Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Poduzetništvo, računovodstvo i porezi Pokrećemo poduzetništvo u Hrvatskoj - za računovođe i one koji ih trebaju

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 12.01.2025., 00:21   #9261
Ili hoćeš reći ako ja imam neke veće uplate po računu da će zvati članove kućanstva da svjedoče ili što? Kompletno suludo i nadrealno mi zvuči bilo koji scenarij.
Old 12.01.2025., 00:36   #9262
Quote:
studio3 kaže: Pogledaj post
U pravilu si obavezan plaćati, i prije predaje PO-SD obrasca ukoliko prelaziš u veći prag dužan si uplatiti razliku. U praksi je drgačije, jer se ne vide nova zaduženja prije obrade PO-SD obrasca i tek kad se obradi i bude vidljivo na PKK od datuma valute kad stave ti počinju ići kamate ako ne platiš.
Tu treba napomenuti da se novi predujmovi zadužuju tek nakon obrade PO-SD, pa ne treba plaćati ništa prije obrade. Ali ako postoji razlika za uplatu po PO-SD obrascu (npr. zbog prelaska u viši razred), to zaduženje će imati datum dospijeća koji je jednak danu predaje obrasca, bez obzira kad je obrazac obrađen (tj. bit će zaduženo retroaktivno), pa ako ne želiš kamate i eventualne druge posljedice zakašnjele uplate, to treba platiti najkasnije na dan predaje obrasca.
Mephisto is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.01.2025., 00:36   #9263
Quote:
Broxigar kaže: Pogledaj post
Hm, na što točno misliš, možeš li ovo malo pojasniti? Kakvi članovi kućanstva, otac ili majka npr prime neku veću uplatu na račun od nekoga ili npr prodaju auto svejedno, pa u tom slučaju njih mogu zvati za dokazivanje podrijetla novca, ja s time nemam ništa jel tako.
A to ti je pomalo i njima siva zona još uvijek Kako mi je objašnjeno, ti si prijavio na primjer 30.000 eura. Žena ti ima godišnju neto plaću 20.000 eura. To ti je iznos 50.000 eura. E sad ako se kod tebe i kod žene pokaže da je godišnje uplaćeno recimo 70.000 eura, onda tih 20.000 razlike treba pravdati. Otprilike tako gledaju.
Problem nastaje recimo ako ti skineš s računa i prebaciš ženi ili obratno, žena ti keksa za nešto pa tisuća eura s njenog tekućeg na tvoj, onda tu isto nastaje razlika, tako da je to i njima dosta zeznuto. U biti teško mogu dokazati da si u krivu isto kao što teško mogu dokazati da su u pravu. Postoji nasljedstvo, štednja, prodaš tv, laptop, mobitel preko oglasa... Nije baš crno-bijelo, dosta siva zona.
studio3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.01.2025., 00:51   #9264
Quote:
Mephisto kaže: Pogledaj post
Tu treba napomenuti da se novi predujmovi zadužuju tek nakon obrade PO-SD, pa ne treba plaćati ništa prije obrade. Ali ako postoji razlika za uplatu po PO-SD obrascu (npr. zbog prelaska u viši razred), to zaduženje će imati datum dospijeća koji je jednak danu predaje obrasca, bez obzira kad je obrazac obrađen (tj. bit će zaduženo retroaktivno), pa ako ne želiš kamate i eventualne druge posljedice zakašnjele uplate, to treba platiti najkasnije na dan predaje obrasca.
Mislim da nema posljedica osim kamata za eventualni dug s predajom PO-SD prilikom ulaska u veći razred.
studio3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.01.2025., 01:08   #9265
Quote:
A to ti je pomalo i njima siva zona još uvijek Kako mi je objašnjeno, ti si prijavio na primjer 30.000 eura. Žena ti ima godišnju neto plaću 20.000 eura. To ti je iznos 50.000 eura. E sad ako se kod tebe i kod žene pokaže da je godišnje uplaćeno recimo 70.000 eura, onda tih 20.000 razlike treba pravdati. Otprilike tako gledaju.
Problem nastaje recimo ako ti skineš s računa i prebaciš ženi ili obratno, žena ti keksa za nešto pa tisuća eura s njenog tekućeg na tvoj, onda tu isto nastaje razlika, tako da je to i njima dosta zeznuto. U biti teško mogu dokazati da si u krivu isto kao što teško mogu dokazati da su u pravu. Postoji nasljedstvo, štednja, prodaš tv, laptop, mobitel preko oglasa... Nije baš crno-bijelo, dosta siva zona.
Aha, na to misliš. Ma dobro, moji roditelji su u penziji, nikakvih drugih izvanrednih ni neobjašnjivih uplata po računima nemaju tako da sve pet onda.

Btw budući da sam u preplati jer sam više uplatio poreza nego će biti po PO-SD obrascu, onaj zahtjev za preknjiženje da mi izvrše povrat novca mogu predati bilo kad ili tek kad obrade PO-SD, kako to točno funkcionira?
Old 12.01.2025., 01:17   #9266
Quote:
Broxigar kaže: Pogledaj post

Btw budući da sam u preplati jer sam više uplatio poreza nego će biti po PO-SD obrascu, onaj zahtjev za preknjiženje da mi izvrše povrat novca mogu predati bilo kad ili tek kad obrade PO-SD, kako to točno funkcionira?
Ne možeš tražiti povrat jer ta preplata neće biti vidljiva u PKK dok ne obrade PO-SD. Ako sad imaš viška na PKK koji je vidljiv, za to možeš tražiti povrat. Na primjer si plaćao po višem razredu i prešo si u niži, oni su ti skinuli porez koji si uplatio i na PKK ti je stanje 0.00. Kad obrade PO-SD onda ti vraćaju onaj predujam iz višeg razreda, odnosno razliku predujma koja ti je u preplati i tek onda ti bude taj iznos vidljiv na PKK. Ako imaš sad trenutno viška, za to možeš tražiti povrat, ali ako nema onda čekaš do obrade.
studio3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.01.2025., 01:24   #9267
Quote:
Mislim da nema posljedica osim kamata za eventualni dug s predajom PO-SD prilikom ulaska u veći razred.
Ali ako obračunaju unazad, ispada da si dužan mjesecima. Zar nije to već za ovrhu i sl.?
Mephisto is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.01.2025., 01:35   #9268
Quote:
Mephisto kaže: Pogledaj post
Ali ako obračunaju unazad, ispada da si dužan mjesecima. Zar nije to već za ovrhu i sl.?
Istina, ali ako platiš čim se pokaže stanje na PKK, ne stignu poslati ovrhu. Najprije ide opomena pred ovrhu sa određenim datumom do kad moraš platiti pa tek onda ovrha. Nisam baš siguran da bi za to pravili probleme ako se uplati odmah kad sjedne na PKK, jedino kamate su ajmo reć "kazna"?

EDIT: Meni nije jasno kako posluje na tisuće obrtnika i pravnih osoba koje objavljuju na onom popisu srama dužnika ili kako već... gledao sam nedavno, imaju dugove što poreza, što doprinosa par desetaka pa do par stotina tisuća eura. To mi je nejasan pojam da i dalje mogu poslovati i imati toliki dug??? Kako njih ne ovrše, kako to funkcionira?

Evo gledam sad. trenutno 3765. FIZIČKE OSOBE KOJE OBAVLJAJU DJELATNOST
KOJI UDOVOLJAVAJU KRITERIJIMA ZA OBJAVU DUGA NA DAN 31.10.2024. GODINE
Obrada podataka izvršena je 22.10.2024. godine

Od 13.275,41 do nevjerojatnih 19.437.636,09 eura duga???

https://duznici.porezna-uprava.hr/fo/svi/EUR/1.html
studio3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.01.2025., 21:13   #9269
Quote:
EDIT: Meni nije jasno kako posluje na tisuće obrtnika i pravnih osoba koje objavljuju na onom popisu srama dužnika ili kako već... gledao sam nedavno, imaju dugove što poreza, što doprinosa par desetaka pa do par stotina tisuća eura. To mi je nejasan pojam da i dalje mogu poslovati i imati toliki dug??? Kako njih ne ovrše, kako to funkcionira?

Evo gledam sad. trenutno 3765. FIZIČKE OSOBE KOJE OBAVLJAJU DJELATNOST
KOJI UDOVOLJAVAJU KRITERIJIMA ZA OBJAVU DUGA NA DAN 31.10.2024. GODINE
Obrada podataka izvršena je 22.10.2024. godine

Od 13.275,41 do nevjerojatnih 19.437.636,09 eura duga???

https://duznici.porezna-uprava.hr/fo/svi/EUR/1.html
Jel imas clansku? Ako nemas, nabavi pa pitaj. To se sve rjesi s clanskom iskaznicom. Ako nemas, ocekuj ovrhu jako brzo.
neslin is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.01.2025., 22:09   #9270
Quote:
neslin kaže: Pogledaj post
Jel imas clansku? Ako nemas, nabavi pa pitaj. To se sve rjesi s clanskom iskaznicom. Ako nemas, ocekuj ovrhu jako brzo.
studio3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.01.2025., 19:05   #9271
Jesu nekog tražili "obrazloženje primitaka po tekućim računima", i to po privatnom tekućem računu?

Otprilike sva razlika koju navode su isplate s računa obrta na privatni tekući račun. Jesam mogao to izbjeć da sam koristio neki određeni model i poziv na broj kod isplate?
roomko is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.01.2025., 19:12   #9272
Sve nas to traže koji imamo primitak po tekućem koji nije prijavljen na PO-SD. Obrazložiš i to je to, čas posla.
Mephisto is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.01.2025., 19:19   #9273
A ulaze li te stvari u promet paušalnog obrta? Kad mi netko vrati za gablec il 100€, uplatim gotovinu od prodaje nečeg preko njuškala ili sjedne npr 10k € sa investicijskog računa (od čega je recimo dobitak zapravo 100€) ?
Il mogu reć da je sve vezano za obrt odrađeno preko računa obrta?

Ovdje se još radi o prometu iz 2023.
roomko is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.01.2025., 19:24   #9274
Privatne (neposlovne) uplate ne ulaze u promet obrta.
Mephisto is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.01.2025., 19:27   #9275
Ok, hvala na info.
roomko is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.01.2025., 07:44   #9276
Pozdrav,
Ima li netko info kako se provodi kompenzacija u paušalnom obrtu. Da li je unosim u kpr i dostavljam poreznoj kao prihod? Tj. Zanima me radi po sd obrasca, kako nju prijavljujem?
Hvala
Aiss123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.01.2025., 11:15   #9277
Quote:
Sad sam upravo pričao s čovjekom koji radi u PU, i njima je drama jer nisu još sve dobili sve materijale, tako da će mi javiti sve promjene čim dobije. Samo mi je rekao da se još ovu godinu može dostaviti PO-SD papirnatim putem u Poreznu upravu zbog njihovog kašnjenja objave, točnije ažuriranja sustava. To je službeno.
Jel netko uspio predati prije nego su ga referentice istjerale van bez da su i pogledale obrazac???

Ima li negdje da to piše, pa da im i to priložim
gita50 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.01.2025., 23:44   #9278
Quote:
gita50 kaže: Pogledaj post
Jel netko uspio predati prije nego su ga referentice istjerale van bez da su i pogledale obrazac???

Ima li negdje da to piše, pa da im i to priložim
Ne znam. Pogledajte po FB grupama, puno pišu o tome... A ja nikad nisam predao ništa referentici ili referentu, znam da sam zadnji put predao mislim 2017. ili 2018. u papirnatom obliku i to sam predao na protokol. Nikakvom referentu. Uvijek bih donio 2 primerka, jedan bi meni ostao s pečatom da je zaprimljen, drugi njima. Tako sam ja onda radio. Iskreno ne znam sad kako uopće izgleda Porezna uprava jer nisam bio tamo sigurno 7-8 godina, možda se nešto promijenilo.
studio3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 20:41   #9279
Mene zanima hipotetski jedna stvar - mogu li ja kao paušalac obrtnik na neku foru radit "honorarno" (tipa zamjene) kao profesor u školi? Ili bi to onda išlo kao "Ugovor o djelu" i preko računa fizičke osobe i to ne bi imalo veze s mojim obrtom? Radni ugovor očito ne može
Jobi is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 20:45   #9280
Pa može i ugovor o radu, ja radim i imam obrt, kao i hrpa ljudi.
Mephisto is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:04.