Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Poduzetništvo, računovodstvo i porezi Pokrećemo poduzetništvo u Hrvatskoj - za računovođe i one koji ih trebaju

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 28.09.2022., 16:46   #8401
Ali ne mogu oni znati što je zaštićeno, netko im to mora "reći" i dati popis. Zato su se izdavači softvera i okupili u udruge poput BSA koje onda surađuju s državnim institucijama na ostvarivanju zaštite svojih prava (kao što je i npr. ZAMP za muziku). Oni im vjerojatno i daju taj stick.
Mephisto is online now  
Odgovori s citatom
Old 11.10.2022., 12:41   #8402
Pozdrav svima,

prije dva mjeseca sam otvorila obrt za dizajn i plan mi je početi prodavati digitalne radove na Etsyu. I tu dolazim do problema.

Ne želim prekršiti zakone i želim da sve bude po PS-u ali nalazim na oprečne ili nejasne informacije oko toga na koji način to upogoniti. Znam da trebam tražiti porezni broj ali imam još dosta pitanja i voljela bih da me netko tko je već uhodan savjetuje korak po korak kako pravilno ispuniti račune i prijaviti sve gdje je potrebno.

Ako imate knjigovodstveni servis koji pouzdano može točno odgovoriti na ova pitanja kontaktirat ću ih. Napominjem pouzdano jer u posljednje vrijeme imala sam bliski doticaj sa servisima zbog čije su greške ili nemara moji poznanici privođeni na sud i slično.
magalenha is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.10.2022., 20:15   #8403
Sud poziva okrivljenike, u tvom slučaju, servis i korisnika usluga, ako postoji ugovor s servisom. Ako se netko privodi to je već teži slučaj.
Samo sud može proglasiti krivca, to što imaš loše mišljenje o servisima koji su krivci je samo mišljenje, ako znaš bolje od servisa, tvoj upis nema mjesta na temi.
Moguće da su korisnici servisa radili po svom, tražili pomoć kad je kasno.
Da li bi se kao budući obrtnik igrala s poslom, radila protivno propisima, naravno da ne bi, tako ne bi ni servisi.
S servisom potpišeš ugovor o pravima i obvezama, dok uredno podmiruješ obvezu prema servisu i državi, mirno spavaš.
pzec is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2022., 10:25   #8404
Je li netko mijenjao ime obrta?
Koliko je jednostavno/ komplicirano?

Sent from my M2101K6G using Tapatalk
ExCenTric is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2022., 12:30   #8405
Quote:
pzec kaže: Pogledaj post
Sud poziva okrivljenike, u tvom slučaju, servis i korisnika usluga, ako postoji ugovor s servisom. Ako se netko privodi to je već teži slučaj.
Samo sud može proglasiti krivca, to što imaš loše mišljenje o servisima koji su krivci je samo mišljenje, ako znaš bolje od servisa, tvoj upis nema mjesta na temi.
Da li bi se kao budući obrtnik igrala s poslom, radila protivno propisima, naravno da ne bi, tako ne bi ni servisi.
S servisom potpišeš ugovor o pravima i obvezama, dok uredno podmiruješ obvezu prema servisu i državi, mirno spavaš.
Quote:
pzec kaže: Pogledaj post

Unatoč tome što ovo nije tema, niti dio mog pitanja, jer ono ide u potpuno suprotnom smjeru, dat ću odgovor s obzirom da sam iznijela molbu za preporuku provjereno dobrog servisa s iskustvom u ovome što me zanima.

Osobno prvo negativno iskustvo s knjigovodstvenim servisom sam imala u sklopu firme u kojoj radim, a koji nas je prilikom pokretanja maloprodaje potpuno pogrešno savjetovao u nekoliko važnih točaka prilikom izdavanja računa, podacima na računu i još dvije, tri stvari-da ne nabrajam. S obzirom da su mi su mi se njihove tvrdnje kosile s onime na što sam nailazila na internetu i osobnim iskustvom u praksi kontaktiran je drugi servis koji je potvrdio da nisu u pravu i sugerirao rješenja. To je kasnije potvrđeno i od strane RRIF-a. Da nisam išla čačkat po tome, imali bismo problem..

Drugo iskustvo (ovo sa sudom) je imao kolega, dugogodišnji poduzetnik, koji je evo prošli tjedan dobio ponovni poziv na sud zbog toga što je knjigovodstvo zaboravilo poslati neki od obaveznih obrazaca koji moraju biti isporučeni jednom godišnje. Da napomenem, to nije prvi put. Prvi put su pisali žalbu, koja je prošla. Ovaj put je dobio direktan poziv uz moguću kaznu od više tisuća kuna.

Dakle, vjerujem da nikome nije u interesu niti želi nekome smjestiti. Ali vidim da u mnogim insistucijama rade ljudi bez iskustva, koji nesmotreno rade greške, koje se potom reflektiraju na nas koji želimo imati sve po PS-u.

Primjer: prilikom predaje papira na Poreznu, nakon dobivanja Rješenja o obrtu išla sam u ZABU otvoriti žiro račun, gdje mi je rečeno, od strane dvije njihove zaposlenice da za to mogu koristiti svoj privatni žiro. Molila sam da provjere, nakon čega su pitale treću osobu i to je navodno bilo točno. Rekla sam da mi izdaju potvrdu o tome i otisšla s tim na Poreznu. U Poreznoj nitko nije uvidio da je to moj privatni žiro prilikom predaje papira, i da ne glasi na obrt. Dakle - ja i tad nisam znala da sam u prekršaju, ni kriva ni dužna.
I tek igrom slučaja, jer je kolega isti tjedan otvarao svoj obrt, i prilikom otvaranja žiro računa ispričao moje iskustvo u svojoj ZABI, sam shvatila da imam problem. Nakon toga sam retroaktivno išla u drugu poslovnicu napraviti sve kako spada; i niti oni nisu mogli vjerovati..

Eto, zato pušem i na hladno..
magalenha is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2022., 13:23   #8406
Quote:
magalenha kaže: Pogledaj post
Unatoč tome što ovo nije tema, niti dio mog pitanja, jer ono ide u potpuno suprotnom smjeru, dat ću odgovor s obzirom da sam iznijela molbu za preporuku provjereno dobrog servisa s iskustvom u ovome što me zanima.
Na postavljeno pitanje sam dao odgovor/komentar, na pogrešnom mjestu se traži preporuka.
Quote:
Osobno prvo negativno iskustvo s knjigovodstvenim servisom sam imala u sklopu firme u kojoj radim, a koji nas je prilikom pokretanja maloprodaje potpuno pogrešno savjetovao u nekoliko važnih točaka prilikom izdavanja računa, podacima na računu i još dvije, tri stvari-da ne nabrajam. S obzirom da su mi su mi se njihove tvrdnje kosile s onime na što sam nailazila na internetu i osobnim iskustvom u praksi kontaktiran je drugi servis koji je potvrdio da nisu u pravu i sugerirao rješenja. To je kasnije potvrđeno i od strane RRIF-a. Da nisam išla čačkat po tome, imali bismo problem..
Nije li uloga poslovnog subjekta da samo naplaćuje usluge ili proizvode, nego i da zna sve što je dužan po zakonu i po posebnostima o nekoj djelatnosti.
Tko to ne zna imenuje odgovornu osobu koja će biti voditelj poslova i tako svoje neznanje plati nekome tko zna.
Knjigovodstveni servis radi ono što piše u ugovoru, klijent dostavlja dokumente servisu koji se kreirani po nekom programu ili ručno, servis provjerava ispravnost dokumenta i kao ispravan knjiži ga za obradu koja slijedi.
Servis radi i plaće na osnovu podataka poslodavca, treba navesti sve podatke o radniku, radne sate/bolovanja/slobodne dane i slično, visinu neto plaće ako je promjenjiva, broj tekućeg i zaštićenog računa radnika.
Može sve to raditi i servis ako je tako određeno ugovorom, tada poslodavac može sudskim putem tražiti zaštitu svojih prava, definiranih ugovorom.

Quote:
Drugo iskustvo (ovo sa sudom) je imao kolega, dugogodišnji poduzetnik, koji je evo prošli tjedan dobio ponovni poziv na sud zbog toga što je knjigovodstvo zaboravilo poslati neki od obaveznih obrazaca koji moraju biti isporučeni jednom godišnje. Da napomenem, to nije prvi put. Prvi put su pisali žalbu, koja je prošla. Ovaj put je dobio direktan poziv uz moguću kaznu od više tisuća kuna.
Prije je pisalo da je privođen, što znači da policija privodi, sada se opisuje trgovački sud koji postupa po zakonu, ne privodi se stranka u postupku za propuste koji su opisani sada.
Tu se radi o godišnjem financijskom izvješću što se predaje za prethodnu godinu, ako servis koji predaje nije predao dokumente koje je dužan predati po ugovoru, štetu snosi servis.
Uloga poslodavca je da potpiše takav dokument, ako ga već nije potpisao, nije teško uvidom u trgovački sud provjeriti da li je predan GFI-pod.
Po tvom opisu ispada da poslodavac ne mora ništa jer plaća servis, to u praksi nije tako i ne može biti, poslodavac je stalno odgovoran, servis samo za svoje propuste.

Quote:
Dakle, vjerujem da nikome nije u interesu niti želi nekome smjestiti. Ali vidim da u mnogim insistucijama rade ljudi bez iskustva, koji nesmotreno rade greške, koje se potom reflektiraju na nas koji želimo imati sve po PS-u.
Za takav rad po PS-u poslodavac i njegov tim treba znati sve specifičnosti posla kojim se bavi, za to služe zaposlenici koji radi određene poslove.

Quote:
Primjer: prilikom predaje papira na Poreznu, nakon dobivanja Rješenja o obrtu išla sam u ZABU otvoriti žiro račun, gdje mi je rečeno, od strane dvije njihove zaposlenice da za to mogu koristiti svoj privatni žiro.
Molila sam da provjere, nakon čega su pitale treću osobu i to je navodno bilo točno. Rekla sam da mi izdaju potvrdu o tome i otisšla s tim na Poreznu. U Poreznoj nitko nije uvidio da je to moj privatni žiro prilikom predaje papira, i da ne glasi na obrt. Dakle - ja i tad nisam znala da sam u prekršaju, ni kriva ni dužna.
I tek igrom slučaja, jer je kolega isti tjedan otvarao svoj obrt, i prilikom otvaranja žiro računa ispričao moje iskustvo u svojoj ZABI, sam shvatila da imam problem. Nakon toga sam retroaktivno išla u drugu poslovnicu napraviti sve kako spada; i niti oni nisu mogli vjerovati..
Može privatni žiro za neke djelatnosti, za ostale služi poslovni račun, djelatnik u banci ne mora o tome znati ništa, isto kao i onaj u poreznoj koji je zaprimio neki dokument.
Sama priča da se poreznoj dostavlja žiro račun nije vjerodostojna, porezna ima uvid u sve račune osoba koje su registrirane za neku djelatnost.
Obrti ili poduzeća su po zakonu o obrtu ili zakonu o trgovinu dužni otvoriti poslovni račun kod neke banke.
Kriviti drugog za svoje neznanje je lako, primjer o kojem pišeš govori o tome tko je krivac.

Quote:
Eto, zato pušem i na hladno..
To je u redu, opreza nikad dosta isto kao i znanja.
Sretno
pzec is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.10.2022., 16:01   #8407
izdala sam račun u treće zemlje sa iznosom u kunama i na kojem je
protuvrijednost eura po fiksnom tečaju npr.1000eura.
klijent je platio 1000 ali je tečaj7,475 i tu mi se pojavljuje razlika.
Šta sad? Pojavit će mi se razlika u odnosu na izvod.
Da li neko zna što se radi u tim slučajevima?
daisy856 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.10.2022., 21:34   #8408
Quote:
daisy856 kaže: Pogledaj post
... Pojavit će mi se razlika u odnosu na izvod.
Da li neko zna što se radi u tim slučajevima?
Sada ništa - to je normalno.
Ako je kumulativna godišnja razlika u odnosu na cifru PO-SDu veća od par desetaka kuna PU bi te mogla nešto i pitati - možda.
Ja uz PO-SD priložim izjavu u kojoj objasnim, taksativno, gdje i kako su nastale razlike i time preduhitrim pitanja (znam imati i par tisuća kuna tečajnih razlika jer si isplaćujem sa PayPal-a na žiro kad je tečaj najpovoljniji).

Još jednom - razlike zbog tečaja su normalne i očekivane.
lestrt is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.10.2022., 13:08   #8409
Je li mozda netko dobio poziv od lokalnog poduzeca za odvoz smeca da se javi "radi reguliranja statusa i utvrdjivanja komunalne naknade za obrt" ?

Dobio sam poziv da se javim u njihove prostorije iako na toj adresi zivim 20-ak godina, komunalno je na majku, uredno placa svaku ratu...
A sto se tice moje djelatnosti ja ne proizvedem godisnje 7kg otpada.

Ima li netko slicnih iskustava ?
darac988 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.10.2022., 11:46   #8410
Imam paušalni obrt. Je li moguće uplatiti doprinose sa privatnog računa ili mora biti isključivo preko računa obrta?
pegula is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.10.2022., 11:55   #8411
Doprinose možeš platiti sa privatnog računa.
Svejedno je s kog računa su plaćeni, može ti ih platiti i Elon Musk ili susjed, bitno je da su plaćeni.
lestrt is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.10.2022., 12:24   #8412
Quote:
lestrt kaže: Pogledaj post
Doprinose možeš platiti sa privatnog računa.
Svejedno je s kog računa su plaćeni, može ti ih platiti i Elon Musk ili susjed, bitno je da su plaćeni.
Fala!
pegula is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.10.2022., 12:40   #8413
Da, ja plaćam Aircashom i uredno se sve uplate evidentiraju.
Mephisto is online now  
Odgovori s citatom
Old 27.10.2022., 14:29   #8414
Pozdrav,

početkom 11 mjeseca ću otvoriti paušalni obrt, znači ove godine ću poslovati manje od 2 mjeseca.
Koliko imam pravo imati prometa po računu u tih 2 mjeseca - max 300 000 kn ili maksimalno 25 000 mjesečno?
Za 12 mjesec imam već dogovoreni posao za koji bi morala izdati račun na cca 40 000 kn, pa me zanima da li je to uopće moguće.
Također nije mi jasno kako će se porez zapravo porezni razred gledati za ta 2 mjeseca. Hoću platiti godišnji iznos ovsino o razredu, bez obzira što poslujem samo 2 mjeseca?

Hvala na odgovoru
Old 27.10.2022., 15:11   #8415
Smije se ostvariti prometa max 300 000 kn u godinu dana, neovisno o tome kada je obrt otvoren. Nema ograničenja na mjesečnoj razini.

Porezni razred se računa prema ukupnim mjesecima poslovanja. Dakle, ako u dva mjeseca bude recimo 70 000kn prometa, proporcionalno cijeloj godini to spada u najviši porezni razred pa za dva mjeseca poslovanja plaćate porez sukladno tome. Za 2022. godinu iznos poreza za najviši razred je 375 kn mjesečno, znači bit će 2x taj iznos ako obrt bude poslovao od početka mjeseca. Zaduženje će biti vidljivo u ePoreznoj pa ćete tamo moći provjeriti točan iznos.
Hannah87 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.10.2022., 19:45   #8416
Lijep pozdrav svima
Trebam savijet imam paušalni obrt od 2019 koji je registriran za mjenjačnicu i to sam radila od 6 do 9 mjeseca 2019 i onda više nisam prvo zbog korone 2020 i 2021 za koju je sezona bila upitna a ove godine sam ostala bez prostora. Obrt nisam odjavila ali sam prošle godine i ove radila u hotelu sve uredno na prijavu i sada bi obrt ugasila ali me zanima kako poreznoj dokazat da obrt nije poslovao ni prošle ni ove godine da ne moram platit njima ništa. Račun za poslovanje u banci sam otkazala i ugasila 2020 možda tako.
inasb is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.11.2022., 20:48   #8417
Prebacio se u svoj paušalac, prijavo se u HZMO i zdravstveno.

Da li se mjesečni doprinosi vide u E-poreznoj ili moram negdje čupati podatke za mjesečnu obavezu?
Do pred kraj mjeseca sam bio full prijavljen u firmi gdje sam radio. Pretpostavljam da će razlika obveze doprinosa po mjestu prijave biti zaduženje po nekom kontu.
Da li za studeni dolazi tek u prosincu ili to ide mjesec za mjesec?
ExCenTric is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.11.2022., 21:07   #8418
Da, ali prvo zaduženje kasni (i par mjeseci). Ali kad se jednom pojavi, zadužuje se redovno svaki mjesec. Dospijeće je do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.
Mephisto is online now  
Odgovori s citatom
Old 01.11.2022., 21:23   #8419
Quote:
Mephisto kaže: Pogledaj post
Da, ali prvo zaduženje kasni (i par mjeseci). Ali kad se jednom pojavi, zadužuje se redovno svaki mjesec. Dospijeće je do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.
Hm, a dal da plaćam onda išta ili da čekam?
Lako za puni mjesec, ali kaj sam s ovih nekoliko dana gdje sam bio u prijelazu
ExCenTric is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.11.2022., 21:27   #8420
Plaćaj. Za taj prvi mjesec se plaća proporcionalno po danima. Plavi ured ima excelicu koja ti može točno izračunati.
Mephisto is online now  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:42.