Interijeri Unutrašnja ljepota. |
|
|
12.02.2025., 10:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2014.
|
Quote:
mali grizzly kaže:
Po mojim viđenjima, tko nije zadovoljan Bosch aparatima, nek onda kupi Miele!
|
nebitno jel slavonski ili dalmatinski, ovlašteni je pa valjd zna šta priča.
Uzeo bi Miele ali mi je preskup a ni Bosch ja ne bi odbacio ali ne bi više uzeo sa Zeolith sušenjem samo - 2 godine garancije 
|
|
|
12.02.2025., 10:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2012.
|
Ja bi na tvom mistu kupija tu AEG 5 godina garancije i boli te k.. nakon toga šta bude bude. Razmišlja bi i o beko u sferi perilica posuđa..
Poslano sa mog 2306EPN60G koristeći Tapatalk
|
|
|
12.02.2025., 10:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
Quote:
aligator1 kaže:
nebitno jel slavonski ili dalmatinski, ovlašteni je pa valjd zna šta priča.
Uzeo bi Miele ali mi je preskup a ni Bosch ja ne bi odbacio ali ne bi više uzeo sa Zeolith sušenjem samo - 2 godine garancije 
|
Naravno da zna što priča - ali serviseri samo vide kvarne primjerke, nitko ih ne obavještava o onima koji i dalje besprijekorno rade.
Vidite iz te naknadne ankete potrošačkog magazina u Njemačkoj, 3 od 4 Bosch perilice rade > 8 godina a da nikad nisu ugledale servisera.
O njima pak serviseri nemaju predstavu, zar ne?
Uostalom, glavni kupci Bosch perilica posuđa su oni koji su ih već imali, tj. mijenaju za novu generaciju. Zato imaju stalnu i stabilnu potražnju na tržištu jer kupac već informiran ne samo o brandu i proizvođaču nego ima konkretno iskustvo s prethodnim primjerkom.
Miele je slično poglavlje - ali oni su daleko manji po broju prodanih primjeraka od Bosch-a koji ima više "narodske" cijene od Miele.
5 god. garancija ide uvijek na trošak kupca - on to plati već unaprijed u maloprodajnoj cijeni, samo što to ne zna. U naravi, to je nekih 10 do 15 % maloprodajne cijene aparata. Koje proizvođač rado "uvali" na račun ovlaštenih servisa jer:
- dijelovi koštaju proizvođača obično samo 15-25 % maloprodajne cijene rez. dijela u trgovačkoj mreži pa im to nije onda naročit trošak, uz iznimku recimo košara koje proizvodi metalski dobavljači i koje imaju značajnu cijenu (ali to ne odlazi u garanciji niti se prizna)
- ovlaštenim serviserima plaćaju ono što oni podrugljivo zovu "paušalić", tj. neki paušalni iznos po izlasku na teren, računajući unaprijed da će se ionako "namečiti" kasnije, na ime ovlaštenosti servisa, kad kupac mora platiti.
I onda naši kupci iznose zaključke o stvarnoj vrijednosti aparata preko famozne 5 god. garancije - humoristično znan slučaj kad su slovenski kupci kupovali preko, u Austriji, Gorenje perilice rublja i dovezli ih natrag u SLO jer su bile jeftinije. Onda bi "zvocali" servisu da kako nema 5 god. jamstva na tu perilicu iz Austrije, kad na isto takav model daju 5 god. u SLO. E pa zato i je bila jeftinija... Itd. Itd.
Nisam ja protiv 5 god. jamstva, u Norveškoj na sve ide zakonsko 5 god. jamstvo - samo sam protiv toga da se "vrednuju" aparati po naknadnim garancijskim uvjetima.
Imali ste dugogod. praksu da LG davao na perilice rublja u RH samo 2 god. garancije, a na iste modele u BiH 5 god. jamstva - jer bez toga bosanski kupci nisu htjeli ni gledat LG. Ali onda slijede teorije da to nisu isti aparati, drugi dijelovi ugradnje itd. itd. Ne, nego marketing tako odredio i nastradaše ovlašteni servisi za LG u BiH, slijedom gore iznesenog.
Da ima tako široku servisnu mrežu kao u regiji, tj. da ne mora angažirati ugovorne servise po Njemačkoj i Austriji, onda bi i Gorenje davalo široke ruke 5 god. garancije i tamo. Ali ne...
|
|
12.02.2025., 10:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Jesu li od Mileta neki djelovi posebno drukčiji ili skuplji od npr boscha pa da ima toliko veće cijene? Zar njima nebi tribalo bit u interesu da budu cijenom konkuretniji i da imaju na taj način više prodanih primjeraka i tržišni udio?
|
|
|
12.02.2025., 10:49
|
|
Registrirani korisnik
|
znam ja da je ta dodatna garancija sigurno uklopljena u cijenu proizvoda, ali stvar je u tome što je Bosch u startu skuplji 100-200 eura od AEG ili Elecrtolux perilice pa i s tom uklopljenom gratis garancijom je opet jefitnija priča za uređaj koji će isporučiti iste rezultate a duže je pod garancijom..
a za Miele da ne pričam... dati 1200-1300 za uređaj koji pere suđe... pa jel nije pametnije onda uzet neki srednji rang za 500 eur... za 5-7 godina kad rikne baciš uređaj kroz prozor i za opet 500 kupiš novu perilicu s novom garancijom... i još ti ostane parsto eura za treću u nizu..
a sami ste rekli koliko koštaju Miele rezervni dijelovi i servisi kad jednom rikne - a riknit će u 10 godina sigurno nešto.
|
|
|
12.02.2025., 10:51
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ante88888 kaže:
Ja bi na tvom mistu kupija tu AEG 5 godina garancije i boli te k.. nakon toga šta bude bude. Razmišlja bi i o beko u sferi perilica posuđa..
|
ma tako će i biti, Bosch nije da mrzim ili prezirem al nema šanse da kupim uređaj koji isto pere i ima iste funkcije kao AEG ali je skuplji i ima 3 godine kraću garanciju..
|
|
|
12.02.2025., 11:29
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
aligator1 kaže:
ma tako će i biti, Bosch nije da mrzim ili prezirem al nema šanse da kupim uređaj koji isto pere i ima iste funkcije kao AEG ali je skuplji i ima 3 godine kraću garanciju..
|
Nije mi baš jasna ta logika - svi modeli svih proizvođača "isto peru", ako su dobili epitet A na testiranju učinkovitosti pranja koje vrši (za energ. naljepnicu EU) neovisan nizozemski institut.
Uopće nije u tome meritum - da li peru ili ne...
Nego u tome što je životni vijek aparata 10 godina ili prevedeno 10 tisuća radnih h okvirno. I nije moj stav nego
https://www.moebelmarkt.de/beitrag/m...-sind-erreicht
vidite gore da ih Miele testira na čak 12 i pol tisuća radnih h
E na toj muci se poznaju junaci, prevedeno - druga petoljetka je odlučujuća, a ne tih famoznih 5 god. garancije na koje se svi uhvate k o mravci na šećer.
|
|
12.02.2025., 11:43
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mali grizzly kaže:
Nije mi baš jasna ta logika - svi modeli svih proizvođača "isto peru", ako su dobili epitet A na testiranju učinkovitosti pranja koje vrši (za energ. naljepnicu EU) neovisan nizozemski institut.
Nego u tome što je životni vijek aparata 10 godina ili prevedeno 10 tisuća radnih h okvirno. I nije moj stav nego
E na toj muci se poznaju junaci, prevedeno - druga petoljetka je odlučujuća, a ne tih famoznih 5 god. garancije na koje se svi uhvate k o mravci na šećer.
|
Ali čoviku se bosch pokvarija nakon 4 godine znači u prvoj petoljetki i van garancije. Da je ima 5 godina garanciju popravili bi mu je ili dali povrat novca ili drugi uređaj šta god. Ovako čovik mora novu makinju kupovat. Znači ta garancija ipak služi nečemu i logično je da će čovik nakon ovog iskustva sad kupit s 5 godina garancije ma šta god njemački časopisi u anketama objavljivali.
Ja san siguran da će bilo ko potrošit u konačnici manje ako kupi 2 uređaja(jedan pa kad se pokvari drugi )s 5 godina garancije da svaki košta 400-500 eura nego jedan bosch od 700.
Bosch se isplati jedino kad davaju 2+3 godine a ovako dok ima drugih koji uvik daju 5 i jeftiniji su matematika je jasna.
|
|
|
12.02.2025., 11:43
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mali grizzly kaže:
|
uopće ne sumnjam da je Miele kvalitetniji od Electroluxa. ali jel ima smisla dati za Miele duplo više(i više nego doplo) da bi u drugoj petoljetki bio izdržljiviji ili je bolje u drugoj petoljetki za razliku u cijeni kupit potpuno novu Electrolux perilicu?
evo imam ponudu za Electrolux EES48200L za 465 eura...
prva Miele sa sličnim funkcijama je oko 1300 eur.
jel nije pametnije u slijedećih 15 godina kupit 3 nove Electrolux s garancijom nego 1 Miele.
eto meni nije jasna logika i misao da će Miele 15 godina radit bez kvara koji su kod Miele skupi za popravak (vaše riječi)...
A NAJVAŽNIJE, POSUĐE JE JEDNAKO DOBRO OPRANO I KOD MIELE I KOD ELECTROLUXA.
|
|
|
12.02.2025., 11:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
aligator1 kaže:
uopće ne sumnjam da je Miele kvalitetniji od Electroluxa. ali jel ima smisla dati za Miele duplo više(i više nego doplo) da bi u drugoj petoljetki bio izdržljiviji ili je bolje u drugoj petoljetki za razliku u cijeni kupit potpuno novu Electrolux perilicu?
evo imam ponudu za Electrolux EES48200L za 465 eura...
prva Miele sa sličnim funkcijama je oko 1300 eur.
jel nije pametnije u slijedećih 15 godina kupit 3 nove Electrolux s garancijom nego 1 Miele.
eto meni nije jasna logika i misao da će Miele 15 godina radit bez kvara koji su kod Miele skupi za popravak (vaše riječi)...
A NAJVAŽNIJE, POSUĐE JE JEDNAKO DOBRO OPRANO I KOD MIELE I KOD ELECTROLUXA.
|
Bolje da ostavim postrani to (raz)uvjeravanje da "sve peru isto" ...
Nemoguće dokazati ovdje da postoje proizvođači koji sustavno rade na pouzdanosti bijele tehnike, počevši od stalnog kruga dobavljača s kojima surađuju više desetljeća itd. itd.
Na drugoj strani, imate proizvođače koji su "sklapaone" i nerijetko rabe dijelove s tzv. spot tržišta po sistemu kupujem 100 tisuća prekidača, tko će mi ponuditi najbolju cijenu za njih. I onda u idućoj nabavnoj epizodi - neki drugi dobavljač. Računajući da je za dotičan prekidač niska cijena ionako - ako se kupac bude kasnije žalio da je "zaglavljen", imam ovlaštenog servisera koji će mu to učas zamijeniti.
No, pustimo to - nalik trčanju na traci, nikad kraja i nema cilja...
|
|
12.02.2025., 12:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mali grizzly kaže:
Bolje da ostavim postrani to (raz)uvjeravanje da "sve peru isto" ...
|
pa to vas pitam, jel preporučena Bosch serija 4 bolje opere od Electrolux/AEG koje sam zalijepio ili ne?
jel obje dobro isperu detergent ili ne?
ne mogu nikako dobit taj odgovor od vas a sigurno znate nešto o tome.
|
|
|
12.02.2025., 12:11
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ante88888 kaže:
Ali čoviku se bosch pokvarija nakon 4 godine znači u prvoj petoljetki i van garancije. Da je ima 5 godina garanciju popravili bi mu je ili dali povrat novca ili drugi uređaj šta god. Ovako čovik mora novu makinju kupovat. Znači ta garancija ipak služi nečemu i logično je da će čovik nakon ovog iskustva sad kupit s 5 godina garancije ma šta god njemački časopisi u anketama objavljivali.
Ja san siguran da će bilo ko potrošit u konačnici manje ako kupi 2 uređaja(jedan pa kad se pokvari drugi )s 5 godina garancije da svaki košta 400-500 eura nego jedan bosch od 700.
Bosch se isplati jedino kad davaju 2+3 godine a ovako dok ima drugih koji uvik daju 5 i jeftiniji su matematika je jasna.
|
upravo tako..
uopće neću ulazit u tematiku koliko su njemački časopisi iskreni po pitanju provedenih anketa i koliko jesu ili nisu plaćeni od strane koorporacija da ih se malo marketinški ''pogura''.
nekako sam iskreno skloniji vjerovati domaćem čovjeku koji je ovlašteni servis i za Bosch i za AEG koji na upit šta slijedeće kupit kaže: uzmi Electrolux ili AEG jer su jeftiniji, manje kvarova na njima ima, dijelovi su dostupni i imaju dužu garanciju.
|
|
|
12.02.2025., 12:20
|
|
Sreća je u malim stvarima
Registracija: Dec 2012.
|
Dobar dan,
Molila bih ovdje evo preporuku od iskusnijih ! 😊
Naša perilica posuđa Simens SN25M883EU nas je odlučila "ostavit na cjedilu" nakon skoro 10 god.svakodnevnog rada.Majstor kaže da se mora mijenjat cijela prog.ploča a možda ni to ne bi pomoglo ako je "ošlo dalje"(što god da to značilo!?)
Ja bih vas sad molila preporuku takve neke slične perilice jer ova je zaista bila top i prala besprijekorno !
Ne mora imati treću ladicu za beštek, ali bilo bi super da ima.
Hvala !
|
|
|
12.02.2025., 12:39
|
|
Registrirani korisnik
|
Siemens je u međuvremenu od 50 50 % suvlasnika BSH "otišao" samo u energetiku i za 3 mlrd eura prodao udio Boschu
https://press.siemens.com/global/en/...ausgerate-gmbh
ali im ostavio prava na brand Siemens u sferi bijele tehnike, doduše ima nešto Siemens-a i na našem tržištu
https://www.nabava.net/perilice-posu...jena-460593581
ali mislim da ovi uvoze izravno iz Njemačke, uostalom pitajte ih - samo što je to tzv. samostojeća bez gornje ploče (Unterbau) model.
Ako vam treba i gornja ploča
https://www.protis.hr/products/detai...25m883eu/91706
kao što je bio original, onda
https://www.nabava.net/perilice-posu...jena-677530721
https://media3.bsh-group.com/Documen...SMS4HKI06E.pdf
jedino ovaj model, da ima cijelu limenu školjku.
Požurite, u Protis-u je rasprodaja, ali sumnjam da će doista biti dobavljiva...
Uz ogradu da za onaj prvi Siemens model ne mogu dokučiti da li ima ili nema plast. podnicu, pod brandom Siemens drže vrlo ovlaš sklepani portal.
|
|
12.02.2025., 12:42
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
aligator1 kaže:
upravo tako..
uopće neću ulazit u tematiku koliko su njemački časopisi iskreni po pitanju provedenih anketa i koliko jesu ili nisu plaćeni od strane koorporacija da ih se malo marketinški ''pogura''.
nekako sam iskreno skloniji vjerovati domaćem čovjeku koji je ovlašteni servis i za Bosch i za AEG koji na upit šta slijedeće kupit kaže: uzmi Electrolux ili AEG jer su jeftiniji, manje kvarova na njima ima, dijelovi su dostupni i imaju dužu garanciju.
|
Ne trebaju oni (Nijemci) biti iskreni ili već kakvi, dosta pogledati stanje na švedskoj tražilici
https://www.pricerunner.se/cl/13/Diskmaskiner
skuplja Bosch četvorka vodi po traženosti, ispred Electrolux-a
Kako zbori publika na utakmicama: Pogledajte semafor!
Pametnom dosta!
|
|
12.02.2025., 13:09
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mali grizzly kaže:
Ne trebaju oni (Nijemci) biti iskreni ili već kakvi, dosta pogledati stanje na švedskoj tražilici
https://www.pricerunner.se/cl/13/Diskmaskiner
skuplja Bosch četvorka vodi po traženosti, ispred Electrolux-a
Kako zbori publika na utakmicama: Pogledajte semafor!
Pametnom dosta!
|
uff, sad je i popularnost na tražilici argument za Bosch
i opet mi izbjegavate odgovorit jel opere Bosch bolje/lošije od AEG... nemate argumenata nekih, saznanja ili što je posrijedi?
|
|
|
12.02.2025., 13:21
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
aligator1 kaže:
uff, sad je i popularnost na tražilici argument za Bosch
i opet mi izbjegavate odgovorit jel opere Bosch bolje/lošije od AEG... nemate argumenata nekih, saznanja ili što je posrijedi?
|
U pogledu efikasnosti pranja, to je riješeno daleke 2008. godine kad su prešli na motore bez četkica s prom. brzinama vrtnje, posljedično onda napadaju mlazevi naslagu na posuđu pod promjenjivim kutem.
Od tada, ne mogu se sjetiti nekog napretka u pogledu efikasnosti pranja...
To bi bilo to!
Ne znam ni zašto ste se toga uopće toliko "dohvatili" - to prostodušno "da li pere bolje ili lošije?" - kad to nije težište danas nego koliko tisuća radnih h će ubilježiti kasnije...
U dvije riječi: maraton test!
|
|
12.02.2025., 13:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mali grizzly kaže:
U pogledu efikasnosti pranja, to je riješeno daleke 2008. godine kad su prešli na motore bez četkica s prom. brzinama vrtnje, posljedično onda napadaju mlazevi naslagu na posuđu pod promjenjivim kutem.
Od tada, ne mogu se sjetiti nekog napretka u pogledu efikasnosti pranja...
To bi bilo to!
Ne znam ni zašto ste se toga uopće toliko "dohvatili" - to prostodušno "da li pere bolje ili lošije?" - kad to nije težište danas nego koliko tisuća radnih h će ubilježiti kasnije...
U dvije riječi: maraton test!
|
pa izuzetno mi je važno da perilica dobro pere i ispere posuđe.. tu se bar slažemo da je to svrha perilice posuđa. čisto posuđe.
ako taj primarni zadatak dobro obave i jedna i druga, onda definitivno nema smisla kupovati skuplji uređaj s kraćom garancijom samo zato što tamo neki časopis kaže da se manje njih pokvari u drugoj petoljetki korištenja a vlastito iskustvo kaže da se skupi uređaj renomirane marke rastopio nakon 4.
|
|
|
12.02.2025., 13:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
aligator1 kaže:
pa izuzetno mi je važno da perilica dobro pere i ispere posuđe.. tu se bar slažemo da je to svrha perilice posuđa. čisto posuđe.
ako taj primarni zadatak dobro obave i jedna i druga, onda definitivno nema smisla kupovati skuplji uređaj s kraćom garancijom samo zato što tamo neki časopis kaže da se manje njih pokvari u drugoj petoljetki korištenja a vlastito iskustvo kaže da se skupi uređaj renomirane marke rastopio nakon 4.
|
Puno govorancije, a to je sve izlišno - imate dolje
https://www.youtube.com/watch?v=5jypOldNzS8
1 58 min počinje prskanje iz turbinskog dijela motora s prom. brzinom vrtnje plus vodene skretnice po etažama
To je u međuvremenu postao neki standard, iznimka su jedino egzotična rješenja poput Samsung "zida vode"
https://www.youtube.com/watch?v=nAh1re5AAoY
oni su pak naišli na probleme kasnije, ali vezane uz navade kupaca i ispali "ni krivi niti dužni" za kvarnost tog sustava prskanja.
Tako da to uopće više nije neka odlika ili kako to već nazivati - da li pere dobro?
Vi baš u to "uprli"...
|
|
12.02.2025., 13:51
|
|
Registrirani korisnik
|
Bosch 2 godine garancije prosjek 700 eura
Beko 5 godina garancije prosjek 450 eura
Za 900 eura imaš 2 beka i mir 10 godina
Za 700 eura imaš mir s boschom 2 godine.
Boli me k di ko kupuje prekidače i slično bitno mi je imat mir. Na kraju krajeva i bosch neke dijelove od drugih kupuje i sam si reka neke ventilatore.
Da se razumimo neman ja ništa protiv boscha evo i sam san na tvoj savjet kupija wgg 2plus 3 garancija. Da je samo 2 godine ne bi je uzea ovako ajde neka je pa ćemo vidit koliko će trajat i kakva će bit.
Beko suđericu komentiram jer istu iman već 4 godine i pere se minimum jednom a često i 2 puta dnevno. U 70% slučajeva na programu od 70 stupnjeva. Odradila je minimum 1600-1700 ciklusa do sad i da sutra ode u kurac ima još godinu garancije. Naravno s obzirom da se brzo selin ne bi se ni zajebava s popravkom nego ću je ostavit mojima ali ja san je platija 2020 krajen godine 2199 kuna. I ne može mi niko reć da se ona nije isplatila i da san ikakvu grešku napravija. A šta se tiče kvalitete košara ništa lošije nisu nego u boscha kojeg mi kum ima pa znan kako izgledaju. Jedina mana joj je šta je z pre glasna.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:49.
|
|
|
|