Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Poduzetništvo, računovodstvo i porezi Pokrećemo poduzetništvo u Hrvatskoj - za računovođe i one koji ih trebaju

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.01.2025., 14:15   #9221
Quote:
Hopinka kaže: Pogledaj post
Hvala na vrlo opširnom i korisnom objašnjenju, ali sada su svi pozivi već završili ili tek sad kreću?
Tu ti nema pravila, bude najčešće početkom i krajem godine, stvarno moraš pratiti te stvari. Imaš i za žene poduzetnice subvencija koja ide mislim negdje 4.-5. mjesec, opet ovisi kako gdje... To ide preko Gradova, a sufinancirani su od EU fondova. Prati stranice Grada i Županije u kojoj živiš. Jednom tjedno pogledaš ima li nešto novo.
studio3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 16:26   #9222
Quote:
BlackPilot kaže: Pogledaj post
Prvi put predajem PO-SD obrazac, ispunio sam excel tablicu od komore,
prepisao iznose u obrazac na mPoreznoj i predao.
Razliku poreza sam uplatio.

Imam li još neke obrasce koje moram predati?
Što je s mirovinskim i zdravstvenim osiguranjem? Jel će mi se to automatski obračunati pa uplatim razliku ili moram ručno?

Hvala
Pozdrav, može li se uvesti ta excel tablica na m-poreznoj? Pokušala sam, i piše da treba biti u. xml formatu. Probala sam sejvati excel kao xml, ali javlja mi grešku. Potom sam excel online konvertirala u xml, i pokušala uvesti ponovo, ali sad kaže da se xml ne može učitati.
LoreleiLee is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 16:27   #9223
Ne. Ali mislim, imaš par polja za popuniti, nije da je neki uvoz baš potreban.
Mephisto is online now  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 16:48   #9224
Quote:
LoreleiLee kaže: Pogledaj post
Pozdrav, može li se uvesti ta excel tablica na m-poreznoj? Pokušala sam, i piše da treba biti u. xml formatu. Probala sam sejvati excel kao xml, ali javlja mi grešku. Potom sam excel online konvertirala u xml, i pokušala uvesti ponovo, ali sad kaže da se xml ne može učitati.
Ako baš želiš upload, spremi je iz excela u pdf, pa onda može.
studio3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 16:55   #9225
Quote:
studio3 kaže: Pogledaj post
Ako baš želiš upload, spremi je iz excela u pdf, pa onda može.
Hej, skužila sam, skinula sam obrazac s m-porezne i samo prepisala podatke iz excel tablice, kao što je korisnik rekao.

Samo me još zanima razlika za uplatu i razlika za povrat.
U kojem slučaju se ispunjava povrat?
LoreleiLee is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 18:34   #9226
Ispunila sam obrazac i javlja mi ovo:

"1.6248.2.0.2.17 - Broj mjeseci ne odgovara ukupnom broju mjeseci iz razdoblja obavljanja pojedinačne djelatnosti. U broj mjeseci obavljanja samostalne djelatnosti računa se svaki puni (cijeli) kalendarski mjesec u kojemu je obveznik obavljao samostalnu djelatnost i posljednji mjesec bez obzira na broj dana obavljanja samostalne djelatnosti u tom mjesecu. "

Razdoblje obavljanja rada obrta je 6. 5. do 31. 12. 2024.

Pod broj mjeseci stavila sam BROJ MJESECI OBAVLJANJA DJELATNOSTI2: 8.

Može li mi netko pomoći?
Ne prolazi ni kada 6. 5. promijenim u 1. 5.
LoreleiLee is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 18:47   #9227
Treba biti 7 (od 6. do 12. mjeseca).
Mephisto is online now  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 19:03   #9228
Quote:
Mephisto kaže: Pogledaj post
Treba biti 7 (od 6. do 12. mjeseca).
Razumijem.
Ali zaradila sam, tj. dostavila fakturu i dobila uplatu za svih 8 mjeseci (i za svibanj), ne za 7.
Neće li to biti problem?

Ako sam zaradila ukupno 8.000 eur do kraja godine, a napišem 7.000, to je netočno. Ili onda pišem 8.000 Eur za 7 mjeseci?

Stvarno ne kužim.
LoreleiLee is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 19:13   #9229
Pišeš svih 8.000.
Mephisto is online now  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 19:14   #9230
Quote:
Mephisto kaže: Pogledaj post
Pišeš svih 8.000.
Hvala, uspjela sam
LoreleiLee is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 20:59   #9231
Može li mi netko pomoći? Na eporeznoj pokusavam poslati Po SD i u zaglavlju mi pise Razdoblje ( pise da se upisuje obavljanje zajednicke djelatnosti). Je li to normalno ispuniti od kad ja obavljam djelatnost prosle godine 1.1.2024-31.12.2024. Ne obavljam zajednicku djelatnost, a ne mogu maknuti pojavljivanje tih datuma odnosno ne znam.
Old 09.01.2025., 21:38   #9232
Quote:
Nadbiskup kaže: Pogledaj post
Može li mi netko pomoći? Na eporeznoj pokusavam poslati Po SD i u zaglavlju mi pise Razdoblje ( pise da se upisuje obavljanje zajednicke djelatnosti). Je li to normalno ispuniti od kad ja obavljam djelatnost prosle godine 1.1.2024-31.12.2024. Ne obavljam zajednicku djelatnost, a ne mogu maknuti pojavljivanje tih datuma odnosno ne znam.
Stavljaš datum samo na 4. RAZDOBLJE OBAVLJANJA POJEDINAČNE DJELATNOSTI i to spremaš. Ne diraš zajedničku djelatnost.
https://prnt.sc/SHrdfq81FOFw
studio3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 22:12   #9233
Hvala. To nije upitno, ali na ZAGLAVLJU imam mogućnost izbora datuma, ne znam kako da to maknem, jer pise da se odnose na zajednicku djelatnost...
Old 09.01.2025., 23:02   #9234
Quote:
Hvala. To nije upitno, ali na ZAGLAVLJU imam mogućnost izbora datuma, ne znam kako da to maknem, jer pise da se odnose na zajednicku djelatnost...
Slikaj ako imaš problema da vidimo što ti stoji, zamrači osobne podatke....

Evo nabrzinu sam napravio kratku snimku kako popuniti/prepisati PO-SD obrazac, ako nekome pomaže. Prijavio sam se preko e-passa pa je ovo crveno gore (potrebna je vjerodavnica značajne sigurnosti 2), to ignorirajte.

https://drive.google.com/file/d/1Nfi...XeeG2zCJw/view

EDIT: Misliš na ovo? https://prnt.sc/2oyhVI0GCpFr zanemri to... tek sam sad to vidio, valjda stoji svakome tako. U PODACI ti stoji https://prnt.sc/dbXP8QGtTV-C, i popunjaš normalno dalje.
studio3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2025., 06:55   #9235
Quote:

EDIT: Misliš na ovo? https://prnt.sc/2oyhVI0GCpFr zanemri to... tek sam sad to vidio, valjda stoji svakome tako. U PODACI ti stoji https://prnt.sc/dbXP8QGtTV-C, i popunjaš normalno dalje.
Točno to. U ZAGLAVLJU taj izbor datuma i onda objašnjenje da se odnosi na zajedničku djelatnost,kad se mišem pređe preko mjesta za datum. Što je i zbunjujuće i KRIVO. Zbog takvih gluposti, nepouzdanosti svega sto u online okruzju naprave hrvatski podobni diletanti sam preferirao predavanje papira.
Ali, kad se više ne smije, moram predavati ovako. I zlo mi je zbog toga. I onda se neki čude ko pura dreku ili Mara krivom kurcu kako mi se dalo ići u poreznu. Fino se dobije crno na bijelo-papir. Hvala tebi i drugima na velikoj pomoći. A ne neki pametnjakovići na temi koji napišu litanije nalik na epski deseterac o tome kako uvijek ima promjena umjesto da pomognu kolegama i napisu u par recenica na temi o kojim promjenama se radi.
Old 10.01.2025., 10:56   #9236
Pozdrav svima! Imam par pitanja pa ako mi netko može pomoći. Da li se treba prijaviti u poreznu poslovni IBAN račun i ako da kako se to radi, može li preko E-porezne ili se mora osobno? Googlala sam da se prijavljuje preko RPO obrasca ali ja u obrascu nigdje ne vidim gdje bi mogla unijeti IBAN. Također, zanima me mogu li uz primarni račun naše banke prijaviti i wise business račun kao sekundarni i da li taj wise mora biti business ili može biti i običan? I zadnje pitanje, da li se u PO-SD obrazac moraju priložiti izvodi banaka? Znam kako se prilazu ali samo me zanima da li je to bas potrebno, hoće me referenti porezne svejedno u jednom trenutku tražiti izvode kao dokaz?
Dekica- is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2025., 11:55   #9237
Čudno, ja sam krenula s radom u osmom, a u mobilnoj verziji aplikacije eporezne i obrasca samo je automatski dopunilo da su to bila četiri mjeseca. Edit: aha to tako treba biti. Meni je mobilna aplikacija jako olakšala.

Nadbiskup, ja se tako osjećam u vezi promjene doktora u egrađanima. Ono što je moglo biti na papiru u jedno popodne ispalo je mjesec dana odskakivanja na tri strane: stari, novi doktor i sami hzzo, jer sustav ne vuče podatke, a osoblje ne zna.

Što se događa kada su obrasci neispravni? Iz porezne zovu?

I također me zanima u kojem se slučaju isplaćuje povrat?
Hopinka is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2025., 12:16   #9238
Ako su tijekom godine vaši tromjesečni predujmovi poreza na dohodak plaćeni u većem iznosu nego što iznosi godišnja obveza prema PO-SD obrascu, ostvarujete pravo na povrat razlike.

Povrat se isplaćuje npr ako smo u 2024. prešli iz većeg u manji porezni razred. (Ako ste imali manji primitak u 2024., u odnosu na PO-SD iz 2023.godine.)
Dekica- is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2025., 14:24   #9239
Quote:
Točno to. U ZAGLAVLJU taj izbor datuma i onda objašnjenje da se odnosi na zajedničku djelatnost,kad se mišem pređe preko mjesta za datum. Što je i zbunjujuće i KRIVO. Zbog takvih gluposti, nepouzdanosti svega sto u online okruzju naprave hrvatski podobni diletanti sam preferirao predavanje papira.
Ali, kad se više ne smije, moram predavati ovako. I zlo mi je zbog toga. I onda se neki čude ko pura dreku ili Mara krivom kurcu kako mi se dalo ići u poreznu. Fino se dobije crno na bijelo-papir. Hvala tebi i drugima na velikoj pomoći. A ne neki pametnjakovići na temi koji napišu litanije nalik na epski deseterac o tome kako uvijek ima promjena umjesto da pomognu kolegama i napisu u par recenica na temi o kojim promjenama se radi.
Pa ne piše ti nigdje da ne možeš poslati ispunjeni obrazac ako imaš problema s popunjavanjem njihovog obrasca, jednostavno dostaviš ispunjeni PO-SD putem e-porezne, to je isto dostavljanje elektoničnim putem. https://prnt.sc/Y8BoWQ24lYqz Što se tiče crno na bijelo isto imaš potvrdu o zaprimanju u elektroničkom obliku, pa ne vidim problem. Inače ja već 7-8 godina šaljem putem e-porezne i tek sad vidio tu napomenu kad pređeš mišem, vjerojatno greška (inače bi bila jasno vidljiva), ali do sad nikad nisam imao problema. I svugdje gdje su mi tražili potvrdu o zaprimanju i PO-SD, samo preuzmem sa e-porezne i pošaljem. Ne peglam se sa skeniranjem i glupostima, kad je tamo već sve generirano.

EDIT: pa pišemo sve promjene, ja sam uočio jednu, to je izmjena napomene na računu, a kolega je ukazao na slanje eloktroničkim putem. Za sad još ne znam ima li još, osim ovih koje smo naveli i promjena u iznosima doprinosa. Čim bude nešto napišemo, bar ja napišem....

EDIT 2: Sad sam upravo pričao s čovjekom koji radi u PU, i njima je drama jer nisu još sve dobili sve materijale, tako da će mi javiti sve promjene čim dobije. Samo mi je rekao da se još ovu godinu može dostaviti PO-SD papirnatim putem u Poreznu upravu zbog njihovog kašnjenja objave, točnije ažuriranja sustava. To je službeno.
studio3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2025., 22:18   #9240
Quote:
Pa ne piše ti nigdje da ne možeš poslati ispunjeni obrazac ako imaš problema s popunjavanjem njihovog obrasca, jednostavno dostaviš ispunjeni PO-SD putem e-porezne, to je isto dostavljanje elektoničnim putem. https://prnt.sc/Y8BoWQ24lYqz Što se tiče crno na bijelo isto imaš potvrdu o zaprimanju u elektroničkom obliku, pa ne vidim problem. Inače ja već 7-8 godina šaljem putem e-porezne i tek sad vidio tu napomenu kad pređeš mišem, vjerojatno greška (inače bi bila jasno vidljiva), ali do sad nikad nisam imao problema. I svugdje gdje su mi tražili potvrdu o zaprimanju i PO-SD, samo preuzmem sa e-porezne i pošaljem. Ne peglam se sa skeniranjem i glupostima, kad je tamo već sve generirano.

EDIT: pa pišemo sve promjene, ja sam uočio jednu, to je izmjena napomene na računu, a kolega je ukazao na slanje eloktroničkim putem. Za sad još ne znam ima li još, osim ovih koje smo naveli i promjena u iznosima doprinosa. Čim bude nešto napišemo, bar ja napišem....

EDIT 2: Sad sam upravo pričao s čovjekom koji radi u PU, i njima je drama jer nisu još sve dobili sve materijale, tako da će mi javiti sve promjene čim dobije. Samo mi je rekao da se još ovu godinu može dostaviti PO-SD papirnatim putem u Poreznu upravu zbog njihovog kašnjenja objave, točnije ažuriranja sustava. To je službeno.
Hvala na informacijama i pomoći. Ipak sam predao online i vjerujem da će sve biti ok. Status je da ceka obradu.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:48.