Biciklizam Na dva kotača uokolo |
|
|
14.07.2022., 11:03
|
|
Neregistrirani korisnik
Registracija: Feb 2006.
|
Dobro, jel imas konkretne razloge za to.. e21 je novi neisprobani model..ok.. zasto je bolji.. slabija bat, manja.. imas neke sugestije zasto je to bolje koje ja vjerojatni ne vidim
|
|
|
14.07.2022., 14:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2011.
|
Oprostite što upadam kao padobranac, pročitala sam cijelu temu, ali sad sam još više zbunjena.
Tražim električni romobil za muža za godišnjicu braka. Već dugo si to želi, ali mene je nekako strah tih prometala, čine mi se nesigurna. Međutim, vidim da vi svi ovdje vozite bez problema, dok se sluša zdrav razum.
Mene zanimaju preporuke koji bi romobil bio najbolji u amislu stabilnosti u upravljivosti.
Koliko sam pročitala, pneumatske gume su udobnije i manje osjetljive na rupice, kamenčiće po stazi itd. Također, bolje je da romobil ima disk kočnice i to dvije. Amortizeri se spominju, pa širina gazišta, svjetla prednja i stražnja, stop svjetla...
Muž je vrlo vitak pa ne znam jel bi bio bolje da ima neki lakši ili teži romobil, ako je lakši brže će stat, ali mi se čini i nestabilniji? Jel krivo to gledam?
Max brzina, domet, nagib, vrijeme punjenja nebitno, vozio bi se po par km u komadu (radi od doma, a i da se vrati u ured, to je manje od 5 km od kuće po ravnom terenu).
Dosta vas hvali onaj Xiami pro, ali koliko vidim on ima čvrste/pune gume, je li to problem? Osjeti li se svaka rupa? Meni se činio ok onaj ms energy e10 ili 20,ali pročitala sam da se jako kvare, da je obrada loša i tako. Onaj segway g30 max, nisam skuzila kakve kočnice to ima, kakve gume?
I za kraj, s obzirom na novi zakon o prometu, jesu li ta vozila unutar dozvoljenih snaga motora i ako nisu, kako to rijesavate? Dobija li se kazna ako je romobil "jači" od dozvoljenog?
|
|
|
14.07.2022., 14:45
|
|
Neregistrirani korisnik
|
Sve nabrojano je u zakonu..
Pro nema pune gume vec..zracnice.. dakle dobar
E10, e20, dobar ali sad ima.e21 pa mozda razmisliti o tome ako se vec ide na MS.. i sam.imam dvojbu oko tih MS jer sam cuo da se kvare.. sve blize sam odluci g30 max
On ima isto zracne gume. Po.meni best buy ako se nece e21
|
|
|
14.07.2022., 15:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2010.
|
Quote:
khideg kaže:
Dobro, jel imas konkretne razloge za to.. e21 je novi neisprobani model..ok.. zasto je bolji.. slabija bat, manja.. imas neke sugestije zasto je to bolje koje ja vjerojatni ne vidim
|
Pa radi pređenih xy km kod raznih korisnika bez ikakvih problema..znači 3..4..5000km se samo voze i sve funkcionira u raznim vremenskim uvjetima.Eventualno su lagere promjenili.
Segawey max g30 ima i apl..i bt te možeš vidjet koliko si km prošao..stanje baterije..ćelija itd.
Ms e21 ima pet crtica..i to je to. Ajd ima 2.8ah veću bateriju.
Ugl..merc i reno..ne idu u istu priču.
|
14.07.2022., 21:33
|
|
Neregistrirani korisnik
|
Doslovno imas pravo.. g30 cu uzet.. tnx
|
|
|
15.07.2022., 20:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2016.
|
Pozdrav,
Više manje sam upućena u temu, po svemu zasad mi najbolje odgovara xiaomi pro 2. Koliko sam shvatila on nema amortizere, ali ima zračnice što je isto okej.
Koliko je to zapravo udobno? Bitna mi je naravno i baterija i brzina, po tome mi pro 2 sve odgovara, ali udobnost mi je najbitnija iz vrlo jednostavnih razloga - kao ženska osoba ne želim da mi se treska sve kad prelazim preko bankine
Pa ako mi netko molim vas može potvrditi da su prelasci na semaforu okej sa pro 2. 
Hvala!
|
|
|
15.07.2022., 20:24
|
|
online all the time!
Registracija: Jul 2006.
|
Quote:
Convallaria8 kaže:
Pozdrav,
Više manje sam upućena u temu, po svemu zasad mi najbolje odgovara xiaomi pro 2. Koliko sam shvatila on nema amortizere, ali ima zračnice što je isto okej.
Koliko je to zapravo udobno? Bitna mi je naravno i baterija i brzina, po tome mi pro 2 sve odgovara, ali udobnost mi je najbitnija iz vrlo jednostavnih razloga - kao ženska osoba ne želim da mi se treska sve kad prelazim preko bankine
Pa ako mi netko molim vas može potvrditi da su prelasci na semaforu okej sa pro 2. 
Hvala!
|
Ja sam ga vozila godinu dana i vjeruj mi nije problem u treskanju dijelova tijela nego u tome kako će to podnijeti koljena i kičma. Ako si mlađa osoba, nemaš brige. Ako si pak starija kao ja, onda razmišljaj o nečemu udobnijem ali skupljem.
Poslano sa mog POCO F3 koristeći Tapatalk
|
15.07.2022., 20:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2016.
|
Quote:
zrixy kaže:
Ja sam ga vozila godinu dana i vjeruj mi nije problem u treskanju dijelova tijela nego u tome kako će to podnijeti koljena i kičma. Ako si mlađa osoba, nemaš brige. Ako si pak starija kao ja, onda razmišljaj o nečemu udobnijem ali skupljem.
|
Mlađa sam i ne bi se na duge relacije vozila tako da ne bi trebalo biti problema, ali mi je stvarno bitno da ne drnda 
|
|
|
15.07.2022., 20:58
|
|
online all the time!
|
Quote:
Convallaria8 kaže:
Mlađa sam i ne bi se na duge relacije vozila tako da ne bi trebalo biti problema, ali mi je stvarno bitno da ne drnda 
|
A kaj bi drndalo? Ne kužim. Tvrđi je za koljena i kičmu a u vožnji nikaj ne trese. Barem je moje iskustvo takvo. Ima gume sa zračnicama koje donekle upijaju neravnine. Jedino ako ne voziš off road. Onda bu treslo ko ludo....  
|
17.07.2022., 09:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
|
Quote:
zrixy kaže:
|
Ja sa ovim boltovima kada prelazim preko bankina bome tresne jbno.
Da se iz bilo kojeg razloga ukrutim u koljenima imam osjećaj da bi mi polomilo sve zube.
Neki dan su mi se dva jaja u torbi polupala.
Ti romobili imaju svoje velike prednosti ali udobnost nikako nije u toj računici.
|
|
|
29.07.2022., 09:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2021.
|
od subote novi zakon za romobile, šta mislite o ovome?
Quote:
Iako ulicama jure godinama, zakon ih je tek sada prepoznao. I prozvao osobnim prijevoznim sredstvom. To znači da od subote romobilisti smiju voziti samo biciklističkim stazama, a vozači moraju imati kacigu. I brzina im je ograničena. Tko prekorači - ostat će lakši za tisuću kuna. Što su jurili, jurili su. Od subote romobilima će se voziti tempom pješaka ili brzinom do 25 kilometara na sat.
|
https://www.youtube.com/watch?v=E6SeUf3WP1A
|
|
|
29.07.2022., 15:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2022.
|
a kad ce ova primitivna i zaostala drzava donit zakon o parkiranju na kolnik (da tamo di bi se ka tribali vozit ti romobili i bicikle)
|
|
|
29.07.2022., 22:51
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mynameis... kaže:
|
Zakon je prolazan..OSIM SNAGE romobila!!!!
Podržavam kacigu..brzinu do 25..a ovo sa ograničenjem snage romobila do 0.6kw...NE
Za vožnju sa sluškama bi trebalo biti 5000kn na licu mjesta ili oduzimanje prijevoznog sredstva..bilo bajka ili romba..dok se ne podmiri kazna..
Eto to..
Ugl..blabla..bit ce hajka..neko vrijeme..
Vozim se ko i do sad kad treba..
|
29.07.2022., 23:33
|
|
online all the time!
|
Problem je u tome kaj su zakon pisali ljudi koji se nisu nikada vozili na romobilima. Vjerojatno niti na biciklima. Barem ne zadnjih 20 godina... Nije mi jasno kaj su zapeli za snagu romobila!? Boli te đon koliku moj romobil može razviti brzinu. Ako zakon kaže da se moram voziti max 25km/h, gdje je problem kaj moj može ići 55km/h? Pa na našim cestama se voze auti koji idu 300km/h po cestama gdje je dozvoljeno 60km/h...i? Gdje je problem!? To pod jedan. A pod dva, priča da će jači romobili zahtijevati (danas, sutra...), polaganje vozačkog ispita su suludi. Ja se ne želim voziti po cesti. Tko želi, njega neka obvezu da položi A1 kategoriju, ili neku novu, koja god to bila, a one koji će se služiti romobilom samo po biciklističkim stazama i trotoarima, neka ostave na miru. Ostale stvari koje su donesene zakonom, više manje su ok.
|
30.07.2022., 00:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2018.
|
Taj fetis na snagu motora je potpuna budalastina. Cak da se radi zakon na razini EU ili nesto pa da uvjetuju softversko ogranicenje brzine koje bi proizvodjaci instalirali bi imalo vise smisla nego ova ogranicenja koja se svedu na to da veca osoba ne moze ic uzbrdo.
Slicna stvar kao i sa onim ogranicenjima snage za aute pa mladji vozaci nisu smjeli posudit pristojan i siguran auto od roditelja jer je u jednoj fazi vec obican golf V prelazio limit vec su cesto privremeno kupovali krntije. Kao da je ikad problem snaga vozila sama po sebi, nesigurno, glupo i neodgovorno se moze vozit i na obicnom biciklu i na tomosu i u yugu, kaznjava se valjda lose djelo ili namjera, a ne sama mogucnost.
A iskreno ne slazem se ni s nosenjem kacige. Ista stvar kao i na biciklu, jedno je prednost za pojedinca, a drugo za populaciju. Osobno vozim bicikl s kacigom i ne pada mi na pamet ic na cestu bez kacige ali na razini populacije nebitan je razlog zasto ljudi ne zele nosit kacige, ostaje to da je veca steta ako ljudi biraju druge oblike prijevoza umjesto bicikla ako postoje bilo kakve prepreke koje ih smetaju, a jedno od tih je i kaciga. Romobili doduse imaju puno manju prednost u smislu da ne poticu toliko samu fizicku aktivnost ali smanjenje cestovnog prometa je velika stvar, pogotovo tamo gdje poboljsanje javnog prijevoza nije realna opcija.
|
|
|
30.07.2022., 17:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2009.
|
Nekoliko portala, među njima i Jutarnji list, gromoglasno objavljuje da se od danas električni romobili moraju kretati brzinom pješaka, dakle 5 km/h.
Takva je bedastoća bila u prijedlogu zakona ali je, koliko vidim, uklonjena i po pitanju brzine ostavljena je formulacija " pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu" - ili ja negdje griješim?
Po pitanju kacige: srdačni pozdravi lumenu koji je propisao obvezne kacige za vozače električnih romobila, a ostavio neobveznim nošenje kacige biciklista starijeg od 16 godina  - vozač romobila u pravilu se ozljeđuje padom s romobila, a biciklist (koji ne mora imati kacigu) sudarom s osobnim vozilom ili padom pri većim brzinama. Tko od njih dvojice ima veće izglede da mu kaciga ublaži ozljede?
|
|
|
30.07.2022., 19:13
|
|
online all the time!
|
Quote:
Lord Byron kaže:
Nekoliko portala, među njima i Jutarnji list, gromoglasno objavljuje da se od danas električni romobili moraju kretati brzinom pješaka, dakle 5 km/h.
Takva je bedastoća bila u prijedlogu zakona ali je, koliko vidim, uklonjena i po pitanju brzine ostavljena je formulacija " pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu" - ili ja negdje griješim?
Po pitanju kacige: srdačni pozdravi lumenu koji je propisao obvezne kacige za vozače električnih romobila, a ostavio neobveznim nošenje kacige biciklista starijeg od 16 godina  - vozač romobila u pravilu se ozljeđuje padom s romobila, a biciklist (koji ne mora imati kacigu) sudarom s osobnim vozilom ili padom pri većim brzinama. Tko od njih dvojice ima veće izglede da mu kaciga ublaži ozljede?
|
Ja se slažem sa time da se kaciga treba nositi. Meni je ona pri padu sa motora (brzina ne veća nego što postižu romobili poput moga, cca 60km/h), doslovno spasila život. Tko jednom tako nešto doživi, kaciga mu postane must have. Ali nebuloza da jači romobili postaju ilegalni su totalno debilizam. Ograniči maksimalnu brzinu i ako ju prekoračim (a uloviš me), kazni me. Točka.
|
01.08.2022., 19:47
|
|
Denis
Registracija: Dec 2008.
|
Pozdrav,
Pokusavam si razjasniti ovakvu nekakvu situaciju kada je rijec o novoj regulativi...
Ako npr. nema biciklisticke staze, postoji samo plocnik i postoji kolnik (s time da na kolniku nije jako prometno, npr neka lokalna cesta po gradu ili slicno).
Smije li se u toj situaciji romobilom kretati kolnikom (na nacin da se pazi na ostale sudionike u prometu) ili se u toj situaciji smije kretati iskljucivo plocnikom (i to brzinom pjesaka)?
Sent from my SM-G991B using Tapatalk
|
|
|
01.08.2022., 20:57
|
|
online all the time!
|
Quote:
Denisdb kaže:
Pozdrav,
Pokusavam si razjasniti ovakvu nekakvu situaciju kada je rijec o novoj regulativi...
Ako npr. nema biciklisticke staze, postoji samo plocnik i postoji kolnik (s time da na kolniku nije jako prometno, npr neka lokalna cesta po gradu ili slicno).
Smije li se u toj situaciji romobilom kretati kolnikom (na nacin da se pazi na ostale sudionike u prometu) ili se u toj situaciji smije kretati iskljucivo plocnikom (i to brzinom pjesaka)?
Sent from my SM-G991B using Tapatalk
|
Previše misliš. Vozi se kao i do sada i bok. Ja sam danas vozila od Sky Officea do Jankomira i natrag. Kacigu ionako uvijek imam na glavi, prema tamo sam se vozila po biciklističkoj stazi/pločniku u prosjeku 35km/h. Natrag po istoj strani, na drugoj nema pločnika, istom brzinom, i ništa se nije desilo. Znači ako ima ljudi usporim, ako nema vozim malo brže i bok. Po kolniku se možeš voziti ako su sporedne ulice i ako je tako odlučila lokalna samouprava. Što god to značilo.
|
01.08.2022., 21:26
|
|
Registrirani korisnik
|
U slučaju da nema bic staze i pločnika..možeš desnom stranom prometnice koje imaju ograničenje do 50kmh...samo tada.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:14.
|
|
|
|