Natrag   Forum.hr > Društvo > Ženski kutak

Ženski kutak Mi smo babe. Otpor je đžabe.
Podforumi: Kokošinjac, Slikovnica

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.08.2023., 10:16   #81
Quote:
Ruralna kaže: Pogledaj post
Moze se bilo kad donirat za aukcije? Imam hrpe knjiga.
Ako ces donirat knjige uvik mozes nekim citaonicama/knjiznicama u malim mistima nesto ka citaonica u Salima.

potrepstine/odjecu imas grupe kao Ljudi za ljude.
Odgovori s citatom
Old 11.08.2023., 10:43   #82
Da dam svoj pravi doprinos temi :udah: :izdah:

Kod sebe imam ove klasicne probleme kao svi, kupim nesto sto mi ne treba, skupi se toga, pa to rijesavam, nekad brze i bolje, nekad sporije i losije, ali generalno nemam previse stvari, velika vecina ima neko svoje mjesto gdje permanentno zivi i vise-manje sam sretna s tim.

Ali kod mojih, kod kojih sam cesto, je next level prica. Tu ima svega i trebala bi mi plahta da sve opisem, a i ne zelim ih previse provlaciti po forumu. Problem mi je sto stalno titram između mindseta da je to sad moja odgovornost i da to moram rijesiti i mindseta da se ne mijesam, jer njihova kuca - njihov izbor, pa cesto puta ne napravim nista. Ovo drugo mi je sve teze jer se oni sami sve teze snalaze kako memorija slabi, a na svako upletanje se osjecam kao nasilnik, jer oni to sad ne bi, pobrkat cu im nesto itd. Kasnije im bude drago, ali do tog kasnije je dug i dramatican put
Ako imate kakav savjet, udijelite
levantinka is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.08.2023., 10:57   #83
Cijeli život sam mahnito kupovala knjige i preklani se odlučila riješiti encikolpedija, rječnika, kuharica i ljetnog štiva, kad je bio krupni otpad, lijepo sam ih složila u kutije i ostavila pred ulazom, za sat vremena je došla neka teta s autom i sve pokupila.
Old 11.08.2023., 11:00   #84
Quote:
harpy kaže: Pogledaj post
Cijeli život sam mahnito kupovala knjige i preklani se odlučila riješiti encikolpedija, rječnika, kuharica i ljetnog štiva, kad je bio krupni otpad, lijepo sam ih složila u kutije i ostavila pred ulazom, za sat vremena je došla neka teta s autom i sve pokupila.
Ja sam ovog ljeta ostavila dvije knjige u apartmanu. Jednu sam pročitala dva puta i nemam više kaj s njom. Drugu sam kupila 2006., i još je nisam pročitala. Shvatila sam to kao božji znak da nikad ni neću.
Old 11.08.2023., 11:06   #85
Quote:
VeronaM kaže: Pogledaj post
Ja sam ovog ljeta ostavila dvije knjige u apartmanu. Jednu sam pročitala dva puta i nemam više kaj s njom. Drugu sam kupila 2006., i još je nisam pročitala. Shvatila sam to kao božji znak da nikad ni neću.
Do prije desetak godina gutala sam knjige, pratila kaj je novo izašlo, s Interlibera izlazila s tačkama knjiga, a onda je koncentracija otišla u vražju mater i post od desetak redova na Forumu mi je najviše što mogu pročitat.
Ali ostavila sam si punu biblioteku knjiga (uključujući neke slikovnice i knjige iz djetinjstva) za koje sam baš emotivno vezana.
Usput, biblioteka lijepo i izgleda sad kad nije natrpana, pa neka njih.
Možda će unuci čitat
Old 11.08.2023., 11:11   #86
Quote:
levantinka kaže: Pogledaj post
Da dam svoj pravi doprinos temi :udah: :izdah:

Kod sebe imam ove klasicne probleme kao svi, kupim nesto sto mi ne treba, skupi se toga, pa to rijesavam, nekad brze i bolje, nekad sporije i losije, ali generalno nemam previse stvari, velika vecina ima neko svoje mjesto gdje permanentno zivi i vise-manje sam sretna s tim.

Ali kod mojih, kod kojih sam cesto, je next level prica. Tu ima svega i trebala bi mi plahta da sve opisem, a i ne zelim ih previse provlaciti po forumu. Problem mi je sto stalno titram između mindseta da je to sad moja odgovornost i da to moram rijesiti i mindseta da se ne mijesam, jer njihova kuca - njihov izbor, pa cesto puta ne napravim nista. Ovo drugo mi je sve teze jer se oni sami sve teze snalaze kako memorija slabi, a na svako upletanje se osjecam kao nasilnik, jer oni to sad ne bi, pobrkat cu im nesto itd. Kasnije im bude drago, ali do tog kasnije je dug i dramatican put
Ako imate kakav savjet, udijelite
Slicna prica s mojima, samo sto oni ne dozvoljavaju da se ista baca (ali se stalno zale na visak stvari). Tako da se ja uglavnom ne petljam. Koji put kad ih nema pobacam praznu ambalazu.
mantisa is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.08.2023., 12:22   #87
Quote:
U teoriji vrtim djeci svakoj po dva seta. I nama ljeti vrtim 2 seta, jedan rezervni.

Ali!1!1!!
Zasto imam tonu posteljine. Prvo, mali kreveti. Jedan sam set udomila. Kad je mladja dosla, ikea je promijenila dinenzije, pa smo nanovo kupovali. Nije spavala ni dana u kreveticu. Tako da imam od nekoristenog madraca plus posteljinu i poplune i sve za udomit.

Drugi problem ne sto smo prije nego smo se skucili, promijenili x stanova, svaki put bi bile drugacije dimenzije kreveta. Pa imam puno donjih plahti.

Dugo smo zivjeli paralelno na dvije adrese, tako kad je otpala druga, ostala mi je to a posteljine, popluna, svega od tamo viska.

Nekad mi dodje sve pobacat, a onda bude situacija kao lani kad mo pobrali rotu, pa smo zadnju mogucu krpu isporkali, pa se mislim, ajd, dobro da imam svu tu posteljinu.

I sad kad se skupi to sve nabrojano, pa zimske, ljetne verzije, nikako cudo sto ne mogu nac jebene jastucnice zadnja 2 mjeseca
Razvrstaj zimsku i litnju posteljinu. Meni je zapravo to sve jedno te isto (nemam toplu posteljinu, sve mi je pamucno), samo sta šlifere koristim samo zimi pa idu u zasebnu vrecu.
Za lito ostavim samo donje lancune i jastucnice, ostavim 2 gornja lancuna ako zatriba. Ja bi se rijesila 2 deke jer ih stvarno ne koristim, ali zao mi, neka ih jos godinu - dvi.

Mene spasi podrum i vec me zivcira sta je natrpan starim namjestajem i pizdarijama. Jedva cekam da odu gosti i da to sve pocipam za potpalu a ostalo pobacam.

Stare sugamane i lancune kidam i koristin za čisćenje.

Imam jednu susjedu koja se oglasi na fb, poslika stvari, napise da se nalaze na toj i toj adresi ispred zgrade i nek pokupi tko hoce
Old 11.08.2023., 12:23   #88
Quote:
muca copatarica kaže: Pogledaj post
A sigurne kuće?
Tamo sam donirala i organizirala akcije skupljanja odjeće, dok je netko moj radio u jednoj. Isto je dobro mjesto za prosliejditi.

Quote:
mantisa kaže: Pogledaj post
Mislim da imam 4 kompleta posteljine u stanu (slifer plus jastucnica), dvije kupula nedavno. Ne mogu ih nikako izgubit.
Nego, kakve su vam to ljetne i zimske?
Ja samo ljeti unutra imam deku, zimi poplun.
Zimske su deblje, deblji pamuk, ljetne su tanje ili blend lana.

Posteljine imam puno, naslijedila sam zbilja dosta i to je posteljina koja će valjda preživjeti, skupa sa žoharima i štakorima, i atomsku bombu. Ne miče se s mjesta, šavovi kao novi, sve isto. Preferiram bijelu posteljinu ali imam par setova u boji.
Kad se plahte izližu ili puknu, postaju životinjska posteljina. Da nešto finije tako pukne, donijela bih krojačici da zašije. Desetak jastučnica koje su šivane za starinske, velike jastuke sam dala prekrojiti za nove jastuke, duguljaste.
Ne zamaram se brojem, imam i rotiram.
Kad se nešto potrga da nije više za nošenje, većinu toga izrežen na trake za povezivanje biljaka u vrtu, ili za opbrisati nešto po kući ili neki alat.
Old 11.08.2023., 12:25   #89
Quote:
Prvo, mali kreveti. Jedan sam set udomila. Kad je mladja dosla, ikea je promijenila dinenzije, pa smo nanovo kupovali. Nije spavala ni dana u kreveticu. Tako da imam od nekoristenog madraca plus posteljinu i poplune i sve za udomit.
Ako imaš 60x120 plahte s gumicom, javi se
Quote:
Pobacam tonu toga i ja. Leti svako malo kesica robe, cipela, kozmetike koju nekoristim, nije da razvlacim to po kuci. Volim taj osjecaj.
Bacila sam cijeli set kolica, jaje, krevete smo udomili.
Ali npr zao mi je baciti hranilicu, jer moze super sluziti, plasticni dio ima manje znakove koristenja, bez problema bi moglo posluziti. To cu se potrudit udomit ili donirat. Samo me zivcira sta mi se mota po kuci.
Mislim da su cure već spomenule Sharing grupe i Marketplace na fejsu - ja ću dodati da je jako dobro napraviti jasne i detaljne oglase - pismene, s jasno navedenim dimenzijama, brendovima, za koje je godišnje doba. Odmah privučeš i takve osobe (jbg, finije) s kojima je lakše komunicirati i "poslovati".
Baš jučer sam nešto poklanjala, dogovorila se s osobom u roku keks, osoba došla u bijesnom autu to pokupiti (nije tu bitan bijesni auto, ali to je točno ono za što su bile zamišljene te grupe - kružna ekonomija, a ne žicarenje i srceparajuće priče)

Također, često je dobro za kvalitetnije ili veće stvari staviti barem simboličnu cijenu, opet s time eliminiraš jedan tip ljudi

Za knjige možeš svejedno probati kontaktirati knjižnicu, napišeš im mail s detaljnim popisom, ja sam nedavno donirala hrpu šund literature (ostavio bivši vlasnik stana u stanu ), čak mi je malo bio bed poslati im mail koliko su glupe te knjige, na kraju su objeručke prihvatili.

Mentalno mi pomaže i reciklaža - ako ne uspijem prodati ni udomiti ništa od gornavedenog, osjećam se ok ako robu bacim u reciklažu za tkaninu ili prastaru bezvrijednu knjigu u stari papir. Da isto to trebam baciti u MKO, mislim da ne bih mogla
Flying Buttress is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.08.2023., 13:55   #90
Quote:
Flying Buttress kaže: Pogledaj post
Ako imaš 60x120 plahte s gumicom, javi se
Provjerim
Ruralna is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.08.2023., 14:49   #91
davno sam naučila da me "velike" akcije čišćenja i raskrčivanja demotiviraju

odjeće se najlakše rješavam tako da kad nešto obučem i shvatim da mi iz xy razloga nije za nosit, nakon pranja odložim na hrpu (na dnu ormara) koju onda peridički proslijedim dalje

kod kozmetike i sredstava za čišćenje ne otvaram/kupujem novo dok nisam staro potrošila

slaba sam na časopise
upravo se psihički pripremam pobacati hrpu časopisa koje sam "kao" skupljala
stavila na hrpu i nikad više pročitala

što sam starija to sve više imam potrebu raskrčit prostor, pobacat suvišno
nisam sentimentalna na način da čuvam čestitku kojom mi je tetka čestitala božić 1997. ni ulaznice za koncerte i sl

trudim se zbilja smanjit količinu svega
polako, ali ide mi
marulam is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.08.2023., 20:33   #92
Isto. Kvartalno raskrčim višak, najčešće dječje stvari - što se stambenog prostora tiče nemam viška
No viška imam građevinskih materijala i alata, osjećam se overwhelmed time pa odgađam
mad cat is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.08.2023., 21:26   #93
Imam i ja posteljinu koju koristim sezonski. Onu koja nije u opticaju držim u plastičnoj prozirnoj kutiji, isto u ormaru, na vrhu. Popluni i deke su trenutno vakumirani.

I sad sam se sjetila da sam skupila jednu vrećicu kozmetike koju smo nadobivali na poklon, a nitko ne koristi. Kupke, mlijeka za tijelo, pjene za brijanje, dezodorani... Ponudila, ali nitko neće. Kreme cu iskoristit za ruke. Kupkama cu makar pod brisat

Šta ću s ostalim
Old 11.08.2023., 21:33   #94
Quote:
MarLov kaže: Pogledaj post
I sad sam se sjetila da sam skupila jednu vrećicu kozmetike koju smo nadobivali na poklon, a nitko ne koristi. Kupke, mlijeka za tijelo, pjene za brijanje, dezodorani... Ponudila, ali nitko neće. Kreme cu iskoristit za ruke. Kupkama cu makar pod brisat

Šta ću s ostalim
Ponudi, ako je neotvoreno, za životinjske aukcije.
Old 11.08.2023., 21:40   #95
ja sam prije 10-15 godina postala opčinjena sa declutteringom, capsule garderobom i sličnim temama. rješila sam se sigurno 3/4 stvari koje sam imala u to vrime. uživala sam u tom minimalizmu, a onda sam dobila dicu i od tada živim na odlagalištu plastičnih igračaka i dičje robe. ali, i dalje se trudim.

kad god uvatim malo vrimena i volje odaberem jedan ormar ili policu, pa odvojim stvari koje su mi višak. nekakvo moje pravilo je da se rješavam svega šta mi nije wow i šta nisam koristila više od godinu dana, ili ako imam puno duplih stvari. šta će mi 10 flis dekica i 5 lonaca od 3 litra?
kavopija-14 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.08.2023., 21:42   #96
Quote:
Pješčani sat kaže: Pogledaj post
Ponudi, ako je neotvoreno, za životinjske aukcije.
Di je to, šta je to?
Old 11.08.2023., 21:46   #97
Quote:
Di je to, šta je to?
To su humanitarne aukcije udruga koje brinu za životinje i na taj način skupe novce za cijepljenja, operacije, hranu itd.
Nude se knjige, kozmetika, obuća, odjeća, biljke i flance, umjetnička djela, svašta se nudi i možeš naći zbilja svašta po dobroj cijeni.

Na orimjer, ove godine sam kupila sandale na jednoj aukciji, za 5 eura, odlične su, cijelo ljeto sam u njima, a prije par godfna sam izbidala vintage zlatni broš i narukvicu, i to konkretnu narukvicu, za 120 kuna.
Ljudi nude što im ne treba, a udruga skupi novce.
Ja znam poslati nekim udrugama paket stvari, i vidim da se zbilja ljudi natječu i dižu cijenu i kupe na kraju.
Old 11.08.2023., 21:47   #98
ima li kakav link? i ja bi im poslala štogod.
kavopija-14 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.08.2023., 21:50   #99
Quote:
Imam i ja posteljinu koju koristim sezonski. Onu koja nije u opticaju držim u plastičnoj prozirnoj kutiji, isto u ormaru, na vrhu. Popluni i deke su trenutno vakumirani.

Šta ću s ostalim
Takve higijenske stvari se često traže i po domovima za djecu/odrasle.
Old 11.08.2023., 21:56   #100
Quote:
kavopija-14 kaže: Pogledaj post
ima li kakav link? i ja bi im poslala štogod.
Udruge su na fb, potraži Farmicu, Udruga Pobjede, Meride...javi im se i pogledaj što prihvaćaju. Možda ima i neka bliže tebi pa možeš i njima.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:09.