Film Art, cult and all that trash |
|
|
14.01.2024., 11:48
|
|
maliciozni progonitelj
Registracija: Jun 2006.
|
Society of the Snow (2023)
Još jedan film s Netflixa. Ovaj je o stvarnom događaju, o čuvenom preživljavanju i spašavanju putnika urugvajskog leta krajem 1972. godine u Andama. Film je iznenađujuće dobar u svim aspektima, drži vodu, odlično prikazuje tegobe u kojima su se preživjeli našli i snašli. Znao sam i prije o ovom događaju, ali sam mislio da su u planinama preživjeli 20-tak dana, a ne više od dva mjeseca! Tko hoće pogledat nešto dobro na Netflixu, pogledajte ovaj film.
|
15.01.2024., 00:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2022.
|
Quote:
nook kaže:
Los delincuentes
Film koji traje 3 sata i stvarno ne znate u kojem smjeru ide, i 3 sata je proletjelo dosta brzo i nije se osjetilo, ali film nije poentirao na kraju koliko je mogao. Bar meni nije. Što je šteta jer oko polovice me osvojio, iako se čini na kraju da je Norma seoski bicikl za strance 
Može proć, nije me oduševio ipak.
..
|
film je super, al nije do kraja razrađen. počevši od Norme koja je pomalo plošan lik, do same poante filma. što je zapravo nevjerojatno da nije uspio u čak tri sata koliko film traje.
jedan kritičar je zaključio: "Maybe Moreno is trying to say that once money is taken care of, the only struggle left is love. That’s a nice notion, but the execution leaves us wanting something richer."
https://www.rogerebert.com/reviews/t...ie-review-2023
|
|
|
15.01.2024., 07:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2010.
|
Thanksgiving (2023)
Još jedan prenaglašeni slasher film. Na crni petak u jednom tržnom centru dođe do haosa i tragedije. Godinu dana kasnije neko ubija učesnike incidenta.Već sažvakano, samo su se trudili da scene ubijanja budu što brutalnije. Nekoliko rupa u priči koje očigledno nikog nisu zanimale. 5/10
|
15.01.2024., 10:54
|
|
maliciozni progonitelj
|
Waterloo (1970)
Pogledao sam ovaj film dijelom da se očistim od Scottovog Napoleona. Ovaj film ima ono što nedostaje novijem: ograničen na 100 dana i posljednju bitku (Napoleonova karijera je tako duga i impresivna da je nemoguće strpat u jedan film), masivne scene, impresivna glazba prikladna za ratni film. Volio bih da su prikazali bitke kod Quatre Bras i Ligny jer su te bitke uvjetovale i bojišnicu, kao i raspored vojski završne bitke kod Waterlooa. Film pokušava objasnit Napoleonovu strategiju, a i nevolju u kojoj su se našle razdvojene britanske i pruske snage, ali sasvim ne uspijeva.
Film je glumački suvereno iznio na plećima Christopher Plummer, kojem je uloga debonnair engleskog gentlemana i vojskovođe Wellingtona legla kao budali šamar. Rod Steiger po temperamentu odgovara neurotičnom Napoleonu, za razliku od drvenog i autističnog Phoenixa, ali nervira s ponavljanjem jedne te iste riječi više puta i iritantnim smiješkom. Bukvalno istu ulogu će ponoviti krajem desetljeća u "Isusu iz Nazareta" u liku Poncija Pilata, umornog i isfrustriranog rimskog birokrata, gdje više priliči. Da može puno bolje pokazao je tri godine prije u "In the Heat of the Night" gdje je uvjerljivo utjelovio lokalnog policijskog šefa. Tu se njegove glumačke mane manje vide. Možda je do režisera, neki glumcima dopuštaju sve, neki zahtijevaju točno određenu verziju?
Režija je dobra, iako ima nekih scena koje bih volio da su napravljene drugačije, a neke su naivne. Može se sitničarit i tražit mnoge mane filmu, ali čim prvi top opali, film dolazi na svoje s nenadmašnim masovnim scenama koje više nikad nećemo vidjet. Film vrlo dobro slijedi događaje bitke kod Waterlooa, iako bi bolje upućeni mogli naći koji nedostatak.
Kraj filma je fokusiran na Wellingtona. Bolje bi bilo da smo na kraju vidjeli Napoleona i izgon na Svetu Helenu, a pogotovo tragičnu sudbinu maršala Neya čiji se stav prema Napoleonu kao i sudbonosne odluke u bitkama protežu tih 100 dana.
|
16.01.2024., 12:24
|
|
Šija
Registracija: Jun 2008.
|
Burton and Taylor
Film o pripremi zadnjeg projekta Elizabeth i Richarda - predstava Private Lives na West Endu.
Teško je približiti takav par jer su bili prekarizmatični sami po sebi.
Zato me malo ljuti ovako traljav pristup filmu.
Najviše mi u oči upada krivi cast Richarda - trudi se West, glumi, ali nije to Richard ničim. Osim toga, on i Bonham nemaju nikakvu kemiju, i Bonhamica mi je nekako predrvena i proračunata.
Bonham katastrofalno našminkana, Elizabeth si ne bi dopustila onakvu očitu traljavost s olovkama.
|
|
|
17.01.2024., 13:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2014.
|
Fermat's room (2007.) - fantastičan španjolski film, napet i zanimljiv, baš mi je brzo proletilo vrijeme. Vidim da su se na IMDB matematičari uzbudili jer nema dovoljno matematike, a meni je baš to bilo super - nema previše matematike pa i oni koji ju ne vole mogu uživati u filmu. Kraj mrvu predvidljiv 9/10
|
|
|
17.01.2024., 16:20
|
|
...
Registracija: Jun 2011.
|
All Watched Over by Machines of Loving Grace
Dokumentarac-esej Adama Curtisa u tri epizode kroz sijaset tema istražuje kako je tehnološki napredak od '50-ih naovamo utjecao na nove paradigme društvenih, ekonomskih i političkih odnosa u USA i šire.
Prepliće mnoštvo naizgled nepovezanih povijesnih događaja, zanemarujući prostor i vrijeme, ali i doživljaj gledatelja - nekada je komično, nekada je uznemirujuće, a nekada nisi siguran što je - da bi na kraju sve sjedinio u fokusiran i retorički čist, ali potpuno surealan prikaz sadašnjeg povijesnog trenutka. Prikaz iz nekakve vanzemaljske perspektive. Perspektive kojoj su matematički i programerski geniji svjesno težili, a čiji modeli društvene stvarnosti su prihvaćeni kao znanstvene činjenice. Prihvaćeni, zarez... Jednako originalano i zanimljivo kao i sve te paralele koje povlači - a čemu, strangely enough, njihova upitnost doprinosi - je to što je ovaj film upravo jedan takav model stvarnosti, samo reverse-engineered.
Jer ovo je "machine-like fantasy" koja kulminira totalnim apsurdom pa te vraća na početak priče koju onda gledaš vanzemaljksim očima Ayn Rand. It's a lot to unpack i prilično je overwhelming, ali je zarazno - možda zato što je onaj isti komodificirani pesimizam Sebičnog gena kojeg kritizira. Hm.
|
|
|
17.01.2024., 18:04
|
|
Registirani korisnik
Registracija: Nov 2010.
|
올드보이 (Oldeuboi) (2003)

Choi Min-sik me već kupio u I Saw the Devil gdje je igrao okrutnog serijskog ubojicu, a ovdje zacementirao da se radi o izvanrednom glumcu.
Ovo je tako dijabolično, devijantno, degutantno. Svakako šokirali twistom, iako se dalo naslutiti. Južnokorejci bome znaju napraviti triler.
Lijepa fotografija usput, nekako pjesnički.
|
|
|
17.01.2024., 21:14
|
|
maliciozni progonitelj
|
Free State of Jones (2016)
Sasvim kompetentan film, to je sve što umem da kažem. The Democratic Party was and IS the party of slavery. 
|
17.01.2024., 22:38
|
|
...
|
+ Kosovo je srce Srbije. 
|
|
|
17.01.2024., 23:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
Quote:
stumper kaže:
All Watched Over by Machines of Loving Grace
Dokumentarac-esej Adama Curtisa u tri epizode kroz sijaset tema istražuje kako je tehnološki napredak od '50-ih naovamo utjecao na nove paradigme društvenih, ekonomskih i političkih odnosa u USA i šire.
Prepliće mnoštvo naizgled nepovezanih povijesnih događaja, zanemarujući prostor i vrijeme, ali i doživljaj gledatelja - nekada je komično, nekada je uznemirujuće, a nekada nisi siguran što je - da bi na kraju sve sjedinio u fokusiran i retorički čist, ali potpuno surealan prikaz sadašnjeg povijesnog trenutka. Prikaz iz nekakve vanzemaljske perspektive. Perspektive kojoj su matematički i programerski geniji svjesno težili, a čiji modeli društvene stvarnosti su prihvaćeni kao znanstvene činjenice. Prihvaćeni, zarez... Jednako originalano i zanimljivo kao i sve te paralele koje povlači - a čemu, strangely enough, njihova upitnost doprinosi - je to što je ovaj film upravo jedan takav model stvarnosti, samo reverse-engineered.
Jer ovo je "machine-like fantasy" koja kulminira totalnim apsurdom pa te vraća na početak priče koju onda gledaš vanzemaljksim očima Ayn Rand. It's a lot to unpack i prilično je overwhelming, ali je zarazno - možda zato što je onaj isti komodificirani pesimizam Sebičnog gena kojeg kritizira. Hm.
|
Ma Adam Curtis je sve and then some  Evo tekstić o svašta nešto 
|
|
|
17.01.2024., 23:38
|
|
...
|
Quote:
earthsea kaže:
Ma Adam Curtis je sve and then some  Evo tekstić o svašta nešto 
|
earthseaaaa!!! Živa si!
Adam Curtis znači, što si gledala? Što preporučaš? Ovaj o kojem je tekst nisam gledao. Planiram Bitter lake, to je kraće. Bojim se da će mi biti previše odjednom.
|
|
|
18.01.2024., 09:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
The Brood (1979)
Rani Cronenberg, meni je ovo baš dobro sjelo, ima taj oldschool vibe Rosenaryine bebe, Poltregeista...
Jedino su loši efekti, ali s obzirom na godinu to je i očekivano...
7.5/10
|
18.01.2024., 11:43
|
|
...
|
Quote:
stumper kaže:
Ovaj o kojem je tekst nisam gledao.
|
Mislio sam da je tekst samo o Oni znaju da znamo da nas lažu. 
|
|
|
18.01.2024., 11:58
|
|
Šija
|
Possession
Mentalni i emotivni rollercoaster od filma.
Muž i žena u braku u kojem ispadne da žena vara supruga.
To odmah potom postane start za otkrivanje svega što su pomeli pod tepih i koje su sve idealne slike izgradili jedno o drugom.
Patrijarhalna slika žene koja je ili kurva ili svetica sjajno dočarana.
Pomalo Cronenberovski, upečatljiv i naravno šokantan.
|
|
|
18.01.2024., 12:11
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Uranija kaže:
Possession
Mentalni i emotivni rollercoaster od filma.
Muž i žena u braku u kojem ispadne da žena vara supruga.
To odmah potom postane start za otkrivanje svega što su pomeli pod tepih i koje su sve idealne slike izgradili jedno o drugom.
Patrijarhalna slika žene koja je ili kurva ili svetica sjajno dočarana.
Pomalo Cronenberovski, upečatljiv i naravno šokantan.
|
Ja sam ovo bio ugasio jer mi je gluma bila kriminalna.
|
18.01.2024., 12:35
|
|
parlavora trikante
Registracija: Jan 2011.
|
The Birds (1963)
sinoć na HTV 3
možete misliti kako sam davno gledao ovaj film kad sam ga gledao na crno bijelom televizoru, i sad mi je baš bilo neobično gledati ga ponovo, al ovaj put u koloru.
pošto sam bio žešći klinjo (onomad kad su ga puštali na našoj televiziji) u sjećanju su mi ostali urezani samo djelovi filma s pticama, valjda mi je dramaturški dio bio malo dosadan i naporan
međutim sada kada rezoniram, da nema toga dramaturškog dijela, film niti ne bi imao puno smisla
jedino ga mogu promatrati kao određenu alegoriju u smislu prepreka i nedaća na koje jedna potencijalna ljubavna veza nailazi na svome putu, i nikako drugačije.
papigice/ptice su samo metaforičko sredstvo, i u tome kontekstu je ovo remek djelo. hitch je u tom smilu jedan od pionira, icebreaker
+ + + + + 
|
|
|
18.01.2024., 14:10
|
|
Šija
|
Quote:
Cahit kaže:
Ja sam ovo bio ugasio jer mi je gluma bila kriminalna.
|
U kojem smislu?
Meni je ona išla na živce dok nisam skužila da je to sve dio uloge, i zbunjenost i glupost i nedorečenost.
|
|
|
18.01.2024., 15:21
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Uranija kaže:
U kojem smislu?
Meni je ona išla na živce dok nisam skužila da je to sve dio uloge, i zbunjenost i glupost i nedorečenost.
|
Kužim sve to, ali sve je to bilo toliko afektirano i isforsirano da sam jednostavno ugasio. Davno je to bilo, a filmove koje sam ugasio valjda mogu nabrojati na prste jedne ruke
|
18.01.2024., 15:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2014.
|
Predestination (2014.) - kaže IMDB da u ovom filmu Ethan Hawke lovi kriminalce kroz vrijeme i otišao je na zadnji zadatak po još jednog krimosa - umjesto toga dobijem životnu štoriju neke tranđe, nije mi se dalo gledati do kraja, ali pretpostavljam što se dogodilo. Ma zapravo ni ne zanima me
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:21.
|
|
|
|