Turske serije Bivši podforum Neprikazano-sapunice |
|
|
07.01.2025., 15:18
|
|
≠ <•••> 12B
Registracija: Jan 2011.
|
red neki dan slusam slovacku etnologicku koja ko nekad vuk karadzic skuplja razne umotvorine a medju ostalim i recepte na tu supu od ribanog kiselog kupusa.kaze zena da je sakupila tristo recepata sto se samo ta supa pravi po cjeloj slovackoj...a neki prave i od mladog kupusa tu supu za badnjak a neki od kiselog.
ludilo.
|
|
|
07.01.2025., 15:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2023.
|
Svima koji danas slave želim sretan i blagoslovljen Božić ![xmastree](images/smilies/xmastree.gif)
Hristos se rodi! ![xmassong](images/smilies/xmassong.gif)
|
07.01.2025., 15:46
|
|
Podijelimo osmjeh :)
Registracija: Nov 2002.
|
Quote:
TheWitch kaže:
|
Nema ni skorpija.
Kod nas se za posni meni pece riba, sprema gravce na tavce (grah, crveni luk, bijeli luk, mrkvica...) i krompir salata.
|
|
|
07.01.2025., 16:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2018.
|
Quote:
Red Coat kaže:
hajat svako selo ima nešto svoje , a đe tek Slovačka
Objasnite mi malo to oko Ayse Barim nesam školovala, ali znate ono kao da imam 5 godina ![rofl](images/smilies/rofl.gif)
|
Ma nemaš kaj, opet Ayse prozivaju da vrši monopol na tržištu, da samo njeni glumci dobivaju digitalne projekte itd...
Zna se da sad.ime Sere iskače ovdje i da joj ona oduvijek bila mezimica, al interesantno kak opet samo glumicu spomimju, nitko da bi Cagataya recimo spomenuo koji ima najviše digitalnih projekata , koji stalno s nekim suludim ciframa o honoraru izlazi i tak...
Na kraju će biti sve kriva moja Hande, ona je uvijek najlakša meta , ona jedina niš ne zaslužuje i svima krade kruh
Zanimljivi su mi i komentari da su stalno isti glumci u tv dizijima kojima se pogoduje, kao zašto drugi, mlađi ne dobivaju priliku ![rofl](images/smilies/rofl.gif)
Pa jbg koliko serija ste ukinuli s relativno mladim ljudima koji su dobili priliku ove sezone?
Nisu imali rejting...
Znači nisu im bitni glumci toliko, samo seru po običaju jer šta onda nisu gledali te mlade ljude?
|
|
|
07.01.2025., 16:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2015.
|
@Cvele ne kažu uzalud da se nije rodio tko bi svima ugodio.
Oni i to štampanje serija ko na tekućoj vrpci pa ukidanje nakon par epizoda je posebna priča.
Trenutno gledam samo jednu seriju čisto zbog dobrog društva na temi a sve ostalo ili mi tema nije sjela ili mi je dosdno ili čekam da nešto završi pa da pogledam
Nitko nek nam ne dira Hande sad sam i ja u njenom timu to sve ljubomorni jer je cura uspješna i još uz to lijepa.
Bila sam danas u Lidla i kupila tu slavnu Dubai čokoladu i ne sviđa mi se više vrijedi jedna kocka one Braco i Seka.
|
|
|
07.01.2025., 16:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2013.
|
Hande je uvek poligon , nekako kusur uvek dođe njoj
Svi kao nešto znaju ali niko nije konkretan , kao da se iščitava neki nedozvoljen pristup poslu , da se tako blago izrazim ...
|
07.01.2025., 16:46
|
|
≠ <•••> 12B
|
![](https://i.postimg.cc/Ss1fjpDS/Screenshot-4.png)
nije da se hvalim al et samo onak . ko na njenom krilu glavu svije tomu zivot da dvije....
|
|
|
07.01.2025., 17:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Lanex, eto je za uz kavu danas kupila klasičnu Runolist od Kraša i nek se Dubai sakrije pred njom ![:D](images/smilies/mrgreen1.gif)
Mada i Kraš izvodi gluposti s novim čokoladam al te starije i dalje nemaju premca ...
|
|
|
07.01.2025., 17:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2021.
|
Quote:
MaliCvele kaže:
Ma neće im ništa Vuče. Tresla se brda, rodio miš
|
Nisam baš toliko siguran, jer ubaci u priču i politiku i jasno je kako sve ume da se zakomplikuje. Postoji priča da studija i distributeri kradu pare od države. Najverovatnije neće ništa biti, ali isto tako jasno je da je ddizi industrija balon od sapunice preplaćenih polutalenata i nepotizma gde uspeh postaje slučajan, a ne proizvod ozbiljnog rada iza scene.
Ako jednom scenaristi treba blagoslov OGM ili Ay Yapim da bi se pojavio na sastanku u Netfliks Turkiye, ili pak vidi premisu svog rada u nećijem tuđem "aranžmanu", onda je jasno da stvari moraju da se menjaju. Nije ovo pitanje jednog agenta i jedne glumice.
Quote:
Red Coat kaže:
Objasnite mi malo to oko Ayse Barim nesam školovala, ali znate ono kao da imam 5 godina ![rofl](images/smilies/rofl.gif)
|
Ajše Barim je najmoćniji agent Dizilenda. Lista klijenata joj je stvarno vrhunska - od Hande, Serenay i Pinar pa do Halita, Berguzar, Mehmeta Gunsura (da ne spominjem ostale - Hazal Kaya, Šukru, Ekin, Aslihan, Ezgi Mola, Nejat, Mert Y, Esra B, Fahriye, Ibrahim Selim itd.). Dakle, ID, njena agencija, što bismo rekli, vedri i oblači Dizilendom.
E, sada kako ona, tako i ostali su preuzeli određen model rada, gde se manje popularno ili traženo lice, zapošljava na konto popularnijeg, jer agenti ucenjuju produkcijske kuće dostupnošću glavne zvezde. Tako ti je sada npr. Mehmet Gunsur dobio povratničku kartu u Dizilend na konto Berguzar Korel, ili preko Serenay u onaj Netfliksov "hit" zaposle se Ahmet i Hakan. Netalenat poput Bige Onal, iz razloga jer je Handina BFF, ide u paketu sa ili Aslihan ili Berguzar (njena poslednja dva projekta). Da ne nabrajam sada dalje...
Naravno, nije ona jedina. Durakovi već deceniju ne odvajaju svoje pulene ili od svojih scenarista ili od svojih režisera. Tako ti je Horzum "Jamu" pisao striktno za Arasa, a "Strelčevog sina" za Timucina (sva trojica kod Durakovih). Tako si i u "Jami" imala defile manjih imena iz agencije, jer ono -Aras je prvi na kasting listi. Engin Aykanat će, pošto ne ume da vodi karijeru glumicama, prodavati ih preko Ulusoja. Šta misliš kako je Sumeyye nakon tri flopa dobila priliku da bude Čagina partnerka? Tako što je prešla kod Aykanata, on mislio da će Čaga sa kopijom Serenay da zaludi Tursku i tako smo dobili Gaddar. Isto radi i stariji brat Tatlitug, koji na konto Kiva zapošljava manje popularne zvezde. Dakle, ne tiče se sada to jedne menadžerske agencije, jednog agenta i jedne glumice.
Ovo je naravno uslovilo da projekat, bilo na TV, bilo na streaming platformama, možeš da dobiješ samo ako iza tebe stoji odgovarajuća produkcija ili odgovarajuća agencija. Na tefliksu, scenariste jedva i primaju ako nemaju "zaleđe". Razumem da se ljudima čini da to tako ide svugda, i ide... Ali npr. nije Hollywood postao ovo što jeste, tako što su odbijali nezavisne talente. Industrija mora da prirodno raste, a ne da se zadržava na tačno određenim imenima i glumcima.
Ja iskreno nemam ništa protiv ni Serenay, ni Kivanča, ni Selahatina, ni Čage, Kaana itd... Ali manje-više, svi floperi na Netfliksu. I oni jovo-nanovo dobijaju projekte. Ali, sada nisu u pitanju oni lično, nego produkcije za koje snimaju i agenti koji ih prodaju. Jer, podilaženjem produkcijama iza koje onda stoje i kanali (veze Ay Yapim i Kanala D/Show TV, vee OGM sa Star npr) omogućava "ruka ruku mije" odnos. U prevodu: Uprava turskog Netfliksa prihvati bilo šta iz Ay Yapim ili OGM , jer kad im svima onda istekne ugovor na Netfliksu, onda samo preskoče u neku od gorepomenutih produkcijskih kuća.
Nije Turska bez talenta. Jeste da se mi najviše fokusiramo na glumce, ali oni su u celoj ovoj priči samo valuta - oni su najmanje moćni i bitni u celoj priči, ali jesu lica projekata, zato ih i redovno spominjemo. A isto tako, nijedan kanal/streaming platforma neće da čuje za scenario koji nema vezan neku zvezdu za sebe. Zato i imamo situaciju da se, koliko, 20 serija ugasi godišnje, a da evo samo "Brusnica" ima normalnu treću sezonu. (ne brojim "Čapkin" koja je na 10-20% svog rejtinga iz prve sezone, "Teškilat" koja je postala antologijska serija, ili "Gonul Dagi" koji je subotnja sapunica). Ne može se toliko talenat gušiti - pre ili kasnije, posledice će se osetiti.
|
|
|
07.01.2025., 18:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2023.
|
Quote:
hajat kaže:
bez putera...moja baba se u grobu okrece.....kako bona bez putera ![grli](images/smilies/grli.gif)
|
Kod nas ovdje u primorskim krajevima, kao što Vuk reče, maslinovo ulje se 90 posto stavlja u sve skoro pa i u baklavu. E sad, budući da je moje područje je izražajno sociološki kozmopolitsko, svatko radi na svoj način, netko izvorno, netko svoju verziju. Mi upotrebljavamo puter samo ako to recept zahtjeva, ali ako nas netko natjera da biramo između putera i maslinovog, onda ćemo radije izabrati maslinovo.
Budući da sam miks mora i planine, ne mogu božićni blagdani proći bez odojka, sarme, francuske, orahnjače, linzera, mađarice, domaćih kobasica, čvaraka i standardno ribe(kod mene je oslić jer bakalar ne mogu pomirisati, a kamoli ga vidjeti).
A za priču oko agenata, glumaca, raznoraznih produkcija je točno ono što mi na Balkanu zovemo nepotizam, a u svijetu fin naziv lobiranje. Para vrti gdje burgija neće. Sprega agenata, produkcijskih kuća, TV kanala i streaming platforme je postala preočita. Gleda se na glumce kao na potrošnu robu, a ovi čiji talent čeka svojih 5 minuta isto tako pate u ćošku. Svatko ima muku na svoj način.
|
07.01.2025., 18:46
|
|
Registrirani korisnik
|
Ma dobro to mi je jasno , ali mislila sam da je u pitanju konkretan slučaj i osobe ...ako imaš boljeg menadžera imaš bolje prilike ...Nego je li to znači neću vam dati Bergüzar ukoliko ne uposlite Gunsura jel se o tome radi ? Jer to liči na nešto što je problematično i protiv nekih pravila. A to što ja kao producent volim da dajem uloge Serenay a ona mi ne vraća pare, koga briga za to ?
|
07.01.2025., 18:52
|
|
≠ <•••> 12B
|
ko je naviko na miris maslinovog ulja taj s tim nece imat problem.
ja sam odrasla na puteru i suncokretovom ulju.do konca mi nismo ni mast koristili.
jer mama iz muslimanske porodice.
sjecam se poslije rata ono pocela raja i kod nas da kupuju to maslinovo ulje.
i mama isto kupila kao zdravo falan filan.
i ta litra ulja znala je kod mame bit godinama.jer bi njime samo salatu pokapala.jer nismo jednostavno navikli na to .
|
|
|
07.01.2025., 19:19
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Tetka iz sokaka kaže:
Kod nas ovdje u primorskim krajevima, kao što Vuk reče, maslinovo ulje se 90 posto stavlja u sve skoro pa i u baklavu. E sad, budući da je moje područje je izražajno sociološki kozmopolitsko, svatko radi na svoj način, netko izvorno, netko svoju verziju. Mi upotrebljavamo puter samo ako to recept zahtjeva, ali ako nas netko natjera da biramo između putera i maslinovog, onda ćemo radije izabrati maslinovo.
Budući da sam miks mora i planine, ne mogu božićni blagdani proći bez odojka, sarme, francuske, orahnjače, linzera, mađarice, domaćih kobasica, čvaraka i standardno ribe(kod mene je oslić jer bakalar ne mogu pomirisati, a kamoli ga vidjeti).
|
Upravo to. Plus što je Red spomenula oko posta. Turski slatkiši su posebno prikladni za vreme posta. Kod nas se baklava pravi tri puta godišnje, i to tradicionalno - slava, Badnji dan/Božić, Veliki petak/Vaskrs. Kod nas se pravi sa orasima i suvim grožđem, na maslinovom ulju. Tako je bilo za ovih 35 godina koliko sam živ, a verujem i pre mene sigurno vek, vek ipo.
Kod nas se za Božić kuva meso - kobasice, suvo meso itd. Naravno - standardno ide meze, ruska, sarma, pečenje. Ali obavezno kuvano meso. I iskren da budem, ukus kuvane pečenice - to vezujem za Božić.
Od kolača standardno - baklava i sitni kolači - bajadere, padobranci, mađarica, rozen, bombice. Mama nekad napravi tortu, ali kako je starija, uglavnom joj kažemo da kod ujne, koja je poslastičar, uzme kolače i tortu, da se ne zamara.
Quote:
Tetka iz sokaka kaže:
A za priču oko agenata, glumaca, raznoraznih produkcija je točno ono što mi na Balkanu zovemo nepotizam, a u svijetu fin naziv lobiranje. Para vrti gdje burgija neće. Sprega agenata, produkcijskih kuća, TV kanala i streaming platforme je postala preočita. Gleda se na glumce kao na potrošnu robu, a ovi čiji talent čeka svojih 5 minuta isto tako pate u ćošku. Svatko ima muku na svoj način.
|
Ah, kamo sreće da je to samo lobiranje. Ovo je korupcija par ekselans. Zamisli ti da Bela Bajaria ne prima projekte za američki Netfliks sem ako ih ne potpisuje neka poznata produkcijska kuća? Pa ne bi opstali 5 godina na tržštu. Ovde ti, zbog ugovora na odgovarajuće vreme, glavno-komandujući u turskom Netfliksu, Disney, Amazon itd. "rade" za interese određenih nacionalnih kanala i produkcijskih kuća... Jer kad ugovor istekne, zna se gde će otići.
Znamo li gde je Pelin Diştaş? Je li se vratila na Ay Yapim posle Netfliksa?
Quote:
Red Coat kaže:
Ma dobro to mi je jasno , ali mislila sam da je u pitanju konkretan slučaj i osobe ...ako imaš boljeg menadžera imaš bolje prilike ...Nego je li to znači neću vam dati Bergüzar ukoliko ne uposlite Gunsura jel se o tome radi ? Jer to liči na nešto što je problematično i protiv nekih pravila. A to što ja kao producent volim da dajem uloge Serenay a ona mi ne vraća pare, koga briga za to ?
|
U članku jasno da autor konkretno misli na Ajše Barim i Serenay. Još je nekog spomenuo indirektno, ali nisam skapirao u čemu je reč.
Nije ovo pitanje - bolji menadžer, bolje prilike. Ovo jestvaranje zatvorenog sistema gde agenti diktiraju dostupnost zvezda. Da, upravp je kao što si rekla - nema Berguzar bez Gunsura (nema Arasa bez Horzuma). To ide dalje - ovaj scenario je vaš, ili ovaj režiser će raditi samo ako uposlite ovog glumca. Tako Durakovi rade i gotovo da nema projekta njihove glavne trojke/četvorke bez scenariste ili režisera iz njihove agencije. To je nelegalno bilo gde u svetu.
Ne vraća niko od njih pare na streaming platfmormama. Ali gubici su toliko mizerni da upravu u Americi boli briga za gubitke na lokalu ako na najvećim i najbitnijim tržištima imaju profit od milijarde dolara. Misliš li da Netfliks koji zaradi nekih 7 milijardi (od 40 milijardi koliki su im prihodi), brine previše hoće li na nekom od lokala neki producent izgubiti 5, 10 ili 20 miliona? To je maltene produkcija jedne epizode neke visokobudžetne serije ![:D](images/smilies/mrgreen1.gif) Tako se i sistem održava. Sem pojedinaca koji imaju prođu, nema tog scenariste koji ne bi voleo da turski Netfliks radi po istim principima kao američki. Ali... Snila baba što joj milo bilo. Nažalost.
|
|
|
07.01.2025., 20:16
|
|
Registrirani korisnik
|
Al nevjerojatno, kad god treba blatit kolege , tko je prvi ?
Farah ![rofl](images/smilies/rofl.gif)
Evo je na X, već poziva na linč i širi članak vezan uz ovo koji je iz nekog razloga postao danas viralan , iako je iz 10.mjeseca ![rofl](images/smilies/rofl.gif)
Raja je u ekstazi, proziva ju je caricom i kraljicom, ko da će žensko hrvanje u blatu gledat, toliko su narajcani
Farah draga , nitko ti nije kriv što ti zbog svoje psihe na dobivaš uloge bez obzira na talent ![kava](images/smilies/kava.gif)
Kad će ta žena na liječenje više ...
Sad još i Esru čekam , koja je tu da blati uvijek, a eto je iz dizija u dizi...kad god treba neki oduran ženski lik, evo je ... možda i ne glumi previše ...
|
|
|
07.01.2025., 20:25
|
|
≠ <•••> 12B
|
vuce dobro da si me podsjetio.kuvana pecenica i kuvano janje.
kad se moja tetka udala za tetka crnogorca i oni isli svi djuture u posjetu tamo u crnu goru
i sad ocekivali kao kod nas da se servira peceno janje jer prase nemoze jer mamini su muslimani
i docekalo ih kuvano jagnje.moja mama je do smrti o tome pricala.
kaze kuvana janjetina i to je to....
uvijek sam se pitala zasto crnogorci kuvaju meso a ne peku na raznju
imal iko objasnjenje za to.
|
|
|
07.01.2025., 21:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Verovatno se desilo nešto što je prelilo čašu, čim svi pričaju ![kava](images/smilies/kava.gif)
|
07.01.2025., 21:38
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Red Coat kaže:
Verovatno se desilo nešto što je prelilo čašu, čim svi pričaju ![kava](images/smilies/kava.gif)
|
Ma kod Farah ti je Kolekcioner u pitanju sigurna sam ![rofl](images/smilies/rofl.gif)
Oni su mutili posle Sere, pa je nešto puklo, prrstali se pratit na ig, a legenda kaže da je Farah porazbijala kuću od Kolekcionera nakon svađe ![rofl](images/smilies/rofl.gif)
Možda izgovorio Serino ime u ekstazi ![rofl](images/smilies/rofl.gif)
|
|
|
07.01.2025., 21:48
|
|
fırfırlı♥cadı
Registracija: Apr 2011.
|
ko je kolekcionar? onaj cupavi, muz od Aline?
|
|
|
07.01.2025., 21:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
TheWitch kaže:
ko je kolekcionar? onaj cupavi, muz od Aline?
|
Da, tak ga zovu na dm ![rofl](images/smilies/rofl.gif)
|
|
|
07.01.2025., 21:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
MaliCvele kaže:
Al nevjerojatno, kad god treba blatit kolege , tko je prvi ?
Farah ![rofl](images/smilies/rofl.gif)
Evo je na X, već poziva na linč i širi članak vezan uz ovo koji je iz nekog razloga postao danas viralan , iako je iz 10.mjeseca ![rofl](images/smilies/rofl.gif)
Raja je u ekstazi, proziva ju je caricom i kraljicom, ko da će žensko hrvanje u blatu gledat, toliko su narajcani
Farah draga , nitko ti nije kriv što ti zbog svoje psihe na dobivaš uloge bez obzira na talent ![kava](images/smilies/kava.gif)
Kad će ta žena na liječenje više ...
|
Pa ne znam baš da je ovo pljuvanje. Samo je poželela sreću inspektorima. ![:D](images/smilies/mrgreen1.gif) A jasno je čak i laicima da se svašta može pronaći po menadžerskim agencijama.
Ovako su svojevremeno ludom pravili i Rose McGowan kada je pričala o Harveyju Weinsteinu. Fanovi ove ili one megapopularne zvezde su se sprdali kako je luda, ljubomorna i kako treba na lečenje, pa je posle ispalo šta je ispalo.
Isto se i ovde dešava. Kad god neko progovori, eto ti armije ove ili one dizi spiruline, ovog ili onog zlatnog penisa da kažu kako je luda. Naravno, to ide i obrnuto - armija hejtera ide da je podrži.
Naravno, svako koga teta Birsenka ne podnosi, a Farah joj je na vrhu tog spiska, iskreno smatram osobom od iole integriteta. Evo se dva dana teta Birsenka juri da dokaže kako je ona profesionalac u svom poslu. Kao da se ne sećamo kako je svojevremeno to plaćeno piskaralo prizivalo Emmu Watson i Hansa Zimmera Arasovom Ataturku jer je Durakovima trebalo naći pare za projekat. Ali gospoja ima diplomu, nemojmo...
Tako da, iako mi Farah deluje na svoju ruku, podržavam kada se jasno izjasni po nekom pitanju. Imamo previše ovih nemuštih, koji ne mogu progovoriti ni oko čega, tako da je ona dobrodošla promena
Quote:
Red Coat kaže:
|
Verovatno... Nije ovo nova priča. Ali malo-malo izađe vest da i dalje češljaju po knjigama, privatnim prepiskama itd. Kao što Cvele reče, najverovatnije će se sve završiti "ispod stola". Ali ne bih se iznenadio da bude neki haos. Čak iskreno i navijam za to kako bi se makar malo promenila dinamika u Dizilendu.
Quote:
hajat kaže:
uvijek sam se pitala zasto crnogorci kuvaju meso a ne peku na raznju
imal iko objasnjenje za to.
|
Kod nas se i kuva i peče. Kod nas se jagnjetina kuva u mleku... To je baš ukusno... Moji za Božoć kuvaju svinjetinu, a mama ispeče uglavnom plećku ili but. Božoć je generalno porodični praznik, pa nema baš gostiju. Proslavlja se u krugu porodice, sa položajnikom. I ako svrati najbliža rodbina. To je to.
|
|
|
![Odgovor](images/buttons/reply.gif) |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:55.
|
|
|
|