Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
07.06.2018., 13:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Quote:
Zak McKracken kaže:
No, nadam se da ipak ne mislis da ce netko tko nema pojma sto je to luster klema otvarati tvornicki montiran kabel na uredaj pod garancijom da vidi kak je spojen "na indukciji." Uredjaj ima ugradjeni kabel, na njemu je osnovna shema, kao i dodatna u uputstvima. Drugog kraja kabela nema.
|
User manual (dao sam gore link) prikazuje spajanje unutar spojne kutije na uređaju, tako da uređaj ne treba otvarati, osim poklopca koji je za to i predviđen. Moguće je da je jedan kabel u spojnoj kutiji odspojen, a moguće je da most nije ni postavljen.
|
|
|
07.06.2018., 13:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2009.
|
Pa na slikama se vidi sve.
Treba biti dvije faze, nula i uzemljenje i piše da vuče 25A u punom pogonu.
Ja se to ne bi usudio spojiti na jednu fazu, pogotovo na ovakav kabel, na koji je sad spojeno.
Vidio sam svojedobno, kakvu je havariju u zidu napravila el. pećnica, na takvim žicama.
|
|
|
16.10.2019., 02:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Strujići, imam pitanje
Bilo je priče o tome kako indukcija "vuče" puno struje. Sad gledam ponudu na netu, neke ploče idu i do 6-7kw.
A ovih dana sam bio u zgradi (novogradnja) gdje je priključna snaga stanova 4,6kw.
Znači na toj snazi može raditi pola indukcijske ploče i par žarulja.
Ako upališ pećnicu, možda možeš još upaliti još jedno mjesto na ploči?
Također, što se događa u takvom stanu kad opterećenje pređe 4,6kw? iskoči nekakav limitaror (gdje se on nalazi) ili iskoči osigurač?
|
|
|
16.10.2019., 06:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Bolje indukcije imaju automatski limit snage prema tome kako je spojena. Neke imaju da im mozes ograniciti snagu. Moja je deklarirana na 7kW a spojena je monofazno na 16A. Cijela kuca mi je na 25A limitatoru. Naravno da ne mogu sva 4polja koristiti na boostu ali nemam ni potrebe za time.
Ako povuces vecu snagu od one koje si zakupio izbaciti ce ti limitator. Limitator nije nista drugo nego jedan ala osigurac.
|
|
|
16.10.2019., 08:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Quote:
baustelac99 kaže:
Strujići, imam pitanje
Bilo je priče o tome kako indukcija "vuče" puno struje. Sad gledam ponudu na netu, neke ploče idu i do 6-7kw.
A ovih dana sam bio u zgradi (novogradnja) gdje je priključna snaga stanova 4,6kw.
Znači na toj snazi može raditi pola indukcijske ploče i par žarulja.
Ako upališ pećnicu, možda možeš još upaliti još jedno mjesto na ploči?
Također, što se događa u takvom stanu kad opterećenje pređe 4,6kw? iskoči nekakav limitaror (gdje se on nalazi) ili iskoči osigurač?
|
6-7 KW je samo ako bi non-stop radilo sve a to se ne dešava ako znamo kako indukcija radi. Ona radi sa prekidima,grijači ne griju non-stop,nego rade do određene temperature i poslije samo održavaju tu temperaturu.
Sjeti te se kakve su žice tanke u perilica,jer ne je tamo ista priča.
|
|
|
16.10.2019., 10:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2009.
|
@baustelac99: Ja sam u identičnoj situaciji, imam indukciju, a zakupljena mi je snaga 4,6 kW. Na uređaju (BOSCH) sam preko tipki podesio manju snagu da odgovara osiguraču od 16 A. Mislim da limitator izbaci ako upalim dvije klime (svaka preko 1 kW) i više od jednog grijača na indukciji. Izbaci sigurno ako upalim obje klime, suđericu i vešmašinu. Moja nema ovo što Wanted123 spominje, da regulira snagu u ovisnosti o temperaturi.
Ipak mislim da indukcija ima neke prednosti i ne bi je mijenjao za plin. Ako kupuješ, ne trebaš bježati od jačih modela, samo provjeri možeš li ograničiti snagu.
Usput, u ovom kontekstu ne vidim razliku između indukcije, infracrvenih grijača i onih starih željeznih grijača, radna snaga je identična. Ne znam koji je faktor snage induktivnih grijača i imaju li nekakvu korekciju faktora snage, ako nemaju možda indukcija ipak ima nešto veću struju (zbog jalove snage) od druga dva tipa?
|
|
|
16.10.2019., 12:34
|
|
Registrirani korisnik
|
Meni je priključak 5,75 kW i imam indukciju s dva polja, pećnicu, el. bojler, grijalicu za kupatilo, klimu za ostatak stana, perilicu rublja i perilicu posuđa. Još mi niti jednom nije izbacio limitator u gotovo 5 godina koliko sam u stanu, a nisam baš pazio na istovremenost.
|
|
|
30.10.2019., 22:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2007.
|
Ploča za kuhanje i struja
Član familije je kupil stan novogradnju i problem sa priključkom ploče za kuhanje. Na mjestu gdje treba doći ploča za kuhanje, doveden je 3x2,5mm2 kabel, spojen na osigurač od 20A.... Želja je postaviti kompletnu strujnu ploču AEG IAE74841FB (priključna snaga 7,4kW) i nije im baš drago da se moraju brinuti o tome dal će iskočiti osigurač i da ne mogu iskoristiti maximum ploče.
Gledam manual od ploče, u njemu ni ne piše dal je moguće spajanje na više faza radi rasterećenja. No, stoji da su zone kuhanja grupirane u dvije faze (po dvije zone na svakoj fazi) i da je maksimalna snaga na jednoj fazi 3,6kW...to me nekako navodi da je moguće dvofazno spajanje ploče?
Pitanja: - Ako se ploča može priključiti višefazno, što je sa nul vodičem? Spajaju se oba nul vodiča na nulu ploče?
- U slučaju višefaznog spajanja ploče i dovlačenja novog faznog vodiča, dal se dovlači i još jedan nul vodič? Ili je potrebno dovuči jedan deblji nul vodič? Ako je maks snaga ploče 7,4kW, koji bi to trebao biti presjek nul vodiča? 4mm2? 6mm2?
- Ako se ploča spaja jednofazno, koji bi trebao za tu jačinu biti presjek vodiča? 4mm2? 6mm2? Dal je dozvoljeno umjesto jednog kabela većeg presjeka imati 2 od 2,5mm2 koji su povezani zajedno?
Objekt ima jednofazni priključak, no pretpostavljam da je to nebitno jer ploča ne koriste linijski napon...
|
|
|
31.10.2019., 06:09
|
|
Registrirani korisnik
|
Pitanje ti je vise puta obradeno u temi.
Ako je zelis iskoristiti u punom profilu tada trebas uvesti trofaznu u objekt i do nje dovesti 3 faze. A ako je zelis spojiti monofazno tada joj dovedi jednu fazu 2.5mm2, 16A osigurac i u njezinim postavkama joj ogranici snagu ako ona nema to automatski.
|
|
|
31.10.2019., 06:47
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
bruce80 kaže:
Pitanje ti je vise puta obradeno u temi.
|
Nisam našao adekvatan odgovor i zato pitam. Istina, mogao sam odmah smjestiti post u ispravnu temu
Quote:
bruce80 kaže:
Ako je zelis iskoristiti u punom profilu tada trebas uvesti trofaznu u objekt i do nje dovesti 3 faze.
|
Zašto ne bi bio moguć monofazni priključak s većom kvadraturom vodiča za iskorištavanje pune snage? Dal ploče koriste interno linijski napon?
|
|
|
31.10.2019., 10:57
|
|
Registrirani korisnik
|
Prvo pogledaj shemu spajanja same ploce. Ako ima spajanje za 2-faze ili 3-faze tada ako zelis iskoristiti je u punom pogledu tada moras donesti sve faze.
Moju bosch mozes spojiti monofazno, na 2-faze i na 3-faze.
|
|
|
31.10.2019., 12:08
|
|
Najpoznatiji vorum deda
Registracija: Nov 2003.
|
Ima i ovdje dosta materijala!
Zašto dvije iste teme?
https://www.forum.hr/showthread.php?t=326504
|
08.12.2019., 01:39
|
|
Registrirani korisnik
|
Malo sam imao divert na neke druge stvari  No, bliži se vrijeme instalacije, pa ajmo ovo dovršit
Quote:
bruce80 kaže:
Prvo pogledaj shemu spajanja same ploce.
|
Nažalost, manual ne pokazuje shemu spajanja (vjerojatno je na samom uređaju), no gledajući manuale raznih drugih ploča koje su trenutačno na tržištu (Bosch, Gorenje, Electrolux...) čini mi se da većina radi slično...
Recimo shema s jedne Gorenje ploče (isto 7+kW snage) to dosta dobro pojašnjava.
- Znači ako imamo više faza s linijskim naponom (višefazna struja u kući), možemo spojiti na dvije faze s linijskim naponom i zajedničkim nul-vodičem uz standardnu kvadraturu vodiča i 16A osiguračima na fazama. Nul vodič može biti standardne kvadrature jer se zbog faznog pomaka struje iz svake faze djelomično poništavaju pa neće biti kroz nul vodič nikada veća struja od cca 16A.
- Ako nemamo višefaznu struju u kući, odnosno nemamo linijski napon između pojedinih faza, možemo spojiti kao na drugoj slici, odnosno dovući dvije pojedinačne faze s razvodne kutije. Razlika je u tome što sada koristimo oba nul-vodiča jer se struje ne poništavaju, pa bi u slučaju jednog (standardne kvadrature 2,5mm2) kroz njega tekla prejaka struja. Tu bi sigurno bilo ok koristiti i jedan nul vodič, ali veće kvadrature. To nije u shemi jer to nije baš standardna instalacija - da imaš 2,5mm2 faze i 4mm2 nul vodič...kad već povlačiš 4mm2 nul-vodič, možeš odmah i fazu
- I to nas dovodi do zadnje sheme, kada imaš povučenu jedan fazni vodič od razvodne kutije od 4mm2 presjeka i onda sve uredno može raditi i preko njega.
Quote:
bruce80 kaže:
Ako ima spajanje za 2-faze ili 3-faze tada ako zelis iskoristiti je u punom pogledu tada moras donesti sve faze.
|
Ne bih se složio s ovime. Tj. barem ne ovako generalno - naravno, uvijek možda postoje ploče kod kojih to jest slučaj. No, čini mi se da ploče uglavnom ipak ne koriste linijski napon, već koriste više faznih vodiča za razdjeljivanje snage (kako ne bi morao imati jedan debeli vodič i jaki osigurač), a višefaznu struju (pomak u fazama; postoji linijski napon između faznih vodiča) kako bi umanjili struju kroz nul-vodič i opet izbjegli debeli vodič na njemu. To je bar moj dojam...
Što se tiče mojih izvornih pitanja, ja bi sada sam odgovorio na njih ovako:
Quote:
Krwoloq kaže:
Ako se ploča može priključiti višefazno, što je sa nul vodičem? Spajaju se oba nul vodiča na nulu ploče?
|
Ako se misli na više faznih vodiča jednofazne struje, onda je odgovor "da", svaki na svoj pol nule ploče (odnosno sukladno shemi spajanja). Ako su dva fazna vodiča višefazne struje, onda je vjerojatno s njima ionako sproveden jedan nul-vodič koji se može tako koristiti zbog faznog pomaka i djelomičnog poništavanja struja.
Quote:
Krwoloq kaže:
U slučaju višefaznog spajanja ploče i dovlačenja novog faznog vodiča, dal se dovlači i još jedan nul vodič? Ili je potrebno dovuči jedan deblji nul vodič? Ako je maks snaga ploče 7,4kW, koji bi to trebao biti presjek nul vodiča? 4mm2? 6mm2?
|
Ako se radi o dva fazna vodiča jednofazne struje, tada se sa svakim dovede i njegova nula. Ako se radi o dva fazna vodiča višefazne struje, tada je dovoljan jedan nul-vodič standardnog presjeka za 16A (ili kako već stoji u shemi spajanja i uputama).
Quote:
Krwoloq kaže:
Ako se ploča spaja jednofazno, koji bi trebao za tu jačinu biti presjek vodiča? 4mm2? 6mm2?
|
4mm2 bi trebalo biti dovoljno kako se čini.
Quote:
Krwoloq kaže:
Dal je dozvoljeno umjesto jednog kabela većeg presjeka imati 2 od 2,5mm2 koji su povezani zajedno?
|
Pa vjerojatno je ok s tehničke strane, al nepotrebno brljavljenje jer se onda može spojiti tako da su oba fazna vodiča (koji bi trebali biti na zasebnim osiguračima) spojena na vlastite polove na samoj ploči radi razdiobe snage (sukladno shemi spajanja i ako to ploča tako podržava).
Ja bi osobno ovak sumarizirao problematiku (za ploče ukupne snage 7+kW): - Konzultirati se sa električarom (disclaimer
)
- Proučiti shemu spajanja ploče koja će biti ugrađena (generaliziranje nije nikada dobro i uvijek može biti iznimaka)
- Utvrditi da li kućanstvo ima trofazni ili jednofazni strujni priključak
- Ukoliko za spajanje ploče koristimo jedan fazni vodič (i pripadajuću nulu), on za ploču jačine 7+kW mora biti presjeka 4mm2, a osigurač od 32A
- Ukoliko imamo jednofaznu struju i priključujemo ploču na dva fazna vodiča (dva strujna kruga s razvodne kutije), moramo spojiti nule oba vodiča na ploču sukladno shemi spajanja. Presjek vodiča i osigurači na faznim vodičima mogu biti standardni 2,5mm2/16A
- Ukoliko imamo trofaznu struju i priključujemo ploču na dva fazna vodiča (s različitih faza na razvodnoj kutiji), dovoljan je jedan nul vodič i presjek vodiča/osigurači mogu biti standardni 2,5mm2/16A
Tak da u našem konkretnom slučaju, u blizini ploče imamo još jedan standardni fazni priključak (2,5mm2/16A) te ćemo povući njega do ploče i spojiti ju na oba fazna priključka.
|
|
|
10.12.2019., 05:54
|
|
Registrirani korisnik
|
A gledaj 4mm2 i osigurac od 32A ti ne treba za indukciju da bi ti ona radila monofazno..16A i 2.5mm2 odraduje stvar sasvim ok.
Mozes ti donesti i 10mm2 do nje monofazno ali opet ona nece povuci vise od 16A monofazno.
Po tvome znaci da kada ugradujes indukciju da moras dokupiti snage kod hepa sto je apsurd..
Meni je limitator 25A.
|
|
|
10.12.2019., 11:44
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
bruce80 kaže:
A gledaj 4mm2 i osigurac od 32A ti ne treba za indukciju da bi ti ona radila monofazno..16A i 2.5mm2 odraduje stvar sasvim ok.
Mozes ti donesti i 10mm2 do nje monofazno ali opet ona nece povuci vise od 16A monofazno.
Po tvome znaci da kada ugradujes indukciju da moras dokupiti snage kod hepa sto je apsurd..
Meni je limitator 25A.
|
Gotovo sve bolje ploče imaju podesivi limit snage, pa se može iskoristiti maksimum koji imaš. Ako se radi od nule, bolje predvidjeti kabel od 4 mm2, pa biti miran i eventualno po potrebi dokupiti snagu nego kasnije čupati kosu kad skužiš da ti kabel u zidu ne zadovoljava potrebe ukoliko ti je recimo član obitelji na prilagođenoj prehrani, a žena voli kužinavati, pa se kuhaju juha, glavno jelo i dva priloga.
S druge strane, ako već imaš kabel od 2,5 mm2, na njega može ići osigurač od 20 A ako je trajni spoj (limit od 16A je za utičnice) i ako nije kabel u bužiru (žice u bužiru i kabel u žbuci podnose veću struju).
|
|
|
11.12.2019., 06:04
|
|
Registrirani korisnik
|
Sve to stoji ali zasto sada nesto kemijat kada ona nece potegnut vise od 16A..
I kakvo dokupljivanje snage kada to ne treba..
|
|
|
11.12.2019., 06:36
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
bruce80 kaže:
Sve to stoji ali zasto sada nesto kemijat kada ona nece potegnut vise od 16A..
I kakvo dokupljivanje snage kada to ne treba..
|
Tko kaže da neće potegnuti više od 16 A? Upute za ugradnju 99% indukcijskih ploča kažu suprotno, a na boljim modelima se snaga može ručno ograničiti, ali onda ne možeš koristiti puni potencijal.
|
|
|
11.12.2019., 10:43
|
|
Registrirani korisnik
|
Ma nije istina..
|
|
|
11.12.2019., 11:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2010.
|
Evo mali doprinos raspravi ( osobno iskustvo korisnika indukcije / ploča 4 zone/, model iz 2018 jednog proizvođača koji je vrlo zastupljen u RH,...): u ploči je ugrađen sklop koji u zavisnosti koliko i kako priključenih faza ima na priključku ploče dozvoljava i regulira rad zona tako da se "povlači" max 16 ampera po fazi. Kod pojedinih , nazvat ću ih kvalitetnijih, modela indikatori za zone u tom slučaju prikazuju stupanj snage zone koji se može angažirati npr. 6 od 9 .
|
|
|
11.12.2019., 11:47
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
bruce80 kaže:
Ma nije istina..
|
Šta to nije istina? Oćeš reći da proizvođači lažu u specifikacijama i zahtjevaju od korisnika deblji kabel čisto da bi ih malo pod*ebavali?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:33.
|
|
|
|