Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Književnost

Književnost Čitam, dakle jesam
Podforumi: Mali literarni kutić, Klub knjige

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 08.04.2013., 17:24   #801
da li mi netko može objasniti razliku između pojmova ep i spjev ?
thnx
Old 09.05.2013., 20:17   #802
Ima li neka dobra dušica da mi odgovori što svaka drama ima na početku knjige i navesti primjer!!
Zahvaljujem puno
missm is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.05.2013., 01:57   #803
Quote:
missm kaže: Pogledaj post
Ima li neka dobra dušica da mi odgovori što svaka drama ima na početku knjige i navesti primjer!!
Zahvaljujem puno
Kako mislis na pocetku knjige, na prvom dijelu te uputi koji su likovi/akteri.

Svaka drama mora imati likove, i zaplet, dramsku radnju.

Onda ide uvod, zaplet, kulminacija, peripetija, rasplet i kraj.

Svaka drama ima sukob,suprotstavljene strane, a ne dogadjaj koji se na siroko prica, nego sukob koji izbije u prvi mah, sto predstavlja nacela, stavove.
Old 17.05.2013., 02:46   #804
Quote:
Firuze kaže: Pogledaj post
Svaka drama mora imati likove, i zaplet, dramsku radnju.

Onda ide uvod, zaplet, kulminacija, peripetija, rasplet i kraj.

Svaka drama ima sukob,suprotstavljene strane, a ne dogadjaj koji se na siroko prica, nego sukob koji izbije u prvi mah, sto predstavlja nacela, stavove.
Ne svaka. Tradicionalna. Lirska drama, recimo, nema takvu strukturu niti ima (pravi) sukob.
Odgovori s citatom
Old 17.05.2013., 02:56   #805
Quote:
bhavatarini kaže: Pogledaj post
Ne svaka. Tradicionalna. Lirska drama nema takvu strukturu niti ima (pravi) sukob.
da, a tek teatar apsurda.. pa ni epski teatar ne slijedi klasičnu dramsku strukturu..
Old 17.05.2013., 03:06   #806
Quote:
mimma7 kaže: Pogledaj post
da, a tek teatar apsurda.. pa ni epski teatar ne slijedi klasičnu dramsku strukturu..
Tak je, ti sve znaš.
Odgovori s citatom
Old 17.05.2013., 03:46   #807
Quote:
bhavatarini kaže: Pogledaj post
Tak je, ti sve znaš.
ma baš!
Old 17.05.2013., 19:09   #808
Ovo sto sam navela sam ucila iz knjige Teorija knjizevnosti Zdenko Lesic i od Solara, znaci koristila sam obje, i navela sam ono sto sam naucila, i procitala. Dramu jos uvijek kao knjizevni rod nismo obradjivali precizno, tako da ovo sve sto sam navela je iz te dvije knjige, a ima i u Teoriji knjizevnosti Dragisa Zivkovic, samo sto je njegova starija dosta.
Old 17.05.2013., 19:23   #809
Quote:
Firuze kaže: Pogledaj post
Ovo sto sam navela sam ucila iz knjige Teorija knjizevnosti Zdenko Lesic i od Solara, znaci koristila sam obje, i navela sam ono sto sam naucila, i procitala. Dramu jos uvijek kao knjizevni rod nismo obradjivali precizno, tako da ovo sve sto sam navela je iz te dvije knjige, a ima i u Teoriji knjizevnosti Dragisa Zivkovic, samo sto je njegova starija dosta.
nisi ti ništa pogrešno rekla, nego si se orijentirala samo na tradicionalnu dramu, a učit ćete još i o modernoj.
Old 17.05.2013., 20:25   #810
Da, tako je.
Ja sam napisala uopceno, jer nismo radili nista opsirnije.

Radili smo dramski dijalog, likove, dramski monolog, dramsku situaciju, dramsku radnju, digresije, te kompoziciju drame, dramski sukob, dramski tekst.

I dvije najpoznatije vrste drame, tragedija i komedija. I sve o tragediji i komediji.

Ovo smo radili iz Uvoda u knjizevnost. U Teoriji knjizevnosti isto necemo bas opsirno raditi o drami, mozda na nekom drugom predmetu.
Old 26.05.2013., 20:27   #811
Ne mogu na Google pronaći tekst kratke narodne "Gospodinčić sa štapom" (mislim da se tako zvala)...ako netko zna gdje ima ili prepriča

Hvala
pedevej is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2013., 21:18   #812
Quote:
missm kaže: Pogledaj post
Zahvaljujem puno
Pa na početku klasične drame obično je ekspozicija =upoznavanmje s likovima,mjestom radnje....
Ali ekspozicija može biti i odgođena ,(kasnije ili čak na kraju teksta) ,tako da onda očito nije na početku

koliko se sjećam komedije (jedna od dramskih vrsta) obično imaju Prolog na početku,a to je uvodni govor u službi ekspozicije. (držićev Skup)

klasična tragedija na početku je imala isto prolog

Ak polažeš maturu razlikuj :
Drama kao književni rod
Drama kao književna Vrsta unutar književnog roda Drama
Drama kao kulturno-umjetničko djelo namjenjeno izvedbi na pozornici

Kao šta su ljudi već napisali moderna drama nema čvrstu kompoziciju kao klasična tj. nema čak ni klasičnih elemenata drame.
Old 05.08.2013., 11:47   #813
Poštovanje,
kako radim diplomski na temu čitanja i kjiževnosti. Za anketu mi trebaju ljudi između 40 i 60 godina. Pa, ako ste ti, molim vas da popunite. A moderatore, da ako tome nije mjesto ovdje da stave ovaj moj post na adekvatno mjesto.
Puno hvala svima.
Evo i linka
http://obsurvey.com/S2.aspx?id=B2DD0...5-9EEBF271B816
zvonino is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2013., 01:39   #814
Pozdrav svima!
Novi sam na forumu, pa ne znam da li sam pogodio dobru temu za ovo pitanje i ispričavam se unaprijed ako nisam.

Ukratko, nedavno me počela zanimati književnost pa vas molim za preporuku nekog književnog klasika. Također vas moram uputiti da donedavno nisam bio baš ljubitelj knjiga, lektiru u školi redovito nisam čitao (s čime se baš i ne ponosim), ali bi htio to sada promijeniti (dok još nije prekasno). Molim vas da mi preporučite neki klasik kao čistom početniku, bilo hrvatskog ili stranog autora, svejedno... i po mogućnosti da bude nešto modernije (iskreno, ne bih baš odmah čitao Gundulića). Svaki prijedlog je dobrodošao! Hvala unaprijed!
ostinato is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2013., 01:50   #815
Quote:
ostinato kaže: Pogledaj post
Pozdrav svima!
Novi sam na forumu, pa ne znam da li sam pogodio dobru temu za ovo pitanje i ispričavam se unaprijed ako nisam.

Ukratko, nedavno me počela zanimati književnost pa vas molim za preporuku nekog književnog klasika. Također vas moram uputiti da donedavno nisam bio baš ljubitelj knjiga, lektiru u školi redovito nisam čitao (s čime se baš i ne ponosim), ali bi htio to sada promijeniti (dok još nije prekasno). Molim vas da mi preporučite neki klasik kao čistom početniku, bilo hrvatskog ili stranog autora, svejedno... i po mogućnosti da bude nešto modernije (iskreno, ne bih baš odmah čitao Gundulića). Svaki prijedlog je dobrodošao! Hvala unaprijed!
Daj bar otprilike što bi čitao? Roman, dramu, zbirku pripovjedaka?
Old 23.08.2013., 02:08   #816
Quote:
ostinato kaže: Pogledaj post
Ukratko, nedavno me počela zanimati književnost pa vas molim za preporuku nekog književnog klasika.
Na pravoj si temi.

Zanima me koliko si uopće čitao? Više voliš prozu ili poeziju? Dramu?

1. Emile Zola: Therese Raquin (roman)
2. Giovanni Boccaccio: Dekameron (novele)
3. Charles Baudelaire: Cvjetovi zla (pjesme)
4. Miroslav Krleža: Gospoda Glembajevi (drama)

Evo...
Istina da ima svega, ali možda ti se nešto svidi.
Urbanna is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2013., 02:59   #817
Quote:
Urbanna kaže: Pogledaj post
Na pravoj si temi.

Zanima me koliko si uopće čitao? Više voliš prozu ili poeziju? Dramu?

1. Emile Zola: Therese Raquin (roman)
2. Giovanni Boccaccio: Dekameron (novele)
3. Charles Baudelaire: Cvjetovi zla (pjesme)
4. Miroslav Krleža: Gospoda Glembajevi (drama)

Evo...
Istina da ima svega, ali možda ti se nešto svidi.
Nažalost, stvarno sam malo čitao i vjerojatno na prste jedne ruke mogu prebrojit koliko sam knjiga pročitao, makar me tek krajem srednje škole počela zanimati književnost. Više volim prozu nego poeziju (zasad )

Hvala na ovim preporukama! Krenut ću sa Zolom i Krležom pa ćemo vidjet.
ostinato is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2013., 03:02   #818
Ok, drago mi je da si odabrao.

Nadam se da ćeš uživati jer Zola je savršen (meni barem ).

Ovdje možeš napisati dojmove, a možeš pratiti što drugi čitaju i možda nađeš nešto što ti je zanimljivo.
Urbanna is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.09.2013., 02:37   #819
Ja bih ti preporučila i Dostojevskog "Zločin i kaznu", odličan roman uz koji vežem crticu iz školskih dana. Naime, moj najbolji prijatelj (do tada "knjigomrzac") posudio je u videoteci film ne bi li izbjegao čitanje lektire, a ja sam ga zamolila da pročita samo jedan odlomak i, ako mu se ne svidi, bez grižnje savjesti pogleda film. Slijedećeg dana me nazvao i rekao "Imaš pravo, vratio sam film, pročitat ću je". Ako se odlučiš za pjesnike, preporučila bih ti meni omiljenog Jesenjina i Pabla Nerudu, prekrasni su mi.
BookLover is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.09.2013., 17:32   #820
Quote:
snakebite kaže: Pogledaj post
da li možda netko od prisutnih zna definirati pojam titanizam?
Titanizam? U nekom kontekstu, pridavanje prevelike važnosti sebi, čovjekovoj moći i mogućnostima uopće. Ako mene pitaš, neki usrani idealistički pojam...
Bethnal Green is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:55.