Vrt Sobne i vrtne biljke, kantice i lopatice, vaši zeleni ljubimci. |
|
|
15.08.2021., 16:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2013.
|

U početku najviše volim jesti svježe ljute čili papričice.
A poslije kada imam puno zrelih najbolje mi je posušiti ljute Čili papričice u sušilici pa ih onda samljeti u mlinčeku za kavu i onda prah držati u staklenim flašicama .
Lako ih je onda koristiti i za čušpajze , za umake , za ajvare , za pinđur , za ulje , za pića...
A poseban proizvod mi je na roštilju podimiti Čili papričice
|
|
|
17.08.2021., 08:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2018.
|
Pozdrav svima!, Drago mi je da je forum malo živnio napokon...
Kod mene je situacija tako-tako, bolja je sa onim manje ljutim sortama, koje jeden uživo ii kiselim.
Habanero je dosta podbacio, chocolate imam po 1 plod na biljci (?!), no počelo je opet nešto cvjetati pa će valjda nešto biti. A white ima puno puno ali sitnih žućkastih plodova, tipa visine do 2 cm, ne kužim dal će to narasti ili..
|
|
|
24.08.2021., 17:23
|
|
čovjek sam iz Katange
Registracija: Apr 2008.
|
Dragi kolege,
molio bih savjet kako iskoristiti Carolina Reaper svježe papričice u domaćoj šalši koju upravo radimo no uz važnu napomenu da ne želim napraviti totalnu ubojicu od umaka?
Ima li neka posebna tehnika? Tipa samo nakratko kuhati sa ostatkom tekućine pa izvaditi? (ovo sam izmislio ovaj tren).
Nadam se da vrijedi ona da nema glupih pitanja :/
|
|
|
24.08.2021., 21:57
|
|
Registrirani korisnik
|
Evo kako ja radim:
svaku Čili papričicu koju uzgojim ja ju i probam , ne puno , ove naj ljuče oko 1 cm2. 
Isto tako kada radim neki umak dodajem papričice po malo zavisno od količine umaka , pro miješam , nakon 5 min probam  i dodam još Čili papričice ili izvadim , ako je pre ljuto.

Treba eksperimentirati s receptima za umake , šalše , sosove , kečape , ajvare , pinđur...
Meni ne pašu (kupovni) umaci koje prave u egzotičnim zemljama koristeći voće i povrće koje ja nikada ne koristim.
Uglavnom koristim u raznim kombinacijama za recepte (ne sve odjednom ) :
pečenu papriku , Čili , rajčicu , mrkvu , luk , češnjak , ocat , kvasinu , jabučni , limun , naranđu, jabuku, sol , papar , šečer , med , masline , maslinovo ulju , bučino ulju , lovor , ružmarin , origano , kadulju , peršin i celer.

|
|
|
25.08.2021., 09:50
|
|
čovjek sam iz Katange
Registracija: Apr 2008.
|
Zanimljivo, hvala!
Znači nakon 5 min krčkanja provjeravaš...hvala na infu!
|
|
|
03.09.2021., 21:22
|
|
Species 5618
Registracija: Nov 2009.
|
16 najljućih čili papričica na svijetu i sve o njima
https://www.jutarnji.hr/domidizajn/d...njima-15099575
|
|
06.09.2021., 17:43
|
|
onja
Registracija: Oct 2003.
|
Koristi netko gochugaru? Kakva vam je razlika u odnosu na uobičajene sorte ljutih papričica? Uzgaja netko baš te sorte prikladne za gochugaru?
|
|
|
06.10.2021., 08:45
|
|
Registrirani korisnik
|
Ljudi jel gotova berba? Kod mene sve je više-manje gotovo, ima nešto ajija i buena mulate koje će se vjerojatno na živo pojesti.
Ove godine su malo podbacile ljute vrste, habanero chocolate tako-tako (nadam se da će neke zelene još sazrijeti), habanero white me razočarao (sitni plodovi, rodnost ok, ali treba ih dosta utopiti za umak). Manje ljute sorte su bile dobre, pogotovo serrano del sol koja mi je valjda najdraža sorta za jesti svježe ili za kiseljenje.
|
|
|
06.10.2021., 12:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
|
Meni je još ostao neki mali ljuti, neznam koji su. Mislim da sam pogrešno sjeme dobio
Ostalo sam sve obrao, dimio, sušio, kiselio, fermentirao.
Sada idem rafinirati dalje u umake i ulja.
Na kraju je bila solidna sezona, unatoč svim problemima i pogreškama koje sam napravio.
Uzeo sam ove godine 5 platnenih tegli 15l. Pokazale su se odlične za sada. Biljke tu nisu imale veći urod, ali su bile ljepše i zdravije sa krupnijim plodovima, jednostavnije za orezivanje.
|
|
|
13.10.2021., 06:19
|
|
Registrirani korisnik
|
Da li je normalno, a pretpostavljam da je, da su kasnije berbe puno ljuće?
Znači jalapeno koje sam brao pred kraj, probao ukiselitog jednog, ljut ljut ljut. Dok ranije u sezoni sam ih jeo lopatom.
|
|
|
14.10.2021., 08:04
|
|
Registrirani korisnik
|
Zanimljivo, ali bi rekao isto da je normalnije da ako ostanu papricice na biljci, da se s vremenom ljutina akumulira.
Ja moram vidjeti sto je ostalo od mojih, pobrati ako nesto ima, a i ostavit cu ih dokle god ih zima ne unisti. Mozda uhvate jos malo sunca.. A onda u planiranje nove sezone.
|
|
|
20.10.2021., 08:24
|
|
onja
|
Da, smatra se da su ljuće kasnije, crvene/zrele su jače od mladih zelenih. Ja ih odustajem sadit, preprehudo mi je. Čak i kad ih očistim posve iznutra (sjemenke i ono bijelo), pa zapečem prazne i punjene sirom u pećnici, bilo mi je preljuto da sam osjetil kako mi se tjeme užari. Jednu vreću ubranih jalapena sam dal frendici, zadnji val berbe nije nitko htjel pa sam ih bacil na kompost.
Veliki problem mi je bilo nehotice dodirivanje, znal sam da moram biti oprezan ali dogodi se. Npr. kolovoz i rujan, ambrozija šiba, nesvjesno se dotaknem po nosu prilikom čišćenja i skužim kad me počne pržit. Ili sila mi je pišat a zaboravim prije oprat ruke, pola sata me pimpek pekel, mazal sam ga suncokretovim uljem i pral vodom na umivaoniku dok se nije smirilo... I to je jalapeno tek, htjel sam ga sadit samo zato jer slovi kao blag
|
|
|
20.10.2021., 08:51
|
|
Registrirani korisnik
|
Jbt koji si ti pehist 
Meni je samo jednom ove godine štrcnulo u oko dok sam rezao. Nije bilo baš ugodno, ali dogodi se.
Ja sam jako pozitivno iznenađen. Super mi je da su ljuće, jer zato ih i sadim.
Osušim/izmeljem/nasjeckam razne sorte, pa onda miješam dok ne dobijem željenu ljutinu. Npr poblano i jalapeno, i to mi je dobro za neku generalnu normalnu kuhinju, npr za gulaš, posuti po sarmi.
Ali bez premca mi je najdraže čili ulje.
Chiu chow. To ide i da se samo na tost stavi, u majonezu, u umake razne, u bilo što.
Na yt ima dobar recept, andong.
|
|
|
23.10.2021., 21:34
|
|
onja
|
Kupil sam u Pekinškoj Patki gochugaru, korejske mljevene čili papričice. Trebal mi je za kimchi (ukiseljeni kupus s još drugim povrćem), prošle godine sam ga radil s običnim mljevenim čilijem iz dućana. Eeee koja je to razlika uf. A i sam gochugaru mi je predobar, onak probam ga na žličici i mogu ga pojesti bez problema. Nije ljut samo da je hudo a bez ikakve arome, nego baš paše taman za ovo 
|
|
|
23.10.2021., 23:26
|
|
Registrirani korisnik
|
Ajmo uzgojiti najljuće chili papričice
Quote:
pic kaže:
... preprehudo mi je... bilo mi je preljuto da sam osjetil kako mi se tjeme užari. Jednu vreću ubranihjalapena sam dal frendici, zadnji val berbe nije nitko htjel pa sam ih bacil na kompost...I to je jalapeno tek, htjel sam ga sadit samo zato jer slovi kao blag
|
A gochugaru je ljut svega 1500 SHU ? 
Pa to je za curice.
Kakav ti je gušt to jesti kada te ne peče a ni suze ti nejdu ?
"Obožavatelji žarenja u ustima koji suznih očiju i crveni u licu ubrzano dišu i vape za vodom, a nakon svega žele ponoviti to iskustvo, posebna su vrsta ljudi. Oni ne kupuju mljeveni čili u dućanu, nego svoje papričice s ljubavlju uzgajaju od sjemena do ploda."
Tko zna možda ću jednog dana morati ići u komunu na odvikavanje ?
" "vrućina" u ustima koja nastane kada okusite čili je stvaran osjećaj, a uzrokuje ga upravo kapsaicin. Naime, nakon što zagrizete čili, živčani završeci koji se nalaze na vašem jeziku prenijet će živčane impulse direktno do dijela mozga koji obrađuje osjećaj dodira. To će, pak, potaknuti lučenje endorfina, koji su odgovorni za osjećaj ugode."
Tak mi siromahi kaj nemamo za Maricu.
"...čili papričice razvile su se na način da odbijaju mikroorganizme, što je u davna vremena, prije otkrića antibiotika, struje i hladnjaka, bilo iznimno važno. Posebice u tropskim dijelovima svijeta gdje se hrana brže i lakše kvari pa su učestalija trovanja. Smatra se da čili može uništiti do 75% patogena u hrani..."
U hrani 75? A u zraku ?
Bog zna možda uništava Coronu? 
|
|
|
25.10.2021., 08:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Dragi Stožeru, da li mi koji uzgajamo chili papricice mozemo dobiti na osnovu toga covid-putovnice?

|
|
|
26.10.2021., 11:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Ajmo uzgojiti najljuće chili papričice
Quote:
Gordaan kaže:
Dragi Stožeru, da li mi koji uzgajamo chili papricice mozemo dobiti na osnovu toga covid-putovnice?

|
Poštovani,
navodno Covid-putovnice se ne izdaju uzgajačima Čili popričica već možda redovnim konzumentima najljuće Chili papričice-čuvene Bhut Jolokia, jer "Smatra se da Čili može uništiti do 75% patogena u hrani..."
A u patogene spadaju : " bakterije, virusi, prioni, rikecije, ..."
|
|
|
30.10.2021., 10:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2012.
|
Ima li netko za prodati sjeme čilija Anaheim, Pimientos di Padrón i Ancho?
Volim te blago ljutkaste sorte 
|
|
|
30.10.2021., 11:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Anaheim ima i po poljotekama.
Ancho znam da ima planthouse, ja ih uzimam.
|
|
|
02.11.2021., 09:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2011.
|
Quote:
Sheshirdzhija kaže:
Jbt koji si ti pehist 
Meni je samo jednom ove godine štrcnulo u oko dok sam rezao. Nije bilo baš ugodno, ali dogodi se.
Ja sam jako pozitivno iznenađen. Super mi je da su ljuće, jer zato ih i sadim.
Osušim/izmeljem/nasjeckam razne sorte, pa onda miješam dok ne dobijem željenu ljutinu. Npr poblano i jalapeno, i to mi je dobro za neku generalnu normalnu kuhinju, npr za gulaš, posuti po sarmi.
Ali bez premca mi je najdraže čili ulje.
Chiu chow. To ide i da se samo na tost stavi, u majonezu, u umake razne, u bilo što.
Na yt ima dobar recept, andong.
|
Vidjevši post o chiu chow čili ulju, potražio sam recept na YT (andong) i isprobao. Rezultat je odličan! Hvala Sheshirdzija!
Poslano sa mog Redmi Note 9 Pro koristeći Tapatalk
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:50.
|
|
|
|