Natrag   Forum.hr > Društvo > Dijaspora

Dijaspora Za sve iseljenike.
Podforum: Emigracija

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 20.05.2025., 02:23   #61
ne pravim se grbav, nego jesam grbav.
i kaj mi pak morete?

A ti se ne pravi prav.
novi_diskutant is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.05.2025., 13:13   #62
Drste se teme jerbu bil problema, vrag ga bu zel!

Cuo sam da ako primas iz dvije zemlje mirovinu u HR, reci AT + HR mirovina, i ne prelazis odredjenu svodu, da se onda ne placa nikakav dodatni porez.

A ako prelazi, da se onda placa nekakav dodatni porez. Ne znam iznos, no karikiram nesto tipa ovoga:

Prag tog iznosa moze biti 2000€.
Austrijska mirovina: 1800€
Hrvatska mirovina: 200€
Skupa su 2000€ -> nekakav dodatni porez od 15% -> 300€
Dakle ostane mi 1700€

Po tome HR zeli da se ja odreknem HR mirovine, dakle svojih zaradjenih 200€, da mi nebi krali dodatnih 200€ + 100€.

I nadam se da sam cuo krivo, jer ne zelim kradezeju, zdepeju punit dzepove za njihov nerad.
Biciklic is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.05.2025., 12:31   #63
Quote:
Biciklic kaže: Pogledaj post
Drste se teme jerbu bil problema, vrag ga bu zel!

Cuo sam da ako primas iz dvije zemlje mirovinu u HR, reci AT + HR mirovina, i ne prelazis odredjenu svodu, da se onda ne placa nikakav dodatni porez.

A ako prelazi, da se onda placa nekakav dodatni porez. Ne znam iznos, no karikiram nesto tipa ovoga:

Prag tog iznosa moze biti 2000€.
Austrijska mirovina: 1800€
Hrvatska mirovina: 200€
Skupa su 2000€ -> nekakav dodatni porez od 15% -> 300€
Dakle ostane mi 1700€

Po tome HR zeli da se ja odreknem HR mirovine, dakle svojih zaradjenih 200€, da mi nebi krali dodatnih 200€ + 100€.

I nadam se da sam cuo krivo, jer ne zelim kradezeju, zdepeju punit dzepove za njihov nerad.

Krivo si cuo.
Ako budes imao AT mirovinu i prijavis se da zivis u Hrvatskoj onda ce ti na to HR uzeti 25 posto. Vec smo pisali na tome detaljnije na temi o Austriji.
FFshocker is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.05.2025., 16:56   #64
Al u tom slucaju Austrija nece uzimati nista? Dvojno oporezivanje nebi smjelo postojati na mirovinu.

Makar nije problem, prodat cu kucu i stan, ostat u AT, a tih HR 200€ za 10ak godina staza cu primat s uzitkom, nedam kradezenjari nista.

PS - Jel mi mozes napraviti "search", jer preko moba mi search ne radi, tj ne mogu pretrazivati temu sa kljucnom rijeci "mirovina", "mirovine", "penzija" itd, nego pretrazi cijeli forum i onda izbaci sve teme, tj njih 50 u kojima se spominju te kljucne rijeci, i opet nista od svega.

Il direkt link na postove, takodjer pase. Hvala
Biciklic is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2025., 18:04   #65
Quote:
FFshocker kaže: Pogledaj post

Kajkavsko narjecje ,a ne dijalekt kad se vec volis pravit pametan.
Na kajkavskom dijalektu se "narječje" veli dijalekt. Ja se ne moram praviti pametan.
Quote:
I u skoli se ne uci formalno nego se spominje kao i cakavsko i stokavsko narjecje i njihovi dijalekti.
Formalno se proučava pod satovima hrvatskog jezika. Te kaj ti nisi pohađal školu v Hrvatskoj ili nisi pazl na satu hrvatskoga, ampak je neverovatne kak te ni moj problem!
Quote:
Naravno da ti to sve znas , ali se volis praviti pametan , a ispadnes glup
Glupi su sam oni koji nisu pazili na satovima hrvatskog...
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2025., 18:12   #66
Quote:
castanea kaže: Pogledaj post

Na sta konkretno mislis ovo s poreznom?
Problem je v temu kaj te moreju prijaviti kak imaš primanja iz Hrvatske i onda ti porezna uleti z forom kak ak primaš hrvatsku penziju, onda ti je "porezni interes" v Hrvatskoj i onda se lopovi sete opaliti porez, ali ne sam na tu penziju iz Hrvatske neg na celokupne prihode od svukud. Taj "poklon" je dočekal masu škvadre kad je bila v posjetu doma iz Irske, na foru "životnog interesa" i računi su bili ogromni. Bila je cela afera. A vse Europske zemlje + Švicarska razmjenjuju te podatke v okviru zakonske regulative. E sad, ti i mi vsi zname, zna te i porezna uprava jake dobre, kak te kaj oni delaju nije legalno, ali oni računaju zotim kak ih nigdo nebu tužl te kak čak ak ih negdo i tuži i spuše na sudu kak im sud niš nemre a policija nebu ni prstom mrdnula, pod motom "nije to gospod'ne naš pos'o!"
Quote:
Slobodna Dalmacija kaže:

Poreznici ističu da je inozemni primitak obvezno prijaviti bez obzira na to je li u inozemstvu porez već plaćen i hoće li u Hrvatskoj postojati obveza plaćanja poreza. Iznimno, prijaviti se ne moraju oni koji primaju mirovine iz: Kanade, Kine, Luksemburga, Sjeverne Makedonije, Maroka, Mauricijusa, Njemačke, Omana, Poljske i San Marina.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...anove-15156937

Moreš sad reći "te se penzionera ne dotikavle", ali kad se dela o ovakvim lopovima, ja njima ne verujem kak nebuju i na penzionere. Ta pokvarena đubrad hoće peneze pod vsaku cenu, a škvadra koja je delala vani ima po njima peneza za opljačkati.

A ti se nateži onda z njima i dokazuj kak nisu v pravu... a oni imaju praktički neograničene resurse i zajt je na njihovoj strani.
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.05.2025., 18:35   #67
Quote:

Zamisli komunikaciju na forumu da svi pisu dijalektima. Ono , bas vam treba crtati jel?.
Imalo se pod nastavom hrvatskoga i čakavicu i ikavicu, ko je pazija naučija je... More šjor pisat' na čakavici, uh ali mi je milo kad čujen ili pročitan Dalmatinca gdi na svojem materinjem čakula i besjedi... to je lipota hrvatskoga jezika ča ju triba čuvat' ka kap vode na dlanu...
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2025., 03:47   #68
Quote:
Annatar kaže: Pogledaj post
Imalo se pod nastavom hrvatskoga i čakavicu i ikavicu, ko je pazija naučija je...
a ekavicu? naime, kajkavci i zapadni cakavci su ekavci. Da pojasnim, izvorni Rijecani, kazu da nije Rijeka nego Reka. I da su oni Recani.

Isto tako, znam da je bilo Mleko z bregov.

Sad sam zbunjen, lud, ali nisam normalan: pa zar nije ekavica srbijanska?

Pa Boga mu poljubim, ne moze to tako..... bre!

novi_diskutant is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2025., 09:28   #69
Quote:
Problem je v temu kaj te moreju prijaviti kak imaš primanja iz Hrvatske i onda ti porezna uleti z forom kak ak primaš hrvatsku penziju, onda ti je "porezni interes" v Hrvatskoj i onda se lopovi sete opaliti porez, ali ne sam na tu penziju iz Hrvatske neg na celokupne prihode od svukud. Taj "poklon" je dočekal masu škvadre kad je bila v posjetu doma iz Irske, na foru "životnog interesa" i računi su bili ogromni. Bila je cela afera. A vse Europske zemlje + Švicarska razmjenjuju te podatke v okviru zakonske regulative. E sad, ti i mi vsi zname, zna te i porezna uprava jake dobre, kak te kaj oni delaju nije legalno, ali oni računaju zotim kak ih nigdo nebu tužl te kak čak ak ih negdo i tuži i spuše na sudu kak im sud niš nemre a policija nebu ni prstom mrdnula, pod motom "nije to gospod'ne naš pos'o!"

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...anove-15156937

Moreš sad reći "te se penzionera ne dotikavle", ali kad se dela o ovakvim lopovima, ja njima ne verujem kak nebuju i na penzionere. Ta pokvarena đubrad hoće peneze pod vsaku cenu, a škvadra koja je delala vani ima po njima peneza za opljačkati.

A ti se nateži onda z njima i dokazuj kak nisu v pravu... a oni imaju praktički neograničene resurse i zajt je na njihovoj strani.
Taj link sto si ti poslao je nesto sasvim drugo...

Ti ljudi su samo ''trenutno'' otisli raditi van drzave (jer su im zene i djeca u hrv), tako da to ne mozes usporedjivati s ljudima koji su potpuno i za stalno odselili iz Hrvatske.

Znaci ti bi takve strpao u isti koš kao one koji su odselili iz hrvatske, prodali kuće, trajno se odjavili iz hrvatske i nikad se više ne planiraju vratiti u hrv (živjeti)?

Prouci malo porezni zakon prvo....
Mortiis is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2025., 09:35   #70
Quote:
Mortiis kaže: Pogledaj post

Znaci ti bi takve strpao u isti koš kao one koji su odselili iz hrvatske, prodali kuće, trajno se odjavili iz hrvatske i nikad se više ne planiraju vratiti u hrv (živjeti)?
Bi, jer znam z kim imam posla!

Tatima ne verujem ni kulike je pod noktom črno!

A apropos tvojih 150 eura penzije: fuck around, find out.
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2025., 09:38   #71
Quote:
novi_diskutant kaže: Pogledaj post

Pa Boga mu poljubim, ne moze to tako..... bre!
Tipično srbendarski: furt je nekaj zabranjeno, furt se nekaj ne smije... zataj ste i dobili nogu v rit!
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2025., 16:10   #72
Quote:
Na kajkavskom dijalektu se "narječje" veli dijalekt. Ja se ne moram praviti pametan.Formalno se proučava pod satovima hrvatskog jezika. Te kaj ti nisi pohađal školu v Hrvatskoj ili nisi pazl na satu hrvatskoga, ampak je neverovatne kak te ni moj problem!Glupi su sam oni koji nisu pazili na satovima hrvatskog...

Hrvatski sam imao 5 na maturi hvala lijepo ! Ne, ne predaje se na drugim narjecjima niti se na njima odrzava nastava. Ne palamudi.
FFshocker is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2025., 16:15   #73
Quote:
Bi, jer znam z kim imam posla!

Tatima ne verujem ni kulike je pod noktom črno!

A apropos tvojih 150 eura penzije: fuck around, find out.

Nemas ti pojma.

Ljudi koji rade u Austriji i koji su tamo odselili s obitelji placaju porez samo u Austriji jer im je tamo centar zivotnih interesa. Mi smo to dobili crno na bijelo od porezne tj porezni smo rezidenti Asutrije i tamo placamo porez na dohodak.

Da sam otisao samo ja , a familija ostala u Hr porezna bi mi mogla naplatiti razliku , ako postoji, jer bi mogli reci da mi je i dalje u HR centar zivotnih interesa.
FFshocker is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2025., 16:16   #74
Quote:
Mortiis kaže: Pogledaj post
Taj link sto si ti poslao je nesto sasvim drugo...

Ti ljudi su samo ''trenutno'' otisli raditi van drzave (jer su im zene i djeca u hrv), tako da to ne mozes usporedjivati s ljudima koji su potpuno i za stalno odselili iz Hrvatske.

Prouci malo porezni zakon prvo....

Nema pojma o cemu pise...bitno da zna "narjecja"
FFshocker is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2025., 19:44   #75
Quote:

Nemas ti pojma.
A-a, uopće ne. Pazi kdo se javlja...
Quote:

Ljudi koji rade u Austriji i koji su tamo odselili s obitelji placaju porez samo u Austriji jer im je tamo centar zivotnih interesa. Mi smo to dobili crno na bijelo od porezne tj porezni smo rezidenti Asutrije i tamo placamo porez na dohodak.
Vi ste dobili; E PA JA NIS DOBL, i kad sem ih pital i podastrjel dokaze, NI BU NI ME. Potpuno su ignorirali svu korespondenciju. Vuk pojel magare - i nikom niš! Zataj jer su jednostavno pokvarena lopovska đubrad, leni kak mrhe!

I zataj se nemoj prebrzo tu bahatit' kak ja "nemam pojma": ti si taj koji nema pojma... "Oni su dobili"...
Quote:
bitno da zna "narjecja"
Da! Je, to je vrlo bitno!
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2025., 19:50   #76
Quote:

Hrvatski sam imao 5 na maturi hvala lijepo ! Ne, ne predaje se na drugim narjecjima niti se na njima odrzava nastava. Ne palamudi.
Znam ja kak se dijele ocjene v Hrvatskoj, nemoj ti meni zotim forama... Tak si imal "5" ampak nemaš pojma o temu kaj se učilo pod nastavom hrvatskog jezika... Ali ja sem te ulovl na foru: dijalekti, odnosno tvoja narječja (jebi te književni hrvatski!) su zaštićena ustavom Republike Hrvatske. E ali kad bi ti bil v stanju prokopati po "Narodnim Novinama"... treba zakon poznavati...
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2025., 20:50   #77
Quote:
Znam ja kak se dijele ocjene v Hrvatskoj, nemoj ti meni zotim forama... Tak si imal "5" ampak nemaš pojma o temu kaj se učilo pod nastavom hrvatskog jezika... Ali ja sem te ulovl na foru: dijalekti, odnosno tvoja narječja (jebi te književni hrvatski!) su zaštićena ustavom Republike Hrvatske. E ali kad bi ti bil v stanju prokopati po "Narodnim Novinama"... treba zakon poznavati...
Malo bi se pozivao na zakon kad ti pase, a porezni zakon ti se ne svidja... Daj se odluci

Naravno da nisi dobio rjesenje iz porezne kad te nisu nista razumjeli
FFshocker is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.05.2025., 05:30   #78
Quote:
Nemas ti pojma.

Da sam otisao samo ja , a familija ostala u Hr porezna bi mi mogla naplatiti razliku , ako postoji, jer bi mogli reci da mi je i dalje u HR centar zivotnih interesa.
Potvrdjujem ovo za Island. Cak i kad bi mi zivotni interes bil u Hrvatskoj opet ne bi platil porez zato jer sam na Islandu platil veci iznos nego bi na ta primanja u Hrvatskoj. Naime placa se samo razlika a ne cijeli porez.

Sve uredno rijeseno u poreznoj u Varazdinu.
ninac is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.05.2025., 07:51   #79
Quote:
ninac kaže: Pogledaj post
Potvrdjujem ovo za Island. Cak i kad bi mi zivotni interes bil u Hrvatskoj opet ne bi platil porez zato jer sam na Islandu platil veci iznos nego bi na ta primanja u Hrvatskoj. Naime placa se samo razlika a ne cijeli porez.

Sve uredno rijeseno u poreznoj u Varazdinu.
To je tocno, ne moze ti Porezna naplatiti postotak veci nego kaj si vec platil vani.

Problem nastaje s Austrijom i Njemackom, ako si na nizoj poreznoj stopi (15-25%), a to je u Hrvatskoj visoko primanje, pa ti naplati razliku do max 30 (?) posto.

Ili kao u slucaju Svicarske, gde je porez 8-12 posto, a obzirom da je to je jako visoko primanje u Hrvatskoj, pa ti zele razliku do max 30% odrapiti za sebe
Old 30.05.2025., 09:17   #80
Quote:

Malo bi se pozivao na zakon kad ti pase, a porezni zakon ti se ne svidja... Daj se odluci
Pa gdi te piše kak trebam biti dosljedan? Kakove su te idiotarije, normalno kak bum se pozival na onaj zakon koji mi ide v prilog, a bil protiv onega koji mi ne ide! Logično valjda, nisem retard kak neki!
Quote:

Naravno da nisi dobio rjesenje iz porezne kad te nisu nista razumjeli
Nemoj trolati: ja sam savršeno u stanju pisati odnosno izraziti se na hrvatskom književnom jeziku, ali baš namjerno neću, jer je književni hrvatski odvratan, umjetan, sterilan jezik (i ja sam, za razliku od tebe, svoje petice iz književnog hrvatskog zaista i zaradio s puno učenja, znoja, napora i proučavanja jezikoslovlja, a prirodoslovac sam, ne jezikoslovac, niti me jezici nešto posebno zanimaju). Moje pisanje te pričanje na kajkavskom narječju je metoda otpora balkanizaciji. Funkcioniralo je to kada smo se opirali Karoly Khuen-Hedervaryju, funkcionira i sada, kao što se jasno može razlučiti iz tvoje reakcije, i funkcionirati će dokle god nas ima.

A inače, ispunjavanje obrazca "TI" (tako se taj obrazac zove, pitaj poreznu upravu zašto) nema mjesto predviđeno za prozu, nego samo za jednorječne upise odnosno odgovore, a sva ostala korespondencija s moje strane vođena je na književnom hrvatskom. Međutim, da si ti to znao, ne bi napisao ovaj retardirani ad hominem napad; možda si uvjerenja kako si duhovit no i tu te moram jako razočarati.
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:00.