Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Audio i video tehnika

Audio i video tehnika HiFi, TV, HD, satelitska, kamere i ostala potrošačka elektronika
Podforum: Sam svoj elektroničar

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.01.2018., 23:32   #8961
http://www.waynekirkwood.com/images/...nteraction.pdf

Za napredne...(i tvrdokorne)....
olif is offline  
Old 26.01.2018., 23:33   #8962
Quote:
AKG kaže: Pogledaj post
Linux fanboy. Na tom šugavom linuxu ništa od ozbiljnijeg softvera nema. Nije za nikakav koristan rad. I sad kao muzika je značajno bolje riješena nego na Win - moš si mislit...
pa ovdje konkretno govorimo u kontekstu audia, i podrške za reprodukciju zvuka?

ja koristim desetak godina stari atom minilaptop koji mi je skupljao prašinu, koji je nekad vrtio win xp, i koji preko win teško da će dati približno kvalitetan zvuk kao preko zapravo bilo kakve linux distribucije, ne nužno optimirane za audio. poanta: taj mi je laptop isključivo za audio, ne koristim ga ni za šta drugo; za drugo koristim windows laptope, iz konvencije

a još je financijski jednostavnije složiti raspberry pi ili neku drugu minikompjuter platformu. ili pak neki fanless atom novi komp

a sad, zašto je linux bolji za hi-fi zvuk u startu. zato jer je microsoft lagao o preemptivnom multitaskingu, koji je navodno trebao postojati već od windowsa 95. a on niti sada ne postoji u praksi. dovoljno je doživjet kad ti tamo neki flash proces ocarini procesorsko vrijeme da nemoš ni mrdnut, a OS ne dobiva natrag kontrolu. a on bi ko trebao bit u kontroli i dodjeljivat procesima kriške vremena. moš si mislit. laž u pm. i to je razlika. linuxi nisu muljaža, oni su zasnovani na unixu koji je dizajniran i proveden kao ozbiljan mainframe sustav koji radi svoju zadaću. i k tome još i open source. nema muljaže. nema carinjenja procesorskog vremena od nekih tamo procesa. a da bude bolje, obzirom da je open source, stvarno se može okljaštriti od svih za audio suvišnih procesa i funkcija, i time kreirati najgoliju platformu dediciranu za audio, apsolutno kvalitativno dovoljnu za procesiranje najzahtjevnijih audio signala u realtime čak i s procesorima limitirane moći
Old 27.01.2018., 00:17   #8963
Quote:
woobie kaže: Pogledaj post
I samo da napomenem moji postovi nisu za audiofile nego one koji ipak teze objektivnosti. Olif, angel i ekipa me slobodno ignoriraju kao sto cu ja i njih
a šta nisi skužio woobie kamo ta objektivnost ide. k još većem placebu nego bilo kojem mogućem audiofilskom

no dobro, ako te navedeni članci mogu uspješno uvjeriti da s jeftinog sustava slušaš zapravo vrhunski zvuk, super za tebe

audiofilija ide iz slušanja. slušač je subjekt. doživljaj je subjektivan. ne postoji objektivno slušanje, jer nisi objekt, već subjekt
Old 27.01.2018., 05:37   #8964
Quote:
MytByte kaže: Pogledaj post
možda i zato jer bi bili cca 1000 kn skuplji
malo više
Nije stvar samo licence, stvar je toga da windozi žderu resurse i to gadno...
meni je prastari athlon (čini mi se dual core 2.0 ili tak nekak) sa 2 Gb rama radio na linuxu ono kaj i7 sa 12Gb Rama nemre pod vindozima ni pod razno...

Na kraju krajeva pa dost je pogledat ove razne media playere...
Višestruko skuplji box sa i3/i5 procom i windozima nije u stanju odradit hrpetinu toga po pitanju multimedije u odnosu na box pod libreelecom...
Ono win box od 300$ nemre ni prismrdit boxu od 50-100$ pod androidom/libreelecom/nekom linux distribucijom rađenom specifično za njega...
The Best F1 Driver is offline  
Old 27.01.2018., 08:35   #8965
Android je isto baziran na Linuxu. Možete čak i verziju kernela provjerit u informacijama o verziji androida instaliranog na vašem mobitelu.
A upravo je Android primjer kako OS može funkcionirati jako dobro i sa slabim hardverom, naravno neopterećen mnogim nepotrebnim stvarima i procesima koje ima Windows i boljom optimizacijom. Appleov iOS još i bolje.

Dakle, (skoro) svi imamo nešto od Linuxa.
DelmatST is offline  
Old 27.01.2018., 09:40   #8966
Linux i Windows su dva razlicita svijeta, razlicitih namjena malar se poklapaju u nekim djelovima.
Windows 10 radi cist ok sa 1gb (skoro pa jednako kao xp sa 1gb samo sto su svi zaboravili kak je to izgledalo na xp)
Svaki OS ima svoje prednosti i mane.

Sto se tice Windowsa on ima isto svoje embbeded sustave ali siguran sam da ih nitko od vas nije probao.

Linux je odlican i ima podrsku gdje Windows nema ali i obrnuto.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Old 27.01.2018., 10:27   #8967
Sve aplikacije koje se za win redovito izdaju i obnavljaju, za Linux uvijek kasne ako ih uopće i ima.

Hoću acad-nema, hoću solid-nema, hoću abaqus-nema, hoću proEngineer-nema, hoću eagle-nema, hoću office (origigi i najbolji Microsoft, ne neki okljastreni open shit-nema, hocu avr studio- nema. Nista nema, ako i ima nesto od gore navedenih programa to su verzije koje uvijek kaskaju za zadnjim izdanjima na Windowsima.

A da ne spominjem drivere za racunalo koje je za Linux uvijek muka naći. Uglavnom, slabo podržan i marginalan OS.
AKG is offline  
Old 27.01.2018., 10:39   #8968
@AKG: Linux za po doma koriste fanovi, u velikim sustavima Linux ima sasvim drugu ulogu i tamo se kastomizira za specifične potrebe...Linux nije za tebe, ali nemaš što pljuvat po njemu jer je nezamjenjiv u velikim sustavima, nezamjenjiv je u big-scale filmskoj postprodukciji, recimo, (svi najvažniji softveri postoje i za Linux)...
MytByte is offline  
Old 27.01.2018., 11:34   #8969
Nisam nešto puno probavao, ali ono što mogu kazati, je to da Windowsi nikako nisu optimalizirani za Audio !

Kada smo već prije 4-5 godina probavali inačice pleyanja u Linuxu, on se tu pokazao boljim (i kvalitetniji zvukom) od Win platforme i playera koje rade na njima.
Baš zbog te svoje jednostavnosti i neopterečenosti nepotrebnim porcesima.

Kod Windowsa niti namjenski program Fidelizer (kao, isključuje sve nepotrebne procese) ne optimalizira baš nešto pleyanje glazbe Foobarom, Jriverom i sl.

Jedino Roon Labs, sa svojim resursima i relativnom prilagodbom PC-a svojim potrebama, to kvalitetnije radi u Windowsima.
I ima suradnju sa podosta relevantnih firmi za pleyanje glazbe.

https://kb.roonlabs.com/RoonBridge
https://roonlabs.com/partners.html

Već se dugo bavim idejom da sa Sticka probam Dual Boot sa Linuxom, na jednom te istom PC-u.
Ako to ne bi išlo, nabaviti mini PC samo za pleyanje u Linuxu, spojiti s drugim HDMI na TV (monitor).
Stari PC- ostviti u vezi HDMI na TV i koristiti za surfanje i sl u Win... ?
Nije baš praktično ....
olif is offline  
Old 27.01.2018., 11:51   #8970
Quote:
MytByte kaže: Pogledaj post
@AKG: Linux za po doma koriste fanovi, u velikim sustavima Linux ima sasvim drugu ulogu i tamo se kastomizira za specifične potrebe...Linux nije za tebe, ali nemaš što pljuvat po njemu jer je nezamjenjiv u velikim sustavima, nezamjenjiv je u big-scale filmskoj postprodukciji, recimo, (svi najvažniji softveri postoje i za Linux)...
Uff svi najvažniji softveri, ma nemoj. A softver koji sam ja nabrojao je nevažan.
Želim Ansys-nema, Creo-nema, Abaqus-nema, Inventor- nema, Mach3 -nema ,da sve od reda nebitan softver. Glavno da je za filmsku industriju zakon.

Naravno da kad ga netko uzme kao platformu za razvoj bank softvera, ili rimac za koncept one, to moze biti super softver.

Većina korisnika računala ga ne koristi, jer je nepodržan. To što se par fanboyeva nađe uvrijeđeno neće popraviti stvar. Marginalan softver za geekove..

Inače off topic smo..
AKG is offline  
Old 27.01.2018., 11:52   #8971
Meni je stari laptop u dnevnom boravku spojen sa tv i pojačalom upravo za takve stvari. Tu je i bežična tipkovnica sa touchpadom. Još je bolja kombinacija sa skroz mini tipkovnicom koja može komotno stat zajedno sa daljinskima na stoliću
Puno bolje od ikakvog media playera za muziku, filmove i surfanje IMHO.
DelmatST is offline  
Old 27.01.2018., 12:46   #8972
Mislim da nikako nismo Off Topic, jer pričamo o računalnom Audiu, koji je danas već vrlo udomaćen u Hifi.

Kako je i neki OS ( i prateći software playeri, PC i ine platforme...) dio toga, bolje o tome razglabati tu, nego na IT Topicu.

Jer, kada bi npr. (karikirano) spomenuo da za audio nije svejedno kakav je PC kao samo digitalni transport, ćut će se i da su to "samo nule i jedinice" i da je manje više nebitno kakav PC/ Laptop to očita s harda...
olif is offline  
Old 27.01.2018., 13:49   #8973
ma štima, ali mislim da ne bi trebali ovdje za i protiv određenog OS-a općenito. Što se tiče reprodukcije muzike OK. Svaki OS ima svoje zagovornike i nema smisla sada tu na hifi-ju razlgabati koji OS podržava više aplikacijskog softvera i sl...
AKG is offline  
Old 27.01.2018., 16:07   #8974
A svejedno ti je da li imas Linux ili Windowse ako imas lose kablove!!!
Old 27.01.2018., 16:33   #8975
Kupiš raspberry pi za 350kn, kabel za 7000kn i deri

Zar nije neobično kako po forumu neki hvale superiornost tog malog jeftinog uređaja a drugi iznistiraju na enormno skupim kabelima? Tu netko nekoga prilično voza... jer ako elektronika za tako sitne pare može dobro raditi gdje je tu logika da kabel mora biti bolesno skup da bi bio dobar?
tekac is offline  
Old 27.01.2018., 18:42   #8976
Da znam.
I ja i brat smo vec par puta debatirali o Raspberryju.
Zapravo me buni sta bi bila najbolja mass memorija, koji bi bio najbolji, koji DAC (zapravo hvale DAC) i sta mi sve treba za tu igracku...
Kabel od 7000 kn prepustam tebi (ijako mi je nuden za 2500 kn)
Ali je zanimljiva igracka...pa jos kakav tachscreen...
Old 27.01.2018., 18:55   #8977
https://www.chipoteka.hr/artikl/1358...25a-8208000502
https://www.chipoteka.hr/artikl/1358...kit-8208000503

Ajd, da to bar nekak izgleda, treba uložiti ipak malo više...
A tu je još i vanjski disk(sa glazbom), možda neke dodatne kartice, kvalitetan DAC, amplifikacija, zvučnici...

Nije RPi toliko "superioran" koliko je jeftin i dobar u odnosu dobiveno/uloženo, jer je lišen svih nepotrebnih stvari koje ometaju audio reprodukciju na nekom "običnom " PC-u npr.

To je ipak samo dobar transport, na koji ide Linux OS i sa npr. Daphile softwareom.
Praktičan je zbog veličine i prhvatljiv zbog cijene...
A dakako da je daleko od toga da bude neki kvalitetan Media Centar i sl.
Za to postoje ipak svestraniji, pa i kvalitetniji i nažaost skuplji uređaji...

Tko nema PC/Laptop u blizini Hife ili nema prostora za to, svakako kao opciju
treba razmotriti Rpi 3.

Tko želi exlusivu, a želi i da bira OS (može i Widoze) i ne pita za pare izabrat će ovu inačicu s Roon playerom i softwareom:

http://mediaaudio.hr/nucleus-by-roon/

I to sve spojiti na neki dobar DAC...itd...

Zadnje uređivanje olif : 27.01.2018. at 19:06.
olif is offline  
Old 27.01.2018., 19:05   #8978
Ako ti DAC ima USB ulaz, ne treba ti ništa posebno. Mountaš OS na karticu, upikneš neki stick sa glazbom i to je to. Volumio je headless, imaš aplikaciju s kojom podešavaš sve opcije, čak možeš i pokupit update bez problema. Meni samo jednom nije uspjelo, pa sam morao formatirat karticu i mountat novu verziju, ali barem desetak puta je updejt odrađen izravno iz appa.
Ako imaš iOS odnosno Safari ne treba ti ni app, samo ukucaš IP adresu RPija i to je to, dobiješ sučelje.

Digi + kartica nije nužna ali je upgrade, jer zaobilazi taj dakle problematičan RPi kontroler (LAN i USB na istoj liniji, tako nekako), a i galvanski odvaja SPDIF od ostataka računala.

No radi i bez nje. Najbolja je izgleda ova indijska Allo USB transport kartica, jer kroz nju idu i visoke rezolucije. Barem u smislu specki.

Ako nemaš DAC, ima dvije hrpe DAC kartica (sa RPi HATom) svih vrsta i oblika, sve tipa oko 50tak eura.

Jedan kolega mi je baš jučer rekao da je neki njegov frend usporedio jednu od tih sa vlastitim Rega DACom - dakle vrlo solidnom mašinom - i da je Rega završila u oglasu.
Prepišo ju je, tak je rekao. Tak da sad i ja razmišljam da potpuno odbacim vanjski DAC i uzmem nekaj takvo.

EDIT: ako dakle već imaš USB Dac, microSD karticu od cca 4gb i neki malo bolji punjač (ja koristim IPad-ov), trošak ti je po ovim chipoteka cijenama 400 kn. RPi i kućište, to je sve za početak. I nemjerljiv skok u odnosu na windowse. Ja sam probao prije i XP sa ALSA i w7 sa wasapijem, foobar je bio player. Svejedno.
A da se naravno i jeftinije nabavit.
Old 27.01.2018., 20:07   #8979
Quote:
woobie kaže: Pogledaj post
Linux i Windows su dva razlicita svijeta, razlicitih namjena malar se poklapaju u nekim djelovima.
Windows 10 radi cist ok sa 1gb (skoro pa jednako kao xp sa 1gb samo sto su svi zaboravili kak je to izgledalo na xp)
Svaki OS ima svoje prednosti i mane.

Sto se tice Windowsa on ima isto svoje embbeded sustave ali siguran sam da ih nitko od vas nije probao.

Linux je odlican i ima podrsku gdje Windows nema ali i obrnuto.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Malo si se zajebo...
Ja za windows embbeded znam još od doba XP-a i to sam vidio prvu embbeded verziju koja je uopće napravljena
The Best F1 Driver is offline  
Old 27.01.2018., 20:31   #8980
Quote:
olif kaže:
Nije RPi toliko "superioran" koliko je jeftin i dobar u odnosu dobiveno/uloženo, jer je lišen svih nepotrebnih stvari koje ometaju audio reprodukciju na nekom "običnom " PC-u npr.

To je ipak samo dobar transport, na koji ide Linux OS i sa npr. Daphile softwareom.
Praktičan je zbog veličine i prhvatljiv zbog cijene...
according to gašo, rpi+digi+ pro+linearno napajanje(njegovo)+rune je vrhunski transport

a allo digione ti ima jitter ispod jedne ps (izmjerili oko 0.4 ps). to je high end mjerenje. ok, jitter nije jedino, tu je i noise. no s linearnim napajanjem i vlastitom filtracijom i galvanskim odvajanjem i to je na ok nivou...ono što ti hoću reć, ti si misliš da je to samo dobar transport, ali možda si ga potcijenio. ja ne bi bio iznenađen da gašina komba, ili pak s digione i nekim komercijalnim linearnim napajanjem, sonično prepišava tvoj transport kombo do DAC-a

Quote:
jean luc kaže:
Jedan kolega mi je baš jučer rekao da je neki njegov frend usporedio jednu od tih sa vlastitim Rega DACom - dakle vrlo solidnom mašinom - i da je Rega završila u oglasu.
Prepišo ju je, tak je rekao. Tak da sad i ja razmišljam da potpuno odbacim vanjski DAC i uzmem nekaj takvo.
jedino je pitanje što mu je bio transport za regu, kad je radio usporedbu. ako je išao preko windoze laptopa, taj laptop je vjerojatno inferioran u odnosu na rpi. ako je pak štekao na rpi preko usb, well, taj rpi usb plus event lošija žica učine razliku. ali možda bi se isplatilo dati šansu najboljoj DAC kartici na tržištu, pa vidjeti kod to vodi

Zadnje uređivanje friendship : 27.01.2018. at 21:12.
friendship is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:52.