|
|
12.04.2012., 16:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
da li je netko iskušavao onaj grožđani šećer koji se može kupiti u ljekarnama? navodno digne šećer kod hipoglikemije ali ih se treba uzeti 3 - 5 komada...... koja su vaša iskustva sa time? da li se može pretjerati sa time? nuspojave?
|
|
|
12.04.2012., 17:12
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Dec 2010.
|
Quote:
slammerinho kaže:
ovo ja ne razumijem - sat i pol iza svakog ručka mene ulovi hipoglikemija. da li to znači da mi ručak baš nije bio kaloričan kako treba biti ili što? Evo prije pola sata sam izmjerio šećer jer sam se počeo tresti i bio je 2.8. Da li da posjetim svoju liječnicu kako bih joj rekao problem pa mi ona možda složi neki jelovnik ili smanji dozu inzulina?
|
Ako ti dosadašnji jelovnik odgovara, dakle pokriva tvoje potrebe, onda nemoj pojačavati hranu (tj. hraniti inzulin). Umjesto toga, treba prilagoditi doze inzulina tako da do hipoglikemija ne dolazi.
Quote:
slammerinho kaže:
da li je netko iskušavao onaj grožđani šećer koji se može kupiti u ljekarnama? navodno digne šećer kod hipoglikemije ali ih se treba uzeti 3 - 5 komada...... koja su vaša iskustva sa time? da li se može pretjerati sa time? nuspojave?
|
To je čista glukoza, i služi podizanju šećera u krvi kad si u hipoglikemiji. Količina ovisi o dubini hipoglikemije, posavjetuj se s dijabetologom. Ako uzmeš previše, poslije će ti skočiti GUK. I inače se nakon hipoglikemija zna desiti neželjeni skok, jer osim glukoze izvana na GUK naknadno utječu i dodatni hormoni koje tijelo luči za vrijeme hipoglikemije pokušavajući se izboriti s njom. To su adrenalin (zato je jedan od simptoma hipoglikemije npr. to da se počneš tresti i preznojavati) i glukagon - on aktivira jetru koja posredno diže šećer u krvi tako što mobilizira rezerve glikogena koje su uskladištene u jetri. Glikogen se jednostavno razlaže na glukozu i zato glukagon brzo podiže GUK. Nekada se za vrlo jaku hipoglikemiju koristi injekcija hormona glukagona koja se daje u mišić.
Za blage i srednje jake hipoglikemije ja preferiram popiti nešto slatko i hladno, to mi najbrže pomogne a poslije obično ne bude drame oko hipera. U džepu nosim jelly beans, to su glukozni bomboni s puno umjetnih boja i okusa 
|
|
|
12.04.2012., 17:18
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
neptun123 kaže:
Molim vas , ko ima dijabetes da mi malo poblize objasni simptome ako moze u dugo jer vec znam koji su simptomi ..jednom sam mjerila secer bakinim aparaticem i bio mi je posve normalan iako sam imala skoro pa sve simptome ..jeli moguce da sam imala secer iako je u tom trenutku bio normalan? Takoder, molim vas da navedete koje ste vi simptome imali , Hvala
|
Detaljan opis simptoma ovisi o tome koliko dugo traje stanje nedostatka inzulina.
Možeš napraviti OGTT ako sumnjaš na dijagnozu i misliš da imaš prave simptome.
|
|
|
13.04.2012., 14:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2012.
|
Dijabetes (šećer )
Molim sve koji imaju dijabetes da mi pomognu.. Naime , imam neke od simptoma dijabetesa , kad sam a bakinom aparaticu izmjerila secer bio mi je posve normalan nede oko 3 ( ja mislim 3,7) ..Jeli moguce da iako mi je tad bio normalan secer da isto mozda bolujem od dijabetesa? I molim vas ako mozete da mi napisete koji su simptomi bili kod vas ( ako moze u šire da mi objasnite) jer na netu samo pise ukratko , Hvala unaprijed 
|
|
|
14.04.2012., 10:28
|
|
U samoizolaciji
|
|
|
|
16.04.2012., 22:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
ma svega mi je više dosta!! radije ću riknuti sretan za pet godina nego čangrizav za negdje 40..... ja ovo ne mogu i puca mi kurac za liječenje! kome trebam vratiti inzulin i ono sranje s kojim se provjerava šećer?
|
|
|
16.04.2012., 22:46
|
|
U samoizolaciji
|
Razumijem kako se osjećaš
Kakogod, ako prestaneš uzimati inzulin, umrijet ćeš puno prije roka od 5 godina.
Gle, što je, tu je. Proći će ova faza, stvari će se koliko-toliko posložiti, bit će ti lakše (mislim da nakon 27 godina života s DM imam pokriće za reći neke stvari). Ako te hvata depresija, potraži pomoć.

|
|
|
07.05.2012., 13:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2007.
|
Okus hrane
Pozdrav svima!
Moja mama već 20 g ima dijabetes, cijelo vrijeme uzima tablete. Zadnjih mjeseci se žali kako joj hrana više nema okus, samo određene stvari, npr. s puno začina.
Da li se kome od vas tako nešto dogodilo? 
|
|
|
23.05.2012., 11:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2006.
|
Tip2, za mjesec dana biti će točno 5 godina, dobila sam ga u trudnoći.
"zahvaljujući" trudnoći dobila sam i aparatić za mjerenje, tako da sam one trakice za okularno mjenjala za aparatić, pa još kupovala sa strane.
Ovo što su sad napravili sa novim pravilnikom je nehumano, neljudski i jadno da jadnije ne može biti.
Ukinuli su trakice za okularno (koje, slažem se nisu bile najbolje rješenje), ali sad imamo pravo na trakice za aparat i to, 50 komada na 6 mjeseci . WTF 
Kontrola je dio terapije, neobrazovana deriščadi!
Ako čita ovo tko od nadležnih - sramite se !!!!
|
23.05.2012., 12:47
|
|
♡♡♡
Registracija: Jun 2009.
|
Da, našli su na kome će štediti. 
|
|
23.05.2012., 15:53
|
|
Registrirani korisnik
|
Mogli bismo slobodno reći da ugrožavaju naše zdravlje s tom odlukom.
Pobogu nisu ostavili mogućnost mjerenja ni jednom dnevno, tko im je sastavljao taj pravilnik
Čitala sam negdje (ubij me sad se nemogu sjetiti gdje...) nešto tipa da ima trakica i po oglasima, pa da je to pokazatelj da ih ljudi ni ne koriste. Ma mislim, pop..la sam.
Nek lijepo uzme aparatić, konektira ga na komp i provjeri jel se ispucala ta količina ili nije, minut posla. Jel može biti jednostavnije ??
Baš sam  ... samo si dižem šećer zbog lunatika 
|
23.05.2012., 16:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2009.
|
Acarboza
Zbog bolesti liječnik mi je propisao uzimanje lijeka Acarboza 50mg/dan.
U ljekarni su mi rekli da takav lijek nemaju, nego su mi dali Glucobay 50mg tablete. Morao sam nadoplatiti 26 kuna za jedno pakovanje 30 tableta.
Pošto sam umirovljenik, svaka kuna mi treba, pa pitam, da li postoji neki drugi lijek sličan Acarbozi, ali koji se ne nadoplaćuje ?
|
|
|
24.05.2012., 08:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Malo sam guglala i našla ovo:
Quote:
Lijekovi koji blokiraju enzime u crijevima koji razgrađuju polisaharide do glukoze i na taj način usporavanju njenu resorpciju i porast razine u krvi. Daju se kao pomoćno sredstvo.
- acarboza (Glucobay)
|
Dali su ti ispravan lijek po meni (nek me ispravi netko ako griješim).
Glucobay je na dopunskoj listi zato doplata.
Mislim da u ljekarni nemogu dati nešto što nije prepisano od strane dijabetologa, pa bi možda bilo dobro sljedeći put jednostavno reći dr. da prepiše nešto što se ne mora nadoplatiti.
|
24.05.2012., 09:19
|
|
ra i papi.lova
Registracija: Sep 2011.
|
molim pomoć oko nekih termina: intolerancija glukoze, hiperinzulinemija i inzulinska rezistencija. ova zadnja dva nisu sinonimi?
je li "intolerancija glukoze" isto što i "oštećena tolerancija glukoze", ili korak dalje? u kakvoj je to pak vezi sa predijabetesom?( to je predijabetes?)
službena dijagnoza mi je :
1. intolerantio glucosae
2. hyperinsulinaemia postpradalis: hypoglicaemiae recidivantes
dijagnoza je postavljena nakon produženog ogtt-a + inzulin
vrijednosti u intervalima 0,30,60,90,120,180,240 i 300 minuta su:
guk 5,4/7,9/9,1/7,1/6,1/3,4/3,8/4,3
inzulin 131/548/853/731/652/112/96/90
HbA1c=5,9
|
|
|
24.05.2012., 16:42
|
|
dežurna budala na kvadrat
Registracija: May 2010.
|
Quote:
ema1 kaže:
Tip2, za mjesec dana biti će točno 5 godina, dobila sam ga u trudnoći.
"zahvaljujući" trudnoći dobila sam i aparatić za mjerenje, tako da sam one trakice za okularno mjenjala za aparatić, pa još kupovala sa strane.
Ovo što su sad napravili sa novim pravilnikom je nehumano, neljudski i jadno da jadnije ne može biti.
Ukinuli su trakice za okularno (koje, slažem se nisu bile najbolje rješenje), ali sad imamo pravo na trakice za aparat i to, 50 komada na 6 mjeseci . WTF 
Kontrola je dio terapije, neobrazovana deriščadi!
Ako čita ovo tko od nadležnih - sramite se !!!!
|
..hvala bogu da nisam sama koja se nervira,psuje,protestira,šalje mailove svima i svakome...tip 2-6 godina-zbog stresa javio se 9 godina nakon gestacijskog dijabetesea-rekli su mi 1:10000-sretnica!!!
ranije sam se ljutila na bivšeg ministra i pisala mailove i žalbe...a ovome nemam snage niti pisati...najbolje da nas ubiju odmah...samo se pitam ko će onda njima zarađivati novce kad se mi porazboljevamo???!!!
i kako sad da odem dijabetologu??!!traže mi dnevnik samokontrole...a ja moram kazat-nemam....jer s ovim trakicama,sad mislim na količinu(ranije sam imala 100 trakica za tri mjeseca,a sad 50 za šest!!!!),ne mogu baš nikakvu kontrolu preuzeti....
I zauvijek sam ostao gladan ljubavi i pažnje: niko me u životu nije mogao iznenaditi grubošću, uvijek sam je očekivao, a svako me mogao pridobiti pa i prevariti pitomošću, nježnošću, prijateljstvom; pa i kad bih se prevario, opet sam uvijek bio spreman da naletim na isti mamac."
|
|
|
24.05.2012., 18:02
|
|
phnx
Registracija: Jul 2007.
|
Quote:
zmaki kaže:
U ljekarni su mi rekli da takav lijek nemaju, nego su mi dali Glucobay 50mg tablete. Morao sam nadoplatiti 26 kuna za jedno pakovanje 30 tableta.
Pošto sam umirovljenik, svaka kuna mi treba, pa pitam, da li postoji neki drugi lijek sličan Acarbozi, ali koji se ne nadoplaćuje ?
|
Btw, Glucobay i jeste tableta akarboze -> http://www.diabetes-mellitus.hr/Marketing.aspx?id=143
ovo su baš tablete naziva Acarbosa -> http://rxmexicoonline.com/product_in...oducts_id/1326
a ovdje je objašnjenje što te tablete ustvari jesu - http://en.wikipedia.org/wiki/Acarbose
S obzirom da imam dijabetes tipa I, o tabletama pojma nemam... a bilo bi dobro kada bi ti i doktori odgovorili na postavljeno pitanje, a to možeš ovdje dobiti - http://www.dijabetes.com.hr/website/...%8Dke%20udruge
|
|
|
24.05.2012., 19:00
|
|
Gastroenterolog
Registracija: Aug 2011.
|
Quote:
zmaki kaže:
|
To zašto vam dat Glucobay ,a ne npr. metformin ili repaglinid zna isključivo onaj tko vam ga je dao-dakle vaš dijabetolog.
|
|
|
25.05.2012., 09:09
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ponekadslaba2 kaže:
..
i kako sad da odem dijabetologu??!!traže mi dnevnik samokontrole...a ja moram kazat-nemam....jer s ovim trakicama,sad mislim na količinu(ranije sam imala 100 trakica za tri mjeseca,a sad 50 za šest!!!!),ne mogu baš nikakvu kontrolu preuzeti....
|
Znaš kako ?
Evo baš kao što ću joj ja ići sad na kontrolu u 6 mjesecu.
Imati ću točno 24 mjerenja i to ću joj pokazati - to će joj biti moj dnevnik samokontrole za tri mjeseca, pa nek ona nešto zaključi iz toga.
Inače dođem na red svakih 9-10 mjeseci, sad mi je rekla da dođem za 3 (jer su mi bubrezi trenutno problem) i to, nemože me naručiti jer nema slobodno, nego da dođem i čekam, pa ću vidjeti dali će tko taj dan odustati pa da me uzme....
I nakon svega toga, kako da ne budeš bijesan??
|
26.05.2012., 18:10
|
|
dežurna budala na kvadrat
Registracija: May 2010.
|
..a ja još čekam da me naruče!!!!od ožujka do dana današnjeg me nisu nazvali jer je sve popunjeno.....zadnja kontrola je bila prošle godine u veljači......srećom nije bilo problema tada...sada ko zna??!!.....nekako sam odustala,pravim se da je sve u redu..samo evo-malo nervoze u zadnja dva tri dana i jučer izmjerim natašte(uvečer uzela terapiju) a šećer 12,5...e bar mi niko ne može poreći da sam slatka....
I zauvijek sam ostao gladan ljubavi i pažnje: niko me u životu nije mogao iznenaditi grubošću, uvijek sam je očekivao, a svako me mogao pridobiti pa i prevariti pitomošću, nježnošću, prijateljstvom; pa i kad bih se prevario, opet sam uvijek bio spreman da naletim na isti mamac."
|
|
|
27.05.2012., 19:57
|
|
Gastroenterolog
Registracija: Aug 2011.
|
Quote:
ponekadslaba2 kaže:
..a ja još čekam da me naruče!!!!od ožujka do dana današnjeg me nisu nazvali jer je sve popunjeno.....zadnja kontrola je bila prošle godine u veljači......srećom nije bilo problema tada...sada ko zna??!!.....nekako sam odustala,pravim se da je sve u redu..samo evo-malo nervoze u zadnja dva tri dana i jučer izmjerim natašte(uvečer uzela terapiju) a šećer 12,5...e bar mi niko ne može poreći da sam slatka....
|
A na kojoj ste th.? Koliko godina imate?,zadnji nalazi i kontrola? Težina i visina? Ev. druge dg.?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:26.
|
|
|
|