Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Rekreacija > Trčanje

Trčanje Još samo 500 m...

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 29.10.2013., 16:15   #61
nata - ne kuzim tocno iz posta gdje boli ali iz vlastitog iskustva malo bi mirovala dok ne prestane, namazala s necim (ja preferiram perskindol jer nema ibuprofena) i eventualno stavila led koji put
Old 29.10.2013., 16:37   #62
Quote:
Lilit kaže: Pogledaj post
nata - ne kuzim tocno iz posta gdje boli ali iz vlastitog iskustva malo bi mirovala dok ne prestane, namazala s necim (ja preferiram perskindol jer nema ibuprofena) i eventualno stavila led koji put
Evo, našla sam sliku tvoju na početku teme kaj si stavila i di se držiš za zglob u tenisicama, e točno ta lijeva noga i s te unutarnje strane di je tvoja ruka, malo više,e taj dio lista me zeza. Više boli kad trčim a manje kad hodam al ipak zeza..ne znam uopće točno di al između kosti i mesa, unutra bliže kosti e da, sad sam primjetila i dok sjedim ako rukom pritisnem baš kost s te unutarnje strane,e onda zaboli a ovak iz čista mira niš.
nata2907 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.10.2013., 16:41   #63
obje noge ili samo jedna? ako su obje misici i tetive se navikavaju na trcanje, ako je jedna nesto si istgenula
Old 29.10.2013., 20:08   #64
Quote:
ForumasRi kaže: Pogledaj post
Sad nisam ni sam siguran što da radim, ali mislim da ću preventivno par dana izbjegavat trčanje (otić ću malo na bazen) jer sudeći po nekim člancima ako se ovo ignorira može doći čak do stres frakture, a ako se odmori odmah u početku može proći i za par dana... Pa ajde, nek mi to bude odmor prije početka baznog treninga...
Ali nevjerojatno, ozlijedim se u trenucima kad valjda najmanje treniram, i to bez nekog intenziteta valjda se lakše ozlijedim od puno sjedenja nego od intenzivnih treninga
ojoj, nadam se da bude sve dobro
da te utješim, i ja ću pauzirati par dana jer me zeza lijeva iliotibijalka i lijevo koljeno i lijevi list.
to je sve nakon HM lagano počelo i sve više i više zeza...
tisi is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.10.2013., 21:11   #65
ako vas boli ljevi it band ,koljeno i list vrlo vjerovatno imate vise tezine na ljevoj nozi te ako vas neko slika od sprjeda vidjet cete na slici da visite u lijevo i da je kad usporedite na lijevom stopalu vise tezine nego desnom . trcanje u takvo nesimetricnoj situaciji ne moze dovesti do drugog nego sve cescih i jacih problema sa preobterecenim misicima i zglobovima . uzrok je obicno stisnuta i kraca lijeva strana tjela prema desnoj . kao i nejednak osjecaj kad se polako nagnete u desno i ljevo .
Aleš Ernst is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.10.2013., 17:29   #66
Quote:
tihonsee kaže: Pogledaj post
ojoj, nadam se da bude sve dobro : grli:
da te utješim, i ja ću pauzirati par dana jer me zeza lijeva iliotibijalka i lijevo koljeno i lijevi list.
to je sve nakon HM lagano počelo i sve više i više zeza...
Hvala na podršci, i ja tebi želim što brži oporavak

Ma biti će ok, nije to ništa strašno, i ne trebamo se previše sad oko toga sekirati, čak mi je par ljudi koji se duže bave trčanjem reklo da nije uopće loše ako tjedan dana prije baznog treninga pauzirat malo od trčanja, jer je to praktično jedino razdoblje u godini kad se tijelu može dat vremena da se u potpunosti odmori od svega toga.

Što se mene tiče, pogotovo s obzirom na to da sam više od 6 mjeseci trčao bez ikakve baze, ja sam praktično skoro od početka krenuo dosta naglo

Tako da, idućih cca tjedan dana ću se isplivati 2-3 puta na bazenu, i onda lagano krećem s bazom

Baš sam danas malo bio i skroz mi se svidio onaj osjećaj kad nakon sat i nešto plivanja izađeš van iz bazena, skoro sam već bio zaboravio kako je to I čak se forma od trčanja donekle prenese i na plivanje, nisam plivao uopće već sigurno nekih mjesec i pol dana a danas mi je bilo lakše plivat nego zadnji put

Nego, što se tiče iliotibijalke, s obzirom da sam (nažalost) imao iskustva s njom već u samim počecima trčanja (zbog prebrzog povećavanja kilometraže), svakako bih ti savjetovao da to hladiš čim više, i da izuzev trčanja izbjegavaš i iskorake i čučnjeve, barem 4-5 dana dok se upala skroz ne riješi... i onda lagano opet trčat, ali ne odmah veliku kilometražu.. a bilo bi dobro i izbjegavat duža sjedenja, znači ono bar se malo ustat svakih sat-dva... sjećam se kad sam to već bio skoro pa riješio i kad sam već lagano trčao, još uvijek sam znao malo osjetit kad bih relativno brzo nakon treninga sjeo pa se ustao nakon dužeg vremena... ta iliotibijalka je užasno dosadna ali kad je u potpunosti riješiš više se neće javljati tako lako, evo meni se više nije javila čak niti nakon polumaratona. Što se tiče koljena i lista nadam se da nije ništa ozbiljnije..

S obzirom na to kako je do njih došlo (ne odjednom nakon nekog jačeg treninga, već malo po malo), vjerojatno su to sitne ozljede zbog prenaprezanja, tijelu se jednostavno nakupilo umora i mikrotrauma i to je to. Bude to prošlo

Zato nakon toga trebamo odraditi dobru zimsku bazu
Mislim da čak nije loše cijelu godinu podijelit u dva ciklusa, pa raditi bazu 2x godišnje po recimo 2 do 3 mjeseca. Baš sam malo o tome razmišljao, s obzirom na utrke, uopće ne bi bio problem napravit prvi bazni ciklus od studenog ili prosinca do veljače i drugi bazni ciklus recimo od lipnja ili srpnja do kolovoza ili rujna (po vrućinama )....

Joj, odoh u offtopic....

Zadnje uređivanje ForumasRi : 30.10.2013. at 17:46.
ForumasRi is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.11.2013., 13:26   #67
pozdrav! Ales zanima me adresa klinike u kojoj radite,zato sto sam zainteresiran za pregled.inace,bavim se borilackim sportom i imam problema s bolnim preponama i kukovima sto mi ajako otezava trening i onemugacava puni opseg pokreta u kuku.nadam se skorasnjem odgovoru.
jasko0806 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.11.2013., 14:49   #68
hvala . rado ču pomoči sredit probleme . kontakt poslan na PP
Aleš Ernst is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.11.2013., 15:40   #69
Quote:
@ForRi - bas steta : ( a sorry vjeroj nisam dobro popratila o tvojoj ozljedi ali jesi isao kod nekoga ili si sam detektirao ozljedu?
Oj, odgovaram ti tu da tamo ne ofttopičarim

Da, šteta, al eto. Ovo je baš muka kad se trebaš suzdržavat od trčanja 10x psihički teže nego odradit utrku na 105% svojih mogućnosti

Ma nisam još bio kod nikog jer to stvarno nije neka bol, više smetnja, i s obzirom da sam relativno rano nakon uočavanja stao s jakim treninzima i nisam kasnije forsirao (odradio još pokoji lagani trening) činilo mi se bezveze ić radi tako neke sitnice ali s obzirom da ne prolazi već danima unatoč tome što se stvarno pazim aktivnosti sa odskocima/doskocima i sl. (doduše jednom sam "pokleknuo" što se tiče trčanja, nisam više mogao izdržati da ne otrčim 5-6 km i još budala išao po asfaltu ) stvarno već počinjem razmišljati da skoknem do fizioterapeuta.

Uglavnom čudno je kako je počelo iz ničega, ali sumnjam da je to ipak posljedica dana prije nego sam skužio taj osjećaj praktički na rastrčavanju sa mojim sporim psom , a taj dan prije sam radio mrtva dizanja, čučnjeve i skokove i onda još solidan trkački trening u istom danu, sjećam se da su mi listovi bili malo drveni pri trčanju (umor) i pošto baš i nisam išao sporo očito sam tad nešto sjebo. A najnevjerojatnije od svega je što sam valjda 5-6 dana prije tog jednog treninga imao totalni odmor nakon polumaratona... (možda me i to zeznulo, previše odmora )

Što se tiče lokacije, evo našao sam na netu baš fotku koja otprilike to pokazuje, samo ja to ne osjetim na baš tako širokom području...

Al najčudnije od svega je što nikakvo istezanje i sl. ne pogađa tu smetnju, baš ničim ne mogu postić taj osjećaj osim doskocima i odskocima. Fantomski neki osjećaj

Uglavnom po svemu što sam gledao i po simptomima čini se da je riječ o shin splintsu (s unutarnje strane - posterior shin splints).. http://www.runnersworld.com/tag/shin-splints

Probat ću između ostalog i malo radit na tibialis posterioru, možda pomogne

Ako ne pomogne i ako se stanje još 5-6 dana ne popravi, morat ću u posjet Misturi da to "sredi" kako god zna jer nemam baš toliko vremena za gubljenje
ForumasRi is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.11.2013., 21:46   #70
@FoRi
i mene tu boli na lijevoj potkoljenici.
kad bolje razmislim to mi se povremeno javlja skroz otkad sam počela trčati, nekad je jače, nekad slabije.
kad je bilo jače, napravila bih pauzu od 7 dana i prošlo bi, kad je bilo slabije prošlo bi samo od sebe.
osim toga, trenutno me još uvijek muči iliotibijalka i to samo hvatište na tibiji, pauza od 5 dana nije puno pomogla.
sutra trčim cenera i onda mislim da ću uzeti minimalno 10 dana pauze.

Zadnje uređivanje tisi : 08.11.2013. at 21:56.
tisi is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.11.2013., 23:15   #71
jel vas to boli na obje noge ili samo na jednoj? nisam skontala
Old 09.11.2013., 01:15   #72
To je pokosnica. Ona se ne isteže, to je samo znak da ste preforsirani. Smanjiti treninge i pauza, leđenje 20ak minuta (preko krpe!), masaža nakon leda i u krug. Može držati par tjedana ako se pazi (ne nužno apsolutni odmor - možda samo dok baš jako boli - ali obavezno značajno olakšati i učestalost i dužinu i intezitet trkačih treninga), ako ne lako se otegne.

Trenutno me to (blago) zafrkaje zajedno sa ovim majstorom:

I ludim jer me boli i dok hodam, trčati mogu jer kad se zagrijem gotovo ništa ne osjećam ali kasnije se vrati i zato se bojim da ne provociram pogoršanje i već tjedan i nešto nisam vidio staze (nije da su treninzi na zatvorenom za bacit', al mi fali nasip ), ledom ga teško pogodim, istezanjem još teže, masaža ajde,... A ne popušta. Tj. ide na bolje, ali ne daje nikakve naznake da će proći.

Što je najgore već me prije slična ozlijeda zafrkavala pa sam radio neke vježbe za jačanje donjeg dijela nogu, očito nije pomoglo.
motangens is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2013., 06:57   #73
Quote:
ForumasRi kaže: Pogledaj post
Oj, odgovaram ti tu da tamo ne ofttopičarim

Da, šteta, al eto. Ovo je baš muka kad se trebaš suzdržavat od trčanja 10x psihički teže nego odradit utrku na 105% svojih mogućnosti

Ma nisam još bio kod nikog jer to stvarno nije neka bol, više smetnja, i s obzirom da sam relativno rano nakon uočavanja stao s jakim treninzima i nisam kasnije forsirao (odradio još pokoji lagani trening) činilo mi se bezveze ić radi tako neke sitnice ali s obzirom da ne prolazi već danima unatoč tome što se stvarno pazim aktivnosti sa odskocima/doskocima i sl. (doduše jednom sam "pokleknuo" što se tiče trčanja, nisam više mogao izdržati da ne otrčim 5-6 km i još budala išao po asfaltu ) stvarno već počinjem razmišljati da skoknem do fizioterapeuta.

Uglavnom čudno je kako je počelo iz ničega, ali sumnjam da je to ipak posljedica dana prije nego sam skužio taj osjećaj praktički na rastrčavanju sa mojim sporim psom , a taj dan prije sam radio mrtva dizanja, čučnjeve i skokove i onda još solidan trkački trening u istom danu, sjećam se da su mi listovi bili malo drveni pri trčanju (umor) i pošto baš i nisam išao sporo očito sam tad nešto sjebo. A najnevjerojatnije od svega je što sam valjda 5-6 dana prije tog jednog treninga imao totalni odmor nakon polumaratona... (možda me i to zeznulo, previše odmora )

Što se tiče lokacije, evo našao sam na netu baš fotku koja otprilike to pokazuje, samo ja to ne osjetim na baš tako širokom području...

Al najčudnije od svega je što nikakvo istezanje i sl. ne pogađa tu smetnju, baš ničim ne mogu postić taj osjećaj osim doskocima i odskocima. Fantomski neki osjećaj

Uglavnom po svemu što sam gledao i po simptomima čini se da je riječ o shin splintsu (s unutarnje strane - posterior shin splints).. http://www.runnersworld.com/tag/shin-splints

Probat ću između ostalog i malo radit na tibialis posterioru, možda pomogne

Ako ne pomogne i ako se stanje još 5-6 dana ne popravi, morat ću u posjet Misturi da to "sredi" kako god zna jer nemam baš toliko vremena za gubljenje
Trkačka potkoljenica?

Jer, ako je stvarno to, onda se to baš i ne da "srediti" na brzinu.

Mirovanje, led, istezanje, ponekad i kortikosteroidi i to sve kroz nekoliko tjedana/mjeseci.

Nadam se da ipak nije to, jer bi to bila neugodna ozljeda.
Smotani2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2013., 09:50   #74
Quote:
jel vas to boli na obje noge ili samo na jednoj? nisam skontala
Mene samo na desnoj nozi.

Quote:
Smotani2 kaže: Pogledaj post
Trkačka potkoljenica?

Mirovanje, led, istezanje, ponekad i kortikosteroidi i to sve kroz nekoliko tjedana/mjeseci.

A da, velika je vjerojatnost da je to u pitanju. Jer čini se da je riječ o osjećaju na hvatištu mišića i kosti, ne bih rekao ni da je mišić ni da je kost u pitanju...

Vjerojatno bi prošlo dosta brže uz pravi tretman, ogromna je razlika između npr. 2-3 tjedna i 2-3 mjeseca...

Nadam se da ću to ipak uspjeti riješiti u nekom razumnom vremenskom roku...

@tihonsee

A eto, čini se da nas je dosta pogođeno tim tipičnim trkačkim ozljedama, pogotovo dosta početnika.
Budeš to sanirala nakon što rasturiš cenera

Meni riječka zimska liga nije toliko bitna tako da ću preskočiti poneko kolo dok to ne saniram.

Zadnje uređivanje ForumasRi : 09.11.2013. at 10:05.
ForumasRi is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2013., 16:14   #75
Uzrok početničkih ozljeda: prečesto, brebrzo, predugo.
Smotani2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2013., 17:20   #76
Većinom da, iako nije uvijek ni u tome stvar.

99% sam siguran da sam usrao motku onaj dan kad sam 5-6 dana nakon polumaratona išao prvi put trčat nakon treninga snage onako umoran, a nenaviknut na to, s obzirom da prije nisam bio redovit s treninzima snage. Vjerojatno su tad mnogi mišići malo fušarili prilikom trčanja, i eto sranja kasnije...

Nije se to odmah pokazalo na tom treningu ali vjerujem da je imalo najviše učinka čim se pokazalo već idući put. A i ovo što ti kažeš, vjerojatno se nakupilo s vremenom, iako sam u tim trenucima puno lakše trenirao nego recimo pred mjesec, dva ili tri kad stvarno baš nisam imao mjere s intenzitetom ...

A jbg-a, ništa sad, polako se rehabilitirat pa onda lagano od početka s trenažnim procesom.
Dobro je što plivanje apsolutno ne smeta za ove stvari a donekle održava aerobni kapacitet.

Nego, pitanje za vas iskusnije, kako vi podnosite ove trenutke kad ne smijete trčat?
Mislim, vjerujem da ste svi bar jednom bili van stroja zbog neke ozljede...
ForumasRi is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2013., 19:36   #77
Vozi biciklu, odi u teretanu raditi snagu ili nešto za stabilizaciju tijela. Tamo imaš i sobne bicikle, ergometre, svašta što nećeš osjetiti ako te donji dio noge zafrkaje.

Sad malo guglam pa me sjetio članak. Odi i na bazen, svašta možeš.. Bitno da ne ležiš jer onda pada opća forma. Ovako ćeš pasti trkački ali to lakše nadoknadiš i vratiš.
motangens is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2013., 19:43   #78
FoRi - ja mislim da ti to nije pokosnica, barem ne ova "opasna" ... tako je mene bolilo iza kod pete pa su me svi strasili da je ahilova ida je to par mjeseci mirovanja, proslo je nakon par dana uz moje kucno lijecenje jel stvljas led? ili mazes s necim? ja sam oboje prakticirala dva tri puta stavila led i namazala perskindolom par puta
Old 09.11.2013., 21:27   #79
Quote:
Smotani2 kaže: Pogledaj post
Trkačka potkoljenica?
Pa.. Meni se to cesto javi nakon svake cestovne utrke ili malo jaceg treninga jer ih rijetko trcim. Zaledeni grasak, lagana kompresija, nesto sporiji i kraci treninzi i prode relativno brzo. Na tvom mjestu bih uveo vise bicikla i plivanja.
no!name is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2013., 15:08   #80
Quote:
motangens kaže: Pogledaj post
Vozi biciklu, odi u teretanu raditi snagu ili nešto za stabilizaciju tijela. Tamo imaš i sobne bicikle, ergometre, svašta što nećeš osjetiti ako te donji dio noge zafrkaje.

Sad malo guglam pa me sjetio članak. Odi i na bazen, svašta možeš.. Bitno da ne ležiš jer onda pada opća forma. Ovako ćeš pasti trkački ali to lakše nadoknadiš i vratiš.
Aha, ma naravno da ću trenirati, neću samo sjediti

Quote:
FoRi - ja mislim da ti to nije pokosnica, barem ne ova "opasna" ... tako je mene bolilo iza kod pete pa su me svi strasili da je ahilova ida je to par mjeseci mirovanja, proslo je nakon par dana uz moje kucno lijecenje jel stvljas led? ili mazes s necim? ja sam oboje prakticirala dva tri puta stavila led i namazala perskindolom par puta
Znam da je puno zeznutije ono s prednje strane kad boli baš kost jel?, ali i ovo nije baš bezazleno ako se ignorira. No tko zna, možda i nije tako strašno kako se na prvu čini.
Ja baš ne koristim nikakva sredstva. Ali probat ću hladit bar malo češće.
Možda ne bi bilo loše probat i taj Perskindol, to je nešto slično kao deep relief?

Quote:
no!name kaže: Pogledaj post
Pa.. Meni se to cesto javi nakon svake cestovne utrke ili malo jaceg treninga jer ih rijetko trcim. Zaledeni grasak, lagana kompresija, nesto sporiji i kraci treninzi i prode relativno brzo. Na tvom mjestu bih uveo vise bicikla i plivanja.
Isto većinom trčim na makadamu a u zadnje vrijeme sam bio i dosta po asfaltu, može bit i da je do toga. Ne znam, vidjet ćemo kako će se stvar razvijat dalje.. dok ne prođe ipak izbjegavat sportove sa odskocima/doskocima i to je to...
ForumasRi is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:09.