne trebaš hranu ni stavljat u blizinu, sam se otpušta i tako dalje. Vrijeme je malo ludo danas, sve ide u korist gomilanja novaca i često se guraju svakakve stvari koje ljudi nikada nebi imali u blizini da su ispravno informirani, odnosno uopće informirani..
|
|
|
02.10.2022., 13:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2012.
|
Da se referiram na ovu temu,
dakle danas prvi put pekao na granitu, stari zapalio vatru sa krupnim cjepanicama pa sam čekao da se to malo razgori pa na to stavio ploču sa okvirom i nogicama(visina12-13 cm) ugl nakon 5 minuta ploča je bila topla, ali samo topla možeš gore ruku drzat 5 sec bez problema...ploča je mislim 2.5-3cm debljine, dobro nacjepao sitnih drva, dva ili tri puta naložio da se to zagrije(20min cca loženja pod pločom), prvi put koristio pa sam razmazao ulje po njoj dobro sa gazom(prije toga dobro izribao sa deterđentom,dok nije popucala da je dobro očistim.Meso se brzo ispeče, tikvice i šampinjoni isto tako, nisam nikad brže roštilj ispekao.Granit drži toplinu jako dobro, tako da zadnjih 5 min maknuo sa žara i ispekao roštilj do kraja, bez nekih razlika u odnosu dok je bila na žaru.
Sve u svemu, meni to nema smisla, meso je sočno, ali se ispeče kao na tavi, kondukcijom.Nema smek roštilja čeka se da se granit zagrije isto skoro kao da i lozis drva i čekaš da izgore,brže se ispeče nego na žaru Al metalna ploča (koju imam plinsku, dva puta ju zapalio u 10 godina)se prije zagrije lakše čisti lakša je za manipuliranje,nezz to bi koristio jedino ako bi mi bila negdje fixno na vanjskom roštilju cijelu godinu, eventualno za povrće i ribu, to jest ribu bi ipak na zaru, a i povrće zapravo..
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:19.
|
|
|
|