Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Politička scena, Europska unija, Svijet, Blisko politici, Rat u Ukrajini

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 29.03.2025., 12:41   #9341
Quote:
Spalatin kaže: Pogledaj post
Tebi još ništa nije jasno jelda ?

Onda se čudimo kakva je država a takvih kao ti ima na stotine tisuća
Prosječni glasač
Kexx is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.03.2025., 13:30   #9342
Jučer je konačno izglasan Zakon o središnjem registru stanovništva o kojem se sve donedavno govorilo kao o preduvjetu za uvođenje PNN-a. Obzirom da se to nije moglo čekati odlučilo se navrat-nanos krenuti s porezom i dalje stvari rješavati u hodu. Procjena je da će se u ovoj godini uprihodovati oko 200 miliona €.
Što se tiče obračuna prema vrijednosti nekretnine, znam da u Bosni i Srbiji postoje olakšice za stanove u kojima se se stalno živi, određen broj kvadrata stana po članu obitelji je neoporeziv a sama vrijednost kvadrata za obračun je niža o realne tržišne. Također postoje i različite stope poreza ovisno o vrijednosti. I naravno da ni tamo taj porez nema nikakvog efekta na tzv. priuštivo stanovanje, cijene nekretnina i najma u većim gradovima su zadnjih godina jako porasle.
Lunci is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.03.2025., 14:03   #9343
bilo kakvo smanjenje cijena rente i nekretnina u centrima vecih gradova se nikada nece desiti, osim u slucaju neke ogromne krize ili rata. tu foru mogu prozvakati samo totlani tutleki i naivci, kojih je nazalost, u ovoj zemlji na lopate :-(.

sam nazim PNN je zlo. nema se tu sta puno za reci. taj porez pod tim nazivom nije smio zavizjeti i tu prica staje. imali su porez na vikendice/kuce za odmor pa su ga mogli i dalje koristiti jel tak, i nisu morali preimenovat, ali...

edit:
btw evo jos jednog padobranca. kako je njima lijepo

HDZ-ovac s partnericom dobio državni stan. Ona par ulica dalje ima svoju nekretninu

HDZ-OV saborski zastupnik Nikola Mažar koristi državni stan u strogom centru Zagreba iako mu životna partnerica posjeduje nekretninu svega nekoliko blokova dalje. Informacija je to koju je Index dobio od upućenih izvora, pa smo je odlučili provjeriti kod samog Mažara, ali i u tvrtki Državne nekretnine, koja mu je dodijelila državni stan.
Old 29.03.2025., 17:25   #9344
Quote:
geronimo666 kaže: Pogledaj post
bilo kakvo smanjenje cijena rente i nekretnina u centrima vecih gradova se nikada nece desiti, osim u slucaju neke ogromne krize ili rata. tu foru mogu prozvakati samo totlani tutleki i naivci, kojih je nazalost, u ovoj zemlji na lopate :-(.

sam nazim PNN je zlo. nema se tu sta puno za reci. taj porez pod tim nazivom nije smio zavizjeti i tu prica staje. imali su porez na vikendice/kuce za odmor pa su ga mogli i dalje koristiti jel tak, i nisu morali preimenovat, ali...

edit:
btw evo jos jednog padobranca. kako je njima lijepo

HDZ-ovac s partnericom dobio državni stan. Ona par ulica dalje ima svoju nekretninu

HDZ-OV saborski zastupnik Nikola Mažar koristi državni stan u strogom centru Zagreba iako mu životna partnerica posjeduje nekretninu svega nekoliko blokova dalje. Informacija je to koju je Index dobio od upućenih izvora, pa smo je odlučili provjeriti kod samog Mažara, ali i u tvrtki Državne nekretnine, koja mu je dodijelila državni stan.
Evo mene opet. Članak 56. Zakona o lokalnim porezima u kojem su propisane kazne od 1000-6630 eur nigdje ne navodi te kazne za FIZIČKU OSOBU koja ne dostavi podatke za utvrđivanje poreza na nekretnine. Samo PRAVNE. Jel ja loše čitam?
seherezadaaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.03.2025., 18:02   #9345
Quote:
seherezadaaa kaže: Pogledaj post
Evo mene opet. Članak 56. Zakona o lokalnim porezima u kojem su propisane kazne od 1000-6630 eur nigdje ne navodi te kazne za FIZIČKU OSOBU koja ne dostavi podatke za utvrđivanje poreza na nekretnine. Samo PRAVNE. Jel ja loše čitam?
Pročitaj cijeli članak, imaš dolje pod (3).
LuckyLook is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.03.2025., 18:19   #9346
Quote:
LuckyLook kaže: Pogledaj post
Pročitaj cijeli članak, imaš dolje pod (3).
Hvala. Ipak loše čitam.
seherezadaaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.03.2025., 19:15   #9347
Quote:
Davorček kaže: Pogledaj post
Večina Hrvata nema deset apartmana po Zg i isto toliko aparmana na moru tako da ih ne mora brinuti o PNN
Nikto neće biti uništen ako su i do sada bili prijavljeni na poreznu najviše kukaju kriminalci koji su oprali novce preko nekretnina
Ja glasam 100% porez na sve što nije prijavljeno kao djelatnost ili da stoji prazno onda bude ili revolucija ili cijene idu za 50% dole jer ovo sad nije normalno stan u Laništu N.ZG je 2010 koštao 80000 eura sad isti košta 280000 eura kakva je to j.bena ˝inflacija˝???

Kakve veze ima necija vikendica na moru s kriminalcima ili s cijenom stanova?

Mislis li ako cu ja morati placat porez na nju da ce zbog toga pasti cijene tebi u Zagrebu?
Vrlo si naivan, desiti ce se samo to da ce netko morati prodati svoju djedovinu koju ce opet kupiti netko bogat kome nije bed placati godisnji porez koliko god on iznosio. najvjerojatnije stranac.

Nadam se da ako i uvedu tako nesto po postotku vrijednosti da ce to nova vlada ukinuti jer ce ova zbog toga sigurno izgubiti izbore...
FFshocker is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.03.2025., 20:03   #9348
Quote:
Večina Hrvata nema deset apartmana po Zg i isto toliko aparmana na moru tako da ih ne mora brinuti o PNN
Nikto neće biti uništen ako su i do sada bili prijavljeni na poreznu najviše kukaju kriminalci koji su oprali novce preko nekretnina
Ja glasam 100% porez na sve što nije prijavljeno kao djelatnost ili da stoji prazno onda bude ili revolucija ili cijene idu za 50% dole jer ovo sad nije normalno stan u Laništu N.ZG je 2010 koštao 80000 eura sad isti košta 280000 eura kakva je to j.bena ˝inflacija˝???
Iz upisa samo.je jasno da.nemas viska nekretnine.
Ako je zakon propustio nekoga oporezivati ili cak krivicno goniti i strpati u gajbu plus uzeti mu nekrentinu jer ju je nelegalno stekao, sigurno nije rjesenje da se sada nekrentine oporezuju.

Takodjer, nekrentine su sada jednako ili vise priustive nego u perriodu kojeg spominjes.
Dakle ne baratas cinjenicama, ne razmujes uzroke inflacije, a rjesenja koja predlazes nisu rjesenja.
Eh da, KUPNJOM stana na Lanistu se bas nikako ne moze oprati lova, upravo suprotno, njome se ta lova vadi na svjetlo dana. Ali sto bi ti znao o tome...
stegaNo1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.03.2025., 23:19   #9349
Čovjek koji želi postati prvi HDZ-ov gradonačelnik Rijeke: ‘Smanjit ću porez na nekretnine za osam puta. Galeb? Ostat će’

Drastično ćemo smanjiti porez na nekretnine koji je u Rijeci, uz Zagreb, najviši od velikih gradova. Umjesto 5 eura po kvadratu, bit će 0,60 eura, što je smanjenje za osam puta. Tako će naši sugrađani koji imaju na primjer stan od 60 metara četvornih nakon što postanem gradonačelnik plaćati godišnji porez za stan u iznosu od 36 eura umjesto 300 eura.

Old 30.03.2025., 10:00   #9350
Kako se sada hdz-ovi kandidati za gradonačelnike reklamiraju smanjenjem poreza, a njihova vlada ga je uvela??
Rade debile od nas, tj.ne od nas nego od svojih debilnih glasača.
Mirotta is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.03.2025., 10:03   #9351
Quote:
Čemu 10? Dovoljna ti je jedna starina koja je čisto pukom srećom napravljena pred 100 godina na mjestu ili blizini istoga koje je odjednom postalo popularno zbog turizma i sada tamo počinju kupovati milijunaši ne samo iz RH, ne samo iz EU, nego i iz cijelog OECD-a. Prije toga to je bila najveća zabit, al je bilo nešto obradive zemlje okolo pa se zato tamo napravila kuća.

Ako ćemo uzeti ekstremniji primjer eto ti Dubrovnik, koji prosječni Dubrovčanin će si moći kupiti ikada više stan unutar starog grada? Stvara se sve veća podjela i čisti elitizam, di će bogati imati sve, a siromašniji sve manje i manje ili će morati i oni odlaziti u sve veće zabiti ko da smo u srednjem vijeku i skrivaš se od feudalca da ti ne uzme ljetinu.

Zamisli radiš cijeloga života da si priskrbiš za svoju nekretninu, a onda ti jednoga dana oderu toliki porez da te izbace iz nje. A doći će i to prije ili kasnije.

I ti još navijaš za to.

Ne, nemam još nijednu, a kamoli više nekretnina i smatram ovo opasnim zakonom za kojeg mogu navijati samo jako opasni ili jako glupi ljudi.
Svi koji kažu kao neki argument, ali to ima cijeli zapad, da ima i imaju nikad veće postotke svih nekretnina u rukama najbogatijih dok ostatak pučanstva se mora naguravati ko da su u studentskim danima s 4-5 cimera kako bi platili najamninu.

Doslovce porez koji najviše pogoduje najbogatijima, koji su došli do tih para na koji god način, a prosječne ljude drži u doživotnom strahu i borbi da plaćaju za svoju nekretninu koju su već jako, jako skupo i mukama otplatili kroz desetljeća.
Munjeno Blago is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.03.2025., 10:40   #9352
Quote:
Mirotta kaže: Pogledaj post
Kako se sada hdz-ovi kandidati za gradonačelnike reklamiraju smanjenjem poreza, a njihova vlada ga je uvela??
Rade debile od nas, tj.ne od nas nego od svojih debilnih glasača.
naravno. gadljivo skroz.
upozoravamo na to vec neko vrijeme i siguran sam da ce cijela paleta glasaca nasjest , a onda sljedece g, nakon izbora, kad ih oderu ce bit "kako to, kako to" .

da se podjetimo jos jednom:

"
🔺POREZ NA STANOVE 🔺
‼️Vidimo da sada pred lokalne izbore brojni zastupnici koji su IZGLASALI štetne zakone za hrvatski narod izlaze pred građane u obliku “spasitelja” sa minimalnim iznosima poreza ili subvencijama za male iznajmljivače.
To je čisti trik i opsjena.
Podsjetimo se TKO JE GLASAO ZA POREZ NA NEKRETNINE- STANOVE tj vaš doživotni kredit:

HDZ (58 glasova):
Ačkar Krešimir, Babić Ante, Baradić Nikolina, Barbarić Nevenko, Baričević Danica, Bedeković Vesna, Bilek Vladimir, Blažanović Danijela, Blažević Anamarija, Borić Josip, Bosančić Ivan, Budalić Ivan, Bugarin Ivan, Burić Majda, Bušić Zdravka, Ćosić Pero, Dabo Ivan, Deur Ante, Đakić Josip, Franković Mato, Gabričević Veselko, Glavić Željko, Gregurović Zoran, Herman Mislav, Ivanović Goran, Jandroković Gordan, Josić Tomislav, Kajtazi Veljko, Kaniški Goran, Katičić Krunoslav, Klarić, Tomislav, Kliman Anton, Kolarek Ljubomir, Komes Magdalena, Krstulović Opara Andro, Lukačić Ljubica, Maduna Sanda Livia, Malenica Ivan, Mandarić Marin, Mandić Damir, Mažar Nikola, Mesić Ivica, Milan Dalibor, Ostrogović Josip, Pavić Marko, Pušić Dario, Radić Ivan, Reiner Željko, Salopek Anđelka, Sanader Ante, Sobota Darko, Šimić Petar, Šimrak Maksimilijan, Šuta Tomislav, Totgergeli Miro, Tramišak Nataša, Turk Željko, Vojnić Jasna

NEZAVISNI (8 glasova):
Hodžić Armin, Jankovics Robert, Lacković Željko, Mišić Predrag, Petir Marijana, Radin Furio, Vučemilović Vesna, Zekanović Hrvoje

HSLS (2 glasa):
Hrebak Dario, Klasić Darko

DP (Domovinski pokret) (6 glasova):
Juričev-Martinčev Branka, Kukavica Ivica, Lipovac Pehar Dubravka, Mlinarić Stipo, Mujkić Ivana, Penava Ivan

SDSS (1 glas):
Jembrih Ljubica

HNS (1 glas):
Štromar Predrag

Zahvalite im na izborima!
"
Old 30.03.2025., 11:56   #9353
ajmo reći da zbog ovog poreza ja prodajem svoju viška nekretninu no kako sam ja tu nekretninu prepisao prije godinu i pol moram platiti porez na promet nekretina.. i sta se dogodilo - ja sam sav taj trošak prebacio na budućeg kupca... i eto kako je ovaj porez "smanjio cijene nekretnina"... a nisam jedini
Old 30.03.2025., 12:21   #9354
@geronimo666
Hvala za popis, pitala sam to još na početku teme. Trebalo bi ga prikvačiti u prvi post, i povremeno postati da novi sudionici teme vide.
Mirotta is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.03.2025., 12:41   #9355
ponavljat cu ga svako toliko bez brige, ako nista da ukazem na te izdajnike hr naroda.

nemojmo se zavaravati, velike su sanse da ce i ostali podrzati doticni kad/ako dodu na vlast da se uvuku onoj EU spodobi, i upravo zato PNN nikada nije smio zazivjeti za sto je narod imao/ima itekakvu moc, samo da je zeli iskoristiti.
Old 30.03.2025., 16:01   #9356
Quote:
ponavljat cu ga svako toliko bez brige, ako nista da ukazem na te izdajnike hr naroda.

nemojmo se zavaravati, velike su sanse da ce i ostali podrzati doticni kad/ako dodu na vlast da se uvuku onoj EU spodobi, i upravo zato PNN nikada nije smio zazivjeti za sto je narod imao/ima itekakvu moc, samo da je zeli iskoristiti.
Hvala za popis tih nesretnika. Sjetiti ih se na budućim izborima. Za PNN su i SDP i Možemo, a nisu glasali za to vjerojatno iz inata HDZ-u. Inače, nije to njima mrsko. Glasajući za to, DP je ispunio svoje predizborno obećanje (ironija). Ali začudio me HNSovac, jer upravo je HNS jednom ranije spriječio HDZ da to ..... aktivira.

Trebalo bi postati i suprotne primjere, te pratiti mijenjaju li stavove. Npr. ovako je o PNN-u govorio HDZ - https://www.youtube.com/watch?v=yB1Gs3YiZJg, također https://www.youtube.com/watch?v=bBVpgaDwGqQ, a na kraju i - 2:12 - https://www.youtube.com/watch?v=70Ogkbt22Pk. A danas?!

Koliko mi je poznato PROTIV su Kolakišić (PiP), Bulj (MOST), Pavliček (Suverenisti) i ...?
goran2hr is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.03.2025., 20:34   #9357
Quote:

Geronimo, molim te dodaj uz taj popis i izjavu ministra Primorca, kojom eksplicitno najavljuje transformaciju PNN u obračun po vrijednosti nekretnine, jer 99% ljudi to ne zna, ne vjeruje, nije nikad čulo ni vidjelo, o tome se nigdje ne piše niti ne priča, a izuzetno je važno.
Ministar doslovno izjavljuje da se ide postupno, da se ljudi "naviknu", tako da je ovo sada samo prvi korak.

Evo link još jednom, pokušala sam ovdje namjestiti točno na početak tog dijela izjave da se ne treba tražiti gdje je, nadam se da je uspjelo: https://youtu.be/J_brwYFrJwk?t=136
NemremSeSjetit is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.03.2025., 21:03   #9358
@NemremSeSjetit, stavim. fala

-----------------

Istarski gradovi uvode najviše stope poreza na nekretnine

Cilj poreza na nekretnine je da se poveća priuštivost stanovanja i da se nekretnine, od kojih su mnoge prazne, stave u funkciju.
Old 30.03.2025., 23:25   #9359
Arrow

Quote:
NemremSeSjetit kaže: Pogledaj post
Geronimo, molim te dodaj uz taj popis i izjavu ministra Primorca, kojom eksplicitno najavljuje transformaciju PNN u obračun po vrijednosti nekretnine, jer 99% ljudi to ne zna, ne vjeruje, nije nikad čulo ni vidjelo, o tome se nigdje ne piše niti ne priča, a izuzetno je važno.
Ministar doslovno izjavljuje da se ide postupno, da se ljudi "naviknu", tako da je ovo sada samo prvi korak.

Evo link još jednom, pokušala sam ovdje namjestiti točno na početak tog dijela izjave da se ne treba tražiti gdje je, nadam se da je uspjelo: https://youtu.be/J_brwYFrJwk?t=136
A zasto si toliko zapela za to. Bitan je iznos poreza, a ne kako ce se racunati. Moze ukljucivati integralni racun sa parametrima kao sto su vrijednost nekrentine i stope rasta bdp-a i inflacije, koga briga.
Jedino je bitan iznos razrezanog poreza, a to prema nacinu obracuna istog ne mozemo znati.
stegaNo1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.03.2025., 09:02   #9360
Ovo je tek početak, bilo im je bitno da postoji nešto što se zove PNN. U narednom razdoblju će širiti poreznu bazu i povisivat iznos poreza.
Kexx is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:00.