Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Interijeri

Interijeri Unutrašnja ljepota.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.01.2025., 16:25   #8161
Meni je ovo zadnji bosch uredjaj sta sam kupio, osim perilice na koju je poslo 300-400 eura na popravak imam i plocu za kuhanje s kojom sam nezadovoljan. Moje mi iskustvo kaze da je od boscha ostalo samo ime.
Odgovori s citatom
Old 26.01.2025., 16:59   #8162
Ovo za tabletu kad se ubaci direktno na podnicu... ja sam konkretno imao slučaj da mi tabletu ostavi napola ne rastopljenu i to svaki put (to su bile prve tvrđe tablete kojih i sad ima za kupiti) i suđe bi znalo imati tragove te tablete, nije bilo oprano niti isprano kako treba.

Od kada bih je frknuo na podnicu nije bilo nikakvih problema, sve najs.
Tako je ostala navika i sa ovim fensi mekanim tabletama.Mašina je čista, inox kada šljašti od čistoće kao i suđe pa nisam mijenjao način "tabletiranja".

Baš ću opet probati ugurati tabletu u pretinac, ali ovako izgleda da je zaista sve kako treba iako je logično da je najbolje kada je programski odradeno.

Inače, moja mašina nema prerinac za tabetu, i ima 2 pretinca za tekući deterdžent (veći i manji) i jos jedan s nekim znakom "sunca" (valjda za sjajilo)
LAV-LAV is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.01.2025., 17:29   #8163
Tableta se stavlja u podnicu uređaja samo na ultra fast programima od cca pola sata jer onda se voda odmah zagrijava i tableta se odmah topi , gotovo na svim dužim tj normal programima se aktivira prvo ispiranje pa ako se tu tableta stavi odmah rastopit će se ali neće imati funkciju pranja nego će biti rastopljena na pretpranju...
Zato i je najbolji program AUTO jer od zmazanoću mjeri prvom otpadnom vodom od predispiranja a nakon toga aktivira tabletu i podešava temperaturu vode...
maldini88 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.01.2025., 18:51   #8164
Stavio jucer tabletu u pretinac za tekući deterđent (nema pretinca za tablete) i opet je nije otopilo, sve ostalo razmrljano (onu fensi mekanu)

Ne znam što bih rekao...

Ono za prvo ispiranje, vjerojatno tableta ode veću u tom valu kako i sam kažeš... A opet, koristim samo program za čaše uglavnom (cca 1h)

Suđe je perfektno oprano svaki put tako da ne znam da ga samo voda može onako oprati?
LAV-LAV is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2025., 09:13   #8165
Te fensi mekane su smece zivo izgleda, sa tvrdom bi mi se dogodilo da jednom u 3 mjeseca ne otopi, sad uzeo to moderno smece i ni jedna se nije skroz otopila da sad. Nemaju ni oblik tablete, cim je stavis u pretinac vidis da nece to lako van.
Srecom uzeo maxi pakiranje...
Odgovori s citatom
Old 29.01.2025., 09:17   #8166
Uvijek stavljam u pretinac, svaka tableta od najjeftinijih iz Eurospina do najskupljih kapsula Jara mi se normalno otopi na kratkom programu od 1h, 65°.

U perilici uvijek imam sol za perilice iz Lidla i sjajilo, ali postavljeno na niže stupnjeve potrošnje.

Perilica je Bosch 4.

Quote:
discoHR kaže: Pogledaj post

Nemojte se zajebat kao ja pa ubacit tekući deterdžent u pretinac za sjajilo, neće vam godinu i više dobro prat tj. zaprljat će prethodno oprano posuđe.

Čitam godinama tvoje recenzije isprobavanja svih mogućih najskupljih kapsula na Bosch 4,

često se i pitajući kako tebi skoro pa ni jedna skupa tableta/kapsula ne opere kako treba,
kad na kraju problem je bio u tebi, a ne u tabletama ili perilici.
blaenka is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2025., 11:44   #8167
Kod mene je LG perilica, koristila sam par vrsta Finish, Jar, DM kapsula i nikad mi se nije dogodilo da se nije rastopila u pretincu.
tiluriumm is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2025., 11:53   #8168
Quote:
blaenka kaže: Pogledaj post
Čitam godinama tvoje recenzije isprobavanja svih mogućih najskupljih kapsula na Bosch 4,

često se i pitajući kako tebi skoro pa ni jedna skupa tableta/kapsula ne opere kako treba, kad na kraju problem je bio u tebi, a ne u tabletama ili perilici.
To, ako se uopće dogodilo (nisam baš 100% siguran), se odnosi samo na prvih NN mjeseci, odavno se ispralo pa je u jednom trenutku počela normalno prat, a sve što sam nakon toga pisao u vezi Jara, Somata i Finisha i dalje stoji, nema to veze s tim.
discoHR is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2025., 19:01   #8169
Quote:
aspirin kaže: Pogledaj post
Te fensi mekane su smece zivo izgleda, sa tvrdom bi mi se dogodilo da jednom u 3 mjeseca ne otopi, sad uzeo to moderno smece i ni jedna se nije skroz otopila da sad. Nemaju ni oblik tablete, cim je stavis u pretinac vidis da nece to lako van.
Srecom uzeo maxi pakiranje...
Nije uzrok u tabletama s hidrolabilnom ovojnicom nego se prije radi o perilici samoj...

Dakle, tableta se "lijepi" u situacijama:

- kad se stavlja u mokar spremnik, tj. treba obrisati suhom krpom prije stavljanja tablete --- jer se onda razmoči i lijepi za stijenke spremnika

- kad popustila brtva spremnika pa voda ulazi u odjeljak za deterdžent prije nego što se on otklopi/klizne.

Ova druga problematika je bila razlog što su neki proizvođači napustili "poluškoljka" otklopni/zaklopni tip spremnika i prešli na klizni mehanizam.

Jer se brtva deformirala vremenom, kako tamo djeluju poprilične temp. i vruća je voda - a i plastika poluškoljke se znala izvitoperiti.

Da skratim, to je tipičan problem Midea perilica, da "ne valja" plastična masa spremnika...

Zato danas dominira rješenje kliznog mehanizma, koji ostavlja brtvu više zaštićenom nakon što se otklopi, tj. sklizne.

Tableta po definiciji ide gravitacijom na podnicu, eventualno da je priječi u padu neka prepreka poput posude, košarice za pribor dolje i sl. pa zaostane.

Ona se ne "otapa" u spremniku...

Bosch ima rješenje s posebnim prostorom na gornjoj košari

https://www.bosch-home.com/za/specia...ergent-tablets

1 23 min stavlja tabletu u spremnik s kliznim vratašcima

https://www.youtube.com/watch?v=iH8Ozs1118o

na 4 38 min se vidi prostor ispred gornje (srednje) košare u kojeg upada tableta i tu onda nju "dohvati" prskajući mlaz sa srednje razine prskanja.

Jer je kod moderne generacije perilica toliko nizak radni vodostaj da je postalo riskantno pustiti tabletu u podnicu, tj. to je bilo rješenje za generaciju perilica 90-ih koje su imale vrlo visoku potrošnju vode (15-25 L po ciklusu u usporedbi s 10 do 15 L danas).

Zato otpada preporuka da se hitne tableta na podnicu, što ostavljati samo za krajnje situacije kad je vijek pred kraj i cijena novog spremnika neprihvatljivo ulaganje.

Time su uostalom zbune i senzori, tzv. zamućenosti vode (turbidity) i Y senzor (IC za plutajuće čestice u vodi) koji ocjenjuju da li je voda još prihvatljiva za gl. pranje ili treba ispumpavati i onda utočiti novu.

Učinkovitost deterdženata je bolja kad ih se suoči odmah s toplom vodom - nego kad idu u hladnu vodu. Razlika nije doduše velika, ali zato se spremnik otklapa kad je voda već mlačna, između ostalog...
mali grizzly is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2025., 19:46   #8170
U mom slucaju je, vjerujem, do tablete, jer to nije oblika tablete vise, radi se o finish quantum powerball (matero sta su pustili marketinski odjel da se raspojasa!!) I one su sire od spremnika pa se naslanjaju na rubove posude kad ih ubacis i prilicno su lagane pa ih gravitacija izgleda ne povuce dole kad se vrata otvore. Perilica je bosch smv40 sa kliznim vratima spremnika pa vjerujem da nije do brtve. I na njoj postoji ta "polica" na koju bi tableta trebala past iz spremnika. Doduse, nisam obratio paznju da li je spremnik mokar kad je stavljam. Uzimao sam i druge 'tablete' u toj foliji ali su dimenzijama bile slicne pravim tabletama i jako rijetko bi bilo ovakbih problema kao sa ovima.
Odgovori s citatom
Old 30.01.2025., 19:54   #8171
Ima i verzija da posuđe blokira

https://www.youtube.com/watch?v=pZv3oTVQPf4

1 40 min i dalje

Uglavnom, zaplet je u tome što danas forsiraju tablete s hidrolabilnim ovojnicama zbog "džepova" u njima, što omogućava da se oslobode kem. tvari u sukcesiji, kako odmiče program i temp. odnosno mijenja se pH.

Nekoć je tableta bila samo s ambalažnom ovojnicom, tj. tableta se ručno oslobodila i stavljala u odjeljak.

Hidrolabilne ovojnice "lijepe" kad su nakvašene jer se radi o polivinil alkoholu

https://www.cleaninginstitute.org/de...detergent-pods

odnosno to nije namijeneno da bude prethodno u vlažnom ambijentu, nikako...

Tu ovojnicu razgradi voda - što je slabost i pri pohranjivanju odnosno vlažnost zraka može načeti tablete kad je otvorena kutija, pod nekim meteo uvjetima i dugim skladištenjem.

I gore vidljivo na video prezentaciji "starinski" spremnik za deterdžent s poluškoljkom i velikom pravokutnom brtvom, to se danas više ne sreće...
mali grizzly is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2025., 20:34   #8172
Quote:
potito kaže: Pogledaj post
Perilica završi na 2.15h sa pranjem na eco programu i
automatski otvori vrata radi boljeg sušenja a gore na displayu još odbrojava 1.20h i kad odbroji do 0,00 onda se ugasi. Mene zanima zašto još tak dugo 1.20h odbrojava na displayu ak više ne pere?
Nema baš nikakvog razloga da bi netko manipulirao s time jer je teh. gledano problematika vrlo jednostavna...

Taj dotičan model perilice je šestica s tzv. Auto Open sušenjem

https://www.bosch-home.hr/hr/mkt-product/SMV6ECX00E

ali je to de facto četvorka s luksuznim košarama i TimeLight indikacijom program. prikaza na podu.

Da skratim, sasvim je svejedno da li četvorka (ili dotična šestica) suši metodom otvaranja vrata ili pak temp. razlikom - jer je to Baugleich (kako vele Nijemci, dakle idetnična konstrukcija).

Četvorke standarno suše temp. razlikom - ali i one imaju voštani potisnik u mehanizmu brave i otvore same vrata na ECO programu. Zašto? Zato jer nema dostatne topl. razlike zadnje vode ispiranja u tom programu (tipično 48 C) za efikasno sušenje i onda se ide na otvaranje vrata...

U slučaju te šestice, valjda zbog toga što to traže kupci ili što već - kao "glavna metoda" je otvaranje vrata, ali se može preprogramirati i na metodu temp. razlika - onda se samo mijenaju vremena na zaslonu perilice.

U biti - sasvim svejedno da li cirkulacija zraka iz prostorije hladi vanjsku limenu školjku ili pustite da zrak cirkulira unutar limene školjke, kad se otvore vrata.

Ali -nuspojave mogu biti značajne kad se redovito otvaraju vrata

https://www.jutarnji.hr/domidizajn/s...ekati-15411937

i zato se daje prednost sušenju pomoću temp. razlike.

I onda je također svejedno da li perilica formalno okonča program ECO pa otvori vrata ili otvori vrata i stanje na zaslonu 1 20 h i dalje odbrojava prema nuli...

Nema tu ni teh. obmane niti neke finese - i jedno i drugo sušenje je klasična konvekcija (strujanje zraka odozdo prema gore) i ide u red najviše jednostavnih metoda sušenja.
mali grizzly is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2025., 21:32   #8173
Quote:
mali grizzly kaže: Pogledaj post

Zato otpada preporuka da se hitne tableta na podnicu, što ostavljati samo za krajnje situacije kad je vijek pred kraj i cijena novog spremnika neprihvatljivo ulaganje.

Time su uostalom zbune i senzori, tzv. zamućenosti vode (turbidity) i Y senzor (IC za plutajuće čestice u vodi) koji ocjenjuju da li je voda još prihvatljiva za gl. pranje ili treba ispumpavati i onda utočiti novu
Što to znači kad je vijek perilice pri kraju? Zašto? Bacanje tablete na podnicu je može pokvariti? Ili se misli na novije suderice?

Ove senzore zamućenosti vode imaju i starije suđerice ili samo novije?
LAV-LAV is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2025., 21:47   #8174
https://www.ransomspares.co.uk/parts...dishwashers/c/

spremnici su skupi, a mora se platiti povrh i satnica servisera, zar ne?

Onda bolje bacati ručno tabletu u podnicu kad je pred kraj životnog vijeka nego ulagati u rez. dio plus tarifa servisera...

Ima tu i cca 1 h posla

https://www.youtube.com/watch?v=MDideDjjuEU

Comprende?

Bio prije tjedan dva upit za Gorenje

https://www.youtube.com/watch?v=FUWbQ9vFC7o

da se stalno otvara/zatvara spremnik - vjerojatno prima repetitivni impuls iz smjera programator jer načelno je dosta samo jedan impuls tijekom cijelog ciklusa.

Ako je to još aktualno...
mali grizzly is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2025., 21:54   #8175
Vezano za bacanje tablete na podnicu... u mojoj perilici samo na taj načn suđe bude oprano kako treba i nema ostataka tablete. Ima 2 spremnika za deterđent i jedan za sjajilo... Probao više puta i uvijek sve ostane zamrljano, a ta posuda za deterđent izgleda kao nova iako perilica ima 20 god (gorenje smeg).

Zato stalno na podnicu, jedino tako ima rezultata... Radim nešto krivo ili je u toj posudi za deterđent problem?
LAV-LAV is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2025., 23:22   #8176
Vjerojatno je optočna pumpa te perilice izgubila snagu odnosno proprskavanje bi prije bilo uzrokom lošeg pranja nego spremnik za deterdžent.

https://www.youtube.com/watch?v=21mKGvvSljI

Spremnik se dosta rijetko mijenja, ali je zato skup kao rez. dio pa onda dolaze u obzir i "improvizirani" postupci kao što je bacanje tablete na podnicu.

Ali to je "kod zadnje šanse", kako kažu u Zagorju...

Da to ima neke svrhovitosti, ne bi se onda ni ugrađivao spremnik za deterdžent, zar ne?
mali grizzly is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.01.2025., 00:20   #8177
A da li bi bilo bolje da se stavlja deterđent za koji je i predviđena posuda?
LAV-LAV is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.01.2025., 09:19   #8178
Ostarjele perilice posuđa imaju redovito slabije prskanje, da ne duljim

https://www.youtube.com/watch?v=e2X-gwfX4aA

6 18 min

odrezan je strop limene školjke, da se humoristički izrazim i mlazovi prskaju skoro do visine stropa prostorije.

Kad je perilica s puno tisuća radnih h iza sebe, mlazovi onda jedva dohvate gornju košaru...

Taj moment kad tableta pada u podnicu

6 40 min

ništa tu ne vidim presudno, a da bi moglo se srednjoškolski hvaliti " k o da hitneš hrenovku u haustor"...

Gore je Miele perilica prikazana kako funkcionira, a oni su se odlučili na disk

https://www.youtube.com/watch?v=3kWj9PLIGYw

radije nego na tablete, ali to je već drugo poglavlje...
mali grizzly is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.01.2025., 10:34   #8179
Quote:
mali grizzly kaže: Pogledaj post
mlazovi prskaju skoro do visine stropa prostorije
Prejaki su im mlazovi. Moja par godina stara četvorka na skoro svom posuđu urezuje zaobljene tragove mlazova.
discoHR is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.02.2025., 10:32   #8180
Da li netko zna zasto nam je posudje ovako flekavo kada izadje iz sudjerice?
Do nedavno smo imali neko staro i normalno je izgledalo nakon pranja, kupili WMF i katastrofa. Masina je Bosch SGV4HCX48E, koristimo Jar Platinum Plus a probali smo i Somat Gold.

MoschuS is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:03.