|
|
18.09.2024., 20:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2014.
|
Možda ovo?
(at) lowest brightness on the Madoka, its even resulted in longer cycles and a continuous COP around 5 (outside 5 – 8), our HP has not stopped (ie reached room set temp) since it started yesterday
Koja bi to komedija bila da je jedna obična mala LEDica u Madoki uzrokovala sve ove frke kod tebe 
|
|
|
18.09.2024., 23:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
laguna808 kaže:
Možda ovo?
(at) lowest brightness on the Madoka, its even resulted in longer cycles and a continuous COP around 5 (outside 5 – 8), our HP has not stopped (ie reached room set temp) since it started yesterday
Koja bi to komedija bila da je jedna obična mala LEDica u Madoki uzrokovala sve ove frke kod tebe 
|
Pročitao sam sve to, ali nekako ne vjerujem u taj upis da mu je gašenje LEDice uzrokovalo bolji rad Altherme.
Tim više što kod mene po zimi Altherma stalno radi, tako da je LEDica stalno uključena i praktički je svejedno da li pokazuje temperaturu prostorije 22C ili 23C kada postavim termostat na oko 24C tako da nema gašenja Altherme.
Ako se dobro sjećam, radio sam i test gdje mi se Altherma nije vodila temperaturom prostorije, već temperaturom polaza pa mi došlo na isto.
Ali možda svakako mogu testirati i ovaj dio da isključim LED i propratim ponašanje, ali ja mislim da meni nema pomoći.
Ove zime će se Daikin direktno aktivnije uključiti u praćenje mog slučaja nakon ažuriranja SW-a pa ćemo vidjeti.
Poslano sa mog S23 Ultra koristeći Tapatalk
|
|
|
18.09.2024., 23:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Evo samo da vidite kako mi izgleda temperatura prostorije kada se oko 18h uključi grijanje PTV-a 
Poslano sa mog S23 Ultra koristeći Tapatalk
|
|
|
19.09.2024., 08:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2011.
|
Quote:
nitkonista kaže:
za samsung crni monoblock govore da je vth, ali nije toliko jeftiniji. pretpostavljam da mislis na "bijeli" samsung koji je znacajno jeftiniji a sigurno nije los, barem nikada nisam cuo kritike.
ima i drugih "jeftinijih" proizvodaca pa je moja preporuka krenuti od dobrog instalera/servisera
|
Da, na bijeli sam mislio.
Hvala ti na informaciji.
|
|
|
19.09.2024., 09:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2021.
|
Pozdrav ekipa. Malo poduzi post, ali nadam se da ce netko imati vremena dat mi par korisnih savjeta/informacija.
Imam par pitanja pa evo prvo "ukratko" pa informacija o objektu.
Sredisnja Hrvatska, kuca 250m2, prizemlje+kat+visoko potkrovlje, kvalietno gradjena ca. 2000g.
Trenutno, prizemlje se koristi uglavnom za ured i veseraj. (ca. 50m2 sve skupa)
Kat je "glavni" dio kuce, u kojem se koristi svih ca. 85m2
Visoko potkrovlje je roh-bau, ca. 85m2.
Znaci trenutno se koristi ca. 140m2, ali kroz 2-3g ide i potkrovlje u renoviranje.
Kuca s termo zbukom (bez stiropora/vune) i dobra drvena stolarija.
Prijavio sam se na energetsku obnovu za fasadu, izolaciju potrkovlja i izolaciju poda u podrumu te stolariju. Nadam se da ce to proci i da cu sljedece godine krenuti s radovima.
Centralno grijanje na loz ulje (Viessmann Vitola/Vitocell), ca. 15 radijatora, topla voda preko iste peci. 2 solara na krovu za toplu vodu u ljetnim mjesecima, gdje se pec jedva i pali.
Pretproslu zimu sam potrosio 2500L loz ulja, recimo 2000L na grijanje i 500L na toplu vodu, sto mi je po tadasnjim cijenama bilo ca. 2500€+ za cijelu godinu.
Imam tj imao sam 2 klime na katu (glavnom dijelu) i odlucio staviti jos 2 klime u prizemlje da grijem hodnik/stepeniste/veseraj s jednom, a ured/sobu s drugom klimom.
Klime su Haier, 1x Flexis 5,2kW i 1x Tundra 3,5kW na katu, 2x Flexis 3,5kW u prizemlju.
S 4 klime sam znaci grijao cijelu kucu, samo u 1mj sam upalio par radijatora kad je bilo jako hladno.
Spojio sam sve klime na smart uticnice da vidim jel zaista malo trose.
Na kraju sezone grijanja, se ispostavilo da su sve 4 klime potrosile ca. 1000€ struje za period od ca. 10mj-4mj, sto mi je bilo duplo manje nego potrosnja za grijanje preko loz ulja.
Naravno, nije isti ugodjaj topline, ali bilo je toplo i ostalo je 1000€ u dzepu.
Kotlovnicu sam renovirao prije 5g, dosle su nove pumpe, nove cijevi, nove cijevi za vodu kroz kucu, itd.
Viessmann pec na loz ulje koju sad imam mi je bila "poklon". Naravno pec je iz 2000-2005 ali mi je receno da je "nepoderiva", sad Bog zna jel je il nije.
E sad napokon pitanja...
1) Isplati mi li se izbaciti pec na loz ulje i staviti dizalicu topline? Ako da, monoblok ili nesto drugo? Voda/Zrak ili nesto drugo? Kolika snaga peci mi treba za 250m2 i s koliko novaca moram racunati?
2) Ako bi isao na dizalicu, mogu li u potkrovlju staviti podno grijanje, ako su u ostatku kuce radijatori? Pretpostavljam da bi bilo efikasnije, ili? Ako se ne varam moze se staviti mijesajuci ventil koji salje u potkrovlje samo onoliko stupnjeva koliko je potrebno za podno, a ostatak radi i dalje na radijatore.
3) Moze li se grijanje na loz ulje ikako usporediti financijski s grijanjem na dizalicu, pogotovo u hladnijim mjesecima?
4) Znam da ce mi se potrosnja smanjiti za 30-40% (tj pretpostavljam da je toliko) kad dode 12cm kamene vune i PVC stolarija s 3slojnim izo staklom jer sad nemam ni jedno ni drugo. Ali pitanje je jel se isplati ulagati u dizalicu i "preslagivanje" kotlovnice, ako ce mi troskovi pasti sa 2500€ na 1500€ godisnje cak i bez mijenjanja sustava grijanja jer vec imam funkcionalno cenetralno?
Naravno racunajuci da ce loza biti 0,80€/L kao sad ili nadam se jos jeftinija.
5) Znam da bi grijanje na klimu bilo "najjeftinije" i ostaviti ostalo kak je, ali htio bih ipak preci na radijatore, jer je drugaciji ugodaj topline.
Klime mogu u prijalznom razdoblju grijati kao sto je sad ako bi to bilo efikasnije i od dizalice topline, ali bilo bi idealno grijati od 11og do 3eg mjeseca na radijatore. Ako bi bila razlika 200-300€ u usporedbi s klimama, to me nebi diralo jer ipak je ljepsi osjecaj grijati se na radijator/podno.
Mozda bi mi se promjenilo misljenje za grijanje na klimu kad bih imao dobru izolaciju i kad se nebi gubilo toliko energije, ali opet imam osjecaj da su radijatori bolji.
Sorry na dugackom postu i nadam se da ce netko uhvatiti vremena.
Hvala i LP
|
|
|
19.09.2024., 10:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2009.
|
Mislim da si sve dobro pretpostavio.
Možda ti se TP isplati i u nekom kraćem roku cca 5 g., ako možeš proći bez većih preinaka kotlovnice. Trebalo bi biti moguće, ali ovisi i kakve radijatore imaš, da nisu neki prastari.
Ako ne, onda računaj trošak od barem 10k Eura za TP i novu kotlovnicu.
Kolege će bolje znati što možeš iskoristiti od opreme.
|
|
|
19.09.2024., 13:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2024.
|
grabowashion/
- ukoliko ne dobijes poticaje za fasadu razmisli o solarnoj elektrani.
jesi uopce razmatrao uloziti umjesto u fasadu u SE + dizalica topline?
- DT i loz ulje je trenutno dan i noc po isplativosti. preinake su minimalne jedino je pitanje ako imas dovoljno radijatora jer DT grije manjom temperaturom vodu. obnovom fasade imati ces sigurno dovoljno radijatora.
- ja bi prizemlje stavio radiatorsko. moze kombinacija podno-radijator ali navodno nije to to. nove dizalice topline vole sto jednostavniji sistem, pune su elektronike i najbolje da sve radi sama. neka ti znalci odgovore
- sto se jacine DT tice to ces trebati racunati kada konacno budes znao sta ce , kako i u kojim uvjetima dt grijati. razlike u jacini dt su male ali ona mora biti "optimalno" pogodena, ne prejaka a pogotovo ne preslaba. ako fasada bude obnovljena pretpostavljam da ce 10-11 kw DT biti dovoljna
- DT mozes grijati i PTV pa bi i tu imao velike ustede
- i za dt probaj traziti poticaje
- i ja imam klime za grijanje/hladenje ali moji vole radijatore pa sam u procesu stavljanja DT
|
|
|
19.09.2024., 13:49
|
|
Registrirani korisnik
|
@Deni_Zg
Radijatori su obicni Lipovica radijatori. ne znam jel to sad "prastaro", ali najnoviji nisu.
Kazem, u kotlovnicu i nove instalacije sam ulozio 5k€ prije 5 godina i sad je sve novo.
Spremnik 300L sa solarnim prikljuckom, sve nove pumpe, recirkulacija, "nova" pec, itd.
Ako bi se dalo izbaciti Viessmanna i ubacit DT bez vecih ulaganja to bi bilo naravno top, pogotovo ako bi kostalo "samo" 5k€, ali vjerujem da tu ima jos dosta dodatnih troskova.
@nitkonista
SE nazalost trenutno ne dolazi u obzir jer mi je potrkovlje rohbau, krov samo crijep, znaci fali daskanje/letvanje/folija/vuna.
Krov sam htio preko obnove rjesavati ali moze se samo ako je ispod krova grijani prostor, sto u mom slucaju nije.
A ne bih stavljao SE ako cu krov svejedno morati rjesavati o svom trosku odnosno bez poticaja.
SE + DT bi naravno dosla u obzir ali nakon sto rijesim krov, ali pitanje je jel se odmah isplati DT bez SE. sa SE naravno samo moze biti bolje.
Znam da je loz ulje ultra skupo, ali i investicija u DT nije mala, bar pretpostavljam da nije.
Zeznuo sam se sto nisam isao na energetsku obnovu i za DT, mogao sam i odustati od nje ali na kraju ipak nisam prijavio jer sam mislio da cu s fasadom/stolarijom smanjit troskove upola pa me nebi bilo ni briga.
Ako nije idealno podno/radijator onda bih i u potkrovlje stavio radijatore i dobro. iako vjerujem da nebi smjelo biti problema s nekim mijesajucim ventilom za podno. negdje sam citao ali ni sam vise ne znam gdje.
Za PTV mslim da nije prevelika potrosnja ni loz ulja. Mozda se varam, ali mislim da za cijelu godinu 500L loze ode na toplu vodu.
Kazem, 2500L sam potrosio na grijanje i toplu vodu. Ne vjerujem da je topla voda progutala vise od 500L.
Naravno, s DT bi i to mozda bilo manje.
11kW zvuci OK. Znaci recimo 8000€+ za dizalicu plus instalacija ako internet ne laze.
Ista stvar i kod mene s klimama. "sve je to ok al daj ti meni upali radijator da ja sjednem na njega" (na radijator naravno) ;-)
|
|
|
19.09.2024., 15:08
|
|
Registrirani korisnik
|
[QUOTE=grabowashion;105317691]@Deni_Zg
Quote:
Radijatori su obicni Lipovica radijatori. ne znam jel to sad "prastaro", ali najnoviji nisu.
|
to je OK
Quote:
Kazem, u kotlovnicu i nove instalacije sam ulozio 5k€ prije 5 godina i sad je sve novo.
Spremnik 300L sa solarnim prikljuckom, sve nove pumpe, recirkulacija, "nova" pec, itd.
|
ne kuzim zasto ste prije 5 god napravili na loz ulje...tada su vec bile u modi i DT i peleti...svi bjezali od loz ulja. nebitno, ne treba sada kukati.
Quote:
Ako bi se dalo izbaciti Viessmanna i ubacit DT bez vecih ulaganja to bi bilo naravno top, pogotovo ako bi kostalo "samo" 5k€, ali vjerujem da tu ima jos dosta dodatnih troskova.
|
nema vecih ulaganja, DT, mali bafer i spajanje. vidim da imas ptv 300 lit. i spojeno na solarno. nemoguce da potrosis 500 lit nafte na dogrijavanje.
Quote:
Ako nije idealno podno/radijator onda bih i u potkrovlje stavio radijatore i dobro. iako vjerujem da nebi smjelo biti problema s nekim mijesajucim ventilom za podno. negdje sam citao ali ni sam vise ne znam gdje.
|
ponavljam, neka ti znalci odgovore ali ja ne bi "komplicirao"
Quote:
Za PTV mslim da nije prevelika potrosnja ni loz ulja. Mozda se varam, ali mislim da za cijelu godinu 500L loze ode na toplu vodu.
Kazem, 2500L sam potrosio na grijanje i toplu vodu. Ne vjerujem da je topla voda progutala vise od 500L.
Naravno, s DT bi i to mozda bilo manje.
|
DT ima opciju da ljeti grije samo ptv ali tebi zbog solarnog to ne treba. ako ti bojler ima 2 izmjenjivaca, a ocito da ima i za solare i za loz ulje to je super...istina da bi za dt trebao veci izmjenjivac u bojleru ali kako imas solarno mislim da nema problema.
Quote:
11kW zvuci OK. Znaci recimo 8000€+ za dizalicu plus instalacija ako internet ne laze.
|
ti racunas najskuplju DT. sinclair yukon 4000 eur. gotovo sam siguran da ima troputni ventil za PTV. + 300 eur bafer (mnogi ugraduju bez njega) i max 1000 eur ruke, cijevi... + cijevi i radijatori u potkrovlju.
|
|
|
19.09.2024., 16:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ne kuzim zasto ste prije 5 god napravili na loz ulje...tada su vec bile u modi i DT i peleti...svi bjezali od loz ulja. nebitno, ne treba sada kukati.
|
Kupili smo kucu koja je imala pec na loz ulje koja je bila za mijenjanje. Uz to je bila i pec na drva za centralno.
Tad je loz ulje kostalo 3-4kn i zbog toga sam ostavio loz ulje, a kazem, Viessmann pec sam dobio za dzabe i to je jedini razlog.
Da mi je sad ova pamet, ostavio bih i jednu i drugu pec, presao sad s poticajima na DT i to je to.. Ali jbg.
Quote:
nema vecih ulaganja, DT, mali bafer i spajanje. vidim da imas ptv 300 lit. i spojeno na solarno. nemoguce da potrosis 500 lit nafte na dogrijavanje.
|
Moguce da ne potrosim 500L. Kazem, potrosio sam 2500L za cijelu godinu grijanje i topla voda, pa sam okvirno rekao da je 2000L grijanje i 500L, ali eto mozda je i 2200L/300L omjer.
Quote:
DT ima opciju da ljeti grije samo ptv ali tebi zbog solarnog to ne treba. ako ti bojler ima 2 izmjenjivaca, a ocito da ima i za solare i za loz ulje to je super...istina da bi za dt trebao veci izmjenjivac u bojleru ali kako imas solarno mislim da nema problema.
|
Mozda treba nekad ako je par dana oblacno, ali eto ove godine sam skoro cijelo ljeto samo grijao toplu vodu preko solara.
Mislim da ima 2 izmjenjivaca, da.
Budem vidio s majstorom, ali zelim cuti i sta se misli ovdje na forumu, pa imam par argumenata odnosno mogu dobit osjecaj ak me zeli zajebat.
Quote:
ti racunas najskuplju DT. sinclair yukon 4000 eur. gotovo sam siguran da ima troputni ventil za PTV. + 300 eur bafer (mnogi ugraduju bez njega) i max 1000 eur ruke, cijevi... + cijevi i radijatori u potkrovlju.
|
To zvuci jako dobro.
To znaci da bih mogao koristiti sve pumpe i sve ostalo sto imam, i ovaj spremnik od 300L (mislim da je 100L sto grije pec a svih 300L grije solarno) bi isto mogao ostati?
Znaci da bi pec na loz ulje isla van, a unutra recimo taj Sinclair (iil neka bolja pec) + bafer sto kazes i to je to? Naravno ruke na to sve.
Od pumpi imam recirkulacijsku pumpu, pumpu za toplu vodu i pumpu za grijanje, pretpostavljam da je toto.
I da, istina je, da sam znao prije 5g bih odma stavio visokotemperaturnu DT i ne bih morao uloziti u dodatne 1800€ u klime s montazom, ali aj klime ce trebat ljeti kad tad, pa i nije prestrasno.
Ali prije 5g ili ne bih mijenjao nista, ili bih odmah na DT i to jeto. ali kao sto kazes, sad je kasno.
|
|
|
19.09.2024., 17:19
|
|
Registrirani korisnik
|
[QUOTE=grabowashion;105319501]
Quote:
To zvuci jako dobro.
To znaci da bih mogao koristiti sve pumpe i sve ostalo sto imam, i ovaj spremnik od 300L (mislim da je 100L sto grije pec a svih 300L grije solarno) bi isto mogao ostati?
|
ne razumijem kako 100l grije loz a 300 solarno...to mi je nepoznato ali ja nisam strucan, ima tu znalaca. da nije da ti je bojler 100l unutar bufera 300l?
Quote:
Znaci da bi pec na loz ulje isla van, a unutra recimo taj Sinclair (iil neka bolja pec) + bafer sto kazes i to je to? Naravno ruke na to sve.
Od pumpi imam recirkulacijsku pumpu, pumpu za toplu vodu i pumpu za grijanje, pretpostavljam da je toto.
|
nove dt, pretpostavljam sve, imaju sve potrebno u sebi, od pumpe na dalje...zato one vole sto jednostavniji sistem, sve radi njena elektronika i senzori. ako je kotlovnica udaljena 10m od postolja DT montaza je 1 dan. nemoj se uloviti za sinclair...ja sam svoju ponudu zbog sevisera sveo na sinclair i lg. ti nadi dobrog majstora koji radi sa nekim cijenovno "srednjim" markama i on ce te najbolje savjetovati. ako si zadovoljan onime tko ti je renovirao kotlovnicu kreni od njega
Quote:
I da, istina je, da sam znao prije 5g bih odma stavio visokotemperaturnu DT i ne bih morao uloziti u dodatne 1800€ u klime s montazom, ali aj klime ce trebat ljeti kad tad, pa i nije prestrasno.
|
klime uvijek dobro dodu. mnogi se i hlade na dt ali to je poseban sistem.
|
|
|
19.09.2024., 20:50
|
|
Registrirani korisnik
|
[QUOTE=nitkonista;105320207]
Quote:
grabowashion kaže:
ne razumijem kako 100l grije loz a 300 solarno...to mi je nepoznato ali ja nisam strucan, ima tu znalaca. da nije da ti je bojler 100l unutar bufera 300l?
|
https://www.dinop.hr/hr/artikl/cordi...vaca/2765-2973
ili OVDJE nesto vise informacija.
Ovo je spremnik koji imam. Nije neka marka (valjda), ali nisam tad imao drugog izbora, jer prvo nisam planirao mijenjati stari spremnik, ali se ispostavilo da je najbolje sve promjeniti pa je ovaj bio odmah dostupan.
Quote:
nove dt, pretpostavljam sve, imaju sve potrebno u sebi, od pumpe na dalje...zato one vole sto jednostavniji sistem, sve radi njena elektronika i senzori. ako je kotlovnica udaljena 10m od postolja DT montaza je 1 dan. nemoj se uloviti za sinclair...ja sam svoju ponudu zbog sevisera sveo na sinclair i lg. ti nadi dobrog majstora koji radi sa nekim cijenovno "srednjim" markama i on ce te najbolje savjetovati. ako si zadovoljan onime tko ti je renovirao kotlovnicu kreni od njega
|
To nisam znao. Mislio sam da mi svejedno treba pumpa za toplu vodu, pumpa za radijatore, itd. Jer realno i ove pumpe su ca. 250€ svaka,a gdje je tek sve ostalo.
U mom slucaju bi DT bila s druge strane zida. Kotlovnica je idealno pozicionirana za sve.
I ne drzim se Sinclaira. Iskreno nisam bas ni cuo za njih. Uglavnom se vrte Mitsubishi/Daikin/Vaillant, ali citao sam da i Samsung i LG cak rade dosta dobre dizalice ako je za vjerovati komentarima.
Budem vidio kako ce sve biti. Ako prodjem na energetskoj obnovi onda cu odmah pripremiti cijevi/buzire/sve moguce sto je potrebno ako se odlucim za mjenjanje grijanja.
Quote:
klime uvijek dobro dodu. mnogi se i hlade na dt ali to je poseban sistem.
|
Pa iskreno meni se klime ne cine uopce lose, jer ono, manje smeta topli zrak nego hladni kad puse u tebe. Naravno ne valja kad puse stalno u tebe ali ovak je ok.
Ja mislim da je u mom slucaju najveci problem s klimama sto one zagriju prostor ali se energija jako brzo gubi kroz zidove/prozore jer nema izolacije.
Kad bude izolacija, njvj ce klime biti puno bolje i ugodnije. Naravno ni blizu radijatorima/podnom, ali sigurno ce biti ugodnije.
Daj mi samo reci kolika je tebi godisnja potrosnja struje za grijanje i toplu vodu u € naravno? Ili recimo ako imas informacije koliko potrosis u 1mj. kad je najhladniji mjesec, i recimo 10mj ili 3mj kad nije prehladno?
Zanima me cisto informativno cifra u usporebi s moje 4 klime koje sam potrosio na grijanje, plus eto nesto sitno litara loz ulja za grijanje tople vode.
|
|
|
19.09.2024., 21:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2006.
|
Koliko minimalno treba prostora za instalaciju DT sa gornjim priključcima? Radi se o Panasonicu sa 185l spremnikom unutarnjoj, svi priključci su sa gornje strane.
Imam 2 opcije za lokaciju unutar objekta, jedna je u ulaznom prostoru iza vrata. Imam prostor cca 100x80cm za možebitni smještaj DT.
|
|
|
20.09.2024., 09:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2018.
|
Quote:
9800pro kaže:
Koliko minimalno treba prostora za instalaciju DT sa gornjim priključcima? Radi se o Panasonicu sa 185l spremnikom unutarnjoj, svi priključci su sa gornje strane.
Imam 2 opcije za lokaciju unutar objekta, jedna je u ulaznom prostoru iza vrata. Imam prostor cca 100x80cm za možebitni smještaj DT.
|
Ukoliko nemaš bafer, dalo bi se složiti. Vidio sam nedavno složen Hitachi u 1m2 s baferom.
|
|
|
20.09.2024., 10:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2013.
|
Quote:
9800pro kaže:
|
Može i iza vrata ako ima visine

|
20.09.2024., 10:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2009.
|
Quote:
9800pro kaže:
Koliko minimalno treba prostora za instalaciju DT sa gornjim priključcima?
|
Kod mene je cijela unutarnja instalacija od monobloka u niši ugradbenog ormara D70xŠ120xV300.
Mislim da ti je dubina najveći problem jer ovih all-in-one "frižidera" nema manjih od 65cm dubine.
|
|
|
20.09.2024., 12:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
Quote:
grabowashion kaže:
1) Isplati mi li se izbaciti pec na loz ulje i staviti dizalicu topline? Ako da, monoblok ili nesto drugo? Voda/Zrak ili nesto drugo? Kolika snaga peci mi treba za 250m2 i s koliko novaca moram racunati?
|
Vjerojatno ne isplati. Uz upgrade izolacije, mogao bi ići na cca 8-10kw, ali...
Quote:
grabowashion kaže:
2) Ako bi isao na dizalicu, mogu li u potkrovlju staviti podno grijanje, ako su u ostatku kuce radijatori? Pretpostavljam da bi bilo efikasnije, ili? Ako se ne varam moze se staviti mijesajuci ventil koji salje u potkrovlje samo onoliko stupnjeva koliko je potrebno za podno, a ostatak radi i dalje na radijatore.
|
...čim imaš radijatore, temperatura u sustavu mora biti viša, čime efikasnost TP bitno pada. Doduše zbog upgradea izolacije radijatori imaju puno veću površinu od potrebne, što znači da mogu grijati i s manjom temperaturom, ali opet (vjerojatno) ne može biti 35°C. Onda moraš imati hidrauličke skretnice, miješajuće ventile, pufere, sva ta skalamerija smanjuje efikasnost.
Quote:
grabowashion kaže:
3) Moze li se grijanje na loz ulje ikako usporediti financijski s grijanjem na dizalicu, pogotovo u hladnijim mjesecima?
|
Lož ulje je naravno skuplje. Za TP je najgore kad dođe vlažno i hladno vrijeme pa krenu defrost ciklusi, u kombinaciji sa gore navedenom skalamerijom, sve zajedno postane dosta loše. Defrost zna biti baš gadan, otopi se led izvana i ne iscuri sva voda, TP krene raditi punom snagom i onda tu istu vlagu opet zaledi, pa imaš defrost svakih 45min. A da ne govorim da je na -5 ili -10 efikasnost jako loša. Onda se ugradi puno jača TP da zadovolji i potrebe na tim temperaturama, koja međutim ne uspijeva modulirati na višim temperaturama. SCOP ispada loš. Većina ugradnji je nažalost takva. Ljudi su nezainteresirani ili ne kuže pa to sve prolazi, ali takva ugradnja u odnosu na dobro podešenu instalaciju plinskog bojlera s kompenzacijom po vanjskoj temperaturi je poprilično inferiorna.
Quote:
grabowashion kaže:
4) Znam da ce mi se potrosnja smanjiti za 30-40% (tj pretpostavljam da je toliko) kad dode 12cm kamene vune i PVC stolarija s 3slojnim izo staklom jer sad nemam ni jedno ni drugo. Ali pitanje je jel se isplati ulagati u dizalicu i "preslagivanje" kotlovnice, ako ce mi troskovi pasti sa 2500€ na 1500€ godisnje cak i bez mijenjanja sustava grijanja jer vec imam funkcionalno cenetralno?
Naravno racunajuci da ce loza biti 0,80€/L kao sad ili nadam se jos jeftinija.
|
Vjerojatno ne isplati. Ali najbolje bi bilo kalkulirati novu fiziku kuće, vidjeti koji su novi gubici, kako bi se postojeći radijatori uklopili u to novo stanje i jel bi bilo moguće smisliti nekakav efikasan dizajn s TP. Ali, ako ćeš i podno ugrađivati, 15-20k€ ti ne gine.
Quote:
grabowashion kaže:
5) Znam da bi grijanje na klimu bilo "najjeftinije" i ostaviti ostalo kak je, ali htio bih ipak preci na radijatore, jer je drugaciji ugodaj topline.
Klime mogu u prijalznom razdoblju grijati kao sto je sad ako bi to bilo efikasnije i od dizalice topline, ali bilo bi idealno grijati od 11og do 3eg mjeseca na radijatore. Ako bi bila razlika 200-300€ u usporedbi s klimama, to me nebi diralo jer ipak je ljepsi osjecaj grijati se na radijator/podno.
Mozda bi mi se promjenilo misljenje za grijanje na klimu kad bih imao dobru izolaciju i kad se nebi gubilo toliko energije, ali opet imam osjecaj da su radijatori bolji.
|
S novom izolacijom vjerojatno ćeš promijenti mišljenje, kuća će puno bolje zadržavati toplinu, zidovi će se ugrijati na određenu temperaturu i djelovati donekle i kao radijatori, neće biti osjećaja "puhanja" topline i hladnoće, sve će biti puno više ujednačeno.
|
|
|
20.09.2024., 12:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2006.
|
Quote:
visoki12 kaže:
|
Ovakav je plan za ulazni prostor:
Širina se potencijalno može povećati ako smanjim ormar.
Dubina je tih 80cm ali tu još idu vrata ispred DT pa na kraju valjda bude cca 72-73cm dubine.
Ova Panasonic DT je 60x60cm, visina prostora je 280cm.
Priključke ima sve sa gornje strane:

|
|
|
20.09.2024., 13:28
|
|
Registrirani korisnik
|
[QUOTE=grabowashion;105322523][QUOTE=nitkonista;105320207]
Quote:
https://www.dinop.hr/hr/artikl/cordi...vaca/2765-2973
ili OVDJE nesto vise informacija.
Ovo je spremnik koji imam. Nije neka marka (valjda), ali nisam tad imao drugog izbora, jer prvo nisam planirao mijenjati stari spremnik, ali se ispostavilo da je najbolje sve promjeniti pa je ovaj bio odmah dostupan.
|
ok je ovo...bojler sa dva izmjenjivaca. ne grije loz jedno a kolektori drugo. ponavljam, nije idealno jer izmjenjivac za DT je veci.
Quote:
I ne drzim se Sinclaira. Iskreno nisam bas ni cuo za njih. Uglavnom se vrte Mitsubishi/Daikin/Vaillant, ali citao sam da i Samsung i LG cak rade dosta dobre dizalice ako je za vjerovati komentarima.
|
svi rade ok proizvode ali neki rade vrhunske, isto kao i klime. za nase podneblje sve je ok. ja sam uzeo LG jer mi je trebala trofazna do 10 kw a ove manje 3f rade gotovo samo vrhunske firme pa je i cijena takva. sinclair daje 7 god garanciju, lg 5.. znaci da itekako vjeruju u svoju kvalitetu.
Quote:
Budem vidio kako ce sve biti. Ako prodjem na energetskoj obnovi onda cu odmah pripremiti cijevi/buzire/sve moguce sto je potrebno ako se odlucim za mjenjanje grijanja.
|
sa gore navedenim sto je FRANZ napisao malo toga se slazem, ali ono najglavnije ima pravo. ako prodes obnovu probaj prvu god grijanje klimama i eventualno dogrijavanje loz (pa cak i naci pec na pelete ako imas mjesta...polovne su se cijene srozale, ja cu moju mozda pokloniti). performanse kuce drasticno se mijenjaju a time i ugodaj. kada klime neprekidno rade i ugriju dobro izoliranu kucu one rade na minimumu i gotovo se ne osjete. izdrzati ces jednu zimu i onda odluci.
Quote:
Ja mislim da je u mom slucaju najveci problem s klimama sto one zagriju prostor ali se energija jako brzo gubi kroz zidove/prozore jer nema izolacije.
Kad bude izolacija, njvj ce klime biti puno bolje i ugodnije. Naravno ni blizu radijatorima/podnom, ali sigurno ce biti ugodnije.
|
tocno. klime upuhuju zrak a fizika kaze da se veci tlak krece prema manjem + topliji prema hladnijem. izolacija i stolarija su ovdje kljuc
Quote:
Daj mi samo reci kolika je tebi godisnja potrosnja struje za grijanje i toplu vodu u € naravno? Ili recimo ako imas informacije koliko potrosis u 1mj. kad je najhladniji mjesec, i recimo 10mj ili 3mj kad nije prehladno?
Zanima me cisto informativno cifra u usporebi s moje 4 klime koje sam potrosio na grijanje, plus eto nesto sitno litara loz ulja za grijanje tople vode
|
.
ne mogu jer sam tek u postupku ugradnje DT. ona je kupljenja ali imam problem sa ovlastenim instalaterima. grijem na pelete. ja imam solar elekt pa sve bacam na struju, u hladnijim mjesecima ovdje komentira puno vise ljudi od kojih sam i ja ucio pa ce ti oni dati podatke kada se ukljuce ili listaj unazad i ciljaj datume pocetka mjeseca kada rade racunicu.
ali evo ti primjer jednog forumasa, necu ga imenovati:
Samo grijanje 100m2 bez PTV, Altherma 3 6kW split, pločasti tip 22 radijatori bez TRV, direktni spoj, energetski razred C (Q=90), grijanje prostora na 21-22,5°C u prosincu i siječnju, ostalo na 22-23,5°C. Na 22°C smo u kratkim rukavima. Polaz većinom od 32 do 36°C. Lokacija VŽ.
POTROSNJA na grijanje 2023/2024
10/2023: in=45kWh out=181kWh COP=4,0
11/2023: in=201kWh out=857kWh COP=4,2
12/2023: in=399kWh out=1611kWh COP=4,0
01/2024: in=490kWh out=1815kWh COP=3,7
02/2024: in=271kWh out=1354kWh COP=5,0
03/2024: in=243kWh out=1222kWh COP=5,0
SCOP=4,1
grab - na privatnu poruku cu ti poslati par korisnih linkova
|
|
|
20.09.2024., 13:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2013.
|
@9800pro
Ako ti je unutarnja visine 165cm imaš ovaj pufer (ako ti je potreban) od 53cm tak da sve stane. Stanu i oni standardni od 80cm
https://termometal.hr/akumulacijski-...vod-6457/#tab1
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:03.
|
|
|
|