Natrag   Forum.hr > Društvo > Potresi i obnova

Potresi i obnova Potresi su prošli, nadamo se. Slijedi obnova.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 27.03.2020., 14:54   #81
Quote:
hilderik kaže: Pogledaj post
gle, sve znam - ovdje sam u jednom momentu i napisao kritiku za konzervatore u ZG-u (po meni su najgori u državi) - ali bez obzira je ideja dobra - i da, u takvom zavodu mora biti cijeli špalir struka - ovdje ne govorimo o šminkanju fasada - zapravo su arhitekti i povjesničari umjetnosti u cijeloj priči postavljeni kao nadzor da se ne sjebe vizura zgrada ili kakav spomenik.....

zato me i iznenađuje ova inicijativa, jer zapravo oni neće kolo vodit u takvom zavodu - ne znam jesu li uopće svjesni što žele....

A to da ćeš izbjeći da oni pokupe svoje dnevnice - to zaboravi, oni će ih pokupit makar se ništa ne učinilo - kad je već tako, onda je bolje da imaš neki zavod koji će stvari izvesti kako treba, a ne da se opet sere po ZG-u...
Ma ja bih te "konzervatore" koji su branili da se maknu teški dimnjaci s krovova sada poslao da osobno maknu te dimnjake svojim rukama s krovova, umjesto ovog nesretnika što pogibe.

Ako sam ja mogao kao deran, mogu i oni kao matori, stručniji su od mene pa nek pokažu stručnost. Ili nek stanu ispod zgrade dok ih drugi miču. Ja ću im rado dati upute kako sam to osobno radio na svojoj zgradi.

Ljudi nisu svjesni koliko je grad kompleksan stroj i koliko je stoljeća brušenja trebalo da se postigne stabilna cjelina, sve dok tehnologija nije promijenila paradigmu i učinila tu strukturu zastarjelom, koja samo producira probleme. U tom slučaju imaš dvije opcije:

- krepaj (to se sada dešava, bukvalno)
- promijeni se

Inače je upravo urbanizacija, kada je jednom postala masovna, postala uzrokom mase epidemija. Uostalom, i sam prijelaz iz lovačkog u poljoprivredno društvo ( time početak urbanizacije) na prijelazu neolitika je uzrokovao povećanje gustoće stanovništva, ali i značajno opadanje visine, zdravlja i duljine životnog vijeka ljudi, uz masu bolesti koje su se razvile među poljoprivrednim stanovništom koje su prije bile nepoznate.

Svaka sličnost s koronom nije slučajna.

Ali ne, Bandika sve bu rešil farbanjem par fasada i novim kantama za smeće. I bunkerom u Preradovićevoj. Dok mu struka plešće, kak tulani.
ruka-slave is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.03.2020., 15:07   #82
Konačno sam napisala prijavu za pregled kuće, tj. pokušavam ali mi nikako ne uploada podatke. Je li to zato što je sustav preopterećen? Bojim se da će se ljutiti ako ih zovem zbog neke pizdarije ali ja to stvarno sama ne mogu procijeniti. Za pregradni zid u hodniku me nije briga ali strop na tavanu je prepun debelih pukotina.
Uglavnom, poslikala, napisala sve kako je pa će valjda netko doći nakon što riješe prioritete.
Old 27.03.2020., 15:31   #83
Quote:
zuzz kaže: Pogledaj post
Konačno sam napisala prijavu za pregled kuće, tj. pokušavam ali mi nikako ne uploada podatke. Je li to zato što je sustav preopterećen? Bojim se da će se ljutiti ako ih zovem zbog neke pizdarije ali ja to stvarno sama ne mogu procijeniti. Za pregradni zid u hodniku me nije briga ali strop na tavanu je prepun debelih pukotina.
Uglavnom, poslikala, napisala sve kako je pa će valjda netko doći nakon što riješe prioritete.
Može pojašnjenje na šta se misli???
Old 27.03.2020., 15:40   #84
Quote:
Konačno sam napisala prijavu za pregled kuće, tj. pokušavam ali mi nikako ne uploada podatke. Je li to zato što je sustav preopterećen?
meni nije prijava prolazila dok nisam kompresirala slike, a u startu su bile daleko ispod limita - koristila sam ovaj link

ali ja sve radim s kompa, ne znam za mob
Royal Red is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.03.2020., 15:49   #85
Quote:
Cuka kaže: Pogledaj post
Može pojašnjenje na šta se misli???
Ne znam baš objasniti, ne radi se o samom tavanu nego o zidu iznad stubišta koje vodi na tavan. On je još otprije bio u lošem stanju jer je prokišnjavalo ali sad je u kritično lošem stanju (barem takva je moja vizualna procjena). Strah me ići gore da mi ne padne na glavu.
Krov je ok jer sam radila novi prije 2 godine ali to stubište jezivo izgleda.
Quote:
Royal Red kaže: Pogledaj post
meni nije prijava prolazila dok nisam kompresirala slike, a u startu su bile daleko ispod limita - koristila sam ovaj link

ali ja sve radim s kompa, ne znam za mob
Hvala, pokušat ću. Edit: prošlo je.
Old 27.03.2020., 16:32   #86
https://www.gradskagroblja.hr/default.aspx?id=2520
Quote:
ZABRANA ULASKA I KRETANJA PO GROBLJU
Zbog znatnih oštećenja na arkadama na Mirogoju i brojnim oštećenjima na drugim objektima , te grobovima i grobnicama,
koja predstavljaju veliku opasnost za sve osobe, Uprava Gradskih groblja, radi sigurnosti gradjana do daljnjega zabranjuje posjete i kretanje po svim grobljima. Zaštitari Gradskih groblja upozoravat će sve gradjane na opasnost od kretanja po groblju, te molimo sve gradjane da se strogo pridržavaju ove zabrane u interesu vlastite sigurnosti. Od ove zabrane izuzete su samo osobe koje nazoče ispraćaju pokojnika. Njima ce se osigurati kretanje uz pratnju djelatnika Gradskih groblja.
A brinem se i zbog grobova na Mirogoju i Mirosevcu.
Oni na Mirogoju su mi blizu jedan od drugog, jedno polje bas tone i grobovi vise i neki pucaju. I meni se ploca naginje prema naprijed, i trebao mi je majstor zs Uskrs to poceti popravljati. Iako kaze da je to samo privremeno jer je ispod cijelog polja voda.
U drugom polju manne tonu ali ih puno puca. Sto znaci da se isto nesto dogada.
A na Mirosevcu imam grobove na bregu, na nizbrdici, di je jako ouno puknutih i doslovno zdrobljenih ploca, kladim se da se tam sklize u pm, i pitam se i di su sad ti grobovi...svi u podnozju brega?
Uglavnom, gore se nemre.
A kaj ak su puknuli???
Hoce to netko od njih zastititi nekim najlonom?
Mozda ce se nekom ovo ciniti glupo, ali brinem se oko tog kaj mi je s grobovima.

Bilo bi super da netko dronom malo snimi situaciju...
Old 27.03.2020., 16:45   #87
Quote:
sophie7 kaže: Pogledaj post
A brinem se i zbog grobova na Mirogoju i Mirosevcu. (...) A kaj ak su puknuli???
Hoce to netko od njih zastititi nekim najlonom?
Mozda ce se nekom ovo ciniti glupo, ali brinem se oko tog kaj mi je s grobovima.
Bilo bi super da netko dronom malo snimi situaciju...
Neki dan je bio ravnatelj (Patrik Šegota) na TV i objasnio da su i crkva i arkade i jako puno grobova (tada je imao podatak za oko 500) stradali, no radi situacije s ulazom i svega drugoga vezano uz opasnosti kretanja po groblju, sve je odmah zatvoreno za građanstvo, a njihovi ljudi idu redom i snimaju grobove te će, na njihovim Web stranicama, po svakom broju groba moći biti vidljiva eventualna oštećenja, a da će oni će dojaviti medijima čim to bude na Web-u.
I ja čekam.
Ice Ice Baby is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.03.2020., 17:14   #88
Quote:
Ne znam baš objasniti, ne radi se o samom tavanu nego o zidu iznad stubišta koje vodi na tavan. On je još otprije bio u lošem stanju jer je prokišnjavalo ali sad je u kritično lošem stanju (barem takva je moja vizualna procjena). Strah me ići gore da mi ne padne na glavu.
Krov je ok jer sam radila novi prije 2 godine ali to stubište jezivo izgleda........
Strop na stubištu za tavan?? To ti je ionako bilo laku noć od vode pa sad to treba skinut ćim prije i ne mora to bit neka tragedija.
Old 28.03.2020., 10:21   #89
Pozdrav,

Bas sam gledao jucer gdje bih mogao postaviti takvo pitanje.
Zgrada je gradjena 40 i neke, potres je relativno dobro prezivjela, samo par pukotina po zidovima.
Ono sto me muci je sto su se par dana nakon potresa u jednoj sobi stana na zidu i stropu pocele pojavljivati mrezaste nepravilne crte, kao da se oboje pomice i napreze. I sto me jos vise muci je sto ih je sve vise i sire se na vanjski zid. Prilazem par slika.
https://imgur.com/UxUwKJ2
https://imgur.com/yK9EdBt
https://imgur.com/RYLiowe
https://imgur.com/ZapEmxe
https://imgur.com/spe3k1L
Hoce li mi strop opasti na glavu a zgrada se srusiti oko mene ili je vise manje ok?
Inace, najgore ostecenje na zgradi:
https://imgur.com/VqyCJ2B
Kerberos is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2020., 10:59   #90
Kerberos, od čega je strop?
Armirani beton ili drvena konstrukcija?

Izmjeri visinu od poda do stropa uz zid i u sredini prostorije, odnosno sredini raspona pa javi.
Moment torzije is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2020., 12:06   #91
Kolko su mi rekli stropovi su od greda i trstike.
Malo pojasnjenje, velika soba je naknadno podijeljena na dvije prostorije zidom od siporeksa, kupaonu i boravak. I napomena da nemam nista preciznije od obicnog metra.
Visina stropa kod originalnog zida (nosiva greda) je 289cm. Kod zida od siporeksa koji je udaljen 125cm je 286cm. Kod lustera u sredini sobe je nesto manje od 286cm.
Puca jer se strop objesio? Koliko je to opasno? Sa dvoje male djece mi se ne riskira...
Kerberos is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2020., 12:42   #92
Ja sam nedavno adaptirao takav stan. Skinuo sam svu žbuku, trstiku i daske ispod greda da vidim da li su grede trule. Nisu bile, našpricano je sredstvom protiv crva, stavljena kamena vuna, parna brana, tj. najlon i staviti će se spušteni knauf strop. To preporučujem i tebi. Jer grede kod potresa dosta vibriraju jer je to drvo.
A glupo je dati komad trstike i žbuke padne na glavu.
Što se tiče fasadne žbuke, ne mora biti pravilo da stara žbuka nužno mora biti srušena da nova ne bi otpala, ja sam tj. onaj tko mi je radio premazao staru temeljnim premazom, prije rupe pokrpane od otpadnute stare žbuke, te nanesena akrilna tanka žbuka, nista nije stradalo makar je na staroj žbuki. To pripisujem debelim zidivima pa žbuka tu nije igrala nikakvu ulogu.

Za ovo veće oštećenje žbuke ili zida otuci po mogućnosti svu žbuku sa zida, popuni pukotine ako ih ima, nabaci cementni špric, a možeš, to bi ja napravio kao neku sigurnost ušerafti rabic mrežu po cijelom zidu i dijelu ugla drugog zida i novu vapneno-cementnu žbuku vc 50 i sl.

Priblem kod naknade nadogranje siporex zida je ako kat ispod nisu nosivi zidovi na mjestu siporex zida, da će se onda težina prenositi na grede i može uslijed velikog pritiska biti preveliko opterećenje kod potresa na bočni zid, a i same donje grede. Siporex nije baš lagan, bolji je knauf.
diskutantcovid is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2020., 13:13   #93
Ne znam gdje da pitam pa ću probati ovdje.

Prijavili bi štetu od potresa preko onog obrasca koji je grad objavio, ali ne znam koga zvati za procjenu štete?
Da li je za to zadužen netko iz grada, zovemo nekog privatno,...?

Edit: Ne mislim na prijavu da dođu statičari (to smo riješili) nego baš za nadoknadu štete.
Old 28.03.2020., 16:02   #94
Quote:
diskutantcovid kaže: Pogledaj post
Ja sam nedavno adaptirao takav stan. Skinuo sam svu žbuku, trstiku i daske ispod greda da vidim da li su grede trule. Nisu bile, našpricano je sredstvom protiv crva, stavljena kamena vuna, parna brana, tj. najlon i staviti će se spušteni knauf strop. To preporučujem i tebi. Jer grede kod potresa dosta vibriraju jer je to drvo.
A glupo je dati komad trstike i žbuke padne na glavu.
Što se tiče fasadne žbuke, ne mora biti pravilo da stara žbuka nužno mora biti srušena da nova ne bi otpala, ja sam tj. onaj tko mi je radio premazao staru temeljnim premazom, prije rupe pokrpane od otpadnute stare žbuke, te nanesena akrilna tanka žbuka, nista nije stradalo makar je na staroj žbuki. To pripisujem debelim zidivima pa žbuka tu nije igrala nikakvu ulogu.

Za ovo veće oštećenje žbuke ili zida otuci po mogućnosti svu žbuku sa zida, popuni pukotine ako ih ima, nabaci cementni špric, a možeš, to bi ja napravio kao neku sigurnost ušerafti rabic mrežu po cijelom zidu i dijelu ugla drugog zida i novu vapneno-cementnu žbuku vc 50 i sl.

Priblem kod naknade nadogranje siporex zida je ako kat ispod nisu nosivi zidovi na mjestu siporex zida, da će se onda težina prenositi na grede i može uslijed velikog pritiska biti preveliko opterećenje kod potresa na bočni zid, a i same donje grede. Siporex nije baš lagan, bolji je knauf.
Ok, hvala na savjetu. Cuo sam da nije pametno stavljati betonske deke na ove stare zgrade. A morat cemo u blizoj buducnosti sanirati nekako.
Dakle trenutno ne prijeti nikakva opasnost?
Gledao sam nosive grede i stupove i ne vidim napuklina...
Kerberos is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2020., 18:39   #95
Može se samo koristit struku. HNK je rekonstruiran prije Univerzijade i nije pretrpio znatnija oštećenja.
Moj ti je prijedlog prošeći stranicama koje se bave Wedi pregradnim zidovima.
https://www.wedi.de/produkte/bausyst...tten/bauplatte
kanjar is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.03.2020., 01:00   #96
Quote:
Kerberos kaže: Pogledaj post
Kolko su mi rekli stropovi su od greda i trstike.
Malo pojasnjenje, velika soba je naknadno podijeljena na dvije prostorije zidom od siporeksa, kupaonu i boravak. I napomena da nemam nista preciznije od obicnog metra.
Puca jer se strop objesio? Koliko je to opasno? Sa dvoje male djece mi se ne riskira...
Situacija ti nije opasna. Zgrada je nakon potresa zastala u drugačijem položaju i sad će se par dana optimizirat i rascvjeta(va)t po zidovima i stropovima koliko novonastala situacija traži.

Moguće je tek (hipotetski moguće) opadanje mali krhotina sa stropa, možda i nešto prašine, no ništa strašno. Ak mene pitaš neće past ništa. Taj strop je vrlo žilav i nije ga baš lako srušit.

Quote:
Zla majkee kaže: Pogledaj post
Ne znam gdje da pitam pa ću probati ovdje.

Prijavili bi štetu od potresa preko onog obrasca koji je grad objavio, ali ne znam koga zvati za procjenu štete?
Da li je za to zadužen netko iz grada, zovemo nekog privatno,...?

Edit: Ne mislim na prijavu da dođu statičari (to smo riješili) nego baš za nadoknadu štete.
Mislim da u privatnom aranžmanu (npr od adaptacijske firme, majstora) trebaš tražit procjenu troškova sanacije, što je = šteta.

Ja sam zaprimio takve zahtjeve već (procjene troškova sanacije s materijalom), pa pretpostavljam da se o tome radi.
Old 29.03.2020., 03:03   #97
Hvala!
Kerberos is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.03.2020., 03:14   #98
Quote:
Sexbot kaže: Pogledaj post
...

PUCANJE ŽBUKE
Žbuka nakon potresa/vibracija puca najčešće iz 3 razloga:

1. Izmicanje zida/nakošenje zida / pucanje zida (zubaste pukotine)
Zid nakon potresa može se izmaknut iz svog ležišta u nosivim dijelovima pucanjem ili micanjem cigle iz ležišta, i tamo će se obično manifestirati pukotine. Te pukotine obično su zubaste. Zub može mijenjati dimenzije otvora zuba kroz neko vrijeme dok se zid ponovno ne stabilizira. Za procijenu obziljnosti takve anomalije nužan je statičar, posebice ako je zub ili spektar zubi veći od 2-3 cm. Značajka je da su takve pukotine vertikalne.
Ukoliko zub ne postoji, ne smatra se opasnim, i takve pukotine obično nastaju u blizini 2-3m od kuteva zgrade.

2. Pucanje zbog valovitog gibanja zida
Tijekom potresa, cigle koje su slabo vezane, gibat će se u ležištima i to će biti razlog zašto će žbuka napući. Te pukotine obično su kose, izgleda od 45 stupnjeva, pa čak i potpuno ravne. Potpuno su normalne za potres.

3. Pucanje žbuke zbog slabosti (fleke, šnite)
Fleke i šnite žbuka, koje čine najveći nered, često su znak da je žbuka na tim dijelovima bila toliko slaba da je jedva čekala da otpadne sama od sebe a potres je samo ubrzao neizbježno. Smatra se neopasnim kao i točka 2. ali važnjim za hitniju sanaciju zbog mogućeg zijevanja cigli. ...
bi li mogao staviti par slika (ili linkova na slike) kao ilustracije ovih tipova pukotina? za ove "zubaste" mislim da znam što opisuješ ali nisam siguran.

vidio sam u obrascu prijave za pregled statičara da su kose pukotine svrstane u ozbiljniju štetu - da li je to slučaj za zgrade s armirano-betonskom konstrukcijom nosivih zidova i pregradnim zidovima od cigle, gradnja cca 1976., a nije za starije, ili... ?
uzadnjicas is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.03.2020., 05:50   #99
Neboder, 17 katova+prizemlje+podrum.; 1973.
Ostecenja su na nizim katovima, iznad ulaznih vrata stanova postavljenih dijagonalno. Drugi imaju mini-ostecenja tipa jedva vidljive pukotine tipa paukova mreza. Zidovi na fotkama bi trebali biti noseci. Iako ja nisam u nis ziher. Debljine je 20cm, dijeli stanove od ostatka kata. S nutarnje strane su pukotine koje idu ispod razvodne kutije i ure za struju. Kod sebe vidim da kod jedne pukotine dio zida ispod nje malo strsi van, gornji dio je uvucen, recimo donji dio od kose pukotine je 3-4mm iznad nivoa onog iznad pukotine.
Imam jos jednu vodoravnu pukotinu blizu stropa; na zidu u stanu, mislim da nije noseci, ali nemam pojma, jer je to jedna strana vertikale u kojoj su instalacije ( voda, kanalizacija ); s kuhinjske strane nemam pojma kaj je; za sad nisu kopali jer cijevi nisu pustale. Mislim da nije noseci, jer je u produzetku jos 7m pregradnog.
Uglavnom, tamo ide kosa pukotina po stropu, prelazi spoj i spusta se par sm ispod spoja stropa i zida, i ide tako vodoravno u duzini od oko metra, pa se penje na spoj di ide jos 20cm i opet na strop. Na stropu je samo nekih 15cm duga.
Iznad ulaznih vrata je jedno ostecenje uz sam strop i razvodnu kutiju, kao da je netko cekicem razvalio.
Susjede iznad sebe cujem puno puno jace nego prije potresa. Zvuk koraka i skakanje i trcanje sad mi dopiru i iznad glave i od ulaznih vrata, znaci istovremeno duplo, s tim da je zvuk koji dolazi od vrata cist i nekako metalan.
Uz to, kad trce i skacu i lupaju vratima ( ne pitajte! ), meni pada farba sa stokova i zidova gdje su ostecenja.
Prijavila sam zgradu za pregled, sad cekam. ( nisam ps, on ne zeli nista po tom pitanju poduzeti, trazi da to sami rjesavamo ... ako je noseci zid, to je zajednicki dio zgrade; i suludo je da u neboderu svaki stanar zasebno razvaljuje zidove )
Slobodno dajte misljenje, ak vam se da.

Poslano sa mog SM-J600FN koristeći Tapatalk
Old 29.03.2020., 09:55   #100
Čini mi se Siget ili Sopot, nije bitno. Sve se može sanirati . Oštećenja su, nadam se kozmetičke prirode. Drago bi mi bilo da prikažeš slike konstrukcije nakon skidanja žbuke na temi "Stanovanje". Danas je tehnologija materijala u graditeljstvu bitno uznapredovala. Sretno nakon uvida.
kanjar is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:21.