|
|
16.06.2025., 19:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
Frank Knight kaže:
Ta tvrdnja da on ima financijski razlog koja dolazi od random nitkojevića s društvenih mreža je debunkirana milijun puta. Loš pokušaj argumentum ad hominem s obzirom da ne mogu pobiti njegova testiranja.
|
Ako ponoviš laž o "debunkiranju" dovoljno puta, ona neće postati istina. Ništa nije debunkirano. Dan se bavi tim poslom. Ako bi svi prešli na sisteme samo sa kamerama, on bi ostao bez dijela prihoda. Ako bi proizvođači počeli koristiti Teslin sistem, on bi izgubio dio prihoda. On je najobičniji profesionalni mrzitelj koji ima razloga raditi to što radi. I to ne mislim pogrdno....to mu je profesija i mrzi jer bi mu mogao uzeti dio profita. Vrlo objektivno s njegove strane.
Quote:
Frank Knight kaže:
On proizvodi software za vojsku, nema nikakve veze s teslom.
|
I prije si iz meni nepoznatog razloga lažno predstavljao što Dan radi. Ne znam zašto. Kako si povezan i što imaš od toga da ga predstavljaš kao da nema veze sa Teslom.
Ovo je link na web-a njegove firme:
https://www.ghs.com/products/auto_solutions.html
Pod products, auto solutions.
Tesla mu direktno dira novčanik.
On je "po definiciji" profesionalni mrzitelj.
Quote:
Frank Knight kaže:
Ali zato imaju na suvozačkom sjedalu s kill switch, kao i u vozilu iza, s tim da iz vozila iza upravljaju s vozilom ispred sebe.
|
Molim bilo kakav dokaz da upravljaju vozilom ispred sa ovim vozilom iza. I kako objašnjavaš snimke na kojima se vidi samo jedno vozilo?
Npr.
https://x.com/JoshWest247/status/1933686212105060461
https://x.com/artsimage/status/1932745824749937078
Ja ne komentiram ništa što je netko "izjavio" pa da eto nešto "zvuči" ili da trebam "vjerovati". Komentiram ono što se vidi na snimkama razno raznih pojedinaca koji ne rade za Teslu a koji žive u Austinu i snimaju te Tesele po danu i po noći.
Ne komentiram kada će prve vožnje javnih testera, ne komentiram kada će prva naplata, komentiram da SADA testiraju sisteme u Austinu. Niti više, niti manje.
|
|
|
16.06.2025., 19:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Mairon kaže:
Ako je Dan "žestoki lažov", koji termin upotrijebiti za Muska? Molim pomoć.
|
Možeš upotrijebiti isti termin slobodno. Ne vidim problem.
Quote:
Mairon kaže:
...
Nitko od vas nije objasnio zašto je model 3 toliko propao...
|
Zato jer nitko ne zna, pa se nitko niti ne pravi da zna. Ok...neki se prave da znaju zašto se NE prodaje, no to je druga tema....ti nisu u toj grupi "nitko od vas" na koju se referiraš.
Quote:
Mairon kaže:
...
Model 3 faila već dugo, puno dulje nego juniper postoji.
|
Sam napišeš nešto što bi ti trebalo dati nekakav hint da ljudi očito ne traže karakteristike koje taj auto nudi za tu cijenu.
Dokaz tome su prodajne brojke Y koji je redovito kao model na vrhu. On očito nudi ono što ljudi žele (za početak SUV format).
BTW, što ti misliš, zašto se M3 prodaje loše a Y naspram njega dobro? Kad tražiš od drugih tu neke analize, pretpostavljam da i sam imaš nešto slično?
|
|
|
16.06.2025., 19:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Quote:
stjepan21 kaže:
Možeš upotrijebiti isti termin slobodno. Ne vidim problem.
|
Isti termin, u istom ih košu vidiš?
Ja ne vidim da su u istoj kategoriji ni na planetu.
Btw. Nevezano za to što si boldao s mog linka gdje Tesla udara u lutku, ono što je vidljivo je da je software slijep za zaustavljen školski bus, crvena svjetla, znak stop. Kod njih je to inače velik prekršaj. I ovakav slični scenarij sam vidio prije dvije godine. Vidim da se nije promijenilo ništa po tom pitanju. Fsd je iz ignorirao situaciju, nije prepoznao i failao je. Dodatno je failao na neprepoznavanju lutke, koju je pregazio.
Mislim, ne mogu se ja s fanatičnim vjernikom Tesle dopisivati, jer do tebe ne dolazi puno toga. Đaba potrošenih kilobajta.
Dovoljno mi je pročitati termin "profesionalni mrzitelj" , neka nam je što više Danova, da nam prikazuju ovakve failove nečega što ima naziv full self driving.
|
|
|
16.06.2025., 19:42
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Mairon kaže:
...ono što je vidljivo je da je software slijep za zaustavljen školski bus, crvena svjetla, znak stop.....
|
Da sfotware koji se NEĆE koristiti za robotaxi a oni testiranje nazivaju testiranjem robotaxi-a. Kao da testiranjem malog bobcata želiš pokazati da veliki caterpilar nešto ne može ili može "jer oba su bageri" ili tak neš.
Sad, ili su oni jako glupi ili namjerno lažu. Ja ne mislim da su jako glupi. Al kažem, nije mi to za njih čudno, oni imaju financijskih razloga to raditi.
|
|
|
16.06.2025., 19:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Evo malo i novosti:
https://x.com/FSDEurope/status/1934581298166665711
Vlasti u Stockholmu nemaju vremena dozvoliti testiranje FSD-a jer imaju jako puno drugih projekata, a FSD je prvi takve vrste.
Google Translate:
Quote:
Opinion on test tax City of Stockholm
Decision
The Traffic Board rejects the application.
Reasons
Term Acc
The Traffic Office is currently working on updating its approach to automation. At the same time, the city and the office are heavily burdened with other ongoing innovation tests. Our ambition is to actively participate in and learn from the continued development in the automation area. In light of this, combined with the fact that the current test is the first of its kind, entails certain risks for both infrastructure and third parties and is planned to be carried out throughout the city, the City of Stockholm assesses that it is currently not possible to approve the implementation of the test.
On behalf of the Traffic Committee
Permits Department
Erik Levander
|
|
|
|
16.06.2025., 20:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Quote:
Mairon kaže:
Tesla vjernik, a uz to i filozof.
Nitko od vas nije objasnio zašto je model 3 toliko propao. Model 3 nije dobro cjenovni složen,   , a jebemti. Model 3 je super cijene, nema beva te klase, tih specsa, a da je blizu te cijene.
Tu sam nebrojeno puta čitao da je model 3 best buy. A i vozni park teslaša to dokazuje.
Model 3 faila već dugo, puno dulje nego juniper postoji.
|
Objašnjeno je. Preferencije kupaca i konkurencija, odnosno veći izbor za zadovoljenje osobnih preferencija kupaca.
U Q1 ove godine je prodano samo oko 3.000 komada manje Model 3 nego prošle godine, a to je tehnički 1/6 kupaca ID.7 koji su potencijalno bili kupci Model 3, a na listi ima puno više modela (NEW) koji su mogli odvući kupce. To pokazuje da je prodaja zapravo i dalje solidna, odnosno da je Highland dobra kupnja. Osobno bih rekao da je mogla biti i bolja da su pratili druge po pitanju 800 V i većeg kapaciteta baterije, no to ne možemo sa sigurnošću znati.

|
|
|
16.06.2025., 20:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
kiwi.nz kaže:
U Q1 ove godine je prodano samo oko 3.000 komada manje Model 3 nego prošle godine, a to je tehnički 1/6 kupaca ID.7 koji su potencijalno bili kupci Model 3, a na listi ima puno više modela (NEW) koji su mogli odvući kupce.
|
Ovo za id7 i neke šestine su puka nagađanja. Id7 je dimenzijama skroz drugi auto, uz to dosta skuplji ako se oprema izjednači. Ne bih nagađao postocima, šestinama, kao što nisam nagađao da je 5 posto kriv Musk za loše EU rezultate. Dok je takvih bilo, "juniper kriv". I dalje stoji da je model 3 long range zadnji pogon najbolji Bev za cijenu koju košta. Nema konkurenta koji ima sve što on nudi. Da mi je euro svaki put kad sam pročitao model 3 long range RWD je .... Imao bi vjerojatno za 2 kg bifteka.
Nisam uvjeren da je prosječan kupac ID7 razmatrao ikada Teslu, prije bi povjerovao da je prosječan kupac ID7 netko tko ima iskustva s markom, koncernom kao cjelinom i ID7 se uklapa odlično u use case takvog profila ljudi. Prvo, ID7 ubija na DE tržištu (za mene je iznenađenje godine), Nijemci klasično podržavaju svoju industriju. Drugo, ID7 ide i kao karavan. Nešto što mnogi zapostavljaju. Danas svi izbacuju napuhane suvove. A VW si to može dopustiti, jer imaju u portfelju id4, id5. Koji vidimo idu fino. Hrpa vagena je na listi top prodanih. Kad se sve skupi, dobije se velik broj. Skoda elroq drugi (to nikad ne bih pogodio, par stotina samo razlike), pa Audi Q4 i 6 modeli i tako dalje.
Isto tako, volio bih točne podatke fizičke vs firma prodaje. Da se vidi kako diše fizički dio.
|
|
|
16.06.2025., 21:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Quote:
kiwi.nz kaže:
Znao si i ranije drugima stavljati brojke u usta/tipkovnicu pa sam zato i pitao. Barem si dosljedan.
|
Onda sam ponovi što si napisao.
Odluči se, drugi kvartal još nije gotov ti već drobiš o rekordnoj prodaji tesle (iako se udio prepolovio), u isto vrijeme "pričekajmo kraj godine". Zašto ne bi čekali kraj godine i onda pisali o najprodavanijem modelu? Nisi čekao čak ni kraj kvartala.
Drugi kvartal koji je trebao biti najbolji u godini zbog izlaska novog modela Y krajem veljače je 40 posto slabiji (u EU) od prošle godine, kad je također bio slab ali ste to pravdali "kupci čekaju novi model".  
"Ali zato će u Kini..." - prodaja u Kini također pada.
Nekad ste radosno share-ali priče Cathie Wood o 10 milijuna prodanih primjeraka do 2025. i ostalih twitter anonimusa, što je najgore, i sad spinaš pokušavajući brutalan pad prodaje kao nekakav uspjeh.
2024. - 1,789,226
2023. - 1,808,581
Koliko će biti na kraju godine?
@Stjepan: Taj pokušaj argumentum ad hominem je debunkiran milijun puta, ali ga sekta ponavlja kao papagaji jer nemaju ništa drugo kontra njega. Stvaraju šum, klasično sektaški, da bi se raspravljalo o njegovoj firmi, a ne o problemima s FSD na koje je ukazao. Njegova firma nema nikakve veze s Teslom, nisu konkurencija. Dan je čovjek koji ima znanje i ima novac, pa taj novac može potrošiti kako bi ukazao na nešto što ga nervira, u ovom slučaju ga nerviraju laži i obmane.
|
|
|
16.06.2025., 21:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
Mojih 2 centa: Kad je izašao Y, razlika cijene između 3 i Y je bila skoro duplo veća, pa se 3 nastavio dobro prodavat. I kako su godine prolazile, cijenom su ih stavili bliže, i tako je prodaja pala.
|
|
|
16.06.2025., 21:15
|
|
Registrirani korisnik
|
@gadze
U istom trenutku 2021. kada je Model Y došao u HR cijena Modela 3 AWD LR je bila 399990 kn, dok je cijena Modela Y AWD LR bila 499.990. Cijena je bila veća, ali nije bila skoro duplo veća.
Početkom 2023. je cijena početnog modela 3 i y bila udaljena samo 2k eur. Pa se Model 3 svejedno prodavao odlično. To im je bila peak godina.
Link: https://www.jutarnji.hr/autoklub/akt...odeli-15297774
|
|
|
16.06.2025., 21:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2008.
|
Svi pišu da se loše prodaje, a dvojac bez kormilara se svađa s onima koji ne pišu da se loše prodaje.

Ja kao Mr. 95:5 javno pišem da sam krivo procijenio.
E sad će dvojac bez kormilara krenuti u svađu sa mnom jer tvrdim da se dobro prodaje i jer mislim da sam u pravu.

Sad opet idete malo na hlađenje što se mene tiče.
Preporučam svima da to pokušaju.
FVST
|
|
|
16.06.2025., 21:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
|
|
|
16.06.2025., 22:00
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Mairon kaže:
@gadze
U istom trenutku 2021. kada je Model Y došao u HR cijena Modela 3 AWD LR je bila 399990 kn, dok je cijena Modela Y AWD LR bila 499.990. Cijena je bila veća, ali nije bila skoro duplo veća.
Početkom 2023. je cijena početnog modela 3 i y bila udaljena samo 2k eur. Pa se Model 3 svejedno prodavao odlično. To im je bila peak godina.
Link: https://www.jutarnji.hr/autoklub/akt...odeli-15297774
|
pa to sam i htio napisat. ne cijena, nego da je razlika cijene bila duplo veća nego danas.
na početku je bila 13.200€
kad sam ja gledao prije 2 godine je bila 7.000€ (ti kažeš da je početkom 2023 bila samo 2.000€?)
kad je highland izašao bila je 4.000€
s juniperom je skočila na 5.000€
|
|
|
16.06.2025., 22:06
|
|
Registrirani korisnik
|
2022. su više puta dizali, pa 2023. spuštali više puta. Ovo na linku je iz siječnja 2023. Tako je navedeno, 45k i 47k (m3 i my)
Što se tiče novih cijena, u Hrvatskoj Model 3 sada kreće od 44.990 eura, a Model Y od 46.990 eura.
|
|
|
16.06.2025., 22:15
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Mairon kaže:
...I dalje stoji da je model 3 long range zadnji pogon najbolji Bev za cijenu koju košta....
|
Iako se više manje slažem sa rečenim, jasno je da tržištu nisu bitne karakteristike koje ima taj auto a za koji mi mislimo da su bitne.
Na kraju krajeva, i sam sam odabrao drugi model iz razloga koji se ne spominje niti u jednim usporedbama osim kao sitna natuknica u tekstu.
Ljudi su izgleda spremni ili platiti više za neke druge karakteristike, ili im neke od njegovih nisu visoko na ljestvici bitnosti pa prevagnu druge karakteristike. Nagađam da recimo format SUV-a igra popriličnu ulogu u odabiru.
Po meni razlika u cijeni naspram Y jednostavno nije dovoljno velika. Tržištu nje bitniji veći domet od formata ili nečeg trećeg što nudi Y.
Iskreno, niti meni više nije domet br. jedan na listi. Nije niti br 2 ili 3. Sve dok je iznad neke granice, neke druge stvari su mi bitnije. Izgleda da nisam jedini koji tako razmišlja.
|
|
|
16.06.2025., 22:17
|
|
Registrirani korisnik
|
@marion
gledam na tesla.com/hr_hr
3 SR je 40.985 ,a Y SR je 45.985, razlika je 5.000
3 LR RWD je 45.985, a Y LR RWD je 50.985, razlika je opet 5.000
di ti nalaziš da je razlika 2.000?
skužio, ti iz starog jutarnjeg. dosta pratim cijene tesli (ak dobijem na lotu), osim jedno kratko vrijeme pred poticaje, kad su gađali da Y upadne u poticaje, razlika 3 i Y nije bila tako mala.
ovo što piše stjepan. meni isto samo Y igra. zato i jesam pratio razliku cijene.
|
|
|
16.06.2025., 22:28
|
|
Registrirani korisnik
|
S obzirom na trend u padu prodaje modela 3, Tesla bi mogla rezati cijenu tog modela da smanji pad. Sve je počelo kada sam uočio nakon prezentiranih brojki danas, da je prodaja Modela 3 na toj listi skoro samo trećina prodaje Junipera. Što mi je bio alarm za podebljati tu činjenicu. A i podsjetilo me situacije da se na nekim drugim non eu tržištima početkom godine prodalo više starih modela Y, unatoč što samo što nije krenuo Juniper, nego Modela 3. Na nekim tržištima je u nekim trenucima pad bio brutalan.
Npr. 1104 primjeraka u 3. mjesecu u AUS, na odjednom samo 220 primjeraka u travnju. Svibanj je isto jako loš tamo bio, In May 2025, Tesla delivered 317 Model 3 vehicles in Australia, which is a significant drop (83.8%) compared to the same month last year.
Ako su već do sada višekratno godišnje radili razne poteze, ne znam što čekaju. Model 3 bi mogao dolje za 2000-2500 eur sigurno. Juniper ne treba dirati, bar za sada.
|
|
|
16.06.2025., 22:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Quote:
Frank Knight kaže:
Onda sam ponovi što si napisao.
Odluči se, drugi kvartal još nije gotov ti već drobiš o rekordnoj prodaji tesle (iako se udio prepolovio), u isto vrijeme "pričekajmo kraj godine". Zašto ne bi čekali kraj godine i onda pisali o najprodavanijem modelu? Nisi čekao čak ni kraj kvartala.
Drugi kvartal koji je trebao biti najbolji u godini zbog izlaska novog modela Y krajem veljače je 40 posto slabiji (u EU) od prošle godine, kad je također bio slab ali ste to pravdali "kupci čekaju novi model".  
"Ali zato će u Kini..." - prodaja u Kini također pada.
Nekad ste radosno share-ali priče Cathie Wood o 10 milijuna prodanih primjeraka do 2025. i ostalih twitter anonimusa, što je najgore, i sad spinaš pokušavajući brutalan pad prodaje kao nekakav uspjeh.
2024. - 1,789,226
2023. - 1,808,581
Koliko će biti na kraju godine?
|
Izgubio si se u svojim konstrukcijama pa više ne znaš tko je što pisao?
Sve će biti jasno kada postaviš moj citat, i spominjanje rekorda i kraja godine.
|
|
|
16.06.2025., 22:57
|
|
Registrirani korisnik
|
https://electrek.co/2025/06/16/tesla...smoke-mirrors/
Evo friški članak Electreka o robotaxi usluzi. Ono što mi je upalo u oko je dio gdje je slika od head of self driving lika Tesle i iznad te slike je druga slika od state regulatora sa Safety driver: No.
Vidio jesam videe ovog "konvoja" i zaista pika oko način na koji je head of self driving cropao svoju sliku, koju promovira. Neugodno očiti crop, da se ne vidi suvozač u prvom autu i vozač u autu iza. Ispada dva auta bez ikoga, radi ovog prvog kojem se ne vidi drugi sic.
U članku ima puno detaljnije o svemu vezano za FSD.
I za kraj, komentar jednog vlasnika tesle s FSD ispod članka
I seldom use FSD on city streets because of its overall bad driving, but I turned it on when leaving a concert this weekend in San Antonio, and it immediately tried to turn left into a giant "Road Closed" sign.
The navigation system was telling me to go straight, so I don't even know why it was trying to turn. If the robataxi "self driving" is anything other than fully remotely piloted, this launch is going to be an absolute disaster.
I još jedan po mom izboru
Musk is in survival mode. Next quarter earnings call is going to be a bloodbath in terms of deliveries, revenues and automotive, energy generation and storage gross profit. Cash flow will likely become negative.
The P&L bottom line will benefit from the Bitcoin appreciation but that's pretty much the only good news Tesla can put on the table.
Like an inveterate gambler, Musk places his trust in a final, unexpected twist of fortune that will save the day. Musk needs the robotaxi illusion to survive another few quarters.
There is no plan B. There are only two things that can save him (and Tesla) right now and prevent the stock price to sink in a black hole: Robotaxi and Optimus.
But with negative cash flow Tesla is running out of time. Therefore, unless Musk gets the "unexpected twist of fortune" he hopes for, I expect Tesla's chickens to come home to roost within the end of 2026.
At that point, the illusion of “a hundred thousand, a hundred thousand, maybe a million” Tesla self-driving vehicles generating profits on the world’s roads will be revealed for what it has always been: an illusion.
And it will become clear that the Optimus Tesla is also an illusion.
It will be the end of the Pied Piper that led its flock to economic disaster.
There's one thing that can't be emphasized enough: Tesla never generated the profits that justify its high stock price. Not even close. All the wealth Tesla has generated is the result of late investors who bailed out early investors at inflated prices.
|
|
|
17.06.2025., 00:01
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Frank Knight kaže:
...
@Stjepan: Taj pokušaj argumentum ad hominem je debunkiran milijun puta, ali ga sekta ponavlja kao papagaji jer nemaju ništa drugo kontra njega. Stvaraju šum, klasično sektaški, da bi se raspravljalo o njegovoj firmi, a ne o problemima s FSD na koje je ukazao. Njegova firma nema nikakve veze s Teslom, nisu konkurencija. Dan je čovjek koji ima znanje i ima novac, pa taj novac može potrošiti kako bi ukazao na nešto što ga nervira, u ovom slučaju ga nerviraju laži i obmane.
|
Argument se vrti oko toga da on to radi zbog biznisa. To što je on lažljivo govno nije toliko previše bitno za argument. Laž je u službi biznisa. Nije napad ili argument na osobu već na biznis, pa samim time nije niti ad hominem.
Bio bi ad hominem kada bi korisito njega kao osobu za diskreditaciju nekog argumenta, a to se ne dešava. Bio bi ad hominem kad bi rekao: tvrdnja nije točna zato jer ju je rekao Dan koji je lažljivac. A to nije argument. Tvrdnja je kriva zbog njezinog sadržaja. Oni rade test robotaxi-a sa software-om koji se ne koristi za robotaxi.
To što je on lažov nema veze sa izjavom ili sa pobijanjem izjave. Tko god da je napravio tu izjavu, izjava bi bila jednako kriva i netočna. I da podsjetimo, izjava je da oni testiraju robotaxi.
Da je video napravljen da prikaže "problem sa FSD Supervised", ne bi rekao niti riječ. Takvih videa ima koliko te volja na X-u. No nije. Napraveljen je kao hit piece na Robotaxi.
Konkurencija je svatko kome se preklapa dio tržišta na kojem se natječu. Njima se preklapa. Dokaz je sama web stranica Dan-ove firme i link sam ti tu stavio. Odeš na stranicu, vidiš čime se bave, vidiš da je plaćao plaćene reklame na televiziji protiv Tesla-e itd.
Netko tko ima znanje o temi ne snima video u kojem se vidi da namjerno stišće gas kako bi prikazao da sistem radi nešto što inače ne bi radio. Isto tako, takav video ne snima netko koga nerviraju laži i obmane, jer se laži i obmane ne mogu poništiti novim lažima i obmanama.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:17.
|
|
|
|