|
|
24.11.2024., 22:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2012.
|
Ne kenjaj, jasno sam napisao šta ide. Ti sad izmišljaš nešto "oko kuće" što nigdje nema. Sad treba neki trol kvotat tebe i reć kako na krov, šta će po nebu radit?
|
|
|
24.11.2024., 23:48
|
|
_whatever_
Registracija: Apr 2017.
|
Quote:
Fitz kaže:
Postavi se skela koja se ankeruje za kuću
|
Pa evo, ja ću kvotati tvoj odgovor pa da vidimo iz čega je ovdje jasno da skela ide na krov.
Slobodno nastavi u revijalnom tonu.
|
|
|
25.11.2024., 18:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2013.
|
Zbog hladnog vremena ću postavljati pločice tek na proljeće, a detalj hidroizolacije mi nije baš razrađen u projektu. Jedna terasa je natkrivena, druga nije. Na terasama je toplinska izolacija, iznad nje Sikaplan folija, te na tome glazura za pad.
Moje pitanje je je li dobro još staviti polimercementnu hidroizolaciju, pogotovo ako će beton biti nezaštićen do proljeća? Treba li uopće polimercement ispod pločica na natkrivenoj terasi?
|
|
|
25.11.2024., 20:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
Svakako je bolje staviti iako je terasa natkrivena, pogotovo ako se ne radi o nekoj ne znam kako velikoj kvadraturi. Uvijek je pitanje kvalitete kako je izvedena glazura, gotovo sigurno će šprungirati s vremenom na nekim mjestima čisto zbog velikih temperaturnih razlika ljeto/zima, raznih mikro ili večih potresa, slijeganja temelja, tla i slično.
Nije nužno da bude polimercement ima i raznih pastoznih premaza na bazi bitumena, epoksija svašta nešto, treba vidjeti što je najoptimalnije. No na vanjskim površinama ja bi svakako navukao hidroizolaciju prije stavljanja pločica.
|
26.11.2024., 08:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2023.
|
Quote:
1Mali kaže:
Zbog hladnog vremena ću postavljati pločice tek na proljeće, a detalj hidroizolacije mi nije baš razrađen u projektu. Jedna terasa je natkrivena, druga nije. Na terasama je toplinska izolacija, iznad nje Sikaplan folija, te na tome glazura za pad.
Moje pitanje je je li dobro još staviti polimercementnu hidroizolaciju, pogotovo ako će beton biti nezaštićen do proljeća? Treba li uopće polimercement ispod pločica na natkrivenoj terasi?
|
Imam istu situaciju. Upravo sam glazuru premazao sa Rofix AS 345. To je jednokomponentni polimer cement, te UV stabilan. Obavezno trake (ja sam poljepio Draco band 120) na spojeve diletacije i uz zid do visine cokla. Inače, vanjska glazura se mora hidroizolirati prije postavljanja keramičkih pločica. Vlaga bi prodirala kroz fuge u glazuru i smrzavanje bi je možda oštetilo. Sušenje te vlage je dugotrajno i vidi se šarena fuga. Na polimer cementne proizvode se hvata ljepilo za keramiku. Na ostale (bitumenske, epoksi) lošije.
|
|
|
28.11.2024., 10:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2010.
|
Po GUP kartama u ZG, ucrtano je oduzimanje mojeg terena cijelom duzinom za nogostup te jos jedan komad za nekakvo okretiste auta jer bi bili zadnja kuca u ulici (trenutno smo prva, sve bi okrenuli naopacke). Ja ionako imam vrlo malo zemljista, a htio sam sagraditi kat, po lokacijskoj informaciji mogu izgraditi, ali sad ne znam s obzirom na GUP, da li ja moram na to njihovo pristati kako bi mi dali dozvolu? Ali onda mi se mijenja i kvadratura zemljista i smanjuje mi mogucnosti za kat jer je ionako sve jako na knap i ne bi ni ovako mogo cijelu etazu dici nego nekako na pola etaze.
Uglavnom taj GUP je nevjerojatno ambiciozan, ukljucuje oduzimanje zemljista i gradnju nove ceste hrpetini kuca, i negdje direktno kroz postojece kuce, tako da mislim da to nebu za mog zivota zazivjelo al eto ja sad imam problem za gradnju.
Isto tako mi nije jasno zasto su meni nacrtali oduzimanje zemljista za okretiste, ako mi vec oduzimaju cijelom duzinom za nogostup, onda su mogli barem malo meni malo susjedu preko puta ceste uzet, po pola.
Znam da ide novi GUP al pitanje je dal ce se ova sitacija u mojoj ulici mijenjati, sumnjam...
|
|
|
28.11.2024., 11:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2013.
|
Meni su oduzeli 60m2 za nogostup pa sam sa 451m2 pao na 389m2. Min za gradnju u neizgradenom gradevinskom dijelu je 450m2 (moja opcina) ali sam svejedno mogao graditi jer se racuna 450m2 - 25% = min površina parcele.
Ali kao i tebi meni je smanjilo površinu kuće jer svejedno moraš postivati među do susjeda, ceste max izgradenost, zelenilo...
|
28.11.2024., 12:42
|
|
Registrirani korisnik
|
Koma. A daj mi reci kako je izgledalo to "oduzimanje"? Jesu ti nesto platili ili? Sto bi bilo da si odbio?
|
|
|
28.11.2024., 13:07
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Astral07 kaže:
Po GUP kartama u ZG, ucrtano je oduzimanje mojeg terena cijelom duzinom za nogostup te jos jedan komad za nekakvo okretiste auta jer bi bili zadnja kuca u ulici (trenutno smo prva, sve bi okrenuli naopacke). Ja ionako imam vrlo malo zemljista, a htio sam sagraditi kat, po lokacijskoj informaciji mogu izgraditi, ali sad ne znam s obzirom na GUP, da li ja moram na to njihovo pristati kako bi mi dali dozvolu? Ali onda mi se mijenja i kvadratura zemljista i smanjuje mi mogucnosti za kat jer je ionako sve jako na knap i ne bi ni ovako mogo cijelu etazu dici nego nekako na pola etaze.
Uglavnom taj GUP je nevjerojatno ambiciozan, ukljucuje oduzimanje zemljista i gradnju nove ceste hrpetini kuca, i negdje direktno kroz postojece kuce, tako da mislim da to nebu za mog zivota zazivjelo al eto ja sad imam problem za gradnju.
Isto tako mi nije jasno zasto su meni nacrtali oduzimanje zemljista za okretiste, ako mi vec oduzimaju cijelom duzinom za nogostup, onda su mogli barem malo meni malo susjedu preko puta ceste uzet, po pola.
Znam da ide novi GUP al pitanje je dal ce se ova sitacija u mojoj ulici mijenjati, sumnjam...
|
Nakon oduzimanja, zadržava se pravo građenja kao da je puna kvadratura.
Mislim da bi trebao dobiti novčanu odštetu ali po procjeni vještaka. Neke općine ne isplaćuju naknadu, jer nemaju za to novaca. Traže darovanje (Vodice)
|
|
|
28.11.2024., 13:46
|
|
Registrirani korisnik
|
Kuzim, hvala na info. Meni bi to oduzimanje potpuno unistilo pristup parking mjestu koje trenutno postoji uz kuću, nebih više autom mogao doći do njega. + imam tipa cca 100m2 zemljista oko kuce sto je stvarno malo kad oni uzmu jos 20-30m2...sux.
U kojem trenutku mogu očekivati da bi me netko u vezi toga trebao kontaktirati? Ili to nije definirano vremenski? Može sutra, a može za 50god? (Ako ja ne pokrećem rekonstrukciju tj gradnju i ne petljam se.)
|
|
|
28.11.2024., 15:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
|
To ti je sve regulirano čl. 171 do 176 Zakona o prostornom uređenju.
Dio koji je planiran kao javni prenašaš JLS u postupku izdavanja lokacijske dozvole. Ili građevinske za dogradnju ako referent bude savjestan u obavljanju svoga posla.
Grad ti isplaćuje vrijednost prema tržišnoj vrijednosti zemljišta, koju vrijednost možeš vidjeti javno na ISPU. Naravno, možeš tražiti i da ti sud odredi iznos naknade.
Rok isplate je 4 godine od dana sklapanja ugovora.
|
|
|
28.11.2024., 15:47
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Astral07 kaže:
Koma. A daj mi reci kako je izgledalo to "oduzimanje"? Jesu ti nesto platili ili? Sto bi bilo da si odbio?
|
Pošto je moja parcela bila u građevinskom neizgrađenom dijelu nisam mogao dobiti građevinsku dok općini ne ustupim teren za nogostup. Mogao sam se ganjati na sudu da mi isplate tržišnu vrijednost ali čekao bih ohoho... i ne bih mogao graditi.
Ovako sam im prepustio i odbili su mi od komunalnog doprinosa - dobio sam protuvrijednost upola manju nego da su otkupljivali.
|
28.11.2024., 16:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Da li mi je ikako opcija, da im to ne ustupim? Ako odustanem od gradnje i ostane stanje kakvo je.
|
|
|
28.11.2024., 16:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Ja sam to dao općini ali i dalje koristim jer tko zna kada će doći nogostup.
Moja susjeda prodaje parcelu i njoj oduzimaju 120m2. Prodaje ju kakva je ali kupci su danas mudri pa idu u općinu i saznaju za taj problem i traže manju cijenu a ona ne popušta
Dakle, nitko ti neće oteti na silu ali kad odluče raditi nogostup i okretište pokušati će se nagoditi s tobom a ako ne onda idu na izvlaštenje zbog općeg dobra i kasnije ti sud odredi nadoknadu
|
28.11.2024., 19:42
|
|
South Col
Registracija: Aug 2007.
|
Quote:
Lado kaže:
Nakon oduzimanja, zadržava se pravo građenja kao da je puna kvadratura.
Mislim da bi trebao dobiti novčanu odštetu ali po procjeni vještaka. Neke općine ne isplaćuju naknadu, jer nemaju za to novaca. Traže darovanje (Vodice)
|
Ja niti ne ne znam kako bi to drugacije,pa tamo ima vise apartmana nego turista
Iako bi mogli suzit ceste,naustrb pjesackih staza,nisam to jednom vidio,npr. na Krku.
|
|
|
28.11.2024., 22:19
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
visoki12 kaže:
Ja sam to dao općini ali i dalje koristim jer tko zna kada će doći nogostup.
Moja susjeda prodaje parcelu i njoj oduzimaju 120m2. Prodaje ju kakva je ali kupci su danas mudri pa idu u općinu i saznaju za taj problem i traže manju cijenu a ona ne popušta
Dakle, nitko ti neće oteti na silu ali kad odluče raditi nogostup i okretište pokušati će se nagoditi s tobom a ako ne onda idu na izvlaštenje zbog općeg dobra i kasnije ti sud odredi nadoknadu
|
Znaci kad tad cu ostati bez toga. A nemam pravo zalit se zasto uzimaju meni zemlju, a susjedu nista? Zar nije logicno da je po pola kad je vec za opce dobro?
|
|
|
28.11.2024., 23:57
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Astral07 kaže:
Znaci kad tad cu ostati bez toga. A nemam pravo zalit se zasto uzimaju meni zemlju, a susjedu nista? Zar nije logicno da je po pola kad je vec za opce dobro?
|
A da, bilo bi fer po pola.
|
|
|
30.11.2024., 16:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2015.
|
Pozdrav ljudi, imam pitanje vezano uz zakone i mogućnosti instalacije sustava grijanja za novogradnje. Po novome, mora se imati instalirano barem nešto što koristi obnovljive izvore, ali pitanje je sad, ukoliko se želim primarno grijati na plin, koliko mora minimalno čovjek uložiti u taj obnovljivi sistem kao sekundarni, a da bi mogao dovršiti kuću i dobiti uporabnu dozvolu? Ukratko, pošto je novogradnja, ako idem sa dizalicom topline ne mogu dobiti subvencije. Pa me zanima razlika u cijeni dizalica + fotonaponske ćelije s jedne strane i plin plus neki dummy sekundarni sustav da uadovoljim regulativu...
|
|
|
30.11.2024., 17:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Kolko sam ja skuzio plin ne moze bit primarni. Mozes klimama zadovoljit primarno grijanje, a plin imat kao sekundarno. Barem sluzbeno pa onda koristis kako zelis kasnike. Nemre bit bilo koja klima.
|
|
|
05.12.2024., 19:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2023.
|
Pozdrav ekipa,
Moze savjet. Dosli smo u fazu unutarrnjeg žbukanja.
1. Vapneno cementna ili
2. Gipsana žbuka
Iz iskustva, što predlažete?
Hvala
|
|
|
|
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:41.
|
|
|
|