Svijet Zbivanja u svijetu |
|
|
08.06.2025., 18:56
|
|
ludi Bizon
Registracija: Mar 2015.
|
Quote:
Ona007 kaže:
Najveća laž našeg vremena su demokracija i terorizam. To je moj did pokojni rekao i u pravu je bio. Mislim na interpetaciju to dvoje. Pred nama su turobna vremenena ali srećom imamo mi tu pametnu i sposobnu generaciju Z koja dolazi i kojoj ne možeš baš muljati.
|
Stari su bili mozda za sadasnje vrijeme nepismeni, ali su znali sto dolazi. Neki dan gledali video na Youtube i pricaju kako su stari govorili o ovome svemu, kao da su predvidjeli sve ovo.
Ne znam imam li u historiji taj video. Ali vise je za drugu temu, ako pronadzem naljepim ga na tu temu.
|
08.06.2025., 19:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2020.
|
Quote:
Ona007 kaže:
Najveća laž našeg vremena su demokracija i terorizam. To je moj did pokojni rekao i u pravu je bio. Mislim na interpetaciju to dvoje. Pred nama su turobna vremenena ali srećom imamo mi tu pametnu i sposobnu generaciju Z koja dolazi i kojoj ne možeš baš muljati.
|
Kako je demokracija laž? Kakva je da je, u svim svojim pojavnim oblicima, bolja je od bilo kakvog totalitarizma. A terorizam, kako terorizam može biti laž? Terorizam je notorna činjenica. Da objasnim na domaćem terenu - bušićevo postavljanje bombe u avion bio je terorizam, Domovinski rat borba za nacionalno oslobođenje i demokraciju. Mislim da si nam dužna malo šire objašnjenje, kako ne bismo stekli dojam da si ljubiteljica druga Kobe.
|
|
|
08.06.2025., 19:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2024.
|
Quote:
Miss_Fine kaže:
Ono sto se tamo dogadja i sto ce preplaviti Europu je islamisticki ekstremizam,
tko to ne vidi je potpuno nesvjestan razvoja dogadjaja u najvaznijim zemljama Europe.
Izraelski "rezim" je uzor desnicarima?
Moze biti uzor, ali u stvarnosti se dogadja bas suprotno, sluzbena politika se trudi oslabiti svoje drzave, ubrzano primajuci nositelje vrijednosti koje su fundamentalno suprotne nasima.
Last station: Libanon
|
Ajde prosvijetli nas. Za pocetak, gdje ti zivis? Ti vrlo vjerovatno dobijas pare za sve ove bljuvotine sto pises. Ne vjerujem da neko moze biti toliko neupucen. Kako god, Izrael je okrenuo svijet protiv sebe, to ce se vidjeti u nadolazecim generacijama. Tvoje piskaranje i tebi slicnih po forumima nece moci da zaustavi taj proces.
|
|
|
08.06.2025., 19:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2015.
|
Quote:
Miss_Fine kaže:
Zadnji put, iako je sav trud uzaludan:
Okupacija, opsada, rat, potpuno je svejedno.
Teroristi su ubijali ciljano i sistematski tu nenoruzanu mladost na festivalu, s ciljem da ih ubiju sto vise, zbog mrznje, a ne ratnog cilja.
Isto tako, ubijali su ciljano i sistematski citave obitelji po kucama, iskljucivo zbog mrznje.
To je zlocin protiv covjecnosti i ratni zlocin.
|
Dakle:
Dogodila se ta Nakba pa su skoro milijun Palestinaca potjerali iz svojih domova...
Pa se dogodilo 70 godina ilegalne vojne okupacije koja još traje...
Paralelno i 70 godina ilegalne otimačine teritorija...
Kao i 70 godina terora "naseljenika" na zapadnoj obali...
Zatrpavanja bunara, paljenja kuća, uskraćivanja vode pa i energenata...
Deseci tisuća mrtvih Palestinaca...
Nakon svega toga, teroristički Hamas ničim izazvan napada i ubija koga god stigne na festivalu?
Ključne riječi ponavljam: ničim izazvan
Pa bi trebali osuditi Hamas i poubijati ih sve a za Izrael uzeti u obzir da imaju "podršku i utjecaj" da rade što god žele pa tako i ratne zločine?
|
|
|
08.06.2025., 20:10
|
|
Centar Svijeta i Okolice
Registracija: Jul 2003.
|
Quote:
Wushu senior kaže:
Kako je demokracija laž? Kakva je da je, u svim svojim pojavnim oblicima, bolja je od bilo kakvog totalitarizma. A terorizam, kako terorizam može biti laž? Terorizam je notorna činjenica. Da objasnim na domaćem terenu - bušićevo postavljanje bombe u avion bio je terorizam, Domovinski rat borba za nacionalno oslobođenje i demokraciju. Mislim da si nam dužna malo šire objašnjenje, kako ne bismo stekli dojam da si ljubiteljica druga Kobe.
|
Ne znam tko je Kobe.
Ja sam socijalist i za mene osobno jugoslavenski princip radničkog samoupravljanja je kudikamo bolji za mase od prividne takozvane demokracije.
Najpravedniji društveni sustav bio bi onaj koji npr kombinira ekonomsku demokraciju i jednakost unikatnog jugoslavenskog principa radničkog samoupravljanja (koji nigdje na svijetu ne postoji) s političkim pluralizmom, slobodom izražavanja i pravnom sigurnošću suvremenih zapadnih demokracija (tj principa koji je u praksi na žalost lažan!), jer samo takav spoj omogućava da obični ljudi ne budu ni ekonomski potlačeni ni politički ušutkani nego da imaju i materijalnu sigurnost i glas u donošenju odluka koje oblikuju njihove živote.
Ali ovo što imamo sada na primjer, da zapadne zemlje ŠUTE nad izraelskim terorom nad Palestincima nije nikakva demokracija, pokazuje samo laž i obmanu naroda. Dok narod u skoro svim zapadnim zemljama protestira protiv naoružavanja Izraela iz zapadnih zemalja njihovi lideri kao da su izgubili kompas i ŠUTE jer njihova reakcija ovisi od bogatih lobista i naravno onih koji profitiraju od proizvodnje oružja. Pa i u USA i UK su večina političara ako ne svi plaćeni od izraelskih lobija koji ih potkupljuju i odlučuju tko će biti na vlasti. Donald Trump je došao na vlast jer mu je izbore potplatio najbogatiji čovjek na svijetu, Elon Musk.
Kakva je to demokracija? U Velikoj Britaniji npr svaki zakon koji se izglasa u parlamentu ide na odobravanje u Dom lordova, a niti jedan lord nije demokratski izabran. U Europskoj uniji Čelnici EU-a ne biraju se na izravnim izborima.
Proces je neizravan, što osobno smatram nedemokratskim tj. njihive funkcije nisu volja birača.
Lobiranje od strane bogatih individualaca ili bogatih korporacija bi trebalo u demokratskom društvu biti strogo zabranjeno i kažnjivo. U ovom sada obliku demokracija je smiješna!
A terorizam: vidimo samo primjer novog presjednika Sirije. Do jučer je bio vođa ISISa, terorist sa tjeralice, ubojica, a sada je najednom postao osoba u odjelu kojoj zapadni lideri dolaze na noge ljubit skute. Tko zapravo odlučuje tko je terorist a tko borac za slobodu? Opet oni koji lobiraju iz sjene i to mi se gadi.
|
08.06.2025., 20:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2018.
|
Evo ja bi volio da mi netko od ovih što dokazuju kako su Hamas i Palestinci dobri dečki objasni zašto je Egipat zatvorio granicu prema Gazi, kakve su to bile vojne operacije na Sinaju i zašto su sve kuće u tom području u Egiptu porušene
|
|
|
08.06.2025., 20:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2024.
|
Quote:
bodulnijeskrt kaže:
Evo ja bi volio da mi netko od ovih što dokazuju kako su Hamas i Palestinci dobri dečki objasni zašto je Egipat zatvorio granicu prema Gazi, kakve su to bile vojne operacije na Sinaju i zašto su sve kuće u tom području u Egiptu porušene
|
Ko govori da je Hamas dobar? Zidove niko skoro nije htio da primi nakon WW2. Vracali su ih izmrcvarene na brodovima, ne dopustavsi da se brodovi usidre. Zidovi su protjerani iz preko 100 zemalja. Po tvojoj logici, oni su losi decki?
Totalno je nebitan odnos Egipta prema Palestincima ili Jordanaca prema Palestincima. Nista ne mijenja cinjenicu da je Izrael okupirao tudju zemlju, da krse medjunarodna prava, da vrse ratne zlocine, da trenutno vrsi genocid, da je aparthejd drzava.
|
|
|
08.06.2025., 21:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2020.
|
Quote:
Ona007 kaže:
Ne znam tko je Kobe.
Ja sam socijalist i za mene osobno jugoslavenski princip radničkog samoupravljanja je kudikamo bolji za mase od prividne takozvane demokracije.
Najpravedniji društveni sustav bio bi onaj koji npr kombinira ekonomsku demokraciju i jednakost unikatnog jugoslavenskog principa radničkog samoupravljanja (koji nigdje na svijetu ne postoji) s političkim pluralizmom, slobodom izražavanja i pravnom sigurnošću suvremenih zapadnih demokracija (tj principa koji je u praksi na žalost lažan!), jer samo takav spoj omogućava da obični ljudi ne budu ni ekonomski potlačeni ni politički ušutkani nego da imaju i materijalnu sigurnost i glas u donošenju odluka koje oblikuju njihove živote.
Ali ovo što imamo sada na primjer, da zapadne zemlje ŠUTE nad izraelskim terorom nad Palestincima nije nikakva demokracija, pokazuje samo laž i obmanu naroda. Dok narod u skoro svim zapadnim zemljama protestira protiv naoružavanja Izraela iz zapadnih zemalja njihovi lideri kao da su izgubili kompas i ŠUTE jer njihova reakcija ovisi od bogatih lobista i naravno onih koji profitiraju od proizvodnje oružja. Pa i u USA i UK su večina političara ako ne svi plaćeni od izraelskih lobija koji ih potkupljuju i odlučuju tko će biti na vlasti. Donald Trump je došao na vlast jer mu je izbore potplatio najbogatiji čovjek na svijetu, Elon Musk.
Kakva je to demokracija? U Velikoj Britaniji npr svaki zakon koji se izglasa u parlamentu ide na odobravanje u Dom lordova, a niti jedan lord nije demokratski izabran. U Europskoj uniji Čelnici EU-a ne biraju se na izravnim izborima.
Proces je neizravan, što osobno smatram nedemokratskim tj. njihive funkcije nisu volja birača.
Lobiranje od strane bogatih individualaca ili bogatih korporacija bi trebalo u demokratskom društvu biti strogo zabranjeno i kažnjivo. U ovom sada obliku demokracija je smiješna!
A terorizam: vidimo samo primjer novog presjednika Sirije. Do jučer je bio vođa ISISa, terorist sa tjeralice, ubojica, a sada je najednom postao osoba u odjelu kojoj zapadni lideri dolaze na noge ljubit skute. Tko zapravo odlučuje tko je terorist a tko borac za slobodu? Opet oni koji lobiraju iz sjene i to mi se gadi.
|
Radničko samoupravljanje?????? Znaš li ti išta o tome? Koji ti je bog? Potpuno irealna platforma koja je upropastila bivšu državu. Gdje je to pokazalo rezultate? Ti kao da si AI koja nije probala stvarni život? Ne mogu vjerovati, navodno živiš u VB, pa trebala bi znati onu "Englezi uče na Oxfordu, a Jugoslaveni na greškama".
|
|
|
08.06.2025., 21:40
|
|
Centar Svijeta i Okolice
|
Quote:
Wushu senior kaže:
Radničko samoupravljanje?????? Znaš li ti išta o tome? Koji ti je bog? Potpuno irealna platforma koja je upropastila bivšu državu. Gdje je to pokazalo rezultate? Ti kao da si AI koja nije probala stvarni život? Ne mogu vjerovati, navodno živiš u VB, pa trebala bi znati onu "Englezi uče na Oxfordu, a Jugoslaveni na greškama".
|
Ovo je off topic i ne želim ovdje o ovome. Ali usporediti radničko samoupravljanje s onim što mi ovdje imamo vrlo često danas 'zero hours contract' gdje radnik nije uopće zaštićen ili u Americi gdje je normalno raditi po 5 poslova da bi se prehranila obitelj, a kad se razboliš završiš u šatoru jer nemaš novaca za liječenje je kao da uspoređuješ palaču sa brvnarom. Englezi u sred Londona su imali poljske WCe kad smo mi svi imali kupatila u stanovima koje je država izgradila. Pozdrav.
|
Jučer, 01:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2012.
|
Quote:
Miss_Fine kaže:
Ne zelim ni ja ovaj rezim na vlasti, ali to se moze promijeniti.
Puno bitnije za cijelu buducnost je ishod rata u Gazi, hoce li Hamas ostati na vlasti.
|
Promjena sadašnjeg izraelskog režima, ili barem bitna promjena stava, bila bi moguća ako SAD konačno stanu iza plana za Gazu koji predviđa formiranje međunarodnih snaga sa mandatom uspostave mira i pripreme za palestinsku upravu... naravno, uz razoružanje Hamasa i svih sadašnjih oružanih grupa.
Da, Hamasu se ne smije dozvoliti da proglasi pobjedu, no isto tako niti sadašnjoj izraelskoj vladi... jer bi se jasno trebali staviti van snage svi planovi o raseljavanju Palestinaca i naseljavanju Izraelaca u Gazu.
Quote:
Miss_Fine kaže:
Onakvo primirje znaci poraz od Hamasa i po mom misljenju njegov kraj. Rat bez kraja isto nema podrsku.
Ono sto je bitno je da Netanyahu nije jednako drzava Izrael, zato je vazna podrska Zapada sve dok se ne postigne mir u Gazi bez zlocinaca na vlasti.
U Izraelu se vlast smijeni na izborima ili prijevremenim izborima.
|
Bibi nije isto što i država Izrael, no on se iz petnih žila trudi da to ipak postane... i do sada je uspješno išao prema tom cilju.
Zbog toga je bitno koga i što točno Zapad podržava, kako mir u Gazi ne bi bio "mir groblja", a jedni zločinci u sedlu zamijenjeni sa drugim - sadašnjom izraelskom vladom.
To smjenjivanje vlasti u Izraelu nemoj uzeti zdravo za gotovo.
Nastojao sam biti što precizniji...
|
|
|
Jučer, 01:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Miss_Fine kaže:
Ono sto se tamo dogadja i sto ce preplaviti Europu je islamisticki ekstremizam,
tko to ne vidi je potpuno nesvjestan razvoja dogadjaja u najvaznijim zemljama Europe.
|
Raseljavanje Palestinaca iz Gaze je direktno povezano sa kasnijim rastom islamističkog ekstremizma i terorizma širom svijeta, a u Europi posebno.
Dakle, takvi planovi, od strane Izraela, a vidjeli smo, i od strane Trumpove vlade, mogu se smatrati neprijateljskima prema europskim državama.
Toga su svjesni svi, a mogu se samo nadati da će zemlje EU naći snage djelovati u imteresu svojih građana.
Quote:
Izraelski "rezim" je uzor desnicarima?
Moze biti uzor, ali u stvarnosti se dogadja bas suprotno, sluzbena politika se trudi oslabiti svoje drzave, ubrzano primajuci nositelje vrijednosti koje su fundamentalno suprotne nasima.
Last station: Libanon
|
S jedne strane, imigracija u EU nije regulirana na odgovarajući način, u stvarnom interesu većine.
Smatram kako ju je potrebno općenito ograničiti.
S druge, bilo bi zanimljivo vidjeti stav europskih "prijatelja Izraela", kad im se prijateljski upute molbe za "prihvat terorista".
|
|
|
Jučer, 01:55
|
|
Centar Svijeta i Okolice
|
Quote:
cestar kaže:
S jedne strane, imigracija u EU nije regulirana na odgovarajući način, u stvarnom interesu većine.
Smatram kako ju je potrebno općenito ograničiti.
S druge, bilo bi zanimljivo vidjeti stav europskih "prijatelja Izraela", kad im se prijateljski upute molbe za "prihvat terorista".
|
Ni Europa ni Izrael ne mogu opstati bez stranih radnika. Izrael se sprema uvesti milione Indijaca koji čekaju u redu za vizu. Slično je i u Europi.
|
Jučer, 02:11
|
|
Centar Svijeta i Okolice
|
Aktiviste na brodu Madleen koji pokušava probiti humanitarnu blokadu Izraelci su prvo bili opkolili brodicama ( iako su u vodama Egipta) a potom su otišli i gledaju ih iz daljine- da bi ih nakon toga počeli polivati nekim kemikalijama koje izgledaju kao pitura. Psihološki rat.
https://x.com/RimaHas/status/1931858340465803684
Kvadkopteri okružuju brod i prskaju ga bijelom iritantnom tvari. Komunikacije su ometane, a uznemirujući zvukovi se puštaju preko radija.
https://x.com/RyanRozbiani/status/1931861181364658262
Počeli su raditi aktivistima ono što rade Gazanima?
Zadnje je da su Izraelci ušli na brod ( u međunarodnim vodama) i zadnja slika prije prekida snimanja je svi sa rukama u zrak
https://x.com/10larMedya/status/1931...219545/photo/1
|
Jučer, 08:58
|
|
Vidoviti Milan
Registracija: Nov 2003.
|
Quote:
sykorian kaže:
Dakle:
Dogodila se ta Nakba pa su skoro milijun Palestinaca potjerali iz svojih domova...
Pa se dogodilo 70 godina ilegalne vojne okupacije koja još traje...
Paralelno i 70 godina ilegalne otimačine teritorija...
Kao i 70 godina terora "naseljenika" na zapadnoj obali...
Zatrpavanja bunara, paljenja kuća, uskraćivanja vode pa i energenata...
Deseci tisuća mrtvih Palestinaca...
Nakon svega toga, teroristički Hamas ničim izazvan napada i ubija koga god stigne na festivalu?
Ključne riječi ponavljam: ničim izazvan
Pa bi trebali osuditi Hamas i poubijati ih sve a za Izrael uzeti u obzir da imaju "podršku i utjecaj" da rade što god žele pa tako i ratne zločine?
|
nisu protjerani, nego su im arapski vodje rekli da odu iz svojih domova kako bi vojska mogla lakse obaviti posao, a da ne razmislja tko je izraelac/zidov, a tko nije.
no, nisu racunali sto ce se desiti ako ne dobiju rat
|
|
|
Jučer, 09:06
|
|
Vidoviti Milan
Registracija: Nov 2003.
|
Quote:
Ona007 kaže:
Ne znam tko je Kobe.
|
ali zato dom lordova nema mogucnost odbiti zakon, nego samo mogu dati misljenje, i eventualno se loptati par puta.
sto se tice demokracije, radnickog samoupravljanja i sl, to sa palestincima nema nikakve veze.
|
|
|
Jučer, 09:08
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Ona007 kaže:
Ni Europa ni Izrael ne mogu opstati bez stranih radnika. Izrael se sprema uvesti milione Indijaca koji čekaju u redu za vizu. Slično je i u Europi.
|
To je klasičan primjer paradigme suvremenog svijeta koju se uzima zdravo za gotovo, a upitna je i dugoročno neodrživa.
Nećemo se složiti oko toga kao niti o više drugih stvari, npr. "radničkom samoupravljanju", koje je bilo uglavnom smokvin list za nomenklaturu režima, itd.
No, nije toliko bitno za ovu temu.
|
|
|
Jučer, 09:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2014.
|
Quote:
Ona007 kaže:
Ne znam tko je Kobe.
|
I zato si se odselila u prividnu takozvanu demokraciju zlog kapitalističkog zapada.
Quote:
Ona007 kaže:
|
Da se ne lažemo, Sirijac ti smeta samo zato što su Rusi tamo popušili. Onaj proruski krvnik prije njega ti naravno nije smetao.
Život ti je jedna velika kontradikcija. Vidi se da iz dna duše mrziš zapad no ipak živiš i svoj kruh zarađuješ na zapadu, štoviše u imperijalističkoj zapadnoj zemlji. Zašto nisi odabrala Rusiju, Kinu ili neku socijalističku utopiju?
|
|
|
Jučer, 10:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Wushu senior kaže:
S jedne strane me vrijeđaš, s druge strane miješaš kruške i jabuke. Židovi u Varšavi nisu imali nikakve šanse, Palestinci svoje propuštaju kako koja dođe. I ujedno odgovor sykorianu - stojim iza onoga što sam napisao - Palestincima nitko nije kriv što ne znaju postaviti racionalne, realne i prihvatljive metode borbe.
|
Nije mi bila namjera vrijeđati te, jednostavno, tebi i meni neke bitne stvari imaju različitu težinu, kao i na temi o uzrocima rata u Ukrajini.
Prvo, smatraš li da ratovi na Srednjem Istoku utječu na sigurnost europskih zemalja, kao što utječe rat u Ukrajini ?
Ako utječu, nije li osnovno iznijeti ovdje način na koji bi se stanje moglo smiriti, jer, prema onom što vidimo, plamen se širi i ugrozit će Europu (zapravo, već jest).
O tome koja je strana više šansi za sporazum propustila (pitanje je i kakvi su to sporazumi mogli biti), može se u beskraj, no ta razglabanja ne bi smjela biti svrha samima sebi.
Za sebe mogu reći, ovaj rat vidim kao klaonicu a ne kladionicu.
Ako je europskim zemljama, barem nekim, stalo do rješenja, tada moraju stati iza konkretnog plana koji bi ih doveo vjerojatno u sukob sa onima koji su sada dio problema, npr. Hamasom i izraelskom vladom, no druge mogućnosti nema.
Može se u beskraj tražiti "jedinstveni stav" EU i isticati po 6483. put kako je nužno rješenje sa "dvije države"... no to ne vodi nikuda i nitko se na to neće obazirati.
Quote:
A u tvom osvrtu koji je selektivan i izvlači iz konteksta ono što sam iznio opet namećeš tezu da Hamas nije kriv za pokolj, nego Izraelci. I da, stoji ono što sam napisao, ako su Izraelci tog dana namjestili Palestincima zamku onda doista nisu sposobni za imati mjesnu zajednicu, a ne državu. Ujedno ponovo molim admina da mi vrati objavu kojom sam neki dan odgovorio na ove teorije zavjere, a u kojoj sam doduše spomenuo i dotičnika.
|
Iznio sam jasno svoj stav nebrojeno puta, pisao sam odavno na ovim temama, i prije 7.10.2023., stoga mi nemoj nabijati nikakvo opravdavanje Hamasa.
Što se tiče "ocjena sposobnosti", ne postoji nikakva konačna ocjena, sposobnost se mijenja ovisno o nizu čimbenika, sudbina Židova je još 1941. izgledala krajnje mračna, i padale su ocjene o njihovoj (ne)sposobnosti, krivnji i sudbini.
Hrvatska također... kao, Hrvati su zaslužili završiti na "povijesnom smetlištu" "reakcionarnih naroda", nisu "državotvorni" i jednostavno nisu "zaslužili" biti nacija, itd. i tome slično.
Ne govorimo o sposobnosti na samoodređenje, već o pravu na samoodređenje svih naroda.
To pravo je nepovredivo, ne može biti uvjetovano ničim... nikakvim "ispravnim političkim procjenama", "miroljubivošću", "lijepim ponašanjem", itd.
Kad se u jednom povijesnom momentu skupila kritična masa državnika i intelektualaca koja je to shvatila, formirana su načela i povelja organizacije koju se, nažalost, danas često doživljava zastarjelim reliktom jednog drugog vremena (u mnogim stvarima joj je nužna promjena, no ne kao gašenje).
|
|
|
Jučer, 11:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2012.
|
Quote:
Miss_Fine kaže:
Ne zelim ni ja ovaj rezim na vlasti, ali to se moze promijeniti.
Puno bitnije za cijelu buducnost je ishod rata u Gazi, hoce li Hamas ostati na vlasti.
|
(Ne)ostanak Hamasa na vlasti je vjerojatno jedna od najmanje bitnih stvari za budućnost. Jedino je možda bitno Netanyahuu jer je to postavio kao politički cilj i htio bi ga ostvariti.
Uglavnom, ako Hamas ne ostane na vlasti, a pitanje okupacije se ne pomakne s mjesta, ništa nije postignuto. Ako Hamas ostane na vlasti, a pitanje okupacije se ne pomakne s mjesta, isto ništa nije postignuto.
Dakle, nema razlike između prvog i drugog. Hamas je, dugoročno gledano, potpuno irelevantan faktor. Sukob je postojao i prije Hamasa, i postojat će i poslije. Druge stvari su bitnije za budućnost.
|
|
|
Jučer, 14:00
|
|
Centar Svijeta i Okolice
|
Quote:
Stiglitz kaže:
I zato si se odselila u prividnu takozvanu demokraciju zlog kapitalističkog zapada. 
|
Prvo, nisam odselila iz ekonomskih ili političkih razloga nego iz ljubavnih. Drugo, velika je razlika između ovde zemlje sada i onda kad sam ja doselila.
Ja nisam antikapitalist. Ali promjena starog europskog kapitalizma koji je u svojoj sržu imao i zaštitu radnika u ovaj sada američki agresivni kapitalizam sa zero hours contracts je ono što buduće generacije neće tolerirati. Npr školtvo i zdravstvo i stanovanje je bilo posve drugačije kad sam ja doselila u UK: sve je bilo besplatno tj, stanovanje djelimično, još uvijek su ljudi dobijali državne stanove. Sada i zdravstvo ide ka privatizaciji, visoko školstvo je već privatizirano, a stanovanje je došlo do ključale točke kad mladi ljudi sebi ne mogu kupiti krov nad glavom. Nacionalna dobra su privatizirane, sve u ovom periodu otkad sam došla pa do do sada. Ali ovo je post za drugu temu, pa neću nastavljati.
I ono najbitnije: kad sam ja došla međunarodno pravo je bilo ZAKON. Sve do trenutka kad je napadnut Irak a međunarodna zajednica nije pravilno reagirala. Od tog trenutka može svatko raditi što ga je volja. Bolje naoružajmo se svi, jer nikad ne znaš tko bi te mogao napasti.
Sada, u jednom trenutku mi je posao bio da predajem Demokraciju  To su bile rasprave majko mila  Nisu đaci glupi, raščlanili su sve principe demokracije na sitne faktore i ponovo i ponovo a moje je bilo da branim sustav takav kakav je  .
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:13.
|
|
|
|