|
|
11.10.2024., 17:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2007.
|
Quote:
peachwoman kaže:
od dana potpisa ugovora za stan do prijave u opcini koliko smije proci najvise?
|
3 dana po pravilu ako se ne varam
|
|
|
11.10.2024., 17:27
|
|
Trollhammaren
Registracija: Nov 2008.
|
Quote:
sobotka kaže:
Mislim da je tako da. Malo sam googlao i odjava prebivališta u RH bi značilo ostajanje bez osobne iskaznice.
Malo me to sve zbunilo jer sam tu prijavio Hauptwohnsitz pa mi nije bilo jasno.
|
krivo, onda imas (po meni jos bolje rjesenje) odmah fino austrijsku adresu na osobnoj, tj adresu gdje zapravo i zivis...
ja i zena se prije 2 god odjavili i dobili fino austrijsku adresu
|
|
|
11.10.2024., 17:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2013.
|
Quote:
Mortiis kaže:
krivo, onda imas (po meni jos bolje rjesenje) odmah fino austrijsku adresu na osobnoj, tj adresu gdje zapravo i zivis...
ja i zena se prije 2 god odjavili i dobili fino austrijsku adresu
|
Ali ja sam privremeno napustio RH na vrijeme od 5 godina. Nakon 5 godina moram ponovo. Ja moram imati hrvatsku osobnu šta ne?
|
|
|
11.10.2024., 19:12
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
sobotka kaže:
Ali ja sam privremeno napustio RH na vrijeme od 5 godina. Nakon 5 godina moram ponovo. Ja moram imati hrvatsku osobnu šta ne?
|
u tom slucaju da. Samo kad trajno odjavis prebivaliste gubis osobnu s hrvatskom adresom i dobijes s inozemnom.
|
|
|
11.10.2024., 19:26
|
|
ljep,a i pametan pas
Registracija: May 2006.
|
S time da kad se trajno odjavila ne moraš uzeti hr osobnu s stranom adresom ako ne želiš.
I onda nema ni potrebe se kasnije javljati ako se želiš, pa i mjenjas zemlje.
I nema nikakvih problema s prijavom kad/ako se odlučiš vratiti u hr i prijaviti
|
11.10.2024., 21:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2010.
|
Quote:
sobotka kaže:
Ekipa pitanje ...
Iako sam otišao iz RH i prijavio Hauptwohnsitz u Austriji, moje prebivalište je i dalje ono što piše na mojoj osobnoj iskaznici?
|
Kog briga sta pise na osobnoj... Pa kolko je njih se doselilo na zapad bez dokumenata... 
Bitno je di ti je prijavljen boravak, Meldezettel.
|
|
|
11.10.2024., 21:39
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
neobuzdan kaže:
Kog briga sta pise na osobnoj... Pa kolko je njih se doselilo na zapad bez dokumenata... 
Bitno je di ti je prijavljen boravak, Meldezettel.
|
Prebivalište odjavljuju ljudi koji su trajno napustili RH. Ja nisam trajno napustio RH. Napustio sam privremeno na vremenski period od 5 godina. Zar nije onda moje prebivalište što piše na osobnoj iskaznici?
Nakon što osoba odjavi prebivalište iz RH dužna je fizički uništiti osobnu iskaznicu jer na nju više nema pravo. Znači dok god osoba ima osobnu nije odjavila prebivalište.
Osobna iskaznica je dokument kojim se dokazuje prebivalište u RH.
https://mup.gov.hr/gradjani-281562/m...-znati-646/646
|
|
|
12.10.2024., 12:24
|
|
I'm The Man
Registracija: Apr 2008.
|
Quote:
sobotka kaže:
Prebivalište odjavljuju ljudi koji su trajno napustili RH. Ja nisam trajno napustio RH. Napustio sam privremeno na vremenski period od 5 godina. Zar nije onda moje prebivalište što piše na osobnoj iskaznici?
Nakon što osoba odjavi prebivalište iz RH dužna je fizički uništiti osobnu iskaznicu jer na nju više nema pravo. Znači dok god osoba ima osobnu nije odjavila prebivalište.
|
Nije tocno, ne mozes ostati bez osobne jer je to osnovni dokument kojeg moras imati dok god si HR drzavljanin.
Ako si trajno odjavio boraviste/prebivaliste iz HR onda na osobnu dobijes adresu u inozemstvu, znam xx ljudi koji su to napravili, ja necu ni kad dobijem D drzavljanstvo jer se mislim vratiti u HR kad odem u mirovinu.
|
12.10.2024., 13:41
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
MaliZeleni10 kaže:
Nije tocno, ne mozes ostati bez osobne jer je to osnovni dokument kojeg moras imati dok god si HR drzavljanin.
Ako si trajno odjavio boraviste/prebivaliste iz HR onda na osobnu dobijes adresu u inozemstvu, znam xx ljudi koji su to napravili, ja necu ni kad dobijem D drzavljanstvo jer se mislim vratiti u HR kad odem u mirovinu.
|
Jbg samo čitam šta piše na stranicama mup-a. Onda oni pišu krivo šta da ti kažem
|
|
|
12.10.2024., 16:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Ja sam HR državljanin i nemam osobnu i živim i rodio sam se u Beču. Nemam osobnu i nije nužna. Koliko puta se to mora još napisati.
Svakakve glasine ću čuti u vezi HR osobne naprimjer mi veli kuma da bez HR osobne ne možeš biti pokopan/sahranjen u HR.
Mislim kakve su to gluposti, a i to pitanje smo imali ovdje dok je trajala corona i došli smo do zaključka da nije nužna. Dovoljno je imati putovnicu.
|
|
|
12.10.2024., 17:53
|
|
ljep,a i pametan pas
Registracija: May 2006.
|
Quote:
MaliZeleni10 kaže:
|
Ne moraš imati hr osobnu dok si hr državljanin. Nemaju apsolutno nikakve veze. Domovnica je bitna
I da, kad se netko tko je trajno odjavljen odluči vratiti, pa i ako mu putovnica istekla, samo dođe na šalter u MUPu i kaže da se vraća te da adresu.
Doslovno sam dobio drugi dan po povratku osobnu ( tj karton i a osobna bu za koji tjedan)
Jedina stvar je da vozačku mogu zamjeniti za hr tek 185 dana nakon povratka
|
12.10.2024., 19:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Ako imas putovnicu uvijek je mozes koristiti umjesto osobne npr. I mozes je obnavljati u konzulatu tj veleposlanstvu dok po osobnu moras u HR.
|
|
|
13.10.2024., 00:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
sobotka kaže:
|
Sta se ti toliko sekiras zbog osobne.., jesam ti reko ak te neko trazi dokumente reci da si afganistanac i pusticete svi. 
|
|
|
13.10.2024., 10:52
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
neobuzdan kaže:
Sta se ti toliko sekiras zbog osobne.., jesam ti reko ak te neko trazi dokumente reci da si afganistanac i pusticete svi. 
|
Ma ne sekiram se nego mi nije bilo jasno što ispunjavam pod prebivalište. Trebao sam ispuniti neke dokumente u Hrvatskoj i moram napisati prebivalište. Nije mi bilo jasno što pišem jer mi na osobnoj piše hrvatska adresa, a u Austriji imam Hauptwohnsitz. Također sam odjavio rezidentnost u porezne svrhe.
Ali ja nisam zauvjek napustio Hrvatsku. Znači napustio sam Hrvatsku privremeno na vremenski period od 5 godina.
|
|
|
17.10.2024., 08:37
|
|
Registrirana dudine
Registracija: Nov 2004.
|
Kako roditelj koji radi u Austriji ostvaruje pravo na bolovanje za dijete koje živi u HR?
|
21.10.2024., 21:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2020.
|
]koliko je lako/tesko dobiti stambeni kreditu austriji?
koji su neki uvjeti (polog, kamata, itd)
Moraš imati minimum 20 posto od cene nekretnine, da ti od place ne ide više od 45%na kredit, stalno zaposlenje..muž i ja imamo Bauspare i tu onda imas malo pogodnije uslove kasnije..nama je cilj uzeti kuću do nekih 120mkv, i tu nam treba nekih 45-50 000e ustedjeno
|
|
|
22.10.2024., 00:04
|
|
Registrirani korisnik
|
Lako samo nazoves svog bankara i on ti uplati samo mu kazes koliko oces .
|
|
|
22.10.2024., 21:20
|
|
Registrirani korisnik
|
Na ovo sam danas naletila u nekoj grupi.
Uglavnom, dešava se to i u Au?
Moje iskustvo u De je kriminal..3 stana i u sva tri sam preko pravnika vracala lovu ..i sva tri puta u moju korist..pokusaj muljanja preko cuvene stavke sonstige kosten.
U ovakvim slucajevima se savjetuje sta?Koje su opcije?Traziti od vlasnika potvrdu da su svi racuni do sada za stan placeni sto se tice vode,grijanja i struje..imati pravno osiguranje od prvog dana ili sta?
|
|
|
22.10.2024., 23:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2024.
|
Quote:
peachwoman kaže:
Na ovo sam danas naletila u nekoj grupi.
Uglavnom, dešava se to i u Au?
Moje iskustvo u De je kriminal..3 stana i u sva tri sam preko pravnika vracala lovu ..i sva tri puta u moju korist..pokusaj muljanja preko cuvene stavke sonstige kosten.
U ovakvim slucajevima se savjetuje sta?Koje su opcije?Traziti od vlasnika potvrdu da su svi racuni do sada za stan placeni sto se tice vode,grijanja i struje..imati pravno osiguranje od prvog dana ili sta?
|
Mozda se radi o Betriebskostenabrechnung, a to stoji u ugovoru da je obavezno podmirit (barem kod mene).
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:38.
|
|
|
|