Film Art, cult and all that trash |
|
|
30.04.2025., 16:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
|
|
|
30.04.2025., 20:06
|
|
parlavora trikante
Registracija: Jan 2011.
|
taj tequila sunrise western je u sklopu hommagea val kilmeru 
|
|
|
05.05.2025., 02:56
|
|
...
Registracija: May 2011.
|
Pogledala Lonesome Dove konačno.
6 satna mini serija.
Robert Duvall show  vjerojatno njegova najbolja uloga.
Tommy Lee Jones dosta u pozadini, činio se nekako neiskorišten, ali zato u zadnjoj epizodi mora iznjeti sve emocije i maestralno to čini
Danny Glover skoro pa neiskorišten, jest da dobije tu svoju zadnju scenu gdje se konačno ističe, ali cijelu seriju nekako isto u pozadini, šteta.
Ima problema, nije savršeno, ali stvarno izvrsno
Kako sam uhvatila Margo Martindale u jednoj sceni, još gledam jel to ona, i morala odmah provjeriti i stvarno je.
Hrpa poznatih faca, osim ovih već spomenutih imamo Chris Coopera, Diane Lane, Angelica Huston, Steve Buscemi...pa onaj mladi detektiv iz NYPD Blue, ona zgodna ženska iz Prljavih pokvarenih varalica, E.B. Farnum iz Deadwooda (a bio je i u Blade Runneru), itd...
|
08.05.2025., 16:53
|
|
parlavora trikante
|
kao disident sam pogledao naramak interesantnih uradaka:
Bad Day at Black Rock aka Loš dan u Black Rocku (1955)
The Man from Laramie aka Čovjek iz Laramieja (1955)
The Sons of Katie Elder aka Sinovi Katie Elder (1965)
Destry Rides Again aka Destry ponovno jaše (1939)
Hombre (1967)
Lawman aka Čovjek od zakona (1971)
prije nego ih počnem pojedinačno secirati idem prohujati na osvrte s jednim uradkom s kojim sam negdje na polovini presjekao ovaj western maraton 
|
|
|
08.05.2025., 17:41
|
|
Inovator i humanist
Registracija: Jun 2022.
|
povratak revolverasa, nemoj potezati di ne smijes , regulatori su svugdje kao na divljem zapadu.
|
08.05.2025., 19:08
|
|
parlavora trikante
|
Bad Day at Black Rock
aka
Loš dan u Black Rocku (1955)
iako je snimljen davne 1955. ovo je jedan neobično moderniji western, možda i prvi takve vrste, u kojem su konje zamjenili moderna željeznica i auti, (jedino su ljudi ostali na svom nivou ili još pokvareniji ha ha ha...)
uvodna špica mi je top, baš mi je fora, onako sva u coloru, nabrijana furiozna muzika s inspirativnim kutevima kamere
kao da je nešto u najavi...kao da slijedi nešto uznemirujuće...i slijedilo je... jer u sumnjivi gradić dolazi rovariti jedan privatni detektiv tj. riješiti jedan slučaj.
casting je odličan, spencer tracy je odličan u ulozi detektiva ratnog veterana poluinvalida (oduzeta mu lijeva ruka).
na suprotnoj strani mu oponira triling zlikovaca, robert ryan s svojim parom batinaša lee marvinom i ernestom borgnineom  (baš su dobri kao ljigavci)
film koji nije lišen tipičnih nespretnosti koji "krase" te starije filmove a tiče se neuvjerljivih akcijskih zapleta, ali zato film koji na jedan pametan zaobilazni način ukazuje na rasne predrasude i lokalni izolacionizam.
i nikada ne bi rekao da iza ovog filma stoji isti čovjek koji je režirao razočaravajući magnificent seven (po mom mišljenju)
⭐⭐⭐⭐
|
|
|
09.05.2025., 09:15
|
|
Neheksadecimalna osoba
Registracija: Feb 2006.
|
Rust
Iznenadio sam se vidjevši recenziju ovog filma na internetu, već sam zaboravio da će ga uopće izbaciti. Recenzija je bila pohvalna pa sam odlučio pogledati ga prvi dan u kinu.
Za razliku od prethodnog vesterna kojeg sam gledao u kinu, Costnerovog Horizonta, koji mi je već u prvih 10-15 minuta nagovijestio da se radi o sranju, ovdje je priča o dvojici dječaka u Wyomingu neodoljivo podsjećala na dramu kakvu smo vidjeli u Eastwoodovim Nepomirljivima. Mjesto radnje, kinematografija, ton, brzina filma.
Uskoro se sve pretvori u jednako surovi vestern kad dječak počini zločin i dobije kaznu. No neće je izvršiti jer se upliće njegov djed, Alec Baldwin. I dok oni rade to šta rade, film skače na saveznog šerifa koji izbjegava ženu i bolesno dijete i na Ragnara lovca na nagrade. Ponekad je to malo veća distrakcija i podsjeća na nesuvisle rezove u Horizontu, no na kraju ne utječe na dojam.
Šta mi se nije svidjelo? Ponekad mi se scenarij čini malo naporan, pogotovo kad svi govore imena sugovornika, nečije mi uloge nisu stalno uvjerljive, čak i Baldwinova, pa je tu i njegova reputacija ubojice, a ne može pogoditi dvojicu lovaca na nagrade ispred barake.
Šta je dobro? Činjenica da je film ipak ispao dobar, da se i danas mogu snimiti dobri vesterni (opet, aluzija na Horizont, ali i npr. na Starog Henryja, koji mi je vrhunski), kinematografija, glazba, neočekivana Rustova sudbina na kraju, drama zapakirana u vestern.
Volio bih da se film na kraju isplati, kvalitetom ovog malo zapostavljenog žanra ipak to zaslužuje.
9/10
|
|
|
09.05.2025., 16:28
|
|
parlavora trikante
|
The Man from Laramie
aka
Čovjek iz Laramieja (1955)
nakon tranzicijskog black rocka (BR) red je da se vratim klasičnom "čistom" westernu (ove navodnike bi najrađe izbacio), iako ima nešto zajedničko s BR jer se i ovdje radi o pojedincu koji se hvata u koštac s "zatucanom" zajednicom.
znači opet interna prejebavanja u bjelačkoj zajednici na divljem zapadu. u toj fazi bezakonja postojala je opetovana potreba za pozicioniranjima i nerijetko su sila i svjetina odlučivali tko će završiti na galgama a tko će prosperirati.
izdvojio bi opet prekrasne konje i strme stjenovite krajolike, to je fascinantno kako se te prekrasne životinje pod ljudskim teretom penju na te stme i zavojite kamene litice i kako je svaka scena na rubu nesreće. svaka čast i režiseru i glumačkoj ekipi (to mislim i općenito na cijeli žanr) što su se uopće usudili delat takve vratolomije. danas je to nezamislivo.
james stewart je tipično simpatičan u ulozi kauboja autsajdera, a super mi se sviđa što je na kraju ostao dosljedan i pokazao muški ponos
⭐⭐⭐⭐
|
|
|
10.05.2025., 08:20
|
|
Buhtlojed
Registracija: Jan 2016.
|
Nakon što su u Plesu s vukovima redneck vojnici ubili onog prekrasnog vuka " Two socks ", dugo nisam htio gledat westerne do Unforgivena, Tombstonea i opet Costnerovog Wyatta Earpa. Fordovog narednika Rutledgea pogledao neki dan. Solidan i bez John Waynea.
|
|
|
10.05.2025., 09:04
|
|
parlavora trikante
|
Lego-las šta kažeš za suca?
|
|
|
10.05.2025., 10:09
|
|
parlavora trikante
|
The Sons of Katie Elder
aka
Sinovi Katie Elder (1965)
hah smiješno mi je kako dean martin pored johna wayna izgleda kao mali od kužine, john wayne je najjača filmska faca i pojava XX. stoljeća, bez daljnjega 
al i dean martin je bio baš ok lik, nije patio od kompleksa
wayne je opet sjajan u ulozi alfa-brata, osim što je onako kao filmski lik jedan fizički lider, iznenadio je i svojom retorikom tj. snalažljivošću i lukavošću kad se trebalo verbalno sukobiti s hijenama koji ga/ih napadaju. također i dovoljno emotivan kad god to nalaže situacija. ma super lik.
dakle to je jedan topli film koji nam pokazuje kako obitelj i pored svih svojih internih nedostataka i mana može biti nezaustavljiva sila, pogotovo kad zajednički djeluje prema van. ali ipak svaka borba podnosi gubitke.
isto zanimljivo zapažanje kako je denis hooper u početku svoje karijere većinom glumio baš onako ljigave bijedne sporedne karaktere  (takva faca jebiga)
⭐⭐⭐⭐⭐
|
|
|
10.05.2025., 10:31
|
|
> hitoritabi <
Registracija: Sep 2012.
|
^ Dean Martin. .. Martini Man 
|
|
10.05.2025., 17:48
|
|
Buhtlojed
|
Quote:
Ajutokintumi kaže:
Lego-las šta kažeš za suca?
|
U Rutledgeu misliš ? S obzirom kakva mu je ženica, rekao bih vrlo strpljiv : ) btw dobra uloga !
|
|
|
10.05.2025., 18:39
|
|
parlavora trikante
|
Quote:
Lego-las kaže:
U Rutledgeu misliš ? S obzirom kakva mu je ženica, rekao bih vrlo strpljiv : ) btw dobra uloga !
|
ha ha ja sam umiro, sam zbog njih dvoje se isplati gledati 
|
|
|
11.05.2025., 10:57
|
|
parlavora trikante
|
Rust (2024)
e moj rust, tako si mlad a već si tako zahrđao 
mislim na film kao film naravno, a ne na lik
mogao bi ga popljuvati na pasja kola ali neću,
valorizirat ću ovaj trud ili bolje rečeno ovaj nemušti western pokušaj
a istaknut ću npr. samo dva momenta koja su me totalno raspizdila,
prvi je onaj jeftini okršaj s vukom gdje pade nevini čovjek,
a drugi je bounty hunter s križem tzv. "Preracher"
mislim cijeli je film depresivan i pesimističan, "prljav" od glave do pete, i onda kao šlag na tortu dođe taj punch in your face momentum s okaljavanjem crkve i vjere i to mi je onako istovremeno i smiješno i jadno 
a pričali smo toliko o toj "čistoći" i bilo bi bolje tom režiseru da počne pratiti ovu temu (tj. mene) ako želi opstati u branši.
film je prerastegnut kao moje gače, znači predugo traje (puno lera, praznog hoda), dijalozi i općenito komunikacija je baš onako loše pretenciozna,
odnosi među likovima sterilni i prenaglašeno grubi aemotivni,
poruka pouka nejasna i konfuzna, ritam neuravnotežen etc etc...
baldwin i fimmel jedini vrijedni spomena ali isto ih pojelo sve gore navedeno...
pogledati radi usporedbe s filmovima koji su dijametralno suprotni
⭐⭐
|
|
|
11.05.2025., 16:03
|
|
antipatriot
Registracija: Mar 2025.
|
Nakon Trumpa možda uslijede western filmovi na temelju borba dobra i zla.
Trump je zlo.
Dobro je ono što nije slomljeno.
|
|
|
12.05.2025., 07:50
|
|
parlavora trikante
|
Quote:
ElRey1 kaže:
povratak revolverasa, nemoj potezati di ne smijes , regulatori su svugdje kao na divljem zapadu.
|
kralju, jel ovaj upis iznad jedna takva situacija? 
|
|
|
12.05.2025., 20:06
|
|
parlavora trikante
|
Destry Rides Again
aka
Destry ponovno jaše (1939)
ovaj stari crno-bijeli film je nekako najbliži filmovima johna forda, znači taj dobri stari đir, režiser george marshall je par godina stariji od johna forda, i to je ta ista stara garda koja zna svoj posao. obiluje s raskošnim scenama, najčešće u velikom saloonu, velikim salama, u kojima sudjeluje pregršt ljudi, crowd scene, kao da gledaš nekakav kazališni spektakl. i što je najbolje kao takav super funkcionira.
james stewart je tu još mladoliko zgodan, krade film. marlene dietrich malo pre prepotentna i napadna. ali takva joj je uloga, tako da paše.
dosta tenzija ali na kraju je nekako sve ipak sjelo na svoje mjesto.
ako volite old fashion filmove s ovim ne možete promašiti.
⭐⭐⭐⭐
a umalo zaboravih spomenuti najjačeg lika,
Charles Winningera kao šerifa Washington Dimsdale 
al pari ulozi iz The Sun Shines Bright (1953)
|
|
|
13.05.2025., 08:35
|
|
Buhtlojed
|
Marlenka i Jimmy, gledat će se !
|
|
|
13.05.2025., 08:45
|
|
parlavora trikante
|
Quote:
Lego-las kaže:
Marlenka i Jimmy, gledat će se !
|
i obrati pažnju na gradonačelnika 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:06.
|
|
|
|