Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Poduzetništvo, računovodstvo i porezi Pokrećemo poduzetništvo u Hrvatskoj - za računovođe i one koji ih trebaju

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 28.06.2023., 17:05   #9241
Quote:
Markop12 kaže: Pogledaj post
Ja isto nisam još dobio nikakvo rješenje pa sam neki dan poslo upit.

Danas dobio odgovor:

Poštovani,

Dobili smo obavijest Središnjeg ureda da se kod određenog broja poreznih obveznika pojavila tehnička pogreška u registru poreznih obveznika te

iz tog razloga nisu izdana rješenja. Radi se na otklanjanju pogreške kako bi rješenja mogla biti izdana. Nismo dobili informaciju kada bi to točno moglo biti.
Evo i ja sam im poslala mail pa su mi odgovorili da ću uskoro dobiti rješenje...nakon maila su obradili moj obrazac...
crnasilvac is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2023., 06:16   #9242
Quote:
crnasilvac kaže: Pogledaj post
Ima li jos itko da nije dobio rjesenje? Nema ga ni fizicki niti na e gradjani.
Ima nas jos, a rok se blizi kraju.Naravno na poreznoj se nitko ne javlja i tako iz dana u dan iscekivanje
Old 30.06.2023., 18:58   #9243
Stiglo rješenje poštom, povrat poreza je izgleda uplaćen na tuđi račun. U prijavi koja je predana u veljači uredno je napisan broj računa, u rješenju je nešto potpuno drugo. Ne radi se o nekom starom/zatvorenom računu, nego očito o tuđem u drugoj banci.

Pitanje je jesu li uopće novci sjeli i kome, ludnica.
pzif is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.07.2023., 17:58   #9244
Quote:
Markop12 kaže: Pogledaj post
Ja isto nisam još dobio nikakvo rješenje pa sam neki dan poslo upit.

Danas dobio odgovor:

Poštovani,

Dobili smo obavijest Središnjeg ureda da se kod određenog broja poreznih obveznika pojavila tehnička pogreška u registru poreznih obveznika te

iz tog razloga nisu izdana rješenja. Radi se na otklanjanju pogreške kako bi rješenja mogla biti izdana. Nismo dobili informaciju kada bi to točno moglo biti.
Na koju adresu ste slali upit?

Poslano sa mog Pixel 4a (5G) koristeći Tapatalk
dr.br is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2023., 13:24   #9245
Nije meni upućeno pitanje ali možda mogu pomoći...ja sam poslala upit preko Pišite nam, 30.06. poslan upit zahtjev obrađen i proknjižen 03.07.
3 puta prije toga sam bila u nadležnoj ispostavi porezne i nisu ništa mogli riješiti.
Sad čekam isplatu.
tamagoci is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.08.2023., 17:10   #9246
Ako ima netko tko je bio u ovakvoj situaciji ili provjereno zna odgovor, molim vas podijelite informaciju
Do sada mm i ja nismo imali dijete kao poreznu olakšicu nego smo tražili povrat poreza za prethodnu godinu u posebnom postupku. Zanima me kakva je situacija ako bih ja usred godine, npr od 1.9. prijavila dijete kao oporeznu olakšicu. Da li imamo pravo mm ili ja iduće godine na povrat poreza za onaj dio godine kada ni mm ni ja nismo imali D1 olakšicu, znači u ovom primjeru to bi bilo 01.01.-31.08.?
blacksparrow is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.08.2023., 22:56   #9247
Quote:
blacksparrow kaže: Pogledaj post
Ako ima netko tko je bio u ovakvoj situaciji ili provjereno zna odgovor, molim vas podijelite informaciju
Do sada mm i ja nismo imali dijete kao poreznu olakšicu nego smo tražili povrat poreza za prethodnu godinu u posebnom postupku. Zanima me kakva je situacija ako bih ja usred godine, npr od 1.9. prijavila dijete kao oporeznu olakšicu. Da li imamo pravo mm ili ja iduće godine na povrat poreza za onaj dio godine kada ni mm ni ja nismo imali D1 olakšicu, znači u ovom primjeru to bi bilo 01.01.-31.08.?
Imate. Tražite povrat za cijelu godinu. A oni će vam obračunati onda ispravno. Pogledajte par postova više takav slučaj.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk
webman is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.08.2023., 13:14   #9248
Našla sam onaj slučaj od forumaša Krotitelj iz svibnja.
Ali kod njega je stvar da jedino on ima odnosno nema dio godine dijete kao olakšicu. Žena mu nije uključena u to. Kod nas bi bilo malo na meni, a iduće godine bi mm tražio povrat poreza za onaj dio godine koji ni on ni ja nismo koristili....
blacksparrow is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.08.2023., 18:35   #9249
Quote:
blacksparrow kaže: Pogledaj post
Našla sam onaj slučaj od forumaša Krotitelj iz svibnja.
Ali kod njega je stvar da jedino on ima odnosno nema dio godine dijete kao olakšicu. Žena mu nije uključena u to. Kod nas bi bilo malo na meni, a iduće godine bi mm tražio povrat poreza za onaj dio godine koji ni on ni ja nismo koristili....
Vi nećete podnositi godišnju prijavu, a suprug podnosi s razdobljem od 1.1 do npr. 31.8.

webman is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.08.2023., 20:58   #9250
Prijava razlike poreza na dohodak Austrija - RH

Pozdrav, imam pitanje u vezi s plaćanjem razlike poreza u RH za čovjeka koji radi u Austriji, ali ima obitelj i nekretninu u RH, tako da ga RH smatra svojim obveznikom.

Naime, on mora platiti razliku poreza u RH, a još uvijek nije dobio rješenje ili neki ekvivalent našoj poreznoj kartici u Austriji za prošlu godinu (treba dobiti povrat zbog dj. doplatka i izgleda da rješavanje toga traje dugo).

Znate li možda kako se u Austriji uopće zove dokument koji bi odgovarao našoj poreznoj kartici i kako doći do njega, a koji bismo mogli predati poreznoj upravi u RH? Poslodavac mu je dao ispis isplaćenih prihoda, ali porezna uprava to ne prihvaća. Porezna mu je već poslala kaznu, a već mjesecima ne možemo dobiti suvisao odgovor kako riješiti stvar.

Hvala.
Moonfeline is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.09.2023., 12:09   #9251
Pozz
Predala sam dobrovoljnu prijavu Ino dohotka,radim u Italiji,tamo je placen porez i sad mi sa porezne kažu da imam za platiti razliku poreza! Na CUD obrascu piše lijepo koliko su porezi i prirezi placeni,a oni u Hr sad ne priznaju,odnosno ne uzimaju u obzir sav porez koji je placen. Zvala sam poreznu u Istri i žena mi tamo kaže da oni imaju uputu i priznaju sav porez,pa jel nije u istoj drzavi svud isti nacin obracuna?!
Old 09.09.2023., 11:42   #9252
Quote:
Natasa27 kaže: Pogledaj post
Pozz
Predala sam dobrovoljnu prijavu Ino dohotka,radim u Italiji,tamo je placen porez i sad mi sa porezne kažu da imam za platiti razliku poreza! Na CUD obrascu piše lijepo koliko su porezi i prirezi placeni,a oni u Hr sad ne priznaju,odnosno ne uzimaju u obzir sav porez koji je placen. Zvala sam poreznu u Istri i žena mi tamo kaže da oni imaju uputu i priznaju sav porez,pa jel nije u istoj drzavi svud isti nacin obracuna?!
Za Italiju se koristi "ordinary credit". Znači prizna se ili onoliko koliko je bilo plaćeno u Italiji ili onoliko koliko bi bilo plaćeno u Hrvatskoj na isti dohodak. Ono što je nepovoljnije za tebe, a povoljnije za državu se uzima.

Imaš ovdje objašnjenja izračuna ako te baš detaljno zanima, tvoj primjer je ovaj pod 2) b)
https://www.action15-mli.net/article...-taxation.html
google1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2023., 08:29   #9253
Porez na dohodak - Bitcoin

Pozdrav, imam jednu pitanje - sljedeći primjer.

2022:
- kupljeno 5 BTC-a; uplata 100 000 eura
- prodan 1 BTC-a; isplata 20 000 eura
SUMA: kapitalni gubitak - 80 000 eura - nije potreban JOPPD obrazac
asset dobitak: + 4 BTC-a

2023:
- kupljeno 2 BTC-a; uplata 50 000 eura
- prodana 2 BTC-a; isplata 50 000 eura
SUMA: kapitalni dobitak: 0 eura - nije potreban JOPPD obrazac

2024:
- prodana 4 BTC-a; isplata 100 000 eura

Kako porezna gleda na asset koji nije prodan u tekucoj godini?
Kada prijavljujemo obrazac zanima ih kupnja/prodaja BTC-a u tekucoj godini i kretanje kapitala, profit ili dobit. Dali kada zavrsi tekuca godina se asset "resetira" i postane star i rade se kalkulacije sa novom godinom i tada kupljenim kriptovalutama?

Dali u ovom slucaju BTC iz 2020 postane neoporeziv ili je kontamiran sa 2023 godinom?
grim15 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2023., 18:18   #9254
Quote:
grim15 kaže: Pogledaj post
Pozdrav, imam jednu pitanje - sljedeći primjer.

2022:

- kupljeno 5 BTC-a; uplata 100 000 eura

- prodan 1 BTC-a; isplata 20 000 eura

SUMA: kapitalni gubitak - 80 000 eura - nije potreban JOPPD obrazac

asset dobitak: + 4 BTC-a

2023:

- kupljeno 2 BTC-a; uplata 50 000 eura

- prodana 2 BTC-a; isplata 50 000 eura

SUMA: kapitalni dobitak: 0 eura - nije potreban JOPPD obrazac

2024:

- prodana 4 BTC-a; isplata 100 000 eura

Kako porezna gleda na asset koji nije prodan u tekucoj godini?

Kada prijavljujemo obrazac zanima ih kupnja/prodaja BTC-a u tekucoj godini i kretanje kapitala, profit ili dobit. Dali kada zavrsi tekuca godina se asset "resetira" i postane star i rade se kalkulacije sa novom godinom i tada kupljenim kriptovalutama?

Dali u ovom slucaju BTC iz 2020 postane neoporeziv ili je kontamiran sa 2023 godinom?
Gleda se razlika FIFO metodom.

webman is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2023., 13:19   #9255
Quote:
webman kaže: Pogledaj post
Gleda se razlika FIFO metodom.

To mi je jasno.

Što mi nije jasno dali se FIFO metoda gleda za određeni period od jedne godine 1.1.2021-31.12.2021 i od nove godine kreće novi način ili se fifo pretače iz jedne godine u drugu?

Pošto se porez na kapitalnu dobit deifnira kroz 1 kalendarsku godinu
grim15 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2023., 13:22   #9256
Quote:
To mi je jasno.

Što mi nije jasno dali se FIFO metoda gleda za određeni period od jedne godine 1.1.2021-31.12.2021 i od nove godine kreće novi način ili se fifo pretače iz jedne godine u drugu?

Pošto se porez na kapitalnu dobit deifnira kroz 1 kalendarsku godinu
Kupnja i prodaja unutar 2 godine.
Old 13.10.2023., 14:22   #9257
Quote:
lili p. kaže: Pogledaj post
Kupnja i prodaja unutar 2 godine.
Znaci. Ako sam u 1 mjesecu 2022. godine kupio 5 Btc-a i u 4. mjesecu 2022 godine prodao 1 Btc (recimo da je bila skroz ista cijena), ostala mi je razlika od 4 Btc-a.

Za 2022. ne prijavljujem JOPPD obrazac jer nemam kapitalnu dobit.

A ova 4 Btc-a mi mogu proci neoporezivo kada? 1 mjesec 2024 godine ili 4 mjesec 2024 godine?
grim15 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2023., 20:39   #9258
Cini mi se da se prijavljuje JOPPD ali bez porezne obveze. Trebalo bi provjeriti.
Dalje prodaja bez poreza 2/24.
Old 13.10.2023., 22:47   #9259
Quote:
Znaci. Ako sam u 1 mjesecu 2022. godine kupio 5 Btc-a i u 4. mjesecu 2022 godine prodao 1 Btc (recimo da je bila skroz ista cijena), ostala mi je razlika od 4 Btc-a.

Za 2022. ne prijavljujem JOPPD obrazac jer nemam kapitalnu dobit.

A ova 4 Btc-a mi mogu proci neoporezivo kada? 1 mjesec 2024 godine ili 4 mjesec 2024 godine?
Ne gleda se pojedina godina. Gleda se cjelokupno razdoblje od stjecanja do prodaje. Može biti mjesec može biti 20 godina.
Porez se ne plaća nakon 2 godine. A to je 24 mjeseca i jedan dan.

webman is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.11.2023., 21:49   #9260
imam jedno pitanje: nemam pojma o poreznom sustave Hrvatske, no mozda cu se za nekoliko godina seliti u domovinu predaka ;-)...koliko se placa porez na dobit od dionica, trejdanje, kripto i sl.? ...npr. ako u jednoj godini u buducnosti zaradim 1000€ na burzi, cisto iz primjera jednostavne cifre...hvala
Il gatto nero is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:21.