Natrag   Forum.hr > Društvo > Lijepa naša > Zagreb

Zagreb Dan i noć u metropoli

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.02.2020., 08:59   #801
Quote:
sophie7 kaže: Pogledaj post
Kud se bacaju pikse od dezodoransa, one metalne pod tlakom?
( i, ne, ne kanim uzimati taxi da 1 dezic mjesecno otpeljam s njim u reciklazno dvoriste )
Ja u mijesani
Cepin40 is offline  
Old 16.02.2020., 11:25   #802
Quote:
kajpa kaže: Pogledaj post
Kakvu to kantu imaš za plastiku?
A što bi napravivila da nema te neke kante u koju odlažeš kad ti se hoće?
Da nemaš gdje baciti plastiku jer su kontejneri pretrpani toliko da i okolo po podu bude svega, od vrečica s plastikom, pa na dalje.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...7GqEjjxwjZSpIz
ovakvu
ubacivala sam tu i dok nam nisu naredili da moramo.
klinci uce u skoli da se tu baca, imas u pidu, 2.razred, takve slike
da ih nema, pitala bih zasto ih nema i zahtjevala da ih mora biti.
ostavljanje smeca po ulicama, bez kanti mi je totalno totalno neprihvatljvo.
nije mi jasno zasto ljudi na to pristaju.

Quote:
Cepin40 kaže: Pogledaj post
Pa tetrapak ide u plastiku/metal. Na listi je.

A u mijesani bacam uloske, ostatke mesa, ribe, masne skarnicle, prljave salvete, opcenito ostatke od hrane,prljave maramice (iako navodno mogu u biootpad), stiropor na kojem je bilo meso, sadrzaj iz usisivaca.l. Na tjednoj bazi ne skupimo ni malu vrecicu mijesanog.
pisalo je gore da tetrapak moze i u plavi spremnik.
meni nije palo napamet bacat jer to nikad nije bio "cisti" i suhi papir

zapravo da, u mjesani komunalni najvise odu ostaci od kuhane hrane.
ostalo se moze razvrstat i te kante za mjesani komunalni trebaju biti najmanje.

Quote:
sophie7 kaže: Pogledaj post
Kud se bacaju pikse od dezodoransa, one metalne pod tlakom?
( i, ne, ne kanim uzimati taxi da 1 dezic mjesecno otpeljam s njim u reciklazno dvoriste )
ne koristim to pa fakat ne zanm, al moram priznat da sam zadnjih godina, ne samo plasticne vs platnene vrecice, nego opcenito osvjestena da niti ne kupujem/skupljam ono sto nije dobar otpad.
kupujem da ima sto manje "ambalaze"

recimo citam gore "stiropor od mesa" i trebalo mi je malo duze da shvatim da je to meso kupljeno u trgovackim lancima. iz vise razloga stetno po okolis

zato me kod tog "zajednickog" otpada po stanovima jako ljuti sto bi svi trebali djeliti cijenu, a imamo totalno razlicite navike generiranja, a onda i odvajanja otpada.
Monstera is offline  
Old 16.02.2020., 11:37   #803
Kako se lagano poceo igrati s razvrstavanjem i uz postojece kompostere svako malo se cudim koliko malo stvarnog otpada stvaramo - a prije koju godinu bila drama kada su smanjili odvoz na 2x tjedno.
Andrej is offline  
Old 16.02.2020., 11:55   #804
Quote:
AndrejX kaže: Pogledaj post
Kako se lagano poceo igrati s razvrstavanjem i uz postojece kompostere svako malo se cudim koliko malo stvarnog otpada stvaramo - a prije koju godinu bila drama kada su smanjili odvoz na 2x tjedno.
upravo to.
nama bi 1x tjedno bilo skroz ok.
Monstera is offline  
Old 16.02.2020., 11:59   #805
Aaaa, mislila sam da imaš nekaj posebno...ovo je kontejner.

Quote:
ubacivala sam tu i dok nam nisu naredili da moramo.
klinci uce u skoli da se tu baca, imas u pidu, 2.razred, takve slike
da ih nema, pitala bih zasto ih nema i zahtjevala da ih mora biti.
ostavljanje smeca po ulicama, bez kanti mi je totalno totalno neprihvatljvo.
nije mi jasno zasto ljudi na to pristaju.
I mi oduvijek tj. od kada postoje kontejneri bacamo sav iskoristivi otpad u njih. Problem je u tome što su većinu vremena pretrpani do te mjere da nema šanse da nešto ubaciš, a plastike ima i naokolo, jer ljudi nisu uspjeli staviti unutra pa ostave pokraj.
Ne znam što misliš pod time da ljudi pristaju...meni su te vreće po cesti nakarada i slažem se s tobom, no ne znam kako da ne pristanem, što učiniti...kamo da bacim plastiku ako je kontjener pretpran. U ulici niti nemamo kontejner, nego nosimo malo dalje...a ako je taj pretpran, onda su i ostali u kvartu.

Quote:
zapravo da, u mjesani komunalni najvise odu ostaci od kuhane hrane.
ostalo se moze razvrstat i te kante za mjesani komunalni trebaju biti najmanje.
A s obzirom na to da se (kao) plaća samo to računi bi trebali biti manji, a ne veći.

Quote:
zato me kod tog "zajednickog" otpada po stanovima jako ljuti sto bi svi trebali djeliti cijenu, a imamo totalno razlicite navike generiranja, a onda i odvajanja otpada.
U ulici imamo plavi kontejner, mislim da sam svega 2-3 susjeda vidjela da ga koriste, a u običnim kontjnerima je uvijek bilo ...od plastike, cijelih kartonskih kutija, pa nadalje...

Quote:
AndrejX kaže: Pogledaj post
Mi imamo puno plastike, a ovog običnog smeća prilično malo.
Na žalost, nema utjecaja na račun što pazimo na odvajanje, plaćamo isto kao i oni koje nije briga.
Old 16.02.2020., 12:26   #806
Kod mene nastala revolucija kada sam dresirao ukucane kako izravnati tetrapake
Andrej is offline  
Old 16.02.2020., 21:53   #807
Quote:
Opal Zg kaže: Pogledaj post
što spada u mješani komunalni otpad

meni je recimo ovo za vrečice od čipsa i kave prvi glas, to trpam u plastiku/metal
I ja isto vrećice od čipseva i ostalih slatkiša stavljam u žutu vrećicu. Mislim da na njoj i piše da može. Zašto onda pišu da je to miješani komunalni otpad?
sputnjik is offline  
Old 16.02.2020., 22:41   #808
Zato jer je to RTL.
Andrej is offline  
Old 17.02.2020., 10:03   #809
Jesam li dobro shvatio da se sada papir i plastika odvoze svaki tjedan a ne kao prije 2x mjesečno. Nisu ni do sada stizali ne znam kako će sa duplo više obilazaka.
NuznoZlo is offline  
Old 17.02.2020., 10:12   #810
Da, ali sada plastiku i papir odvoze isti dan.
Andrej is offline  
Old 17.02.2020., 10:14   #811
štima ali svejedno je 8 obilazaka mjesčno jer ne mogu baciti u isti kamion
NuznoZlo is offline  
Old 17.02.2020., 10:25   #812
Taj dio me zanima, sve nekako vuce na isti kamion.
Andrej is offline  
Old 17.02.2020., 10:55   #813
Ja sam baš pratila prošli tjedan, moj dio grada je u srijedu odvoz, bila su dva kamiona. Prvo je bio odvoz plastike a koji sat poslije odvoz papira.

Poslano sa mog MRD-LX1 koristeći Tapatalk
enigmatic is offline  
Old 17.02.2020., 12:20   #814
Odlicno.
Andrej is offline  
Old 17.02.2020., 14:36   #815
kod mene krcat kontejner za plastiku, sve ispada iz njega i vjetar raznosi okolo
Old 17.02.2020., 14:42   #816
Upravo odnio svoje, jedan se ne zatvara i oba vec puna do vrha iako je odvoz tek u petak.

Zanimljivo kako je jedan samo za plastiku dok drugi plastika i metal
Andrej is offline  
Old 17.02.2020., 16:34   #817
Na nekim lokacijama (izvan Zg) su upute takve da u plastiku ide i metal. Negdje nisu, nego baš samo plastika.
Očito postoje dvije vrste tih plastičnih, a oni umjesto da nabave takav kakav treba za tvoje područje (pretpostavljam Zg) oni nabave ovaj drugi. Pa zbunjuju ljude, ako na njima piše različito.
Old 17.02.2020., 17:40   #818
definitivno su dva kamiona za papir i plastiku, po starom rasporedu sam subotom imala tri kamiona: za mješani, za bio i papir ili plastiku

Quote:
Krkimir kaže: Pogledaj post
kod mene krcat kontejner za plastiku, sve ispada iz njega i vjetar raznosi okolo
mi nemamo kontejnere za plastiku iz kojih bi vjetar raznosio, ali zato fino raznosi sa balkona na kojima se skuplja plastika
Opal Zg is offline  
Old 17.02.2020., 17:57   #819
Bas sam stajala ispred zgrade kada su skupljali plastiku (mi stavljamo ispred smetlarnika na dan odvoza) i sve su uzeli i velike boce od destilirane vode koje su bile van vrecica i vrecice koje nisu “njihove”.

S odvozom papira danas kasne. Inace papir prije 15h odvezu.
Cepin40 is offline  
Old 18.02.2020., 09:09   #820
Zagreb News 29.1.2020.- 'sve' o odvajanju

https://zagrebnews.hr/digitalno/zn8/zn8/#p=16
Ice Ice Baby is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:34.