Ostali oblici investiranja Ja ne radim za novac. Novac radi za mene. |
|
|
09.03.2022., 13:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2007.
|
Quote:
pinzgauer kaže:
Ne da mi se uopće pisati litanije i objašnjavati zašto, kako i koliko je cijena metala niska bez obzira na okolnosti a kamoli s obzirom na okolnosti....
Mislim pa čuj samo ovo zadnje pitanje...da li je bolje sad prodati kad je kriza  
Zlato u čistom bull marketu a vi ste prodali ili bi prodavali helou?
Evo jedna kratkoročna prognoza zlato na 2500 u roku mjesec dana i 3000 u dva mjeseca.
Srebro u flagu, ako, to jest kad probije 27-28 ode na 40....
Ovo nije investicijski savjet nego prognoza.
|
Koji je tocno smisao tvog posta, naglasit da smo mi glupi a ti pametan? Forum I tome nekima sluzi, ok. Ali ajde argumentiraj svoj stav, zasto? I pretpostavljam da ces onda u opasnu kupnju sto prije, sigurno si vec danas uzeo par unci, ako je taj tvoj "bull" toliko izvjestan valjda dizes i hipoteku pa ulazis u zlato all in sa svim svojim kapitalom xD. Inace ne jebi ljude koji su zadovoljni sa profitom kojeg su ostvarili i okani se praznih prognoza i bespotrebnog te besmislenog komentiranja. Radije podijeli svoja iskustva, od toga sto ti sebe pravis pametnim nema koristi i ako nastavis necu ti vise ni odgovarati.
EDIT: I da, kad je najbolje prodati ga nego u krizi, po mogucnosti upravo prije, speaking in general? Kad se ekonomija oporavlja tj sve okolo raste i zlatu pada cijena xD? Moj profit je oko 30% ukupno, reci mi ti svoj.
|
|
|
09.03.2022., 13:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2008.
|
Jedno je pisat po forumu i davat prognoze hoće li neki asset pasti ili porasti ako nisi aktivni sudionik tržišta tog asseta, a drugo je kada moraš odlučit o budućnosti svog kapitala. I tu priča staje
uostalom, ja sam jasno rekao kako mislim opet kupit zlato
" I only know of two men who really understand the value of gold - an obscure clerk in the basement vault of the Banque De Paris and one of the directors of the Bank of England. Unfortunately, they disagree".
|
|
|
09.03.2022., 14:27
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Dec 2011.
|
Quote:
mkovac67 kaže:
zlato na 3000 bi značilo naftu na 250-300$ Jaka ti je prognoza, i dosta hrabra ako smijem reći.
Ja sam jučer prodao 80% zlata sa 35% gaina. Bumo vidjeli dali sam mogao uhvatiti i više. Ali znaš kako kako se kaže za metale, bolje jedan dan prije nego jednu sekundu poslije 
|
Svaka čast na kapitalizaciji profita 
Its never wrong to take profit...ali kažem za one koji ne kapitaliziraju...nego izlaze "zato jer je visoko" ili "jer počinje kriza" 
ovo nije vrijeme za prodaju..ovo je vrijeme za kupnju..jer imamo sve moguće signale na buy..
Moja procjena rasta cijene je takva kakva je...bazirana na dosta čimbenika, od real world buy signala, inflation adjusted cijena do tehničke analize..ja sam unutra odavno..skoro 20 godina...hold..
|
|
|
09.03.2022., 17:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
Zlato je danas mjerilo vrijednosti glavne svjetske rezervne valute i ići će gore ili dolje koliko ta valuta dobija ili gubi na kupovnoj moći.
Jasno, ako USD kolapsira i dođe do hiperinflacije, zlato će manje/više proporcionalno tome porasti.
|
|
10.03.2022., 00:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2008.
|
Quote:
pinzgauer kaže:
Ne da mi se uopće pisati litanije i objašnjavati zašto, kako i koliko je cijena metala niska bez obzira na okolnosti a kamoli s obzirom na okolnosti....
Evo jedna kratkoročna prognoza zlato na 2500 u roku mjesec dana i 3000 u dva mjeseca.
|
Složio bih se sa ovim.
Cijena zlata može samo rasti.
Naravno, trejdanjem možete uhvatiti oscilacije i zaraditi 10, 20 možda i 30% ali nije to point.
Glavni smisao zlata je očuvanje vrijednosti kroz duže vrijeme.
Da se ne zavaravamo...vrijedi ono što kaže i kolega Jasper1.
U kritičnim situacijama zlato vrijedi vrlo malo. Zamijenit ćeš zlatnik od unce za obrok ako treba ili kao u opkoljenom Sarajevu kupiti izlaz. Isto to može i svežanj novčanica. U ratnim uvjetima najviše vrijedi hrana i oružje.
Današnji problem je taj što svako trejdanje zahtijeva vrijeme i znanje. Vrlo lako je nekima od vas govoriti o trejdanju jer već imate i iskustva i znanja a i vremena. Problem je taj što ne shvaćate da puno ljudi ne želi provoditi vrijeme gledajući i proučavajući indekse, vijesti i predviđajući moguće trendove.
Ja sam se time bavio do kraha 2008. Bio sam u dionicama i hvala Bogu izvukao se sa neznatnim dobitkom. I od onda mi se ne da trošiti na vrijeme jer sam zaključio da je to opsesija koja troši čovjeka. A to je loše.
Bavim se svojom profesijom i izgrađujem u tome jer znanje je zaista moć i nitko ti ga ne može uzeti.
O bitcoinu ne želim ni razmišljati jer je to pak opsesija na n-tu, ne samo da imaš psihološki pritisak od dnevnih oscilacija, tu je i puno složeniji sustav trgovanja. Probao sam, hvala, ne hvala. To je čista magla. Tko kaže da sve razumije taj ili laže jer zna da ne razumije ili misli da zna što je puno gore. U HR možda šačica ljudi stvarno razumije kriptotržište, ostali misle da razumiju.
Ono što hoću reći je da cijenu zlata drajva u prvom redu geopolitika jer je zlato uz energente jedna vrsta oruža u geopolitčkim igricama a nažalost po sve nas nalazimo se u kritičnom periodu kad se centar moći seli sa zapada na istok. To je proces koji traje već najmanje 2 decenije a trajat će možda još 2 decenije i u tom vremenu gledati ćemo nevjerojatne uspone i padove svih vrsta asseta osim onih bazičnih a to su hrana, nafta, plin i zlato. Oni će uvijek držati neku svoju osnovnu vrijednost bez obzira na sve. Kriptovalute se tek trebaju dokazati ali sumnjam u to pošto je kriptovaluta u biti derivat el. energije a energija se dobiva iz urana, ugljena, mazuta i plina (ove pizdarije sa suncem i vjetrom zanemarite).
|
|
|
10.03.2022., 13:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2014.
|
Quote:
Kerefek76 kaže:
Složio bih se sa ovim.
Cijena zlata može samo rasti.
Naravno, trejdanjem možete uhvatiti oscilacije i zaraditi 10, 20 možda i 30% ali nije to point.
Glavni smisao zlata je očuvanje vrijednosti kroz duže vrijeme.
Da se ne zavaravamo...vrijedi ono što kaže i kolega Jasper1.
U kritičnim situacijama zlato vrijedi vrlo malo. Zamijenit ćeš zlatnik od unce za obrok ako treba ili kao u opkoljenom Sarajevu kupiti izlaz. Isto to može i svežanj novčanica. U ratnim uvjetima najviše vrijedi hrana i oružje.
Današnji problem je taj što svako trejdanje zahtijeva vrijeme i znanje. Vrlo lako je nekima od vas govoriti o trejdanju jer već imate i iskustva i znanja a i vremena. Problem je taj što ne shvaćate da puno ljudi ne želi provoditi vrijeme gledajući i proučavajući indekse, vijesti i predviđajući moguće trendove.
Ja sam se time bavio do kraha 2008. Bio sam u dionicama i hvala Bogu izvukao se sa neznatnim dobitkom. I od onda mi se ne da trošiti na vrijeme jer sam zaključio da je to opsesija koja troši čovjeka. A to je loše.
Bavim se svojom profesijom i izgrađujem u tome jer znanje je zaista moć i nitko ti ga ne može uzeti.
O bitcoinu ne želim ni razmišljati jer je to pak opsesija na n-tu, ne samo da imaš psihološki pritisak od dnevnih oscilacija, tu je i puno složeniji sustav trgovanja. Probao sam, hvala, ne hvala. To je čista magla. Tko kaže da sve razumije taj ili laže jer zna da ne razumije ili misli da zna što je puno gore. U HR možda šačica ljudi stvarno razumije kriptotržište, ostali misle da razumiju.
Ono što hoću reći je da cijenu zlata drajva u prvom redu geopolitika jer je zlato uz energente jedna vrsta oruža u geopolitčkim igricama a nažalost po sve nas nalazimo se u kritičnom periodu kad se centar moći seli sa zapada na istok. To je proces koji traje već najmanje 2 decenije a trajat će možda još 2 decenije i u tom vremenu gledati ćemo nevjerojatne uspone i padove svih vrsta asseta osim onih bazičnih a to su hrana, nafta, plin i zlato. Oni će uvijek držati neku svoju osnovnu vrijednost bez obzira na sve. Kriptovalute se tek trebaju dokazati ali sumnjam u to pošto je kriptovaluta u biti derivat el. energije a energija se dobiva iz urana, ugljena, mazuta i plina (ove pizdarije sa suncem i vjetrom zanemarite).
|
Meni zlato uopće ne spada po važnosti u neke bazične asete.
Hrana, nafta, plin, oružje, razni industrijski metali definitivno da. Bez zlata se nekako da živjeti
|
|
|
10.03.2022., 14:54
|
|
Registrirani ovisnik
Registracija: Nov 2006.
|
Ruska rublja je od početka invazije izgubila cca 45-50% vrijednosti (sa 70 RBL za 1 USD na evo današnjih 118 RBL za USD, a bio je zaron do 137 čak)
Jedino što još koliko toliko "podržava" ovaj tečaj je količina zlatnih poluga u trezoru Ruske središnje banke. Mali čovjek, pogotovo financijski nepismen, rado će izjaviti nešto tipa - zlato je bezvrijedno, nema svrhu itd...
Kao što će rado htjeti ispasti pametan i reći - u ratu vrijede samo hrana i oružje. Opet totalna nebuloza. U modernim ratovima najjača valuta je SAVEZNIŠTVO. Lupetala koja su bulaznila protiv ulaska Hrvatske u EU i NATO nisu niti svjesni da spadamo u elitni vojni i ekonomski krug najrazvijenijih zemalja svijeta. Nitko, čak niti "ludi Putin" ne usudi se vojno napasti članicu NATO-a, jer zna da bi bio izbrisan sa lica planete.
S druge strane, jedna mala Hrvatska, kao pojedinačna država u vojnom smislu nevažna i ekonomski nebitna danas može (u suradnji sa saveznicima) udariti sankcije jednoj Rusiji. Srećom o ulasku u NATO nisu odlučivali "stručnjaci s klupice u parkiću" nego ipak neki ozbiljniji ljudi.
Vezano za zlato, nebitno je pojedincu, ali državi je itekako bitno - evo Rusija je najbolji primjer. Na kraju krajeva ima i industrijsku primjenu i uvijek će biti potražnje za zlatom.
|
|
|
10.03.2022., 16:53
|
|
rock and roll baby
Registracija: Jan 2011.
|
Quote:
pinzgauer kaže:
|
napravim replay za mjesec dana
|
11.03.2022., 19:02
|
|
Michael Steven Donovan
Registracija: Jan 2003.
|
Quote:
pinzgauer kaže:
|
Hej 
Di je onaj brod AK-47 što sam naručio 100$ komad?
|
11.03.2022., 23:33
|
|
Michael Steven Donovan
|
Quote:
pinzgauer kaže:
Svaka čast na kapitalizaciji profita 
Its never wrong to take profit...ali kažem za one koji ne kapitaliziraju...nego izlaze "zato jer je visoko" ili "jer počinje kriza" 
|
Ovo ti je oksimoron.
Tko god da je sad izašao, uzeo je profit.
|
12.03.2022., 14:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
Quote:
munjela kaže:
Ruska rublja je od početka invazije izgubila cca 45-50% vrijednosti (sa 70 RBL za 1 USD na evo današnjih 118 RBL za USD, a bio je zaron do 137 čak)
Jedino što još koliko toliko "podržava" ovaj tečaj je količina zlatnih poluga u trezoru Ruske središnje banke. Mali čovjek, pogotovo financijski nepismen, rado će izjaviti nešto tipa - zlato je bezvrijedno, nema svrhu itd...
Kao što će rado htjeti ispasti pametan i reći - u ratu vrijede samo hrana i oružje. Opet totalna nebuloza. U modernim ratovima najjača valuta je SAVEZNIŠTVO. Lupetala koja su bulaznila protiv ulaska Hrvatske u EU i NATO nisu niti svjesni da spadamo u elitni vojni i ekonomski krug najrazvijenijih zemalja svijeta. Nitko, čak niti "ludi Putin" ne usudi se vojno napasti članicu NATO-a, jer zna da bi bio izbrisan sa lica planete.
S druge strane, jedna mala Hrvatska, kao pojedinačna država u vojnom smislu nevažna i ekonomski nebitna danas može (u suradnji sa saveznicima) udariti sankcije jednoj Rusiji. Srećom o ulasku u NATO nisu odlučivali "stručnjaci s klupice u parkiću" nego ipak neki ozbiljniji ljudi.
Vezano za zlato, nebitno je pojedincu, ali državi je itekako bitno - evo Rusija je najbolji primjer. Na kraju krajeva ima i industrijsku primjenu i uvijek će biti potražnje za zlatom.
|
Hrvatskoj je isto zlato jako bitno, zato ga je prodala dok je bilo najjeftinije i sad nema ni unce. Isto je napravila i Norveška i to su jedine dvije države bez zlatnih rezervi. Ulazak u nato - vidimo koliko nam je donio sigurnosti kad 6 tona i 14 metara leti bez da se itko uzrujao. Sad plenki šalje dopise natou, pisma pisamca i zamolbe, naravno sve kao dio igrokaza da pokaže kako smo mi ozbiljna država. Jedan veliki ha-ha iz naslonjača fotelje.
Vezano na sankcije, je sad nam se malo digao penis pa mrav urla na slona, a istovremeno đuro đaković i tep stenju u brodu jer im je rusija bila dobro i bitno tržište. 800 novih kandidata za ulicu, ali bitno da se mi osjećano moćno.
|
|
|
17.03.2022., 15:51
|
|
...ča barjak ne viješ
Registracija: Jan 2004.
|
Quote:
munjela kaže:
|
Vrlo bitno pojedincu a rekao bi srebro još više. Bliska budućnost će pokazati o čemu se radi.
A u puku zapadne cerkve, gde potiče štogod dobra i poštena, to prečesto dolazi samo odtuda, što on ne sluša i ne sledi popa. Da ovaj puk nebi bio poživinčen, on bi uz redke iznimke, u popu smatrao najpervoga svojega neprijatelja. U istinu, NAROD HERVATSKI IMA SVU SVOJU NESREĆU NAJVEĆMA POPOM PRIPISAT. - Dr. Ante Starčević - Otac Domovine
|
|
|
17.03.2022., 16:01
|
|
...ča barjak ne viješ
|
Quote:
hazzarder kaže:
napravim replay za mjesec dana
|
Dosta je izgledno da će dosegnuti te razine. Pitanje je koliko dugo će zadržati tu cijenu. Mislim da bi pad ispod 1900 nakon toga bio izgledan prije novog uzleta.
A u puku zapadne cerkve, gde potiče štogod dobra i poštena, to prečesto dolazi samo odtuda, što on ne sluša i ne sledi popa. Da ovaj puk nebi bio poživinčen, on bi uz redke iznimke, u popu smatrao najpervoga svojega neprijatelja. U istinu, NAROD HERVATSKI IMA SVU SVOJU NESREĆU NAJVEĆMA POPOM PRIPISAT. - Dr. Ante Starčević - Otac Domovine
|
|
|
17.03.2022., 17:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
Quote:
munjela kaže:
|
Zlato je itekako bitno. Njegova cijena u nekoj državnoj valuti je mjerilo vrijednosti tog novca.
Od svih “asseta” na tržištu, zlato i USD imaju najveću negativnu korelaciju od cca 0.75%.
Kad smo već kod Rusije, kojoj je vrijednost rublje pala 45%, netko tko ima zlato dobiti će kod razmjene najmanje 45% više tog novca i time očuvati svoju kupovnu moć.
|
|
19.03.2022., 18:46
|
|
Ambrozija&Nektar
Registracija: Feb 2007.
|
Bok, prvi put sam ovdje, a neman niti iskustva s investiranjem u zlato. Prije nego postavim pitanje moram pohvaliti sve na ovoj temi, ovdje se razvila zaista kvalitetna korespondencija, bez nepotrebnih provokacija I s puno korisnih savjeta iskusnijih.
Što se tiče mojih pitanja, uslijed svih ovih recentnih događanja, a ponajviše najava inflacije (jer se nadam da ipak nitko neće pokrenuti nuklearni rat) ja odlučih zaštititi svoju ušteđevinicu tako da ju uložim u zlato. Znam da je bilo puno pametnije to napraviti ranije, da je zlatu sad već dosta skočila vrijednost, ali bolje ikad nego nikad.
Nakon čitanja nekoliko zadnjih stranica ove teme, mislim ići na „filharmoničara“ radi likvidnosti te u neku manju polugu da leži do penzije. Također, čitam da je povoljnije kupovati u Beču, a kako uskoro planiram tamo, mislim se da tamo obavim kupnju pa me zanimaju savjeti gdje u Beču kupiti zlato, mogu li platiti na licu mjesta preko Internet bankarstva, moram li prijavit zlato na carini pri povratku u RH i ako netko ima kakav još koristan savjet…
Također, vidim da je zlatu malo pala vrijednost zadnjih dana pa me zanima mišljenje iskusnijih jel bolje odmah reagirati na to i kupiti u RH sad što planiram kupiti i ne riskirati čekanjem odlaska u Beč, ili je u Beču toliko povoljnije da ovaj trenutni pad nije relevantan.
Hvala unaprijed na savjetima!
|
|
|
19.03.2022., 21:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2002.
|
Da, u Austriji je investicijsko zlato nešto jeftinije. Postoji dućan direktno u Munze u Beču, a isto tako i kod ove firme kod kojih je nešto povoljnije.
https://www.smh.net/
Tu možeš vidjeti i uvjete, npr. možeš naručiti/kupiti online i onda pokupiti kod njih u dućanu (imaju dućan i u Grazu).
Na granici, za zlato vrijedi isto pravilo prijavljivanja kao i za keš (mislim da je još uvijek 10t€).
|
|
|
19.03.2022., 22:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
Quote:
Corto kaže:
Da, u Austriji je investicijsko zlato nešto jeftinije. Postoji dućan direktno u Munze u Beču, a isto tako i kod ove firme kod kojih je nešto povoljnije.
Tu možeš vidjeti i uvjete, npr. možeš naručiti/kupiti online i onda pokupiti kod njih u dućanu (imaju dućan i u Grazu).
Na granici, za zlato vrijedi isto pravilo prijavljivanja kao i za keš (mislim da je još uvijek 10t€).
|
Ispadne unca jeftinija 300-400 kn nego kod nas, bome se isplati i na bus sjest pa uzet par komada
|
|
|
20.03.2022., 07:18
|
|
...ča barjak ne viješ
|
Quote:
Corto kaže:
|
Na kojoj granici?
|
|
|
20.03.2022., 18:50
|
|
Michael Steven Donovan
|
Quote:
amneka kaže:
Bok, prvi put sam ovdje, a neman niti iskustva s investiranjem u zlato. Prije nego postavim pitanje moram pohvaliti sve na ovoj temi, ovdje se razvila zaista kvalitetna korespondencija, bez nepotrebnih provokacija I s puno korisnih savjeta iskusnijih.
Što se tiče mojih pitanja, uslijed svih ovih recentnih događanja, a ponajviše najava inflacije (jer se nadam da ipak nitko neće pokrenuti nuklearni rat) ja odlučih zaštititi svoju ušteđevinicu tako da ju uložim u zlato. Znam da je bilo puno pametnije to napraviti ranije, da je zlatu sad već dosta skočila vrijednost, ali bolje ikad nego nikad.
Nakon čitanja nekoliko zadnjih stranica ove teme, mislim ići na „filharmoničara“ radi likvidnosti te u neku manju polugu da leži do penzije. Također, čitam da je povoljnije kupovati u Beču, a kako uskoro planiram tamo, mislim se da tamo obavim kupnju pa me zanimaju savjeti gdje u Beču kupiti zlato, mogu li platiti na licu mjesta preko Internet bankarstva, moram li prijavit zlato na carini pri povratku u RH i ako netko ima kakav još koristan savjet…
Također, vidim da je zlatu malo pala vrijednost zadnjih dana pa me zanima mišljenje iskusnijih jel bolje odmah reagirati na to i kupiti u RH sad što planiram kupiti i ne riskirati čekanjem odlaska u Beč, ili je u Beču toliko povoljnije da ovaj trenutni pad nije relevantan.
Hvala unaprijed na savjetima!
|
SMH ili Philoro u Beču.
Ne trebaš ništa prijavljivati...niti lovu niti zlato ako si u EU.
Ja sve radim s cashom tak da imam oko 0% iskustva sa plaćanjem internet bankarstvom, ali sam vidio ljude u redu ispred mene da provlače kartice.
Ako kupuješ manju količinu možeš to odraditi i u Grazu.
Nazovi ljude ili pošalji mail...pojednostavit će ti kompletnu proceduru.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:20.
|
|
|
|