Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija

Religija Religija u društvu
Podforum: Teologija i religijska praksa

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 25.04.2025., 10:38   #841
Quote:
barmen jitro kaže: Pogledaj post
Istražujući te religijske pojmove o ljubomornom Bogu, došao sam do spoznaje, ovo je iskrivljenje realnosti toga pojma. Iz sumerskih priča, kao i židovske priče o ljubomornom Elohimu (zajednica) ostao je strah, umjesto da je čovjek to istraživao – šta zapravo to predstavlja.
Bog koji je sve kreirao, i kome sve pripada, i čast i slava i blagoslovi i poklonjenja – nema potrebu za ljudskim strahom. To čini druga strana. Bog se ljubavlju hrani, a ne paranoičnim shvaćanjem.
mislim da se ovom pojmu treba prisutpiti pozitivno i afirmativno bez tzv. negativnih emocija.
Ljubomora koju mi doživljamamo je kao što sam ranije napisao rezultat negativnih emocije kao što su nesigurnost strah od gubitka, slabost itd.
evo, pada mi na pamet jedna pjesma od Latina "divno je biti nekome nešsto"
...Divno je biti, nekome nesto
divno je biti, tebi sve
ljubomorno cuvam
ove njezne sate
da me uvijek prate
dok nisam tu.
Quote:
Npr, Farizeji drže da su nosioci Božjih obaviještenja, proroci su prorokovali ovo i ono, a onda im Ješua objavljuje Oca koga oni ne prepoznaju, iako tvrde da Ga poznaju (ti isti). Zanimljiva stvar. Iako izgleda da se priča o istoj osobi, očigledno da se ne priča. Npr, spominješ sinonim JHWH, ja iz svog iskustva, a pričao sam o tome, spoznao sam Gospoda Sabaota, Bog nad vojskama. Da li sad ime može biti jednoznačno, ne znam, ali kao ni Adonai, kad se uporede – vide se titule, a ne imena. Samo da napomenem, doživljaj stajanja pred Sabaotom – ne može se opisati taj mir. Ili pred Isusom, jednako.
To što si spoznao Saaota, ako je to ono što te ispunjava i zadovoljava, je divno.
Sad ne mogu devamiti o tome jer moja interesovanja nisu usmjerena u tom pravcu.
Quote:
Mislim da su religiozne vođe, iz svog neznanja, i nemogućnosti da prime znanje – napravili svoju verziju Boga.
mene to druže ne zanima , ono što me zanimanje jeste iskreno i intimno prijateljevanje s Bogom
Quote:
To mi je nekako najbliže tom pojmu. Kraljevstvo Božje počinje ovdje i sada!!! Kada duša spozna taj efekat, ona želi da se stopi sa Izvorom, i ako u to uđe, vrijeme za dolazak sa ovoga svijeta više nema legitimitet. Tebi je džaba išta objašnjavati, šta god ti je rečeno, nešto u parabolama a nešto i direktno, ti imaš svoj fim.
Bog nas je stvorio sve različitim i to je dobro. Recimo, da je meni Bog dao spoznaju nekog od Svojih Imena ni u ludilu ne bih pričao o tome nego bih to ljubomorno čuvao za sebe. Možda bih rekao samo šejhu. Ne bih bacao biserje pred svinje
Nije uklesano u kamen ovo što ću reći, ali mišljenja sam da, kada čovjek dobije neki dar za koji misli da je od Boga, ako ima potrebu da se time hvali onda to vjerovatno nije ono što misli da jest.

Quote:
Onda ga gledaj i vidi kakav će mu kraj.
Ti se sad kao nešto ljutiš, kao rezigniran si, da bi sebi opravdao svoje nešto.
Nema ljutnje brate, razmjenjujemo mišljenja. Sigurno je da je nešto od ovoga, htio ja to ne htio, ostavilo traga na meni, kao što je, htio ti to ili ne, ovo što sam napisao ostavilo traga na tebi.
Old 25.04.2025., 10:46   #842
Može li se Bogu reći Bog a ne Allah?
Može li se Bogu moliti u maternjem jeziku a ne u Arapskom?
Wanted123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.04.2025., 15:27   #843
Quote:
Vojnik Gorčin kaže: Pogledaj post
Recimo, da je meni Bog dao spoznaju nekog od Svojih Imena ni u ludilu ne bih pričao o tome nego....
Nisam siguran da bi tako djelovao. Počelo bi propitkivanje čak i o onome što nikad nisi mislio da se može dogoditi. Da obavijestiš svog šejha, vjerovatno bi ti kazao da si samo sanjao i da batališeš stvari – koje po njegovo viđenju ne bi smjele postojati.

Quote:
Nije uklesano u kamen ovo što ću reći, ali mišljenja sam da, kada čovjek dobije neki dar za koji misli da je od Boga, ako ima potrebu da se time hvali onda to vjerovatno nije ono što misli da jest.
Možda sam zapravo htio poručiti (informacija) onima koji i dalje sumnjaju, da griješe, da promjene odluku, život. Predstavio sam ju da shvatiš poziciju priče u pravi smjer, ionako ja apsolutno nemam nikakve zasluge za taj čin. Na primjer, ti spominješ često 100 imena Božjih. Ja sam čuo samo jedno sveto Ime, i vidio GA, i još popratnih lijepih stvari za oduševljenje. Dakle, nije poanta da sam ja neki dobitnik a ti neki gubitnik, nipošto, prenio sam svoj doživljaj viđenja i to je sve. Ja gore nisam čuo za druga imena, samo Isus i Sabaot. Koji saslužuju zajedno. Koji slave zajedno. Neznam šta da ti kažem, valjda čovjek dok tako nešto ne proživi, jedino što mu preostaje je sumnja.

Quote:
Ti se sad kao nešto ljutiš, kao rezigniran si, da bi sebi opravdao svoje nešto. Nema ljutnje brate, razmjenjujemo mišljenja. Sigurno je da je nešto od ovoga, htio ja to ne htio, ostavilo traga na meni, kao što je, htio ti to ili ne, ovo što sam napisao ostavilo traga na tebi.
Kakva ljutnja. Razgovaramo, nešto će iz toga proizići prije ili kasnije.
Old 28.04.2025., 16:45   #844
Quote:
Nisam siguran da bi tako djelovao. Počelo bi propitkivanje čak i o onome što nikad nisi mislio da se može dogoditi. Da obavijestiš svog šejha, vjerovatno bi ti kazao da si samo sanjao i da batališeš stvari – koje po njegovo viđenju ne bi smjele postojati.
možda si u pravu a možda nisi- nemamo nikakvog znanja o tome samo pretpostavke.

Quote:
Možda sam zapravo htio poručiti (informacija) onima koji i dalje sumnjaju, da griješe, da promjene odluku, život. Predstavio sam ju da shvatiš poziciju priče u pravi smjer, ionako ja apsolutno nemam nikakve zasluge za taj čin. Na primjer, ti spominješ često 100 imena Božjih. Ja sam čuo samo jedno sveto Ime, i vidio GA, i još popratnih lijepih stvari za oduševljenje. Dakle, nije poanta da sam ja neki dobitnik a ti neki gubitnik, nipošto, prenio sam svoj doživljaj viđenja i to je sve. Ja gore nisam čuo za druga imena, samo Isus i Sabaot. Koji saslužuju zajedno. Koji slave zajedno. Neznam šta da ti kažem, valjda čovjek dok tako nešto ne proživi, jedino što mu preostaje je sumnja.
Ono što se desi između mene i moje drage, kad mi otkrije najskrivenije dijelove Sebe, ako je volim ni najbliskijim prijateljima ne govorim o tome. Ako pričam drugim o njoj to znači ili da od nje više volim sebe ili da više volim svoje drugove ili da je ne volim uopće.

Quote:
Kakva ljutnja. Razgovaramo, nešto će iz toga proizići prije ili kasnije.
uživaj!
Old 30.04.2025., 23:20   #845
Quote:
Ono što se desi između mene i moje drage, kad mi otkrije najskrivenije dijelove Sebe, ako je volim ni najbliskijim prijateljima ne govorim o tome. Ako pričam drugim o njoj to znači ili da od nje više volim sebe ili da više volim svoje drugove ili da je ne volim uopće.
To je tvoj privid. Tako si konstruirao "vlastitu istinu".
Old 01.05.2025., 11:30   #846
Quote:
Odakle dolazi potreba da se drugima priča o tome da ćeš (ti ili lik iz priče) za sebe zadržati opise navodne intimizacije sa "dragom"?

Odakle tačno dolazi ta potreba za poređenjem sa drugima i oholim hvaljenjem kako ti (ili lik iz priče) nisi trivijalan kao oni?

Je li, u takmičenju u ego-tripanju, veći "triperaš" onaj koji kaže "meni se Draga otkrila" ili onaj koji kaže "ja ne pričam drugim o otkrivenosti moje Drage"?

Šta misliš, da li se "Draga" istinski otkrila onim koji imaju potrebu da svoju oholost umotaju u prividno skromne i uzvišene, a ustvari izlizane fraze neostvarenih uhljupa prepunih sebe i želje za slavom i vanjskom potvrdom?

Navodno nema ništa gore od hajvana koji ogrnu verbalnu odjeću deklarativnog znanja, pa onda lažu i kad govore nominalnu istinu, upravo zato što ne znaju da je istina ("Draga") neprobojno zaštićena baš od njih i njima sličnih.
imunlimun is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2025., 11:51   #847
Quote:
To je tvoj privid. Tako si konstruirao "vlastitu istinu".
U jednom sufijskom tekiji živio je mladi učenik po imenu Amir. Bio je predan i ustrajan, te je smatrao da se to isplaćuje i da ostvaruje napredak na duhovnom putu. Nakon nekoliko godina intenzivne meditacije, zikra i učenja, Amir je doživio iskustvo viđenja neobičnih slika za koje je protumačio da nisu od ovog svijeta i da predstavljaju spoznaju Istine.
Počeo je govoriti mudro, ali s nečim suptilno pogrešnim u tonu:
„Onaj koji je doista spoznao, ne govori o tome. Zato ja, koji neću reći da sam okusio Stvarnost, neću govoriti o Njoj, jer se to ne izgovara.“
Naravno, rekao je to – pred svima – i više puta. Drugi učenici su šutjeli, ali učitelj, stari derviš po imenu eš-Šems, samo se blago nasmiješio.
Jednog dana, učitelj je pozvao Amira da s njim ode do obližnje rijeke. Sjeli su na kamen kraj vode, i učitelj mu reče:
„Amire, donesi mi vode u tom rešetu.“
Amir pogleda rešeto – sito s rupama – i nasmija se:
„Ali, učitelju, to je nemoguće. Voda će iscuriti.“
Eš-Šems reče: „Tako i tvoje riječi – pokušavaš nositi Istinu kroz oblik, a ona ti curi kroz ego.“
Amir pocrveni.
Učitelj nastavi:
„Kad ti dođe Istina, ona najprije uništi tebe. Ako te nije uništila – tvoj ponos, tvoje misli o vlastitom znanju, tvoju potrebu da budeš viđen kao 'onaj koji zna' – onda to nije bila Istina, već samo zrcalo tvojih želja, sjajna odjeća na nedostojnom da je nosi'.

Barmene, ovo je upućeno tebi, šta je u ovoj priči krunski dokaz da je Amir samo isprazni ego-triper? Naravno, ako uopšte smatraš da on to jeste.
imunlimun is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2025., 16:55   #848
Quote:
Wanted123 kaže: Pogledaj post
Može li se Bogu reći Bog a ne Allah?
Moze, ali se onda postavlja pitanje koji Bog...jer i hriscani ce imati svoj koncept Boga, hindusi svog.Tako da....da moze ali je preciznije reci Allah, Jehva, Shiva itd da se zna o kome se konceptu Boga govori.
Quote:
Može li se Bogu moliti u maternjem jeziku a ne u Arapskom?
Obredna molitva salat, namaz se izvodi govoreci arapski pa je nuzno nauciti isto ...sto nije toliko tesko. Sa druge strane molitve kao obracanje Bogu za nesto mogu se izgovarati na maternjem jeziku.
Bostan is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2025., 23:22   #849
Quote:
Bostan kaže: Pogledaj post
Moze, ali se onda postavlja pitanje koji Bog...jer i hriscani ce imati svoj koncept Boga, hindusi svog.Tako da....da moze ali je preciznije reci Allah, Jehva, Shiva itd da se zna o kome se konceptu Boga govori.
Znači li to da svi vjernici obožavaju boga kojeg su zamislili?
imunlimun is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2025., 00:07   #850
Quote:
imunlimun kaže: Pogledaj post
U osnovi ne znaci , samo su neki koncepti prosireni, hajde da tako kazem.Recimo u judaizmu postoje 72 imena (barem kod kabbelista) Bozija izvucena iz njihovih spisa, kod muslimana je to prosireno na 99(nama znanih). Sa druge strane krscani, ne svi ali nejse, vjeruju u trojstvo te da je Isus jedan od bogova u trojstvu... sto je nezamislivo u islamu i judaizmu.
Ako bi pisali da su sve koncepcije Boga znacile isto to ne bi bilo tocno...
Bostan is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2025., 01:43   #851
Quote:
[I]
U jednom sufijskom tekiji živio je mladi učenik po imenu Amir. Bio je predan i ustrajan, te je smatrao da se to isplaćuje i da ostvaruje napredak na duhovnom putu...
Amir, ako me već lično pitaš – niti je pronašao istinu (krajnje riješenje) iako je dokučio fenomen promjene, niti mu učitelj može reći kako ona izgleda, budući i učitelj – samo je početak svoje spoznaje da je sve „otvoreno“ i da će se uvijek vraćati po novu kofu vode. Istina čak i ne izgleda ovako kako nam je opisana. Najsličnija je skupu boja, koju slikar mora prilagoditi svojoj namjeri – iako nije siguran na šta će portret ispasti. Niti je Amir pogriješio, jel je uočio novu paradigmu spoznaje. Ja imam blagi dojam da individualni doseg nekoga, ko misli da je nešto pronašao – nije nužno niti istina niti laž, već samo ono što mu je ukazano da postoji i ono drugačije od čega je satkan. Uvjerio sam se na samom sebi, koliko sam bio prazan, a kad sam bio pozvan da vidim to što sam vidio usprkos pjesničkoj vrlini – nisam mogao naći nikakvu formu opisa za to. Individualnost je za svaku pojedinčnu dušu ono kako ona izgovara to što je doživjela – a svaki usmjereni modus pod imenom nositelja religije – nalik je kovaču koji kuje željezo za utamničenje „onoga za koga se misli da mu se samo pričinjavaju elementi – koje ni najmudriji ne uspijevaju dokučiti“.
Old 02.05.2025., 08:18   #852
Quote:
Bingo!
Odgovori s citatom
Old 02.05.2025., 17:36   #853
Quote:
Amir, ako me već lično pitaš – niti je pronašao istinu (krajnje riješenje) iako je dokučio fenomen promjene, niti mu učitelj može reći kako ona izgleda, budući i učitelj – samo je početak svoje spoznaje da je sve „otvoreno“ i da će se uvijek vraćati po novu kofu vode. Istina čak i ne izgleda ovako kako nam je opisana. Najsličnija je skupu boja, koju slikar mora prilagoditi svojoj namjeri – iako nije siguran na šta će portret ispasti. Niti je Amir pogriješio, jel je uočio novu paradigmu spoznaje. Ja imam blagi dojam da individualni doseg nekoga, ko misli da je nešto pronašao – nije nužno niti istina niti laž, već samo ono što mu je ukazano da postoji i ono drugačije od čega je satkan. Uvjerio sam se na samom sebi, koliko sam bio prazan, a kad sam bio pozvan da vidim to što sam vidio usprkos pjesničkoj vrlini – nisam mogao naći nikakvu formu opisa za to. Individualnost je za svaku pojedinčnu dušu ono kako ona izgovara to što je doživjela – a svaki usmjereni modus pod imenom nositelja religije – nalik je kovaču koji kuje željezo za utamničenje „onoga za koga se misli da mu se samo pričinjavaju elementi – koje ni najmudriji ne uspijevaju dokučiti“.
Po ovome što si napisao ispada da si i ti Amir.

A možda sam i ja Amir, ali netko od nas trojice sigurno jest
Srebrni-medvjed is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2025., 17:38   #854
Quote:
U osnovi ne znaci , samo su neki koncepti prosireni, hajde da tako kazem.Recimo u judaizmu postoje 72 imena (barem kod kabbelista) Bozija izvucena iz njihovih spisa, kod muslimana je to prosireno na 99(nama znanih). Sa druge strane krscani, ne svi ali nejse, vjeruju u trojstvo te da je Isus jedan od bogova u trojstvu... sto je nezamislivo u islamu i judaizmu.
Kršćani ne vjeruju da je Isus jedan od triju bogova, nego jedan od aspekata jednog Boga.

Netko može biti muškarac, otac i računovođa iako je samo jedna osoba
Srebrni-medvjed is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2025., 19:16   #855
Quote:
Srebrni-medvjed kaže: Pogledaj post
Po ovome što si napisao ispada da si i ti Amir.

A možda sam i ja Amir, ali netko od nas trojice sigurno jest
Svi smo mi Amir, ali smo kao i njegov učitelj. Istinu nitko ne nosi kao vlasništvo, a petorica koji o istini pričaju, na pet načina daju odgovore. Razumijem pitanje Imunlimuna, ali sa zemaljske strane priče, nemoguće je objasniti ono - što u onostranome izgleda potpuno drugačije. Naše oči imaju uvid, shodno našoj percepciji da smo nešto vidjeli, ali osjetila su skučena da objasne u šta to oni glede.
Old 02.05.2025., 22:19   #856
Quote:
Proširen ili uzak-koncept je koncept. Misaoni okvir, zamišljanje.
imunlimun is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2025., 22:20   #857
Quote:
Srebrni-medvjed kaže: Pogledaj post

Kršćani ne vjeruju da je Isus jedan od triju bogova, nego jedan od aspekata jednog Boga.

Netko može biti muškarac, otac i računovođa iako je samo jedna osoba
Trojstvo ili Presveto Trojstvo u kršćanstvu je naziv za Boga kada se želi naglasiti nauk da je on jedan, a istovremeno ga čine tri osobe: Bog Otac, Isus i Duh Sveti.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Trojstvo
Bostan is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2025., 22:23   #858
Quote:
Proširen ili uzak-koncept je koncept. Misaoni okvir, zamišljanje.
Bog je samog Sebe obzanio preko Poslanika i Objava. U sustini On sebe ogleda u nama dok mi sebe ogledamo u Njemu. Naravno da sve to treba biti kako rekoh u skladu kako se On obznanio a ne (izolovano) kako mi zamisljamo.Zato su Poslanici poslani...
Bostan is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2025., 22:30   #859
Quote:
Za ovo što pišeš bitna su pravila igre.
Odnosno, da li su na jednu stranu svi oni koji nemaju spoznaju i oni koji imaju parcijalnu (neultimativnu) spoznaju, a na drugu stranu oni imaju ultimativnu spoznaju.

Ako je igra sa takvim pravilima, onda su svi oni sa parcijalnim spoznajama u dubljem blatu nego oni bez ikakvih spoznaja, jer u tom slučaju parcijalne spoznaje predstavljaju samo deblji veo na licu istine, čiji je jedini praktični efekat-pumpanje ega.

Npr. u sufizmu se tradicionalno traga za "stotim imenom", samo ono otključava vrata spoznaje.

Druga imena su i prilike i zamke. Bez stotog su u praksi samo zamke, samo parcijalizacije, a parcijalnost je svakako difolt i suštinski-ništa posebno.

Naravno, možda je igra takva da se boduje i gomilanje parcijalizacija, onda Amir i slični njemu ipak nešto dobijaju.

Zato sam s razlogom pitao šta je krunski dokaz da je Amir samo ubogi uhljup, paradoksalno isprazan jer je pun sebe.

Nisam vidio da si se na to osvrnuo, što je, također, s razlogom.
imunlimun is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2025., 22:33   #860
Quote:
Bog je samog Sebe obzanio preko Poslanika i Objava. U sustini On sebe ogleda u nama dok mi sebe ogledamo u Njemu. Naravno da sve to treba biti kako rekoh u skladu kako se On obznanio a ne (izolovano) kako mi zamisljamo.Zato su Poslanici poslani...
Kako se On obznanio, a kako ti zamišljaš, u čemu je razlika?
Ako si svjestan razlike, da li i dalje zamišljaš?
imunlimun is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:52.