Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo

Gospodarstvo Novac, profit, blagostanje. Kako doći do toga?
Podforumi: Kriptovalute, Dionice, Ostali oblici investiranja, Banke, osiguranja, krediti, Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 29.07.2023., 10:59   #81
Kako ti onda izgleda otplatni plan od strane APNa?

Ovakav je moj.
https://i.ibb.co/2S1XFgK/apn.jpg

Zadnje uređivanje toni_os : 13.09.2023. at 11:18. Reason: slika
beljo is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.07.2023., 12:59   #82
U isplatnom planu mi je bez APN-a, nemam ga sad pri ruci al znam da nisu iznosu umanjeni nego je puna rata. (Ja imam na rate)

Sent from my SM-G991B using Tapatalk
dostami is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.07.2023., 14:04   #83
Otplatni plan banke je i kod mene na punu ratu iznosa. Takodjer sam na rate po tom pitanju. Ovo je neki APNov otplatni plan. Zanima me kako je kod drugih ljudi od ranijih godina.
Old 01.08.2023., 21:13   #84
Zanima me ako je potrebno vratiti subvenciju jel onda samo ide normalan kredit po mjesecnom iznosu dok se ne otplati a subvenciju vratis a ovo dalje placas normalno. Jesam dobro skuzio?
luka249 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.08.2023., 22:23   #85
Pozdrav,
Da li ima netko kome je apn zatrazio dopunu dokumentacije, te da je u meduvremenu odobren apn na temelju dobivene uporabne dozvole, ali da nije gotovo etaziranje?
Takoder da li je apn odredio datum do kojeg se ceka dopunu dokumentacije za ove kojima je bila nepotpuna?
Meni je zatrazena dopuna dokumentacije, ali investitori su oduzili sa svime pa ne vjerujem da ce uporabna prije 10mj, a etaziranje ko zna kad.
koloterorito is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2023., 09:49   #86
Quote:
beljo kaže: Pogledaj post
Dali APN pravi problem u slucaju da ljudi dobiju subvenciju, a nakon nekog vremena zbog xz razloga odu raditi u inozemstvo?
Ovo i mene zanima.. Subvenciju sam dobio u prošlom krugu APNa, sada imam ponude za ići vanka pa ne znam kako bi to utjecalo na subvenciju i nemamo u planu rentati je dok nas nema i slično...
Alta is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2023., 13:18   #87
Moras imat prijavljeno boraviste na toj nekretnini minimalno 7 godina (trajanje apn + 2 godine). Znaci ako odes van i odjavis se ovdje krsis ugovor i moras vratit subvenciju. Ako odes van i ne odjavis se onda te moze porezna zajasit sto su u zadnje vrijeme jako agresivni.

Ako si tek godinu dana u apn-u i ponuda za van je odlicna. Onda ti se isplati vratit apnu subvenciju za tih godinu dana. Raskinut apn subvenciju i onda mozes slobodno van i iznajmit nekretininu ako hoces.

dostami is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2023., 13:59   #88
A kako u tom slučaju utječe npr na kamatnu stopu koja je manja sama po sebi jer je išlo preko APNa?
Alta is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2023., 14:10   #89
Sve ostaje isto osim što moraš vratiti subvenciju i nadalje plaćaš punu ratu.

Te kamatne stope su u vrijeme APN-a mogli dobiti svi nevezano jel su išli na APN kredit ili ne.
cosvas is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2023., 14:14   #90
Quote:
Otplatni plan banke je i kod mene na punu ratu iznosa. Takodjer sam na rate po tom pitanju. Ovo je neki APNov otplatni plan. Zanima me kako je kod drugih ljudi od ranijih godina.
Ja sam uzeo APN-ov kredit krajem 2019. Banka mi je poslala otplatni plan s punim ratama bez vidljivog doprinosa APN-a odnosno smanjenja moje rate. Zatražio sam od banke novi otplatni plan u kojem je vidljiva moja mjesečna obveza umanjena za doprinos APN-a. Banka je dostavila novi otplatni plan sukladno mojem traženju.

Kada smo prešli na euro dostavili su mi novi otplatni plan u kojem je bila navedena puna rata bez doprinosa APN-a. Opet sam ih tražio otplatni plan sa umanjenom ratom za doprinos APN-a. Prvo mi nisu isto htjeli poslati nego su rekli da uzmem stari otplatni plan pa da preračunavam
Nisam se s time složio već sam inzistirao na novom eurskom otplatnom planu s točno navedenom mojom obvezom umanjenom za APN. Dostavili su što sam tražio.

Dakle, svaki put sam se morao s bankom dopisivati no na kraju su dostavili otplatni plan s točnim iznosom moje obveze.
Drakon is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.08.2023., 18:25   #91
Pozdrav , imam priliku za dobre novce kupiti dvije male gradevinske parcele na moru , na razlicitim mjestima od istog prodavatelja

Zanima me sljedece , ja bi na svoju kucu gdje zivim dignuo mozda stambeni kredit od cca 300000€ za kupnju ta dva zemljista i izgradnju dvije manje kuce , nakon zavrsetka gradnje te dvije kuce bih odmah prodao i vratio kredit
Naravno uredni bi placao rate ako nema odgode od 1 godine

Moze li se to uopce tako ?

Zadnje uređivanje Sifon : 25.08.2023. at 18:32. Reason: F
Sifon is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.08.2023., 21:49   #92
Ovo ti je tema za apn kredite a ne za obicne. Vjerovatno ces imat vise info u pravoj temi. Ono sto je sigurno da na svoju kucu mozes dignuti hipoteku samo max u vrijednosti iste (i to ne sve banke, ako i koja daje 100%, vecinom je 80-90%). Dakle tvoja kuca treba vrijedit vise od 300000e da bi mogo razmisljat dalje.

A onda moras biti i kreditno sposoban za taj kredit, ne tice se banku sto ces ti radit nego dal s trnutnim primanjima mozes otplacivat kredit svih n godina.

Vjerovatno ti sve pada u vodu s ova dva uvijeta jer u suprotnom nebi ni uzimo kredit vec bi imo lovu za na cash to rijesit. Kad bi to bilo tako lako, svatko bi kupoval zemljista, zgipsal knauf da drzi dok majstori ne odu i prodo.

dostami is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.09.2023., 13:32   #93
Evo jedna situacija. Recimo da sam ja glavni protagonist.

Živim u Zagrebu i u Zagrebu imam boravište. Prebivalište mi je prijavljeno u rodnom kraju npr. u Gospiću.

Ja preko APN kupim kuću u Gospiću i primoran sam prebaciti adresu prebivališta sa adrese A u Gospiću, na adresu B u Gospiću. Odem na egrađani izvučem potvrdu o prebivalištu i pošaljem APN-u.

Boravište u Zagrebu realno ja ne moram dirati (odjavljivati) jer APN je tražio potvrdu o prebivalištu, na novokupljenoj, subvencioniranoj adresi, što je i dobio.

DA, NE?
pennsylvanian is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.09.2023., 13:46   #94
Da, samo neznam dali mozes promijeniti prebivaliste preko e-Gradjani.

Ja sam prije par dana za isto isao u nadleznu policijsku postaju.
Nakon toga potvrdu o prebivalistu generirao i poslao u banku a oni u APN.
Old 05.09.2023., 13:48   #95
Quote:
pennsylvanians kaže: Pogledaj post
Evo jedna situacija. Recimo da sam ja glavni protagonist.

Živim u Zagrebu i u Zagrebu imam boravište. Prebivalište mi je prijavljeno u rodnom kraju npr. u Gospiću.

Ja preko APN kupim kuću u Gospiću i primoran sam prebaciti adresu prebivališta sa adrese A u Gospiću, na adresu B u Gospiću. Odem na egrađani izvučem potvrdu o prebivalištu i pošaljem APN-u.

Boravište u Zagrebu realno ja ne moram dirati (odjavljivati) jer APN je tražio potvrdu o prebivalištu, na novokupljenoj, subvencioniranoj adresi, što je i dobio.

DA, NE?
Tako je. Ali boravište možeš imati maksimalno dvije godine. Onda mora ići prebivalište.
cosvas is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.09.2023., 22:02   #96
Quote:
Da, samo neznam dali mozes promijeniti prebivaliste preko e-Gradjani.

Ja sam prije par dana za isto isao u nadleznu policijsku postaju.
Nakon toga potvrdu o prebivalistu generirao i poslao u banku a oni u APN.
Nema veze, promjenis u policijskoj postaji. Poanta je da ako imas boraviste negdje drugdje, nitko te iz apn nece za to pitati dok god si im uredno dostavio prijavu prebivalista. Mada bi bilo logicno da te pita.

Quote:
cosvas kaže: Pogledaj post
Tako je. Ali boravište možeš imati maksimalno dvije godine. Onda mora ići prebivalište.
Da da, to je jasno.
pennsylvanian is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.09.2023., 22:17   #97
Jedino ako ne idu u provjeru dali stvarno zivis na toj novoj adresi. To bi trebao potvrditi netko od ranijih godina.
Old 06.09.2023., 01:49   #98
Quote:
dostami kaže: Pogledaj post
Moras imat prijavljeno boraviste na toj nekretnini minimalno 7 godina (trajanje apn + 2 godine). Znaci ako odes van i odjavis se ovdje krsis ugovor i moras vratit subvenciju. Ako odes van i ne odjavis se onda te moze porezna zajasit sto su u zadnje vrijeme jako agresivni.

Ako si tek godinu dana u apn-u i ponuda za van je odlicna. Onda ti se isplati vratit apnu subvenciju za tih godinu dana. Raskinut apn subvenciju i onda mozes slobodno van i iznajmit nekretininu ako hoces.

Ista stvar me zanima, otplaćujem kredit preko APN-a već treću godinu, ali spletom okolnosti trebao bih otići raditi u inozemstvo.
No, ja ne bih odjavljivao prebivalište s te adrese, jer niti ne vidim potrebu za time, a plaćao bih npr oko 55-60 eura one razlike poreza na dohodak hrvatskoj poreznoj upravi (ako ne odjavljujem prebivalište). Ostaje li u tom slučaju sve kao i dosad te tako ne bi trebalo biti potrebe za vraćanjem subvencije?
kapucinoukninu is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.09.2023., 10:56   #99
Također me zanima APN u slučaju privremenog raskida ugovora. Konkretno dobio sam APN prije 3-4g na ukupno trajanje od 7g.
Obzirom da su ukupna primanja od APN trebala biti nekih 12k Eur, znači da sam dosad primio od njih oko 5-6k Eur. Zbog dobre ponude iz inozemstva planiram se preseliti pa me zanima dali ću morati vraćati samo ove novce koje su dosad mi dali (znači 6k Eur max), jer u planu je "legalno" iznajmiti stan da ne stoji prazan.

Svakako mislim u banku da čujem i od njih iz prve ruke, jer u slučaju da se onda kredit konvertira u "normalan" stambeni plan bi bio i možda napraviti uvećane uplate u budućnosti koje ako sam dobro razumio dok traje APN subvencija nisu moguće (makar dok je rata kredita tako niska možda bolje ne dirati, još godinu dana ili koliko mislim da je fixna)..
davorlinho is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.09.2023., 11:54   #100
Pozdrav,

ima li itko s iskustvom prodaje stana kupljenog APN-om, a u vremenu trajanja APN-a?

Plan nije kupnja većeg radi proširenja obitelji, već ga jednostavno prodati.

LP
Balaton is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:49.