Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Audio i video tehnika

Audio i video tehnika HiFi, TV, HD, satelitska, kamere i ostala potrošačka elektronika
Podforum: Sam svoj elektroničar

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.01.2023., 21:38   #861
Quote:
davor335 kaže: Pogledaj post
Pozdrav,

može li netko malo objasniti kakvo je stanje s video nadzorom privatnog posjeda što se tiće legalnosti?

Znam da kamera nesmije biti okrenuta prema susjedu, ali što je s javnim površinama, recimo prilaz prema privatnoj kući?

Drugo što me zanima da li se ta pravila odnose samo ako kamera pohranjuje video snimke ili ne? Recimo da se video snimke ne pohranjuju, da li onda kamera smije biti okrenuta prema javnim površinama?

Treće, koja je procedura kod prijave? Da li recimo policija može bez neke najave doći u tvoju kuću i provjeriti tvoj video nadzor?

Lp
Strogo zakonski? Bilo kakav video nadzor bi trebala postaviti tvrtka s ovlaštenjem za tehničku zaštitu .. tako ajmo reći da svi koji postavljaju sami kamere su u prekršaju
Možeš gledati samo posjed što je 1/1 tvoj, sve ostalo Max 1m.

Da.. ako se ne pohranjuje i gleda se samo live nije službeno video nadzor .. policija izlazi po dojavi bez najave i provjere.

Sent from my motorola edge 20 using Tapatalk
GuardianOTB is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.01.2023., 08:51   #862
Quote:
GuardianOTB kaže: Pogledaj post
Strogo zakonski? Bilo kakav video nadzor bi trebala postaviti tvrtka s ovlaštenjem za tehničku zaštitu .. tako ajmo reći da svi koji postavljaju sami kamere su u prekršaju
Kod tih nekih stvari stvarno imaš osjećaj da nešto što je tvoje ubiti i nije 100% tvoje nego dijeliš to sa državom..

Quote:
Da.. ako se ne pohranjuje i gleda se samo live nije službeno video nadzor .. policija izlazi po dojavi bez najave i provjere.
Ček želiš reći da ako dođe policija zbog tog video nadzora da sam ja njih dužan pustiti u kuću i da mi čačkaju po opremi i ostalim stvarima? Pa ne bi trebali imati neko odobrenje od nadležnih tijela, kao nalog neki..
davor335 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.01.2023., 14:38   #863
Sad sam u problemu što kameru na ulazu kuće (koja gleda prema cesti) fizički više ne mogu usmjeriti da ne gleda na javnu površinu, tj. cestu.

Da li ako bi pohranjivao sam dio slike to moglo proći pod kameru koja službeno nije video nadzor. Recimo da odrežem dio slike na kojoj se vidi javna površina te takvu sliku pohranim ? (dakle pohranjivao bi samo dio slike na kojoj je moj privatni posjed).
davor335 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.01.2023., 22:18   #864
Quote:
Sad sam u problemu što kameru na ulazu kuće (koja gleda prema cesti) fizički više ne mogu usmjeriti da ne gleda na javnu površinu, tj. cestu.

Da li ako bi pohranjivao sam dio slike to moglo proći pod kameru koja službeno nije video nadzor. Recimo da odrežem dio slike na kojoj se vidi javna površina te takvu sliku pohranim ? (dakle pohranjivao bi samo dio slike na kojoj je moj privatni posjed).
Nađi opciju privacy mask i zacrni dio što nije tvoj. Kada/ako policija i dođe i zatraži snimku vidjeti će da ne snimaš prostor koji nije tvoj

GuardianOTB is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.01.2023., 00:01   #865
Quote:
Nađi opciju privacy mask i zacrni dio što nije tvoj. Kada/ako policija i dođe i zatraži snimku vidjeti će da ne snimaš prostor koji nije tvoj

Hvala puno. Inače koristim Reolink (6 kamera plus NVR) te kolko vidim ima taj feature za masking..
Super, hvala još jednom!
davor335 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.01.2023., 10:29   #866
Jel zna netko da li xiaomi mi home ima privacy mask?
PopiVopi is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.01.2023., 10:36   #867
Quote:
PopiVopi kaže: Pogledaj post
Jel zna netko da li xiaomi mi home ima privacy mask?

Nema
mezzzzzo is online now  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2023., 10:57   #868
Quote:
Pozdrav,

može li netko malo objasniti kakvo je stanje s video nadzorom privatnog posjeda što se tiće legalnosti?
Znam da kamera nesmije biti okrenuta prema susjedu, ali što je s javnim površinama, recimo prilaz prema privatnoj kući?
Drugo što me zanima da li se ta pravila odnose samo ako kamera pohranjuje video snimke ili ne? Recimo da se video snimke ne pohranjuju, da li onda kamera smije biti okrenuta prema javnim površinama?
Treće, koja je procedura kod prijave? Da li recimo policija može bez neke najave doći u tvoju kuću i provjeriti tvoj video nadzor?

Lp
Ako snimaš samo svoje dvorište ne treba ti ništa...nikakva naljepnica (ali staviš reda radi).

Sukladno novom Zakonu o provedbi Opće Uredbe o zaštiti podataka (NN 42/18) propisani su uvjeti gdje se i kako videonadzor može postaviti. Tako postoje određena ograničenja, uvjeti i obaveze ovisno snimate li svoje dvorište/kuću ili javnu površinu.

Kod montaže kamere na privatnom prostoru ili korištenja unutar privatne kuće ona načelno nije obuhvaćena područjem primjene Uredbe (čl. 2. st. 2. t (c)), ali tu odredbu tzv. izuzeća kućanstva potrebno je usko tumačiti u kontekstu videonadzora i to tako da se odnosi isključivo na aktivnosti u okviru privatnog ili obiteljskog života pojedinaca.

U slučaju da želite snimati svoj privatni vrt, ulaz u svoju kuću, vikendicu ili montirati kameru u vašem domu, nije vam potrebna obavijest ili naljepnica.

Primjerice, postavite li na kući videonadzor kojim snimate svoje dvorište, a dvorište je ograđeno te samo vi kao voditelj obrade i članovi vaše obitelji redovito borave na dvorištu, takva situacija obuhvaćena je tzv. izuzećem kućanstva. Pritom je iznimno važno da videonadzorom nije pokriven ni jedan dio javnog prostora ili susjednog posjeda (čak ni djelomično ili u ograničenom vremenskog opsegu).

Naime, to očito nije slučaj s obradom osobnih podataka koja podrazumijeva njihovu objavu na internetu na način da se pristup tim podatcima omogući neodređenom broju osoba ili ako sustav videonadzora obuhvaća (čak i djelomično) javni prostor.

Kod postave videonadzora na javni prostor, potrebno je postaviti obavijest o snimanju.

Konkretno, obavijest o videonadzoru mora sadržavati sljedeće podatke:

1. da se prostor nalazi pod videonadzorom
2. podatke o voditelju obrade
3. podatke za kontakt putem kojih ispitanik može ostvariti svoja prava
4. svrhu obrade
5. pravnu osnovu
6. prava ispitanika te
7. informaciju da se cjelovite informacije nalaze na internetskoj stranici ili na drugom odgovarajućem mjestu u okviru Politike privatnosti.
fabricio1 is online now  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2023., 11:07   #869
Prošli tjedan je bilo 2-3 pljačke u kvartu, jedna u mojoj ulici...

Imam alarm ali sam odlučio ugradit kamere. Prostudirao sam sve moguće kamere i kombinacije.

https://eu.eufy.com/pages/security-e...navimenu_3_img - naručio pa ću vidjet.

Punac mi ima Reolink i oni su mi bili prvi izbor dok nisam naletio na eufy od Ankera. Javim kad ih ugradim.
fabricio1 is online now  
Odgovori s citatom
Old 01.02.2023., 19:02   #870
Pozdrav ekipa..ako moze pomoc oko odabira koje kamere staviti posto ima puno modela pa se ne mogu odluciti jer mi je to malo sve novo..dvojba je izmedu Reolink i hikvision.
Treba mi 5 kamera 4 bi isle vani da pokriju cijelo dvoriste i jedna unutra u dnevnu sobu,moraju imati senzor pokreta sa javljanjem na mob ap,night vision i minimum 4 mpx da se cim bolje vidi.
Sve bi bilo povezano kabelom Utp do snimaca i u router..Jel se spaja normalno kao i za internet jer imam klijesta za krimpanje pa bi si ja to sam sredio.
Na sto se jos mora paziti kod kupovine a da nisam napisao..
Ako moze neki prijedlog modela da opet nije 300e komad nego u nekim normalnim okvirima do recimo do 1200e otrpilike je budzet.
Nasao sam jedan set od Hikvision kamere su model DS2CD1143G0-I 4 mpx sa snimacem 8 kanala 2 TB model WD20PURZ i svom opremom otrpilike 650e pa ako moze info jel se to isplati uzeti..
Toliko od mene hvala na pomoci
Old 01.02.2023., 21:55   #871
Da li moze da se prikljuci IP kamera , pomocu "video baluna" na hibridni DVR koji podrzava analogne i IP kamere ?Od kamere da ide UTP kabal pa onda na DVR(Hikvision DS-7104HUHI-K1 )
Da li ima neko drugo resenje ili .... ?
1973zoran is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.02.2023., 22:22   #872
Quote:
cobico kaže: Pogledaj post
Pozdrav ekipa..ako moze pomoc oko odabira koje kamere staviti posto ima puno modela pa se ne mogu odluciti jer mi je to malo sve novo..dvojba je izmedu Reolink i hikvision.

Treba mi 5 kamera 4 bi isle vani da pokriju cijelo dvoriste i jedna unutra u dnevnu sobu,moraju imati senzor pokreta sa javljanjem na mob ap,night vision i minimum 4 mpx da se cim bolje vidi.

Sve bi bilo povezano kabelom Utp do snimaca i u router..Jel se spaja normalno kao i za internet jer imam klijesta za krimpanje pa bi si ja to sam sredio.

Na sto se jos mora paziti kod kupovine a da nisam napisao..

Ako moze neki prijedlog modela da opet nije 300e komad nego u nekim normalnim okvirima do recimo do 1200e otrpilike je budzet.

Nasao sam jedan set od Hikvision kamere su model DS2CD1143G0-I 4 mpx sa snimacem 8 kanala 2 TB model WD20PURZ i svom opremom otrpilike 650e pa ako moze info jel se to isplati uzeti..

Toliko od mene hvala na pomoci
To ti je dome camera (u staklenom kućištu), to ne preporučam vani jer se staklo lako zaprlja i onda kada se IR upali navecer imaš mrtvi kut. 2axis kamera - ne možeš je na zid staviti, samo strop ili kupiti nosač DS-1272ZJ-110. Model je G0 znači nema naprednu analitiku što ti baš puno ne znači kod notifikacija jer ćeš imati more lažnih alarma pa ćeš to i brzo ugasiti. G2 bi bile bolje ako te zanimaju pravodobne informacije, ali onda i cijena raste.
Reolink traži s pametnom analitikom, ali vodi računa da noćni rad nije u razini hik-a. Recimo da je reolink ok do nekih 10m, sve preko je izražen ghosting.

GuardianOTB is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.02.2023., 22:26   #873
Quote:
1973zoran kaže: Pogledaj post
Da li moze da se prikljuci IP kamera , pomocu "video baluna" na hibridni DVR koji podrzava analogne i IP kamere ?Od kamere da ide UTP kabal pa onda na DVR(Hikvision DS-7104HUHI-K1 )
Da li ima neko drugo resenje ili .... ?
Upravo tako. Na početku i kraju kabela ide video-balun. Ali to je za analognu kameru. Ako hoćeš IP kameru spojiti moraš switch spojiti na snimač, IP kameru na switch (direktno bez baluna) a za izlaz na switch spajas iz routers.

GuardianOTB is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.02.2023., 16:09   #874
Quote:
To ti je dome camera (u staklenom kućištu), to ne preporučam vani jer se staklo lako zaprlja i onda kada se IR upali navecer imaš mrtvi kut. 2axis kamera - ne možeš je na zid staviti, samo strop ili kupiti nosač DS-1272ZJ-110. Model je G0 znači nema naprednu analitiku što ti baš puno ne znači kod notifikacija jer ćeš imati more lažnih alarma pa ćeš to i brzo ugasiti. G2 bi bile bolje ako te zanimaju pravodobne informacije, ali onda i cijena raste.
Reolink traži s pametnom analitikom, ali vodi računa da noćni rad nije u razini hik-a. Recimo da je reolink ok do nekih 10m, sve preko je izražen ghosting.

Hvala ti..definitivno Hikvision..ako imaš prijedlog za 4 kamere vani i jedna unutra sa svim za ugradnju slobodno napisi..buđet oko 1300€.
Old 05.02.2023., 18:19   #875
Quote:
Ako hoćeš IP kameru spojiti moraš switch spojiti na snimač, IP kameru na switch (direktno bez baluna) a za izlaz na switch spajas iz routers.
U podesavanju DVR-a , postoji opcija da se na 4 ulaza , odaberu opcije za svaki ulaz IP ili Analogna kamera.Takvu opciju ima DVR .Zato razmisljam, da li postoji neka mogucnost da se IP kamera direktno poveze na DVR.

Ja sam kameru povezao na router i DVR je prepoznao kameru i vrlo jednostavno je za instaliranje.
Kamera je , neka nova serija Hikvision ULTRA. DS-2CD3386G2-ISU.
1973zoran is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.02.2023., 19:14   #876
Quote:
1973zoran kaže: Pogledaj post
U podesavanju DVR-a , postoji opcija da se na 4 ulaza , odaberu opcije za svaki ulaz IP ili Analogna kamera.Takvu opciju ima DVR .Zato razmisljam, da li postoji neka mogucnost da se IP kamera direktno poveze na DVR.

Ja sam kameru povezao na router i DVR je prepoznao kameru i vrlo jednostavno je za instaliranje.

Kamera je , neka nova serija Hikvision ULTRA. DS-2CD3386G2-ISU.
Direktno ne... Imaš samo bnc izlaze na snimacu.

GuardianOTB is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.02.2023., 19:22   #877
Quote:
Hvala ti..definitivno Hikvision..ako imaš prijedlog za 4 kamere vani i jedna unutra sa svim za ugradnju slobodno napisi..buđet oko 1300€.
E jbga.. ne znam koje su MPC.. ja bih išao na DS-2CD2343G2 ili DS-2CD2347G2-L(2.8mm).. e sada...ove kamere su ti oko 280-350€ komad što ti prelazi budget. Ili.. ići na NXI snimač i "glupe" kamere.. tipa DS-7608NXI-I2/s + recimo DS-2CD1343G0 kamere... To bi ti moglo biti u budžetu. NXI snimač ima acusense u sebi umjesto kamera...samo izbjegavaj kamere što kreću s HWT (Hiwatch) - to su u svoja kućišta stavili gluposti od hardwarea...

GuardianOTB is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2023., 08:01   #878
Quote:
E jbga.. ne znam koje su MPC.. ja bih išao na DS-2CD2343G2 ili DS-2CD2347G2-L(2.8mm).. e sada...ove kamere su ti oko 280-350€ komad što ti prelazi budget. Ili.. ići na NXI snimač i "glupe" kamere.. tipa DS-7608NXI-I2/s + recimo DS-2CD1343G0 kamere... To bi ti moglo biti u budžetu. NXI snimač ima acusense u sebi umjesto kamera...samo izbjegavaj kamere što kreću s HWT (Hiwatch) - to su u svoja kućišta stavili gluposti od hardwarea...

Puno ti hvala..malo ću pogledati to što si predložio pa se javim..inače sve kamere bi bile pod krovom eventualno prašina bi se nahvatala na staklo ali bitna mi je dobra vidljivost zbog veličine dvorišta pa možda bolje ne sa staklom..inače bi ja sam sve to sredio ali ako te zanima montaža ako nisi predaleko od Vž možemo se dogovoriti kad sve kupim..
Old 06.02.2023., 12:20   #879
Quote:
Puno ti hvala..malo ću pogledati to što si predložio pa se javim..inače sve kamere bi bile pod krovom eventualno prašina bi se nahvatala na staklo ali bitna mi je dobra vidljivost zbog veličine dvorišta pa možda bolje ne sa staklom..inače bi ja sam sve to sredio ali ako te zanima montaža ako nisi predaleko od Vž možemo se dogovoriti kad sve kupim..
Quote:

Jedino nisam shvatio sto ti znaci glupe kamere?
DS-7608NXI-I2/s ovaj snimac nema fizickih 8 kanala kako se spaja onda ako je to ovaj https://allegro.pl/oferta/rejestrato...ip-13210641731
i ove kamere https://allegro.pl/oferta/kamera-ip-...mc-13185326073

imam mogucnost sve nabaviti u Poljskoj posto je jeftinije..ako bi po tvom misljenju to bilo to sto sam stavio..ima jos brdo drugih modela ali recimo taj model 100E a snimac 300e.
Old 06.02.2023., 22:42   #880
Quote:
Jedino nisam shvatio sto ti znaci glupe kamere?

DS-7608NXI-I2/s ovaj snimac nema fizickih 8 kanala kako se spaja onda ako je to ovaj https://allegro.pl/oferta/rejestrato...ip-13210641731

i ove kamere https://allegro.pl/oferta/kamera-ip-...mc-13185326073

imam mogucnost sve nabaviti u Poljskoj posto je jeftinije..ako bi po tvom misljenju to bilo to sto sam stavio..ima jos brdo drugih modela ali recimo taj model 100E a snimac 300e.
https://www.hikvision.com/uk/product...-7608nxi-i2-s/
Ovaj.. treba ti 8portni PoE switch - u njega se spajaju kamere..ili snimač s PoE.. DS-7608NXI-I2/8P/S

"Glupe" - nemaju naprednu videoanalitiku.

Nisam blizu Varaždina ali ako ti treba pomoć mogu iskopati nekoga dobroga.

Acusense kamere su bolje ne samo zbog analitike već imaju i bolje senzore... Znači kvalitetnija opcija je standardni snimac + acusense kamera, ali ako budget ne da, ovo je "next-best-thing". Za mene jelte.. DVC opcija ti je nekih 30% jeftinija , a Dahua 10ak% jeftinija. U RH, ne znam ti baš cijene vani. Ako možeš dobiti po tim cijenama... Go for it

GuardianOTB is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:34.