|
|
10.03.2013., 18:16
|
|
Izdajica od rodjenja
Registracija: Feb 2006.
|
Quote:
Blue_Moon91 kaže:
Jel ima neko da je bio u gradu ''Bolzano''? Zanima me kakav je grad ovako općenito , dal ima nešto za vidjeti, noćni život te kako se kreću cijene hrane, robe, smještaja itd.?
|
Bolzano je slatki idilični gradić, koji skoro po ničemu ne odaje dojam da se nalazi u Italiji. To je naime pokrajina Sud Tirol.
O noćnom životu ne znam, jer me to nimalo ne zanima, ali koliko se sjećam cijene hrane su bile prihvatljive, ima dosta lokala u centru grada gdje se dobro jede (kobasice i taj đir). Smještaj isto srednje neke cijene, nije jeftino al nije to neka metropola pa ćeš sigurno naći povoljno.
Za vidjeti imaš Otzi-jevu mumiju, to je dosta atraktivno, zatim ima i žičara s kojom maltene iz centra grada dođeš ravno u brda, pa ako te zanima trekking ima more prirode nadohvat ruke. U ovo doba sigurno se može i skijati.
Sada mi ne pada ništa više napamet, ima već nekoliko godina da sam bila, al znam da na svakom koraku imaš prospekte s izložbama, muzejima, planom grada...uglavnom, kako rekoh, nije Rim ili Firenza, ali neće ti sigurno biti dosadno.
|
|
|
11.03.2013., 20:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
zna netko koliko je cijena bus karte ancona-rimini?
|
|
|
11.03.2013., 22:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
Molim ljude dobre volje da mi napišu što izbjeći, a što vidjeti u Milanu? Imam 4 dana i dovoljno vremena  Zanima me kako se snaći tamo, postoje li dnevne/tjedne karte ili tako nešto? Na što da posebno obratim pozornost, kako proći što povoljnije i tako to... svaki savjet mi je dobrodasao 
|
|
|
11.03.2013., 22:38
|
|
A Million Ticket, Baby
Registracija: Apr 2010.
|
nemaš ništa posebno u Milanu. uguglaj Milano top 10 tourist attractions izaberi što ti se sviđa.
Odi do Lago di Garda, Verona i taj đir.
Svidjet će ti se.
|
12.03.2013., 20:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
ja sam nedavno u Milanu bila u Biblioteca e Pinacoteca Ambrosiana gdje su imali izložene originalne Leonardove crteže, skice i bilješke, to je bilo zanimljivo za pogledati (ostatak muzeja također je ok, ako te baš zanima slikarstvo 15.-16. stoljeća). inače je Pinacoteca Brera najbolja što se umjetnosti tiča (Mantegnin Krist, renesansno slikarstvo itd.). za Posljednju večeru (u crkvi Santa Maria delle Grazie) potrebno je rezervirati termin (može preko interneta). s obzirom da si tamo više dana to bi mogla organizirati, takve stvari se vide jednom u životu.
inače nema baš puno klasičnih kulturno-povijesnih atrakcija, katedrala i Galleria V. Emanuele se obiđu u 15 minuta. grad je poznat po luksuznom šopingu, sigurno ima dobrih mjesta za zabavu, to trebaš istražiti. ja bih ti također preporučila da jedan od ta 4 dana odeš do jezera (Lago di Como).
|
|
|
12.03.2013., 22:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2007.
|
svakako bih preporucila da se pri obliasku Duoma (milanska katedrala) popnes gore na krov (stvarno je fora setati se po krovu crkve), penjes se gore a ulaz je sa vanjske strane crkve, otraga, ako se dobro sjecam (penjem se na sve zive tornjeve i sl, pa vec zaboravljam takve detalje gdje se tocno ulazi).
|
|
|
12.03.2013., 22:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2008.
|
je, ulaz je bocno, sa lijeve strane ako se gleda u procelje.
i ja preporucam penjanje na vrh, divno je.
|
12.03.2013., 23:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
Hvala  Pokušat ću pametno isplanirati ta 4 dana da vidim sve u Milanu i oko Milana 
|
|
|
13.03.2013., 19:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2012.
|
Idi vidjet groblje u Milanu.
Vi koji ste se vozili vlakom po Italiji kroz zadnje vrijeme... da li je bilo kontrole? 
|
13.03.2013., 23:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
|
Quote:
mirjam kaže:
Bolzano je slatki idilični gradić, koji skoro po ničemu ne odaje dojam da se nalazi u Italiji. To je naime pokrajina Sud Tirol.
O noćnom životu ne znam, jer me to nimalo ne zanima, ali koliko se sjećam cijene hrane su bile prihvatljive, ima dosta lokala u centru grada gdje se dobro jede (kobasice i taj đir). Smještaj isto srednje neke cijene, nije jeftino al nije to neka metropola pa ćeš sigurno naći povoljno.
Za vidjeti imaš Otzi-jevu mumiju, to je dosta atraktivno, zatim ima i žičara s kojom maltene iz centra grada dođeš ravno u brda, pa ako te zanima trekking ima more prirode nadohvat ruke. U ovo doba sigurno se može i skijati.
Sada mi ne pada ništa više napamet, ima već nekoliko godina da sam bila, al znam da na svakom koraku imaš prospekte s izložbama, muzejima, planom grada...uglavnom, kako rekoh, nije Rim ili Firenza, ali neće ti sigurno biti dosadno.
|
Hvala, baš sam ga tak nekak i zamišljala, ko mali slatki idilični gradic 
A dal ima tko još kakvu informaciju o Udinama? I kad bi se usporedio Bolzano i Udine recimo koje su prednosti
|
|
|
20.05.2013., 22:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2012.
|
Planiram jedno putovanje u Italiju početkom desetog mjeseca, pa bih bio zahvalan na nekim preporukama i savjetima. Već sam pročitao cijeli ovaj topic i ima dosta toga korisnoga. Uglavnom, ja sam se mislio između Toscane i sjeverne Italije, mislim na regiju Veneto i Laggo di Garda, na kraju je izbor ipak pao na ovo drugo, dakle Laggo di Garda.
Dakle plan je ovako nekako: polazak iz Splita, noćio bih u Opatiji jer bih želio malo prođirati i tim krajem, u Opatiji nisam bio, a i ne vozi mi se u komadu do Laggo di Garda. Dakle drugi dan bi krenuli iz Opatije i vozili do Vicenze, tu bi se zaustavili, obišli malo Vicenzu i zatim dalje na jezero, smještaj planiram uzeti negdje na jezeru, Garda, Castelnuovo di Garda, možda neki od kampova koje je Nasmijano nebo spominjala, čitao sam, no nama ipak paše da imamo svoju kupaonicu, a kako sam shvatio to u bungalovima u kampu nije slučaj?
Drugi dan bi bio rezerviran za jezero, znači ta žičara iz koje se vidi čitavo jezero, čitao sam o tome i baš mi se čini super, posjet Riva del Garda na sjeveru, a popodne jug i Sirmione. Treći dan Verona i možda neki okolni gradić, ima li preporuka?
Četvrti dan bi bio Gardaland, dakle cijeli dan tamo. E sad nastupa nedoumica, peti dan sam mislio posjetiti Mantovu i zatim se vratiti na jezero gdje nam je smještaj, ali sad sam naišao na Ferraru i čini mi se prekrasan grad, inače volim povijest, srednji vijek i renesansu. Dakle mislim se da li da se iz Mantove prebacim u Ferraru i tu noćim dva noćenja kako bih bolje ispitao, znači Mantova do popodne, odlazak u Ferraru, noćenje, cijeli dan u Ferrari, noćenje, i zatim nazad preko Venecije, svratio bih u Veneciju na nekoliko sati.
Ili se ne prebacivati, obići Mantovu i zatim se vratiti na jezero, tu u još jedan ili dva dana obilaziti okolicu? Tlaka mi je prebacivanje smještaja. Inače sam više ležerniji tip, volim na miru obići i uživati u gradu, znači sjesti, popiti kavu, pogledati kulturne znamenitosti, nije mi sad cilj samo protrčati kroz grad. Znam da bi za sve ovo obići trebalo mjeseca dana barem...
Šta vi kažete, ići u Feraru ili ne? Ima li još neka preporuka za neki manji gradić oko Verone i Mantove, jezero sam uglavnom proučio, sve se čini super?
Inače, najviše me strah te neke predrasude o Talijanima kao vozačima, kakva je inače vožnja kroz sjevernu Italiju do Laggo di Garda i tu u okolici, do Mantove, Ferrare itd.? Kakav je promet i parking u Veroni i Veneciji, da li se to naći bez nekog problema, to ipak nisu preveliki gradovi?
Svaki savjet je dobrodošao!
I da, kakvo vrijeme mogu očekivati početkom desetog, vjerovatno ne baš neko, ali eto, ne mogu ići prije...
A Toskanu bih ostavio za iduće proljeće 
|
|
|
20.05.2013., 23:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
lijepo složen put, meni se Veneto sviđa i posjetila sam dosta navedenog - Vicenzu, Veronu, Ferraru (to je u Emilia-Romagni), Gardaland, jezero Garda (kratko). Mantovu nisam i ona mi je sljedeća na listi. sve su to jako lijepi gradovi i u svakom ima vrhunske arhitekture, spomenika i umjetničkih dijela, ali i dobrih trgovina i općenito one fine elegantne talijanske atmosfere. u Veroni je najvjerojatnije najviše turista i gužve.
iz mog iskustva (a ja volim pročešljati znamenitosti, zaći u koji muzej, rado bih i sjela i pojela, iako mi najčešće nedostaje vremena i/ili novca za sve to) u jednom danu ne stigne se pogledati više od jednog grada, meni je u svakom falilo još par sati. Ferrara je zanimljiva, ali kao neku malo bližu alternativu mogu predložiti Padovu. pola sata manje vožnje od jezera (2 sata nasuprot 2,5 do Ferrare), a ima i malo važnijih i zanimljivijih znamenitosti (kapela Scrovegni s Giottovim freskama, za koju se mora rezervirati termin ali zbilja je nešto vrhunsko, zatim Santo - crkva sv. Ante Padovanskog, najstariji botanički vrt, Palazzo della Ragione, sveučilište na kojem je predavao Galileo Galilei - sačuvana je njegova katedra s koje je predavao i meni je to bilo super cool za vidjeti, naježiš se nekako).
ja sam Ferraru povezala s Ravennom (mozaici!) u dvodnevni izlet, a drugom prilikom smo kombinirali Veronu i Padovu, dakle išli smo nekako po blizini, da ne gubimo vrijeme na putu.
u Veroni i Padovi smo kupili Verona card, odnosno ekvivalent za Padovu (u Padovi je uključen i trošak cjelodnevnog parkinga), a s obzirom da sam u svakom gradu bila jedan dan, proučavala sam radna vremena i napravila plan kojim ćemo redoslijedom gdje ići. isplativo je i zato što se recimo preskoči red za ulaznice u arenu u Veroni, samo pokažeš karticu i prođeš. u Veroni pored stvarno lijepih crkava (svaka je različita i vrlo su zanimljive, ne propustiti San Zeno koja je malo dalje, ali je najljepša) preporučujem i Giardino Giusti (nije uključeno u card, kao ni sveučilište u Padovi, ali oboje je meni vrijedilo dodatno platiti).
ako bi pored gradova htio još nešto drugo, malo prirode (iako iskreno mislim da nećeš imati dovoljno vremena), možda su Colli Euganei dobra destinacija, pogledajte na netu što sve tamo ima.
još nešto, iako ti je možda tlaka mijenjati hotele, meni je bilo žao što smo u predvečerje morali odlaziti iz grada jer je jako ugodna passegiata navečer u Veroni (doduše bilo je ljeto, ali vjerujem da je i u listopadu još lijepo), u Ferrari smo sjeli na večeru, to su baš ugodna iskustva, možete probati lokalne specijalitete, organizirati nešto romantično. tako da je možda bolje ostati navečer u još jednom gradu, bila to Mantova ili Ferrara, da niste samo u istom mjestu na jezeru.
što se tiče vožnje nije bilo strašno. malo smo se po Veroni vrtili kad smo izlazili, nismo pogodili izlaz, ali s GPS-om i pomoćnim navigatorom (suvozač opskrbljen kartom), nije problem naći jedno od nekoliko većih parkirališta gdje se ostavi auto. treba malo istraživati ranije na internetu, danas se sve nađe, isprintati mape i imati sa sobom. s drugim vozačima nismo imali problema.
Zadnje uređivanje Lizzie M : 21.05.2013. at 00:11.
|
|
|
21.05.2013., 22:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2012.
|
Hvala puno na odgovoru!
Još uvijek se mislim da li uključiti Ferraru i prebacivati se sa smještajem tamo, ili otići na jednodnevni izlet. Mislim ipak da ću odustati od Ferrare i taj dan ili dva provesti na jezeru i u Veroni, nekako je komodnije, a mogu i bolje upoznati Laggo di Garda i Veronu. Nisam pristaša nekih brzinskih posjeta, samo da mogu reći da sam bio. Ali vidjet ću još...
Dakle naglasak je na Laggo di Garda, sva mjesta uz jezero, te Verona, posjet Mantovi i Gardaland jedan dan, šteta propustiti Gardaland kad sam već tu iako mi to nije primarno. Gledam po netu i stvarno se sve to čini jako lijepa destinacija.
Kakve su inače cijene u Italiji, mislim na kavu, sladoled, hranu u dućanu, hranu u restoranu...? Pretpostavljam nešto više nego kod nas?
I kakvo se vrijeme može očekivati početkom oktobra, to je ipak sjever, strah me da ne bude sve magla i kiša? 
|
|
|
21.05.2013., 23:33
|
|
xxx-type
Registracija: Sep 2004.
|
Quote:
kevin love kaže:
Kakve su inače cijene u Italiji, mislim na kavu, sladoled, hranu u dućanu, hranu u restoranu...? Pretpostavljam nešto više nego kod nas?
I kakvo se vrijeme može očekivati početkom oktobra, to je ipak sjever, strah me da ne bude sve magla i kiša? 
|
dućani jeftiniji, kava ko u jeftinijim gradovima u HR (ako baš ne piješ na glavnim trgovima i špicama), restorani ovisno o kvaliteti, uglavnom skuplji nego kod nas, pizze redovito u rangu naših cijena.
vrijeme kao kod nas na kontinentu. uz veće rijeke, osobito Po, garant bude magle, ali uglavnom po noći.
|
|
|
21.05.2013., 23:43
|
|
Registrirani korisnik
|
budem ti sutra pisala o tom dijelu italije koji zelis obici (u ferrari i mantovi nisam jos bila, ovo ostalo jesam)(ionako si sam napisao da si mene citao s impresijama o lago di garda, ali nisam bas puno pisala koliko sam mislila).
|
|
|
29.05.2013., 15:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2013.
|
Kako najjeftnije doći do Bologne??
Iz Koprivnice sam
|
|
|
30.05.2013., 16:04
|
|
ki, Ča ja
Registracija: Sep 2007.
|
koprivnica-RIJEKA
RIJEKA-TRST imas bus svaki dan, a u TRSTU imas do busnoga vlak
vlak trst-mestre VE-bologna
imas vlak iz trsta za mestre i od mestre do bologne svaki sat i onaj regionalni
ti kosta 10-12-eura
a imas i direktni regionalni vlak TS-BO i kosta 21 e
|
|
|
31.05.2013., 09:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2005.
|
TAP ima letove iz Zagreba za Bolognu, tako da samo moraš doći do Zagreba 
Mislim da je oko 100 eura minimalno karta
|
|
|
05.06.2013., 12:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2012.
|
Kako se najviše isplati putovati po sjevernoj italiji?
Planiramo nešto krajem lipnja razgledat Padovu, Torino, Genovu, Modenu, Bergamo, Ferraru, Veronu i Bolognu.
Originalan plan uključuje vlakove, da li se što od toga treba unaprijed rezervirati?
Da li se može na neki način proć jeftinije ? 
Planira se prilično jači tempo, ovo sve bi se obišlo u koja 4 dana (u Veroni smo već bili), a neke gradove bi samo razgledali malo po centru odnosno prošli...
|
|
|
05.06.2013., 12:09
|
|
Registrirani korisnik
|
Malo je preambiciozan plan za samo 4 dana. S vlakom to necete sve stici obici.
Talijanske zeljeznice cesto imaju akcije, te pritom treba kupiti karte unaprijed ako hocete proci jeftinije nego sa normalnim kartama.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:55.
|
|
|
|