Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 25.01.2012., 17:05   #841
Quote:
Lul kaže: Pogledaj post
pošto ću to ići raditi privatno, šta i mi vi onda preporučate ogtt ili inzulin natašte? GUK u krvi sam radila i on je uredan...
Iako iz ovoga pretpostavljam da je endokrinolog tražio inzulin natašte i GUK, mislim da nećete pogriješiti ako učinite OGTT i inzulin prije (natašte) i nakon opterećenja glukozom. Ako se izvedu oba testa zajedno (OGTT i inzulin tijekom OGTT-a), dobit će se informacija i o inzulinskoj rezistenciji i o toleranciji glukoze.

Vidim da ginekolozi i u svojim radovima inzistiraju na kombinaciji OGTT + inzulin, kad se radi o PCOS.

Prepuštam zadnju riječ dr. Hrvoju, koji će možda predložiti i neki oblik produženog OGTT testa, jer je to bliže njegovom području rada nego mojemu.
Angel, que das luz a mi vida, eres el aire que quiero respirar. Angel, que alivias mis heridas, no te alejes que muero si no estás. Angel, llévame en tus alas a la cima de este gran amor. En tu alma, vive mi esperanza; en tus manos está mi corazón.

Zadnje uređivanje El Gato Félix : 25.01.2012. at 17:14.
El Gato Félix is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.01.2012., 19:28   #842
Quote:
Lul kaže: Pogledaj post
ni ne znam da se o meni raspravlja...hehe...dakle, zbog pcos i dijabetičara u obitelji, endokrinolog mi je napisao da izvadim inzulin natašte. kako doktorica nije znala (manji grad, al to opet nije opravdanje), ja sam mislila da je to ogtt jer sam čitala da se on preporuča ženama s pcos. pošto ću to ići raditi privatno, šta i mi vi onda preporučate ogtt ili inzulin natašte? GUK u krvi sam radila i on je uredan...
Nisu mi jasni ni vaša dr. ni endokrinolog. No dobro, ono što je potrebno je OGTT+ inzulin natašte i poslije opterećenja.

Quote:
El Gato Félix kaže: Pogledaj post
Iako iz ovoga pretpostavljam da je endokrinolog tražio inzulin natašte i GUK, mislim da nećete pogriješiti ako učinite OGTT i inzulin prije (natašte) i nakon opterećenja glukozom. Ako se izvedu oba testa zajedno (OGTT i inzulin tijekom OGTT-a), dobit će se informacija i o inzulinskoj rezistenciji i o toleranciji glukoze.

Vidim da ginekolozi i u svojim radovima inzistiraju na kombinaciji OGTT + inzulin, kad se radi o PCOS.

Prepuštam zadnju riječ dr. Hrvoju, koji će možda predložiti i neki oblik produženog OGTT testa, jer je to bliže njegovom području rada nego mojemu.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2012., 13:20   #843
dijabetes

Book ljudi....eto molim vas za malenu pomoć...bolujem od dijabetesa tip 2, na terapiji sam siofor 2x500, obavila pregled i razgovor kod dr.Mirošević u vinogradskoj i naručena sam za dnevnu bolnicu...dali mi možete reči što od pretraga rade u dnevnoj bolnici i kako to funkcionira kada dođem tamo? i do kada svaki dan jeste tamo ?
joja26 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2012., 19:20   #844
Da li onomu tko boluje od dijabetesa tipa 1 je neizbježna sljepoća,možda ne svima?
minael is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2012., 19:22   #845
Quote:
minael kaže: Pogledaj post
Da li onomu tko boluje od dijabetesa tipa 1 je neizbježna sljepoća,možda ne svima?
Nije. Kao ni druge posljedice dijabetesa. Samo ako održava dobru regulaciju glikemije. Oslijepiti mogu i dijabetičari tipa 2 - i opet, zbog loše regulacije glikemije.
Didi is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2012., 19:52   #846
Ginekolog me je poslao na OGTT (nisam trudna, nemam PCOS, ali u sklopu hormonskih pretraga me je poslao i na ovo), bila sam danas i sad sam pročitala da 3 dana prije treba jesti veće količine ugljikohidrata, 12 sati prije pretrage se ne smije jesti. Nisam dobila nikakve upute tako da sam hladno jučer navečer jela čokoladu (ne puno, ali svejedno...) i ujutro sam popila Ketonal jer mi je 3. dan ciklusa

Koliko će to utjecati na rezultate pretrage? Mislim, bolje da ni ne pitam, još mi sad recite da ću morat ponovit pretragu i opet popit onu odvratnu tekućinu i iskočit ću iz vlastite kože
SuperCow is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2012., 20:07   #847
Quote:
SuperCow kaže: Pogledaj post
Ginekolog me je poslao na OGTT (nisam trudna, nemam PCOS, ali u sklopu hormonskih pretraga me je poslao i na ovo), bila sam danas i sad sam pročitala da 3 dana prije treba jesti veće količine ugljikohidrata, 12 sati prije pretrage se ne smije jesti. Nisam dobila nikakve upute tako da sam hladno jučer navečer jela čokoladu (ne puno, ali svejedno...) i ujutro sam popila Ketonal jer mi je 3. dan ciklusa

Koliko će to utjecati na rezultate pretrage? Mislim, bolje da ni ne pitam, još mi sad recite da ću morat ponovit pretragu i opet popit onu odvratnu tekućinu i iskočit ću iz vlastite kože
Vjerovatno neće utjecati.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2012., 20:10   #848
Moj kum veli da mu ne gine sljepoća za godinu-dvije,već je bolestan 12 god.
minael is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2012., 20:28   #849
Quote:
hrvoje dr. kaže: Pogledaj post
Vjerovatno neće utjecati.
Hvala na odgovoru, nadam se da neće
SuperCow is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2012., 21:25   #850
Quote:
minael kaže: Pogledaj post
Moj kum veli da mu ne gine sljepoća za godinu-dvije,već je bolestan 12 god.
Moja sestra ima dijabetes od sedme godine života, a sada ima 33 godine i nije slijepa...
Old 26.01.2012., 21:30   #851
Book ljudi....eto molim vas za malenu pomoć...bolujem od dijabetesa tip 2, na terapiji sam siofor 2x500, obavila pregled i razgovor kod dr.Mirošević u vinogradskoj i naručena sam za dnevnu bolnicu...dali mi možete reči što od pretraga rade u dnevnoj bolnici i kako to funkcionira kada dođem tamo? i do kada svaki dan jeste tamo ?
joja26 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.02.2012., 22:09   #852
može pitanje za sve koji imaju šečer ili znaju ovu informaciju:
može li se šečer dobiti od previše slatkog?netko kaže ovako neko onako
doktorica mi je rekla da su isključivo razlozi stres i nasljednost..
myactinglife is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2012., 16:06   #853
Quote:
myactinglife kaže: Pogledaj post
može pitanje za sve koji imaju šečer ili znaju ovu informaciju:
može li se šečer dobiti od previše slatkog?netko kaže ovako neko onako
doktorica mi je rekla da su isključivo razlozi stres i nasljednost..
Prekomjerim dugotrajnim uzimanjem slaktkih namirnica/nepravilne prehrane se radi metabolički poremčaj u tijelu koji posljedično može dovesti do DM.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.03.2012., 18:00   #854
Ma dajte nemojte strašit pa šta je šečer tolko opasan i kada se kontrolira....sljepoća ne mogu to zamislit
mrki200 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2012., 17:48   #855
Pitanje?

Stetnost cestih hipoglikemija?
Naime, prije 5 mjeseci dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 1, stavljena na inzulin (Novorapid + Levimir) cetiri puta dnevno 6+8+6+14. Medutim u posljednje vrijeme imam ceste hipoglikemije i secer mi je nizak cesto 3,7; 4,3 i sl.
Pitanje: jesu li stetne hipoglikemije s obzirom na moje godine (22 god.)
Pitanje II: smijem li korigirat doze inzulina kako mi odgovara, naime nocnu dozu od 14. j. zamijenila sam onom od 10/11 jer bi mi tijekom noci cesto padao secer
Old 18.03.2012., 20:04   #856
Razgovaraj s dijabetologom svakako.

Glikemija od 4.3 mmol/l nije hipoglikemija, to je sasvim normalna vrijednost glukoze u krvi.

3.7 nije toliko nisko da bi bilo štetno. Bilo koja hipoglikemija koju riješiš tako da si sama pomogneš sasvim sigurno nije štetna u smislu da izaziva neka dugotrajna oštećenja.

Općenito govoreći, doze naravno treba znati samostalno prilagođavati. U dogovoru s dijabetologom postaviš ciljeve (koje vrijednosti GUK-a su prihvatljive natašte, koje prije i poslije obroka, a koje tijekom noći) i onda doze prilagođavaš tome - nikako se ne dovesti u obrnutu situaciju.

Ovo što ti se dešava je vjerojatno ulazak u honey moon (remisija). Uvođenjem vanjskog inzulina, pankreas se donekle oporavio (to je privremeno). Vjerojatno imaš svoga inzulina i zato ti se događaju hipoglikemije. Pazi da pri korigiranju doza ne dođeš u fazu da ga ponovno iscrpiš jer to će skratiti trajanje medenog mjeseca.

Sretno
Honey Dorian is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2012., 09:50   #857
diabetes

jutarnje vrijednosti GUK-a mi se krećću od 6,6mmol-a do 10 mmol-a. ne uzimam redovno terapiju glukofaga jer dobijem grčeve a sama visina jutarnjeg GUK-a je ista kao i kad ne uziman terapiju. u toku dana (popodne) guk mi se kreče oko 5- 6 mmol-a i to bez terapije. imam oko 67 god i neznam dali da ipak počnen uzimat ljekove redovno. bila sam kod diabetologa prije 6 god i nisam bila oduševljena pristupom
novka is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2012., 10:02   #858
1. Nađi drugog dijabetologa, ako je moguće.

2. Provjeri koliki ti je HbA1c (glikozilirani hemoglobin).
Honey Dorian is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2012., 10:50   #859
Quote:
Honey Dorian kaže: Pogledaj post
1. Nađi drugog dijabetologa, ako je moguće.

2. Provjeri koliki ti je HbA1c (glikozilirani hemoglobin).
zadnji prije 7 mj.je bio 6,4
novka is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2012., 11:27   #860
Izmjeri i sad HbA1c, pa ako raste, poduzmi daljnje korake.

Neovisno o tome, ja bih na tvome mjestu napravila dnevni profil šećera, ako imaš kućni glukometar. Mjeri ujutro (natašte), zatim 1.5 do 2 sata nakon doručka, pa pred ručak, opet 1.5 h nakon ručka, isto i kod večere (prije i poslije), pred spavanje i jednom tijekom noći i zadnje opet ujutro natašte.

Bitno je da taj dan jedeš JEDNAKO kao i inače, tako da dobiješ sliku kako ti se šećeri kreću uz tvoju uobičajenu prehranu i druge aktivnosti.
Honey Dorian is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:11.