|
|
11.01.2017., 08:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2017.
|
Turska / Istanbul pogodno mjesto za život i škole su prilično dobro u mom mišljenju jedan od najljepših gradova na svijetu ne postoji manjak živjeti u Istanbulu.
|
|
|
13.01.2017., 12:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2017.
|
Prekrasan grad, kako u pogledu uslova života i vizuelne aspekte života u Istanbulu.
|
|
|
16.01.2018., 08:59
|
|
high warlord
Registracija: Jan 2004.
|
jel otisao tko radit u tursku iz hrvatske. sto se proceduralno treba obavit ako posao traje vise od 2 godine? hvala unaprijed na infu 
|
|
|
17.03.2019., 14:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2018.
|
Quote:
testing123 kaže:
jel otisao tko radit u tursku iz hrvatske. sto se proceduralno treba obavit ako posao traje vise od 2 godine? hvala unaprijed na infu 
|
Bok svima, i mene zanima prethodno pitanje, ako tko ima odgovor, bila bih zahvalna.
|
|
|
08.04.2019., 01:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2018.
|
Nitko, očito.
|
|
|
23.04.2019., 02:58
|
|
psihonaut
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
testing123 kaže:
|
Radila sam 5 godina u Turskoj. Poslodavac (sveuciliste) je za mene preko njihovog Ministarstva znanosti rjesavalo radnu i boravisnu dozvolu svake godine. Bila je i opcija vise godina, ali ni ja ni sveuciliste se nismo htjeli obvezivati na vise.
Uglavnom, poslodavac radi papirologiju. Na vama je samo da odete u policiju radi ikameta\boravisne dozvole, a i to vam poslodavac moze urediti.
|
24.04.2019., 13:47
|
|
high warlord
Registracija: Jan 2004.
|
Quote:
Dustflower kaže:
Radila sam 5 godina u Turskoj. Poslodavac (sveuciliste) je za mene preko njihovog Ministarstva znanosti rjesavalo radnu i boravisnu dozvolu svake godine. Bila je i opcija vise godina, ali ni ja ni sveuciliste se nismo htjeli obvezivati na vise.
Uglavnom, poslodavac radi papirologiju. Na vama je samo da odete u policiju radi ikameta\boravisne dozvole, a i to vam poslodavac moze urediti.
|
hvala, to znam. mislio sam na hrvatsko odjavljivanje. za sada sam se privremeno odjavio na 2.5 godine...
|
|
|
06.01.2021., 10:35
|
|
Apsurdna kao i nick
Registracija: Jul 2019.
|
Slušam, koji bi bili savjeti? 
|
|
|
18.06.2022., 17:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2022.
|
Mersin - Turska
Pozdrav svima,
ima li vas koji ste se trajno uspjeli preseliti u Mersin? Kako ste se snasli? Je li se nemoguce zaposliti kao stranac - uzmimo u obzir poznavanja samo osnove osnova turskog jezika, dakle je li moguce prezivjeti radeci nize poslove par godina ukoliko se posjeduje nekretnina (manji stancic) ali da bude dovoljno za platiti rezije, hranu i ostale osnovne potrepstine? Kakva je organizacija zdravstva, je li na principu kao kod nas? Javni prijevoz? Zivot opcenito? Cijene...
Hvala svima koji se ukljuce i podjele informacije, moze i u PP!
|
|
|
29.06.2022., 05:25
|
|
psihonaut
|
Quote:
sansasn1111 kaže:
Pozdrav svima,
ima li vas koji ste se trajno uspjeli preseliti u Mersin?
|
Ovo je dosta specificno pitanje, i mogu ti reci samo opcenito o Turskoj. Trenutna situacija u Turskoj je koma zbog inflacije i dobro je znati da je za "nize poslove" placa minimalac od 4,200 TL sto je oko 240 eura po trenutnom tecaju. Ono sto se cini jeftino iz hrvatske perspektive prestaje to biti ako primas placu u lirama. Za nize poslove ti takodjer nitko nece rjesavati papire, pa je pitanje kako ces dobiti radnu dozvolu.
Zdravstvo je bolje nego u Hrvatskoj, jer je bolje kombinirano privatno/drzavno osiguranje i relativno jeftino se moze lijeciti u privatnim bolnicama koje su moderno opremljene. Kao stranac si duzan uplacivati sebi zdravstveno, ako to ne radi tvoj poslodavac.
U Tursku mogu savjetovati preseljenje jedino u expat packageu ako te tamo salje firma i daje ti placu u USD/EUR/bilo kojoj stranoj valuti osim lire. Isto tako, bez da znas osnove jezika ne bih savjetovala zivot igdje van Istanbula, a ni tamo, iskreno. Svu administraciju na kraju rjesavas iskljucivo na turskom i trebas pomoc nekog lokalca.
|
06.03.2025., 10:52
|
|
Registrirani korisnik
|
Pozdrav svim "turcima"...
Gledam oglase nekretnina u blizini Istanbula i vidim nove stanove od 120m2 (novogradnja) za nekih 30.000-40.000€...
U usporedbi sa Zagrebom se cini kikiriki..gdje npr. takav stan kosta 200000-300000€, ako ne i vise..
Bio sam par puta u Istanbulu i jako mi se svidio..
Shvacam da jedino treba imati dobar posao.. I stambeno pitanje je rjeseno..
Koliko ima nasih tamo?
|
|
|
07.03.2025., 03:05
|
|
psihonaut
|
Tesko ces dobiti boravisnu dozvolu u Turskoj bez garantiranog posla, cak i ako posjedujes nekretninu. Prilikom obnove boravisne dozvole cesto odbijaju cak i ljude koji su duzi niz godina u Turskoj i posjeduju nekretninu. Svoj posao ne mozes pokrenuti bez da zaposlis minimalno 5 turskih drzavljana.
Ima fora s drzavljanstvom kroz investiciju od minimalno $400,000, samo ne znam zasto bi to itko iz Hrvatske cinio.
|
07.03.2025., 09:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2005.
|
Quote:
Amadeus100 kaže:
Pozdrav svim "turcima"...
Gledam oglase nekretnina u blizini Istanbula i vidim nove stanove od 120m2 (novogradnja) za nekih 30.000-40.000€...
U usporedbi sa Zagrebom se cini kikiriki..gdje npr. takav stan kosta 200000-300000€, ako ne i vise..
Bio sam par puta u Istanbulu i jako mi se svidio..
Shvacam da jedino treba imati dobar posao.. I stambeno pitanje je rjeseno..
Koliko ima nasih tamo?
|
hahaha dobar!
stanovi u istambulu su jeftini jer se odmah sruše čim netko na vijestima pročita riječ "potres"
neznam ako si bio na periferiji, recimo europski dio pa jedno 15 km prema zapadu. neboder do nebodora, bez infrastrukture i zelenila. Toliko je depresivno da tamo niti zakopan nebih htio biti. tamo su ti jeftini stanovi a ne u beyoğlu ili eminönü na kojih ti ev misliš.
|
|
|
07.03.2025., 19:01
|
|
psihonaut
|
Quote:
Amadeus100 kaže:
Ja mislim na Esenyurt ili Beylikdüzü koji su nekih 40 km zapadno od Taksim Square...
|
To ti je skoro 2 sata javnim prijevozom do Taksima.
Esenyurt je zatvoren za strance, kao i Beylikduzu.
|
08.03.2025., 07:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Dustflower kaže:
|
Da, znam da je oko1. 5 do centra.. Hvala na informaciji.. Znači, moram oženiti turkinju ili skupiti 400.000€😁
Dakle, Turci diskriminatori po nacionalnoj osnovi a hoće u EU😆
|
|
|
08.03.2025., 22:10
|
|
psihonaut
|
Quote:
Amadeus100 kaže:
Dakle, Turci diskriminatori po nacionalnoj osnovi a hoće u EU😆
|
A cuj, s obzirom na to koliko je stranaca tamo doselilo dok sam ja tamo zivjela iz Europe i Rusije, a onda od 2011. nadalje Sirijaca - sasvim razumno da su ogranicili dozvole po kvartovima i opcinama. Bilo je mjesta koja su bila totalno getoizirana.
|
09.03.2025., 08:24
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Dustflower kaže:
|
Jedna stvar je dobitii boravišnu dozvolu (prijavitii adresu) na temelju nekretnine/zaposlenja/radne vize/ugovora o najmu a druga je mogućnost kupnje, postati vlasnik nekretnine(a potom izdavanje trećim/turskim osobama).. Znači kupiti tamo a npr. unajmiti drugi (malo skuplji) stan bliže centru...
Da li sam u pravu? Tj da li stranci mogu tamo kupiti nekretninu...? Hvala
|
|
|
13.03.2025., 16:20
|
|
psihonaut
|
Quote:
Amadeus100 kaže:
Da li sam u pravu? Tj da li stranci mogu tamo kupiti nekretninu...? Hvala
|
Mozes kupiti nekretninu i iznajmiti je bez problema. Ali ne vidim koja je poanta toga. Razlike u renti izmedju pozeljnijih kvartova i onih gdje je "jeftino" su velike, a fluktuacije na trzistu su velike tako da investicija nije sigurna.
Isto tako, turski zakoni jako stite najmoprimce, toliko da je nekad potrebno vise od godine da nekog iselis iz stana i da ti na kraju ne plate nista. Vjeruj mi, imam nekretninu u Turskoj koju ne iznajmljujem iako godinama ne zivim tamo jer jednostavno nije vrijedno potencijalnih problema.
Forumas koji je postavio pitanje je htio kupiti nekretninu u namjeri da tamo zivi, sto je trenutno jako tesko bilo da kupujes ili iznajmljujes.
|
13.03.2025., 21:48
|
|
Species 5618
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
Dustflower kaže:
iako godinama ne zivim tamo jer jednostavno nije vrijedno potencijalnih problema.
.
|
a ne isplati ti se prodat?
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:29.
|
|
|
|