Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje

Stanovanje Gdje i kako stanujete, i kako uopće doći do vlastita stana
Podforumi: Vrt, Sam svoj majstor, Interijeri

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.04.2024., 08:33   #881
Tema bi prvenstveno trebala biti namijenjena razmjeni iskustava i savjetovanju. Ideološko prepucavanje što je "bolje" je samo spamanje.

Napisati da će montažnu kuću otpuhati vjetar može samo onaj tko nema pojma i ne zna koliko ne zna.

O prednostima i manama se već nebrojeno puta raspravljalo, koga zanima neka malo čita unazad, koga ne zanima, tko ne želi montažnu kuću, stvarno ne vidim razlog da uopće dolazi na temu. Osim naravno trolanja.
newnick is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2024., 10:14   #882
Quote:
newnick kaže: Pogledaj post
..- tko ne želi montažnu kuću, stvarno ne vidim razlog da uopće dolazi na temu...
Evo ja sam je imao prilike imati, ali je nisam želio i dalje je ne želim, ali me zanima kako su neke stvari izvedene u montažnoj pa me zanima da li ja smijem doći na ovu temu i informirati se ili ne smijem?
nik518 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2024., 11:48   #883
Quote:
letva od volana kaže: Pogledaj post
Ne, samo sam rekao da je to jedini plus na strani montažne u duelu klasične i montažne. što je montažna prije gotova. (ako je.)
Sama brzina gradnje je kod nas irelevantna kada ti se postupak ishođenja dozvole i naknadnih parcelacija i kojekakvih dodatnih potrebnih papira rastegne preko godinu dana .
I poštedite me sa pričama da 'nije tako'.

Drugo - da li itko računa da gradnja temelja i temeljne deke i dovođenje komunalija za tzv. 'montažnu' kuću nije uračunato u tu brzinu gradnje...

Za ilustraciju - pred 25 godina sam u Zagrebu , 'širi centar' , sagradio kuću sa 4 stana.
Rušenje stare kuće je počelo 1. 4. , a useljenje stanara u 3 stana bilo je 1. 10.
Mjesec i pol preko ljeta su se sušile glazure da mogu postaviti parket, a 15 dana je bila dostava i montaža namještaja.

Dakle može se i klasična gradnja brzo napraviti, ako sve bude organizirano.

A o stvarnim cijenama bi se mogli beskonačno raspravljati.

Quote:
Vidili smo nakon onih tornada il čega li već u češkoj prije par godina, te nevremena u zagrebu nedavno, da su te vrste elementarnih nepogoda stigle i u naše krajeve gdje nikad nisu bile. stoga riskirati glavu u drvenoj kući kada krene nešto tako, ili kuće koja izgori od temelja do krova za 2 min ako nešto nedaj Bože krene, nije vrijedno te razlike u cijeni.
Quote:
čak bih da sam u mogućnosti, iako živim u unutrašnjosti, zalio i betonski krov kao što to rade na našem moru. pa nek puše 600km/h, zatvorim se, otvorim pivu i puca mi pimpek što po vani lete auti i drveće.
Ona oluja prošle godine digla je susjedu krov i rasipala ga na moju kuću.
U takvim situacijama nikako ne možeš proći bez štete.
Taman da ti sve vrijednije i bude sačuvano što ti to vrijedi ako je cijeli kraj devastiran do temelja...
thortwins is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2024., 20:17   #884
Letva nista osobno, ne kazem da si ti taj, ali podsjecas me na one likove koji bi gradili kucu a nemaju dovoljno novaca ili nisu toliko kreditno sposobni. Od nekog tamo su culi da su te montazne, ili kako ih vole nazivati, drvene, puno jeftinije. Ili jos bolje, skoro dzaba ako su iz Bosne ili Srbije.
I onda nakon ponude sok i nevjerica!
Tu im planovi (snovi) postaju neostvarivi, krivi su im i ovi koji te barake toliko naplacuju i oni koji iste kupuju.
EphGus is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2024., 21:15   #885
Letva,vec dugo nisam procitao nesto tako smjesno
zacky is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.04.2024., 16:24   #886
Ima li tko iskustva sa Modul Tehnika i njihovim montaznim kucama? ne vidim ih na popisu 'registriranih' na montazneidrvenekuce.info, pa me zanima ako ima sta ljudi sa 'iskustvom'. Hvala
raest is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.04.2024., 13:36   #887
Pozdrav, trenutno sam u fazi istraživanja montažnih kuca te gledam cijene i ponudu... Spominjala se tu i domtera kao najjeftinija varijanta pa sam im poslao mail da vidim cjenik... Evo tu je cjenik za hrvatsko područje https://postimg.cc/z3b9NRRL
Po tome kada se doda pdv od 25 % to i nije toliko jeftinije od hrvatske konkurencije a treba dodati i smještaj radnika te hranu... Tako da oni otpadaju, idem vidit sta drugi kazu...
Puding1991 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.04.2024., 13:52   #888
Nemam iskustva, ali sam pogledao web. Radi sa SIP panelima i ja to ne bih gradio nikad, pa ni onda.

Napisane prednosti na webu zaista nemaju pretjeranog smisla - visoka kvaliteta zraka i ne privlači glodavce?!?!

Nema adrese ureda, nema adrese neke proizvodnje.

Za navedeni portal treba imati neke minimalne uvjete - https://www.montazneidrvenekuce.info...terijska-lista
Papa Smurf is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.04.2024., 14:04   #889
Quote:
Papa Smurf kaže: Pogledaj post
Nemam iskustva, ali sam pogledao web. Radi sa SIP panelima i ja to ne bih gradio nikad, pa ni onda.

Napisane prednosti na webu zaista nemaju pretjeranog smisla - visoka kvaliteta zraka i ne privlači glodavce?!?!

Nema adrese ureda, nema adrese neke proizvodnje.

Za navedeni portal treba imati neke minimalne uvjete - https://www.montazneidrvenekuce.info...terijska-lista
Jeli mi mozes objasnit zasto nebi sa tim panelima i sta nase firme (D+, dom projekt) koriste? Novi sam u ovome, u fazi istraživanja pa svaki savjet ili info dobro dode
Puding1991 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.04.2024., 15:08   #890
Quote:
letva od volana kaže: Pogledaj post
Tražio sam ponudu od firme Domprojekt za montažnu kuću, lokacija 100km od Zagreba.

Temelj i priključci moraju biti spremni unaprijed, naravno.

95m2 cijena 85.000€ (plus projekt cca 4000€), za visoki roh bau. Zidovi, bez vanjske ograde, bez poda na terasi i bez cokla. Unutra zidovi, bez vrata, bez instalacija tj do faze "završnih obrtničkih radova".

Jesu ovi normalni? Pa za te novce sazidam kuću od 95 kvadrata do roh bau. Pa koja budala bi dala te novce za to sranje koje nije ni završeno.
napraviš roh bau i onda godinama tak stoji dok druga generacija ne skupi pare za nastavak?
roga27 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.04.2024., 20:03   #891
Quote:
Puding1991 kaže: Pogledaj post
Pozdrav, trenutno sam u fazi istraživanja montažnih kuca te gledam cijene i ponudu... Spominjala se tu i domtera kao najjeftinija varijanta pa sam im poslao mail da vidim cjenik... Evo tu je cjenik za hrvatsko područje https://postimg.cc/z3b9NRRL
Po tome kada se doda pdv od 25 % to i nije toliko jeftinije od hrvatske konkurencije a treba dodati i smještaj radnika te hranu... Tako da oni otpadaju, idem vidit sta drugi kazu...
Zapelo mi za oko ovo AI na kraju Domtera loga, znači li to da braća Srbi koriste veštačku inteligenciju pri proizvodnji kuća? Jel im nije ta iste veštačka inteligencija, kad već sami nisu dovoljno inteligentni, mogla reći da cenovnik za Hrvatsku bude na hrvatskom jeziku i da barem piše jesu li to euri ili neka xy valuta?
Fitz is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2024., 03:29   #892
Quote:
thortwins kaže: Pogledaj post
Sama brzina gradnje je kod nas irelevantna kada ti se postupak ishođenja dozvole i naknadnih parcelacija i kojekakvih dodatnih potrebnih papira rastegne preko godinu dana .

I poštedite me sa pričama da 'nije tako'.

Drugo - da li itko računa da gradnja temelja i temeljne deke i dovođenje komunalija za tzv. 'montažnu' kuću nije uračunato u tu brzinu gradnje...

Za ilustraciju - pred 25 godina sam u Zagrebu , 'širi centar' , sagradio kuću sa 4 stana.

Rušenje stare kuće je počelo 1. 4. , a useljenje stanara u 3 stana bilo je 1. 10.

Mjesec i pol preko ljeta su se sušile glazure da mogu postaviti parket, a 15 dana je bila dostava i montaža namještaja.

Dakle može se i klasična gradnja brzo napraviti, ako sve bude organizirano.

A o stvarnim cijenama bi se mogli beskonačno raspravljati.

Ona oluja prošle godine digla je susjedu krov i rasipala ga na moju kuću.

U takvim situacijama nikako ne možeš proći bez štete.

Taman da ti sve vrijednije i bude sačuvano što ti to vrijedi ako je cijeli kraj devastiran do temelja...
U naprednom dijelu Hrvatske je mjesec dana za dobivanje gradevinske, manje od dva do pravomocnosti
Futsal Dinamo is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2024., 08:49   #893
Quote:
Futsal Dinamo kaže: Pogledaj post
U naprednom dijelu Hrvatske je mjesec dana za dobivanje gradevinske, manje od dva do pravomocnosti
monty python...
nik518 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2024., 09:39   #894
Posaljem svoju gradevinsku?
I ispricavam se vama koji zivite u Dalmaciji pa vam je to cudno
Futsal Dinamo is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2024., 10:21   #895
Quote:
Posaljem svoju gradevinsku?
I ispricavam se vama koji zivite u Dalmaciji pa vam je to cudno
Sinko dragi nema ti to veze s "naprednom" Hrvatskom nego je čisto povezano sa radnim navikama službenika koji tamo rade.

Ja sam 2019. čekao 9 mjeseci da mi se prenese vlasništvo nad građevinskim zemljištem, da bi nakon tih 9 mjeseci otišao na katastar i pitao u čemu je problem!? Veli ženska da što si ja umišljavam, da oni još obrađuju zahtjeve iz 2017... Onda sam joj lijepo objasnio da ako to ne naprave ne mogu dobiti građevinsku dozvolu i da ću morati raditi izmjenu projetka jer se s 1.1.2020. nešto mjenjao pravilnik o gradnji. Zaposlenica je nakon toga u 3 klika mišom i jednim upisom promjenila vlasništvo parcele na moje ime. Bilo sve gotovo za dvije minute, plus razgovor s njom je trajao 4. Razvijeni sjever HR, nije ruralni dio Dalmacije..
nik518 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2024., 10:25   #896
Kaj god
Ja odgovaram da nije istina da se ne moze dobiti građevinska za manje od godinu dana
Cisto da netko tko planira graditi ne misli da se stvarno ceka godinu dana papire. Ovisi gdje
I kad smo na temi montaznih kuća, nama su rekli da kod njih izrada projekta traje 9 mjeseci. Ne sjecam se koja je firma bila u pitanju, mogu pitati zenu. 2020. godine je to bilo. Za zidanu kucu smo napravili projekt za 3 tjedna...
Futsal Dinamo is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2024., 11:11   #897
Za mjesec dana ne mozes dobiti gradjevisku niti matematicki,

Napravi idejni ajde recimo u 3 dana, posljes na tehnicke uvijete, da ti sutra dan otvori e konferenciju ista je otvorena 15 dana, napravis glavni prijekt nakon toga prema tehnickim uvijetima, neka je turbo brz arhitekz za 2 tjedna, saljes na potvrdu projekta, poziv susjedima na uvid u prijekt minimalno 7 dana prije dana uvida, dan uvida pa onda minimalno 7 dana za rok zalbe susjeda, pa se otvara e-konferencija za potvrdu glavnog projekta koje traje 15 dana. E kad je sve to gotovo placs taksu za dozvolu, napise se dozvola recimo da ti ju brat radi za 2 dana te onda slanje dozvole svima koji su bili na uvidu u projekt postom i nakon sto dodje povratnica rok zalbe 7 ili 14 dana, nisam siguran.
Ovi koji nisu bili na uvidu samo se zakaci na e oglasnu i imaju rok za zalbu mislim 7 dana.
I kad prodju ti rokovi svi postaje pravomocna i dobijes potvrdu poravomocnosti.

Znaci da ti mama ili brat izdaje dozvolu, a tata ti je projektant izgubis 2 mjeseca.
gym1307 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2024., 11:38   #898
Quote:
Puding1991 kaže: Pogledaj post
Jeli mi mozes objasnit zasto nebi sa tim panelima i sta nase firme (D+, dom projekt) koriste? Novi sam u ovome, u fazi istraživanja pa svaki savjet ili info dobro dode
Sip je stiropor obložen osb pločom. Slaže se na terenu i povezuje u cjelinu.
Ima prepuste osba, koji obgrle drvene vertikale. Problematika je u tome što se svi spojevi odrađuju na terenu i što ih ima puno.

Ako je sip neki ajmo reći brend s nekim certifikatom, to ne znači da su i glavni konstruktivni elementi kvalitetni i robusni. Na slici koja je na njihovom webu drveni elementi izgledaju dosta usko, a koju građu koriste, ne znam.

Ta veličina poprečnog presjeka ima ulogu kod požara (i kod ostalih djelovanja), a to je ovdje još značajnija tema, s obzirom da je ispunski materijal stiropor. Kad je prostor između elemenata ispunjen kamenom vunom, ona štiti dodatno te strane poprečnog presjeka.

Statički gledano, ima puno malih elemenata koji pokušavaju ostvariti kontinuitet donjom i gornjom prečkom koja se postavlja na terenu.

Kad imamo tzv sitni panel, drveni elementi su poklamani u tvornici (i to je vrlo upitne kvalitete - tako rade firme s istoka) i onda se takvi konstruktivni mali elementi 125/270 (npr) povezuju donjom i gornjom prečkom, dok kod sipa na terenu ide i kreiranje malih elemenata i povezivanje prečkama. Odnosno, imamo samo nekakvu ispunu, a sve ostalo se radi na terenu.

Onaj glavni, konstruktivni dio, gdje se povezuje taj osb s drvom je ovdje koliko vidim odrađen nekim kao knauf vijcima, a hoće li to izdržati kako navode nekih 9 stupnjeva, ne bih se kladio.

Tvornička proizvodnja podrazumijeva proračun razmaka spojnih sredstava, njihove dimenzije i tip, klamanje na obradnom mostu ili ručnim alatima koji imaju definiran korak, kako bi razmak bio pravilan i prema proračunu, dok se ovdje prišarafi na terenu. Pa ti vidi zašto ne bih..

Za pomoćni objekt može biti ok, za ozbiljan objekt ne.

Quote:
Fitz kaže: Pogledaj post
Zapelo mi za oko ovo AI na kraju Domtera loga, znači li to da braća Srbi koriste veštačku inteligenciju pri proizvodnji kuća? Jel im nije ta iste veštačka inteligencija, kad već sami nisu dovoljno inteligentni, mogla reći da cenovnik za Hrvatsku bude na hrvatskom jeziku i da barem piše jesu li to euri ili neka xy valuta?
Kakav AI Nikakva veštačka inteligencija, obična kućica i dimnjak Sorry, nije obična, nego A frame. Tip čija popularnost me podsjeti na priču o zeki i pekari - imate li zeljanicu, imate li, imate li.. Kad je pekar konačno odlučio da napravi i rekao da ima, zeko kaže - pa budalo, kome ćete je prodati.

Što se tiče jezika, mislim da je to najmanji problem u cijeloj priči, s obzirom da je to što prodaju preskupo u odnosu na dobivenu kvalitetu. Ili kvalitet? Pogubio sam se u ovim stranim jezicima..

Evo, imaš trenutno na facebook grupi gdje jedan lik stavlja montažu uvoza iz Srbije pod svojim brendom. Kad vidim ona krovišta (pokušava ostvariti neki "montažni" nastavak s daskama u pola raspona, svaki čvor isti (popuca par čavala, pa neće to nigdje), zidove na šta liče i male panele koji se na ho-ruk nabacuju na ploču u 2024., pojavi mi se crnilo pred očima.
Papa Smurf is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2024., 14:21   #899
Quote:
Papa Smurf kaže: Pogledaj post
Kakav AI Nikakva veštačka inteligencija, obična kućica i dimnjak Sorry, nije obična, nego A frame. Tip čija popularnost me podsjeti na priču o zeki i pekari - imate li zeljanicu, imate li, imate li.. Kad je pekar konačno odlučio da napravi i rekao da ima, zeko kaže - pa budalo, kome ćete je prodati.

Što se tiče jezika, mislim da je to najmanji problem u cijeloj priči, s obzirom da je to što prodaju preskupo u odnosu na dobivenu kvalitetu. Ili kvalitet? Pogubio sam se u ovim stranim jezicima..

Evo, imaš trenutno na facebook grupi gdje jedan lik stavlja montažu uvoza iz Srbije pod svojim brendom. Kad vidim ona krovišta (pokušava ostvariti neki "montažni" nastavak s daskama u pola raspona, svaki čvor isti (popuca par čavala, pa neće to nigdje), zidove na šta liče i male panele koji se na ho-ruk nabacuju na ploču u 2024., pojavi mi se crnilo pred očima.
Vidjela sam ovo... čak je na jednom postu pisalo Austrijska kvaliteta

kad vidim da netko ovo gradi, pitam se kaj je z glavom? osim ako to ne radi za najam pa ga BMK kak bu ljudima unutra.
A masa koja nema love za graditi, kupi ovo i onda priča kak montažna ne valja.
roga27 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2024., 14:27   #900
Quote:
Kaj god
Ja odgovaram da nije istina da se ne moze dobiti građevinska za manje od godinu dana
Cisto da netko tko planira graditi ne misli da se stvarno ceka godinu dana papire. Ovisi gdje
I kad smo na temi montaznih kuća, nama su rekli da kod njih izrada projekta traje 9 mjeseci. Ne sjecam se koja je firma bila u pitanju, mogu pitati zenu. 2020. godine je to bilo. Za zidanu kucu smo napravili projekt za 3 tjedna...
14 mjeseci od idejnog rješenja i uvjeta do pravomoćne građevinske
Sama izrada projektne dokumentacije je uzela mjesec i pol.

Ti si očito u manjini. Ili radiš u uredu za urbanizam pa ih pravdaš
Cranesbill is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:57.