Duhovnost Slobodnim stilom... |
|
|
15.04.2003., 21:53
|
|
Zvijer iz davnina.
Registracija: Nov 2002.
|
Semargl
Quote:
Semargl kaže:
...
Dakle, vjerovatno nikada nije bilo božanstva Semargla.... radilo se o dva demona (duha): Sim i Rgel, koji su, opet vjerovatno, zaštitnici šume, vjetra, vatre i čega sve ne... u suštini, kao što ti reče, o vjerovanjima istočnih Slavena, gdje su se ovi duhovi štovali, sačuvano je malo vjerodostojnih podataka (između ostalog i zbog svešteničkih hronika u kojima su obično pisane čiste izmišljotine).
|
Hvala ti na informaciji, Semargl se ne nalazi u pantenonu slavenskih božanstava na području hrvatske i dalmacije, ali me je zanimao jer sam više puta pročitao da ga karakteriziraju bogom-prevarantom, prevrtljivcem. Lako je moguće da je doista riječ o kasnijoj sintezi dva ponekad "zločesta" demona.
Navedena narukvica, sa prikazom njegovog vjerovatno drvenog idola je iz kasnijeg doba, negdje oko 13 stoljeća kada je već do stapanja odavno došlo.
Kaži mi o kojoj je knjizi riječ?
Pozdrav
V.
U prilogu se nalazi crtež motiva sa narukvice, žrtve ljevanice idolu u obliku krilatog psa - Semargla. Sam neobično izvijen lik idola djeluje krajnje nepouzdano, prevarantski, zar ne ? 
|
|
|
15.04.2003., 22:31
|
|
Zvijer iz davnina.
|
ERROR 41
|
|
|
17.04.2003., 09:37
|
|
Gospodin Gavran
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
Kaži mi o kojoj je knjizi rijec?
|
Riječ je o knjizi Henrika Lovmjanskog: Religija Slovena ... eh sada izdanje koje ja posjedujem je izašlo u Beogradu 1996 i ne znam da li je knjiga izlazila u Hrvatskoj. Ja sam je kupio ovdje u Sarajevu i nije bila skupa. U svakom slučaju je izvrsna. Evo šta kaže o Semarglu:
Prvo izražava sumnju "...u iransku etimologiju i dva slijedeća božanstva Vladimirovog Pantenona: Striboga i Semargla...
Niderle je odbacivao slavenski karakter... Semargla, to jest Sima i Rgela , kako se često rastavlja ovaj naziv, neobičan za slovensko uho. Brikner je, međutim, dokazivao da je Sim, slično "kao i Rod štitio porodicu - semju", prema tome bio je kućno božanstvo, dok je Rgel božanstvo žita. Ova domišljanja su u etmiloškom pogledu kontraverzna . Sumnjiva su i u semantičkom pogledu (bog žita!). Za božanski karakter nedostaju im potvrde u izvorima, prema tome ona su papirnate koncepcije. Isto tako ne odbacuju integralno tretiranje dvočlanog naziva i traženje iranske etimologije koja se nadovezuje na avest. SAENA-MAREGA , koje označuje krilato čudovište (perzijsko Simurg, ptica iz bajke, grifon)..."
Lovmjanski, Religija Slavena, Beograd 1996, str 92-93
Znači... Semargl (tj. Sim i Rgel), mogao je Slavenima doći kanalima iz Irana, s obzirom da su indo-iranska plemena bila direktni susjedi Slavena... odatle možda i dolazi tvoja informacija da se radi o krilatom božanstvu.
|
|
|
17.04.2003., 14:11
|
|
fudoshin
Registracija: Apr 2003.
Lokacija: boj ne bije zlatno oružje već srce u junaka..1 2 opsa sa
|
Khm, ja bih ovim putem samo skrenula pažnju na jedan topic, pa onda možemo malo kasnije svi to prodiskutirati...
skrenite pažnju
Svašta se unutra može pročitat.. 
|
17.04.2003., 15:00
|
|
*
|
pa sta..dete oce da se druzi...
oce da isprica vic.., a nezna...
sta ste toliko okrutni?

|
|
|
17.04.2003., 15:14
|
|
barbarogenius
|
Šemugajde, isti ja u tim godinama.....
Ajde dobro, IQ mi nije bil baš tolki i pročital sam nešto manje knjiga.
Razgali mi se srce nad "mlađim burazom".... ali ne živim u iluziji da će on htjet poslušat nekoga.
I zato mu poručujem:
Drž se lima i mehko ti slijetanje

|
|
|
17.04.2003., 16:15
|
|
Pacijent
|
pentagram - kineska tradicionalna medicina
Da se vratimo na simbol pentagrama......
U KTM, pentagram i krug predstavljaju čovjeka, i ciklus kretanja energije među organima.
Svakome od 5 elemenata odgovaraju određeni yin i yang organi, ……(i još emocije,okuse, godišnja doba, itd.….)
Elementi; Vatra, Zemlja, Metal, Voda, Drvo
Da pojednostavim, čovjek, (a i svemir) se nalazi u ravnoteži između yina i yanga, tj. U KTM se to zovu ciklusi Sheng i Ko.
Na njihovoj osnovi bazira se KTM, dijagnostika i liječenje.
VATRA – srce, t. crijevo
ZEMLJA – slezena+pancreas, želudac
METAL – pluća, d. crijevo
VODA - bubreg, m. mjehur
DRVO – jetra, žuč. mjehur
U KTM taj ciklus se odnosi na pravilo «majka-dijete», među organima.
Srce je majka slezene, a dijete jetre, slezena je majka pluća, a dijete srca, pluća su majka bubrega, dijete slezene, bubreg je dijete pluća, a majka jetre, za yin organe. Redosljed je isti i za yang organe.
Što bi značilo da; jetra podržava funkciju srca, srce podržava funkciju slezene i gušterače, slezena podržava pluća, pluća bubreg, a bubreg opet jetru.
Yin – «prvi organi», puni / Yang – «drugi organi», prazni
Vatra topi metal, metal siječe drvo, drvo pokriva zemlju, zemlja upija vodu, voda gasi vatru.
Organi;
Bolesno srce ugrožava pluća, bolesna pluća ugrožavaju jetru, bolesna jetra djeluje na slezenu, a bolesna slezena na bubreg.
Zadnje uređivanje Solaris : 17.04.2003. at 19:59.
|
|
|
17.04.2003., 16:33
|
|
*
|
U stvari, khm, rekao sam da pentagram simbolizira peterostruku Gnozu u covjeku 
|
|
|
17.04.2003., 18:53
|
|
U samoizolaciji
|
haha! bas ste cute! baba sumom deda drumom  kaje to inhibicija i kak se to izrazava i kak se more poboljasti?
|
|
|
17.04.2003., 22:45
|
|
Pacijent
|
grafički prikaz
Za ovaj grafički dizajn KTM shenga i koa je zaslužan Roga Baba,
beskrajno hvala majstore!
Da ponovim, ciklus generacije, stimulacije Sheng je krug, a unutar njega je ciklus inhibicije Ko - pentagram
|
|
|
19.04.2003., 18:28
|
|
barbarogenius
|
Ispravak....malo sma bolje proučil ka'je napisao prije nego što sam postao ovo...
Ne, nisam mu sličan po ničem osim po dozi tvrdoglavosti i uvjerenosti u svoje stavove...koje btw nikad nikome nisam iznosio ..
Sva sreća da sam se držal sporadičnog čitanja čiče Alistaira i ne družio se s nikakvim sektama idiota ...i ne vjeroval ni u Boga ni u vanzemaljce nego u jedan svoj sasvim mali mali ljudski sanić...
Btw...mali je jako zanimljiv iznutra, ali mislim da javno seciranje ipak nije pristojno 
|
|
|
20.04.2003., 20:40
|
|
Zvijer iz davnina.
|
Quote:
Vještac kaže:
Pozdrav svima,
toliko se puno toga dešavalo u ovome Tamnom razdoblju koje je na već pomalo na izmaku.
Nove spoznaje o samome sebi. O svojim unutarnjim svjetovima, o svojemu umu. O svojim emocijama.
Nije bilo lako. Povremeno bih na kratko odlutao u svijetove strahova, nesigurnosti, samosazaljenja, ljubomore, mentalne krutosti, poremetili bi se moji fluidni, uvijek prilagodljivi tokovi.
No s druge strane takovi povremeni povratci u nešto za što ponekad imamo iluziju da smo potpuno nadvladali, nas spriječavaju da, kako bi se Jimmy maštovito izrazio, ne "ispadnemo sa planete".
Omogućuju nam da uspješno funkcioniramo i u ovom svakodnevnom, materijalnome svijetu u kojemu zarađujemo kruh naš svagdašnji.
Takovi povratci mene osobno podsijećaju da iako sam duhom i tijelom Vještac, da sam ponekad ipak i samo - čovjek.
....
|
Umjesto odgovora na mail, u kojem odgovor nije ni tražen.
V. 
|
|
|
20.04.2003., 21:51
|
|
fudoshin
Registracija: Apr 2003.
Lokacija: boj ne bije zlatno oružje već srce u junaka..1 2 opsa sa
|
Zadnje uređivanje Dragonfly : 21.04.2003. at 21:40.
|
|
|
22.04.2003., 20:31
|
|
les fleur
|
Re: grafički prikaz
heh...dogodio se dugo očekivani "KLIK" u meni( bilo je vijreme,ćutala sam da nadolazi ima već danima)....za što je zahvalan prikaz...zato HVALA  
|
|
|
23.04.2003., 13:19
|
|
U samoizolaciji
|
Interna kritika...molba...zelja...savjet
Vidi, vidi - i tu je moja draga Suza  umijesala prste. Svake godine njeni ucenici osvajaju nagrade. Najprije mala Ivana, sada Vedran... Jos samo da se gdjica makne od pulitike...i da pusti unutrasnje zdrijebe na pashu...kladim se da bi i odjeca izgledala jos mnogo, mnogo mastovitije !
Sve u svemu...svaka chast 
|
|
|
23.04.2003., 19:06
|
|
..
|
tutn, ćkššš
Quote:
Lame Deer kaže:
...i da pusti unutrasnje zdrijebe na pashu..
|
Aehhh, to sam jednom davno čula
A koliko samo u tom izrazu toga ima!
come out, come out, wherever you areee
(ždrijebetu ja to)
|
|
|
27.04.2003., 12:22
|
|
U samoizolaciji
|
podsjetila me diskusija na dijaspori; no, nego vi Pagani, koji ste blizu Zagreba, ste bili kad v starom Paganskom gradu Kuzelinu!? to mjesto datira josh iz 4.000 prije Isusa, a Keltima je bio i obredno mjesto.
sama rijec Kuzelin upucuje kao na mjesto gdje se vrshi magijski obred (na bregu je, tipicno za Kelte..)
|
|
|
27.04.2003., 13:10
|
|
Zvijer iz davnina.
|
Quote:
jimmy kaže:
podsjetila me diskusija na dijaspori; no, nego vi Pagani, koji ste blizu Zagreba, ste bili kad v starom Paganskom gradu Kuzelinu!? to mjesto datira josh iz 4.000 prije Isusa, a Keltima je bio i obredno mjesto.
sama rijec Kuzelin upucuje kao na mjesto gdje se vrshi magijski obred (na bregu je, tipicno za Kelte..)
|
Da, koliko se sjećam iz rane povijesti, na lokalitetu Kuzelin su pronadjene kamene sjekire iz IV. tisućljeća prije krista, dok su na mjestu stare utvrde Kelti izgradili svoju u II. ili I stoljeću prije Krista.
Zaista, potencijalno mjesto za slijedeći međuregionalni susret Forumskih Vještica, u Zg
Snake, ovo je tvoje područje, da čujemo malo više o povijesnim okolnostima i Keltima u Hrvatskoj.
V.
|
|
|
27.04.2003., 13:25
|
|
Zvijer iz davnina.
|
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:08.
|
|
|
|