Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje

Stanovanje Gdje i kako stanujete, i kako uopće doći do vlastita stana
Podforumi: Vrt, Sam svoj majstor, Interijeri

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 23.08.2021., 20:13   #961
Quote:
Raptor' kaže: Pogledaj post
Bok,

zanima me ako ima netko preporuku trebam zidanje jednog zida lomljenim kamenom (središnja Istra). Radi se o novogradnji, zid je već sazidan ciglom, treba paralelno s tim zidom dignuti zid u kamenu (10-15 cm).
Koliko se uopće kreću cijene tako nečega?
Jel to neki pregradni zid, ili želiš pokriti zid od novogradnje s kamenim? Ili je riječ o terasi? A kolike su dimenzije? I jel imaš kamen?

Inače, neke standardne cijene nema, treba dobro opisati što želiš, postoje li sirovine u blizini pa onda dalje.
Old 23.08.2021., 20:32   #962
@Raptor
Na FB imaš grupu "stari kamen i kamene kuće" pa tamo ima i majstora i investitora, i raznih primjera zidova.
baustelac99 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.08.2021., 11:55   #963
Ako je netko nedavno stavljao keramiku na stubište zanima me cijena po gazištu, dakle gazište, čelo, sokl, samo ruke. Hvala!
Old 27.08.2021., 15:47   #964
Molim vas kolika je ca. cijena postavljanja parketa koji se lijepi po m2?
Chiara2019 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.08.2021., 20:38   #965
Imam građanski stan u širem centru Zagreba.
Gdje je u skoro svakoj prostoriji pod druge visine i ja bi htio da mi je sve u istoj visini.

Na podu je originalni parket u sobama, dok su u kupaonici i kuhinji postavljene pločice na pločice.
Sve to stoji na daskama dok je ispod dasaka 90% šuta koja se nalazi na betonskim blokovima.

Dal na betonsku ploču staviti XPS radi izolacije? Ispod stana ima drugi stan, nije ne grijani prostor.
Plan je da se to izravna sa OSB pločama jer mislim da se sa nivelir masom to ne isplati raditi jer ne znam u kakvom je stanju ploča.

Ukupna površina podova je cca 62m2
Koliko bi otprilike došlo da se ti svi podovi niveliraju, dovedu u istu visinu?

Od pripreme bi ja skinuo sve do dasaka tako da mi to ne treba raditi
Odgovori s citatom
Old 28.08.2021., 23:23   #966
Quote:
MARIJA0077 kaže: Pogledaj post
Ako je netko nedavno stavljao keramiku na stubište zanima me cijena po gazištu, dakle gazište, čelo, sokl, samo ruke. Hvala!
Cca 250kn po gazištu + terenski/loco/dostavni troškovi.

Quote:
zgmmax kaže: Pogledaj post
Imam građanski stan u širem centru Zagreba, gdje je u skoro svakoj prostoriji pod druge visine i ja bi htio da mi je sve u istoj visini. Ukupna površina podova je cca 62m2. Koliko bi otprilike došlo da se ti svi podovi niveliraju, dovedu u istu visinu?

Od pripreme bi ja skinuo sve do dasaka tako da mi to ne treba raditi
Oko 25-30 tisoč kuna rekao bih, ovisno o komplikacijama. Daske nažalost će isto trebati čupati pa vraćati natrag (sobu po sobu) nakon što se definira visina i optimiziraju štafle/grede za to što želiš. Odnosno da je polaganje podova stabilno i bez ljuljanja i škripanja.

Isključivo "OSB pločama na daske" se možda neće moći sve to ispravit, a možda je i moguće, teško je ovak išta reći. Sad ovo za XPS je isto varijanta, moguća, hipotetska zasad.

A, kolike su razlike u visinama podova?
Old 29.08.2021., 11:23   #967
Kupaona i WC je nekih 2cm u odnosu na hodnik, kuhinja je u ravnini sa hodnikom, a sobe su jedno 2-3cm niže od hodnika.
Odgovori s citatom
Old 08.09.2021., 12:55   #968
Quote:
hellblade kaže: Pogledaj post
Ako će kome koristiti ova informacija - za kompletnu adaptaciju stana od 30 m2 (nova kupaonica, razvod struje i vode, probijanje vrata, novi podovi, farbanje svih zidova i stolarije) dobio sam ponudu 53.000 kn. U cijenu uključene pločice i laminati po izboru. Čini mi se OK.
Ja bi trebala adaptirati stan od 60 m2 u Zagrebu. Dobila sam ponudu od 35 tisuća eura. Srce mi je stalo. Gdje ste vi nalazite? Ako itko zna za poštene ljude koji ne gule kožu bila bi zahvalna da mi date kontakt. Hvala.
ljiljana1903 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.09.2021., 14:57   #969
Vidi se po pitanju da te to poprilično stiltalo.

Jel ti dao troškovnik? Jel rekao zašto je tolika cijena?

Ako imaš samo ovu jednu, definitivno potraži više ponuda.

I što znači adaptirati, koji radovi te točno čekaju?
In a world where 1 % of the population owns 40% of the planet's wealth... In a world where 34,000 children die every single day from poverty and preventable diseases, and where 50% of the world's population lives on less than 2 dollars a day... One thing is clear. Something is very wrong.
Elamyth is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.09.2021., 21:38   #970
Quote:
Elamyth kaže: Pogledaj post
Vidi se po pitanju da te to poprilično stiltalo.

Jel ti dao troškovnik? Jel rekao zašto je tolika cijena?

Ako imaš samo ovu jednu, definitivno potraži više ponuda.

I što znači adaptirati, koji radovi te točno čekaju?
Imam dvosoban stan od 60 m2. Sa jednim malim balkonom i velikom lođom. Trebam promijeniti 4 unutarnja vrata. Srediti zidove kojima je popucala žbuka od potresa. Promijeniti parkete i poravnati sve podove da budu u istoj ravnini. Nova kupaonica. Na zid kupaonice sa druge strane napraviti cijevi za kuhinju. Prebacujem kuhinju u jednu sobu i dobivam kuhinju sa dnevnim boravkom. Stara kuhinja postaje mala soba. Imam centralno na plin pa bi cijevi koje su trenutno na zidu stavila u zid da se nevide. Majstor je rekao da je to sad ide tako. S time da bi bakrene cijevi iskoristila. Majstor je napisao da se to baca i još mi naplati odvoz. Sare radijatore bi ostavila. Novi bojler bi uzela. Sredila kupaonicu. Još bi i proširila jednu sobu i spojila je sa lođom jer je to moguće i sve zatvorila. Znači za 35 tisuća eura to sve mogu dobiti s time da rekao kupiti laminat, pločice, sve cijevi, bojler- to sam znala da ide posebno. Tako da mi nekako izgleda puno za te novce da ustvari oni samo urede lođu u dio sobe i da oni obave samo građevinski dio. Ja se ne razumijem u sve to ali za te novce se može kupiti pola stana jer se zna da izađe uvijek malo više nego što oni kažu.
ljiljana1903 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2021., 11:30   #971
A gle kako si opisala ima tu posla, ali...

Meni se na kući nakon potresa, odvojio dio žlijeba. Prvi obrt koji sam nazvao mi je dao ponudu i kada sam ih pitao kada dolaze, kaže da se skidaju odma sa krova u centru (ZG) i dolaze. Okrenuo sam još nekoliko brojeva, i dogovorio s čovjekom cijenu koja je bila nekoliko puta manja od onog prvog lika.
Tako da šupaka od ""građevinara" ima i treba biti oprezan.

Drugi primjer...
Tražio sam građ. firmu da mi da ponudu za iskop zemlje i izgradnju garaža 50 m2. To je bilo prije dvije god. Ista firma mi je za istu stvar dala ponudu ove god. Razlika u cijeni je bila 100%!!

Hoću ti reći da... definitivno moraš uzeti više ponuda. Moraju ti napraviti troškovnik. (Koliko mogu primijetiti po tvom postu iznad, kao da je lik bio na lokaciji, saslušao tvoje primjedbe, malo razmislio i bubnuo cijenu.)
Po troškovniku ćeš vidjeti za svaku stvaku koliko što košta. Onda možeš usporediti njegove cijene s cijenama na tržištu i vidjeti cijenu samih radova i ocijeniti.
A ako ideš preko kredita, banka će te ionako tražiti troškovnik kao podlogu za kredu.

Firme/obrte provjeravaj, raspitaj se za njih, pitaj ih da li su do sada radili radove koji su tebi potrebni,... bilo bi dobro da barem nešto znaš o nekim radovima koje te čekaju i malo ih propitaš vezano za njih, da vidiš jesu li neki fušeri ili stvarno znaju svoj posao.

Svoje novce daješ i to nemalu svotu, zato se pobrini da uz normalnu cijenu dobiješ što kvalitetnije radove.
In a world where 1 % of the population owns 40% of the planet's wealth... In a world where 34,000 children die every single day from poverty and preventable diseases, and where 50% of the world's population lives on less than 2 dollars a day... One thing is clear. Something is very wrong.
Elamyth is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2021., 12:36   #972
Hvala na odgovoru. Nadam se da ču brzo sve to pohvatati. Hvala Bogu u radove bi trebala krenuti tek na ljeto sljedeče godine.
ljiljana1903 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2021., 15:04   #973
Btw, evo ti jedan link koji bi ti mogao pomoći.

https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=1955
Elamyth is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2021., 22:29   #974
ne vjerujem da ce ti itko besplatno raditi troskovnik. to bi ti trebala definirati koje radove zelis, izraditi troskovnik i po troskovniku traziti ponude.
saandi is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.09.2021., 13:41   #975
Naravno da hoće. Postoje firme/obrti koje naprave troškovnik free ako će oni biti izvođači. I to se odnosi na veće radove.

Za rekonstrukciju krovišta sam od svih koje sam zvao, dobio troškovnike besplatno.

Ako pričamo o manjim radovima tu tek dolazi do izražaja izrada troškovnika. Ne samo da za će manje radove napraviti troškovnik besplatno, nego će ga baš rado i htjeti napraviti sami izvođači.
U njega može staviti i ono što treba i ono što ne treba. A o količinama da i ne pričam. Neupućeni investitor neće pojma imati koliko je takav troškovnik realan. A to dovoljno govori o takvim izvođačima kojih nažalost ima i zato treba biti oprezan.
Drugo, za manje radove za koje ne treba papirologija (građevinska i sl.) nema nadzora. Tko će ih kontrolirati i podnositi raznorazne ateste, certifikate i sl. materijala? Tko će garantirati da će kupiti onakav materijal kakav je dogovorio s izvođačem a ne jeftiniji a uzeo je lovu za skuplji?
Prilikom same izvedbe treba biti s njima što češće.

Kada pogledaš pravi troškovnik koji je sastavila službena osoba s onim koji sastavljaju ("oni") izvođači, onda ti bude jasno. Razlika je nebo i zemlja.

Kada sam rekao jednom izvođaču "ok, budem ja nabavio materijal, vi napravite posao" nije pozitivno reagirao. Kao ne zna on kakvo ću ja drvo nabaviti i da li će stići na vrijeme. On ima kao pouzdanog čovjeka koji nabavlja drvo u Lici i on stoji iza tog materijala.
Ima nešto u tome i što kaže, ali...uglavnom je kenjaža. Zašto ne kaže kakav mu je dil s dobavljačem, koji rabat dobije, a izvođaču naplati po punoj cijeni. Popust na količinu sam investitor može dogovoriti s trgovcem i proći jeftinije.
Tako da ima tu dosta stvari na koje biti na oprezu a i biti upućen u vlastiti projekt.
Elamyth is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.09.2021., 17:21   #976
Baš se i bojim muljaža. A toga ima jako puno. U troškovniku koji sam dobila naplatiti bi mi 1000 kuna za demontažu starog centralnog i svih chevi. Samo ja imam bakrene cijevi koje po njegovom više nisu za upotrebu več se bacaju. Samo ja znam da su one skupe i da se ako ništa drugo prodaju posebno i dobije se nešto za to. I sad koliko još takvih stavki ima....
ljiljana1903 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.09.2021., 18:47   #977
Quote:
ljiljana1903 kaže: Pogledaj post
Ja bi trebala adaptirati stan od 60 m2 u Zagrebu. Dobila sam ponudu od 35 tisuća eura. Srce mi je stalo. Gdje ste vi nalazite? Ako itko zna za poštene ljude koji ne gule kožu bila bi zahvalna da mi date kontakt. Hvala.
Teško je to odrediti, izgleda kao mnogo novca, ali ima tu i mnogo posla, posebno ako ti ne želiš biti aktivno uključena. Prijatelji su plaćali više od toga prije ovih posljednjih poskupljenja, a nisu dobili ništa extra niti imali extra zahtjeve. Ja sam platio manje, ali nisam prošao bolje, kako kaže poslovica, "tko ne plati kurbu, plati likara".

Naći nekog fušera koji će ti obećat to napravit za mnogo manje, pa ti zatim dizati cijenu dok ga ne potjeraš, a onda opet zvati te koji su ti tražili 35 bi bio najskuplji ishod.
Frank Knight is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.09.2021., 13:57   #978
Malo da se nadovežem pošto se bavim građevinom... takvi što mi dođu ja riješavam materijal ti ruke, dobiju jedan lijepi odgovor - onda po fazama kako se radi ti riješavaj materijal i sve što sam ti popisao hoću da me u to i to vrijeme čeka na gradilištu odnosno u stanu npr. Šta mislite kad se keramika, vreće, ljepila, gk ploče, nose na 4-5 kat, jel vrijedi onda tih izvođačevih 5 % rabata ili 10 % koje on dobije, ili vam je ugodno kad kamion istovari ispred zgrade a vi nosate paletu estriha? Nemojte samo tako gledat, e hoće me zavaljat hoće zaradit još na meni ima tu jako puno raznih faktora... Iako mi je najdraže dati popis materijala i to je to. Al onda kreće natezanje, pa zašto nebi ovo jeftinije zašto nebi ono, i onda kad se materijal pokaže sranje nakon par mj prstom se upire u izvođača. Svega ima, i investitora i izvođača i uvijek će tako biti
jerrycro is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.09.2021., 15:21   #979
Ajmo sada okrenut priču opet s druge strane, strane investitora.

Ove fore o tome da se kao taj rabat uključi u prijenos materijala su, oprosti, ali čista glupost. Ne samo da s troškovnika ne skida rabat nego se nadodaje suma na tu cijenu ako je pristup zajeban.

Drugo, za ovaj tvoj lijepi odgovor i čekanja materijala..... A da malo pričamo o debelom probijanju rokova od strane građevinara, ili recimo loše urađenom poslu, koliko se mora čekati da izvođač popravi radove? Ili recimo plati mu se, pa se lik počne izmotavati, pa ga nema, pa ser ser,...

Investitoru je u cilju da se radovi što prije izvedu i bit će kraći odaziv nabavke materijala od strane investitora, nego što će biti veće i češće probijanje rokova od strane izvođača.
Elamyth is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2021., 09:33   #980
Quote:
Sexbot kaže: Pogledaj post
Jel to neki pregradni zid, ili želiš pokriti zid od novogradnje s kamenim? Ili je riječ o terasi? A kolike su dimenzije? I jel imaš kamen?

Inače, neke standardne cijene nema, treba dobro opisati što želiš, postoje li sirovine u blizini pa onda dalje.
Frontalni zid nosivi od novogradnje zidane ciglom želim prekriti kamenom. Zida se paralelno još zid sa kamenom a između cigle i novog zida se postavlja termoizolacija.
Kamen imam, samo su veći blokovi cca 50x50 i treba ga prešati/obraditi
Raptor' is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:59.